|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Nawyki żywieniowe a pora roku
Jak w temacie. Co lubicie szamac o różnych porach roku? Nie mówię o oczywistościach typu, że latem chce się lodów, a zimą gorącej kawy, ale osobiście mam zupełnie inne fanaberie na różne pory. Na przykład, w lato mogę na kilogramy jeśc pomidorów czy jabłek. Uwielbiam wtedy różne sosy. Zimą za to... Meh. Może mi pomidor leżec w lodówce aż zgnije. O wiele mniej także chce mi się słodyczy czy nawet twarogów. Powiedziałabym, że latem ogólnie odżywiam się mniej zdrowo i mam większy apetyt. Zmieniacie swoje nawyki żywieniowe o różnych porach roku?
Szukam domku dla kosmetyków https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post47119900 ...i dla ubrań... https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=767163 A ja sama szukam ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=766076 |
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nawyki żywieniowe a pora roku
Hmm... Nie pamiętam jak w zeszłych latach, ale tej zimy nie mam kompletnie ochoty na owoce i warzywa, i generalnie apetyt jakiś mniejszy niż latem. Ciągnie mnie do ryb i niezdrowych przekąsek
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Latem jadam mnóstwo warzyw, ogólnie bardziej zdrowo niż zimą. Mnóstwo owoców, bardzo różnorodne dania (ale to chyba kwestia wakacji i większej ilości wolnego czasu). Teraz tak samo jak u Ciebie- pomidora jem z konieczności, pozostałe warzