![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Czy psia kupa to element krajobrazu miejskiego?
Znalazłam bardzo ciekawy artykuł i posty pod nim:
http://pies.onet.pl/43210,19,24,smie...1,artykul.html Dużo z nas ma włochate stworzonka w domu i nastaje problem, gdy piesek potrzebuje wyjść- właściciel się ubiera i idzie na spacer. A jak jeszcze na zewnątrz panuje taka pogoda jak dzisiaj na południu Polski, to właściciel po cichu marzy,żeby jego pupil załatwił się jak najbliżej klatki... W krajobraz osiedli, centów miast wpisały się niespodzianki. Mimo, iz mieszkam w domu, to niestety sprzątam z chodnika kupska psów moich sąsiadów. Nie działają uwagi,że za kilka metrów jest dziki park, właściciel przecież jest niewinny bo piesek nie wytrzymał... Szczytem chamstwa z mojej strony było wrzucenie po zmierzchu kupska za ogrodzenie właścieciela pupila, którego przytarło przy mojej bramie..... Czy Wasz tez denerwuje "zas...nay" krajobraz? Sprzatacie po Waszych pupilach, chodzicie w miejsca mało ustronne z psiakami? Czy jest Wam to obojętne? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy psia kupa to element krajobrazu miejskiego?
o Boze jak mi dziala na nerwy, jak zaraz po stopnieniu sniegów wszystkie chodniki w moim miescie to jedno wielkie gnojowisko...
To samo dotyczy się parków i skwerów. Nie mam psa, ale jeśli ktoś decyduje się na jego posiadanie powinien liczyc sie z obowiązkami które z tego wynikają i sprzątać po swoim piesku, nie ważne czy miejsce ustronne czy nie. Ciekawe czy wlasciciele psów którzy skuterznie dzień w dzień zasry*wają chodnik pod moim domem zgodziliby się żeby zrobić taki chlew z ich prywatnych ogródków...
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja sprzątam po swoim psie.
Natomiast z przykrością stwierdzam, że w mojej okolicy jestem traktowana niemalże jak ufo, kiedy ktoś widzi, jak sprzątam, ponieważ poza mną, nie sprząta praktycznie nikt.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja się ciesze własnym dużym podwórkiem
![]() swoją drogą jednak.. mi to jakoś nie doskwiera, ja mieszkam na osiedlu z domkami jednorodzinnymi więc u sąsiadów tak jak u mnie, psy na ulicach nic praktycznie nie robią... na uczelnie też jeżdzę jakimiś głownymi ulicami, chodzę głownymi chodnikami i rzadko na takie niespodzianki wpadam więc nawet nie mają okazji mu humoru psuć ale zdaję sobie sprawę, że są miejsca gdzie to nagminny problem i uważam, że powinny za to lecieć za każdym razem mandaty... małe dzieci przecież spacerują, dorośli ludzie też raczej nie mają ochoty tego oglądać ani w nic wdępnąc.. nawet jeden pies od drugiego tak może jakieś świństwo złapać... ja jednak widzę inny problem -foliówki, plastiki, kubeczki... czyli wszystko co się "nie rozkłada" a zalega.. jakby nie było psie odchody rażą w oczy ale przyrodzie specjalnie nie szkodzą a jednak ta wszystkie plastiki nie dość, że zaśmiecają to jeszcze rozkładają się nie wiadomo ile
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2010-05-17 o 15:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny cieszę się, że tak wiele z Was sprząta po swoich pupilach
![]() 1. inni tego nie robią 2. nie ma na to czasu ani sprzętu Na moim osiedlu pojawiły się pomarańczowe kubełki na psie odchody, ale ludzie robią z tego zwyczajne śmietniki. Zwalają winę na to, że trudno dostać woreczki na tę zawartość ![]() A już najbardziej mnie denerwuje, jak pies nasika w windzie lub w ogóle załatwi się w bramie! To odpowiedź wielu właścicieli psów jest taka, że jak pieska nauczę, że ma sikać tu, a nie tam. ![]()
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a pieska nauczyć można, to nie jest takie znowu bezmyślne zwierze że się nic nie nauczy... nawet starszego psa można czegoś nowego nauczyć to nie pies nie może się nauczyć a właścicielom się nie chce i tyle
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś z mojej strony dojdzie do niemiłej sytuacji gdy rzucę kupą we właściciela który po sobie nie posprząta.
O ironio w Gdyni są darmowe papierowe torby z łopatką, w punktach rozstawionych bardzo gęsto. Ludzie nie sprzątają. To ohydne, niecywilizowane. Palaczom chcą zakazać palenia bo śmierdzi, za to za KUPĘ na chodniku która śmierdzi i jest na pewno najzdrowszą rzeczą na świecie i idealną zabawką dla mojego potencjalnego dziecka, nie robi się nic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
... choć nie Westwood
|
Mnie też niesamowicie wkurzają takie psie kupy, chyba nigdy nie doczekamy się czasów, że będziemy mogli robić sobie pikniki na trawnikach
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A poza tym chciałam zauważyć, że jak widzę, że gdzieś pies nasikał na klatce, czy w windzie, to mi się nóż w kieszeni otwiera, bo jakim trzeba być bezmyślnym idiotą, żeby kazać psu czekać tak długo na spacer, żeby pies nie mógł wytrzymać i aż musiał się załatwić np. w windzie.
Ja, jeżeli mam sytuacje awaryjne i pies dlużej siedzi w domu, to faktycznie, sika od razu na trawniku, który jest najbliżej klatki, ale to takie sytuacje zdarzają się raz na dłuższy czas, a nie wyobrażam sobie, ile ci ludzie muszą trzymać tego biednego psa w domu, żeby nie mógł wytrzymać nawet do pierwszego trawnika, tylko musiał załatwiać się w windzie / na klatce / na chodniku. Co do tych woreczków na koopy - bez problemu można je dostać w każdym zoologu, kosztują ok. 10zł za jakies 90 woreczków, więc nie jest to jakaś kosmiczna cena, bo biorąc pod uwagę, że pies robi nawet 3 koopy dziennie, to woreczki wystarczą nam na 30 dni. Czyli 10zł miesięcznie, to jakiś majątek nie jest (zwłaszcza biorąc pod uwagę, że nie wszystkie psy robią aż 3 koopy dziennie). U mnie jedyne, co mnie bardzo irytuje - że nie ma koszy. Nie mówię już o specjalnych koszach na psie odchody, nie ma, to nie ma, trudno się mówi. Ale mówię o zwykłych koszach na śmieci (bo do takich wrzucam woreczki z koopami), czasem jest tak, że pies jak się załatwi, to muszę iść naprawdę spory kawałek z tą koopą w worku, żeby wrzucić ją do kosza przed moją klatką, bo akurat nie ma żadnego kosza po drodze. Więc dla mnie to naprawdę żenada - wszyscy narzekają, że się nie sprząta po psach, że się wyrzuca śmieci, papierki itd, no a jak ma być lepiej, skoro nawet miasto nie raczy postawić więcej zwykłych koszy na śmieci (których koszt przecież to nie jest żaden majątek)? ---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ---------- A co do walki z tymi, którzy nie sprzątają, bardzo mi się podobał ten demot: Edytowane przez Dotka90 Czas edycji: 2010-05-17 o 16:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
demot świetny ![]() http://www.pies.gdynia.pl/ i tak nikt sobie z naszej akcji nie robi ---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- co mnie bawi bardzo - w tematach o depilacji czy o higienie kobiety które "nie golą bobra" są flejtuchami zarośniętymi małpami, takie które się nie malują są niezadbane. ale za to posiadanie pudelka jest dżezi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo ja zakopuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Hehe dobry temat.
![]() Na pierwszy rzut oka może śmieszyć, ale tak naprawdę sprawa naszych polskich "okupowanych" trawników jest tragiczna. ![]() Sama nie posiadam psiaka i bardzo denerwuje mnie stan czystości osiedlowych uliczek oraz trawników. Nigdzie na zachodzie nie widziałam takich "krajobrazów", a jak się zdarzały to nieliczne. Wydaje mi się, że ludzie są za mało wyedukowani (tylko jakiej edukacji tu trzeba?), za leniwi, maja problemy z własną higieną, a co dopiero higieną zwierzaka i otoczenia. Jeżeli ktoś nie ma czasu, czy pieniędzy niech nie kupuje psa! ![]() Chyba dużo czasu jeszcze minie, aby coś się w tym względzie zmieniło. ![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Problem ze co z zrobic zta kupa skoro nie mozna jej wrzucac do normalnych smietników ?pytanie dlaczego nie mozna skoro kupy dziecięce sie wyrzuca w pieluchach ? Psiarze oczekują ,że skoro to innym przeszkadza to ci inni np. z dziecmi załatwią sprawy smietników ,woreczkow itp z anich jednak probleme nie jest brak woreczkw ale nasza mentalność. Jak ktos chce posprzatac to i uzyje reklamowki,gazety czy dziecięcej łopatki . spotkalam sie tez z agrumentem psiarzy ,że bardziej od psich kup niebezpieczne sa butelki porzucane przez żuli i pety ![]() Owszem zgadzam sie ale to ma byc kontrargument ?? Psa na stale nie posiadam,mam dochodzacego po ktorym sie sprząta. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
No, jak ktoś chce mało wymagającego zwierzaka to może chomik ;p
---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ---------- Cytat:
nie znam nikogo, kogo pies wali kupsko na środek chodnika w centrum ktory dostalby za to mandat |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
czasem do pracy ied przez uroczy park i przyglądam się często tęgiej Pani z upasionym beaglem, pies włazi wszędzie sra gdzie popadnie a ta jak gdyby nigdy nic podziwia drzewa i krzewy a co najgorsze darmowe torby+rękawiczki na odchody są rozmieszczone w całym parku, ale co niektorzy tego nie zauważają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
ja sprzatam po swoich psach, woreczki zbieram na specjalnych akcjach lub po prostu mam przy sobie chusteczki higieniczne ktore spokojnie wystarczaja bo mam male psy.
ale: bardzo denerwujaca jest sprawa smietnikow, na litosc boska nikomu nie usmiecha sie isc 300 metrow z kupa w reku! chociaz po 1 koszu na smieci na kazdym skrzyzowaniu by miasto postawilo i bylabym szczesliwa, a tak to zbieram ale pozniej chodze na spacerze z psami i kupami -.- juz nie mowie o tych koszach specjalnych bo takich to ze swieca szukac ![]() teraz na moim osiedlu zrobili na nowo park, ladny piekny, ogrodzony i z psami to wchodze tam tylko ja ![]() no a np inna sytuacja nie moja ,z wizazu: ze ktos posprzatal po swoim psie wyrzucil do kosza i sie na tego kogos babcia wydarla ze teraz jej bedzie smierdzialo z kosza ![]() i moja: piesek sie zalatwia ja spokojnie czekam az zalatwi sprawe i nagle babcia podchodzi i sie drze, ze nie wolno, ze tu jest dla dzieci nie dla psa,ze roslinki ze to ze tamto NAWET NIE POCZEKALA a ja przeciez po zalatwieniu sprawy pieska posprzatalam ;( no co mam nauczyc psa nie s r ac w parku?? mimo ze sprzatam, ja nie rozumiem :[ Edytowane przez pingwinek=] Czas edycji: 2010-05-17 o 20:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- Cytat:
"mam nauczyć dziecko nie biegać po kwiatach?!" tak. właśnie tak ;p |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Nie, ja nic nie mówię. Tylko tłumaczenie że głupio się łazi 300 metrów z kupą... Głupiej to się czyści buty, a już w ogóle głupio jak w drodze do teatru wdepniesz zamszowym botkiem w minę. Ale okej, mówisz że sprzątasz, to dobrze ;p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Tu gdzie ja mieszkam,ludzie mają obowiązek sprzątania po zwierzętach i co pewną odległość stoją odpowiednie kosze na takie odpady. Nie sprzątniecie grozi mandatem i koniec. Wszyscy się do tego stosują. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Mnie zwłaszcza po zimie denerwuje widok zmasowanych kup.
Na wiosnę szłam koło parku u siebie w mieście, park ostatnio odnowiony i ogrodzony - zakaz wprowadzania psów. Obchodzę ten park, pod ogrodzeniem rośną małe krzaczki - w lecie pięknie za kwiecone,po zimie pięknie zasrane ![]() ![]() Raz na klatce pies sąsiada z góry na robił na półpiętrze, facet nie myślał tego sprzątnąć, więc gówno jego psa wylądowało na jego wycieraczce i się koleś nauczył porządku ![]() Nie rozumiem tych ludzi i chyba nawet nie chce rozumieć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
I tu się objawia lokalny patriotyzm.
Moje mieszkanie ma być piękne, ogródek ma być zielony, kwiatki mają być kolorowe i pachnące. Przestrzeń publiczna może być zas*ana, bo przecież jest publiczna... Ta :p jako fanka kotów, apeluję: ja odchody kota sprzątam, kuwetę myję regularnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak mój pies był malutki, to mi się tak zdarzyło, że zlała się na klatce i co zrobiłam? Z psem wyszłam na pole, potem odprowadziłam go do domu, z domu wzięłam szmatę i wytarłam półpiętro, gdzie się zlała.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
szczerze mówiąc, to wymiotować mi sie chce, gdy idę po chodniku i jem drożdżówkę, a przed oczami (i co gorsza - butami
![]() no i jest problem z podwórkiem. psy sąsiadów latają po ulicy, przechodza przez ogrodzenia i załatwiają się w nasz nowy ogródek ![]() poszłam do sąsiadów ze skargą, a oni do mnie, że pies musi się wybiegać, a oni nie będą przeciez go pilnować i patrzeć gdzie TO robi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
kobieta za ladą
|
uuu zapraszam do mojego "miasta" 15000 ludzi a chodniki i ulce (same centrum brukowane bo zabytkowe
![]() ![]() miasto zakupiło specjalny pojazd9słownie jeden!) ,ktory jezdzi od rana do godzin popoludniowych(no bo objeżdza CAŁE miasto)i ludzie wychodzą z założenia ze już nie muszą sprzątać skoro zbiera to maszyna więc jeżdze wozkiem slalomem i zamiast patrzeć na wystawy lub na dziecko to patrze pod nogi obecnie mam małego psa i wychodze z nim tylko na podworko tzn zaraz za podwórkiem jest kawalek takiej łączki i tam sie pies zalatwia więc nie sprzątam(nikt tamtendy nie chodzi) w rodzinnej miejscowości mam swoje podwórko i jeżeli był jakikolwiek pies to było po nim sprzatane(ale to wiadomo,bo jak tu np grila rozpalić koło kupska ![]() kiedyś miałam owczarka colie no i wyjechalismy ze znajomymi z moim eks nad soline ,noclegi były w przyczepach campingowych,pies pojechał z nami więc naturalne dla mnie było ze kupuje łopatke i jakieś woreczki żeby sprzątnąc po psie,kurcze żebyście słyszeli ten rechot w pierwszy dzień"duidi sprzata po psie hahaha",kurde aż wydarłam sie wtedy ze oki mogę nie sprzątać ale zobaczymy jak któreś z was w to wdepnie poza tym to jest pole namiotowe ,chodzą ludzie biegają dzieci to co mam pozwolić by wlazły w to?do końca pobytu nikt nawet nie pisnął na ten temat....
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
kobieta za ladą
|
muszynianka niee tam serio nikt nie chodzi,hmm to jest tak jest dom kawałek jakby działki sąsiadów a za nimi jest pole sama trawa i krzaki i ona leci w te krzaki własnie a do najbizszego budynku jest z 200 m,jeżeli bym z nią wychodziła na ulce( a nie wychodze bo to psinka starowinka z zadyszką) tobym sprzątnela no problem no ale między krzakami to już nie widze sensu
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
No nie wiem, w każdym bądź razie tobie przynajmniej chce się przejść na odludzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:59.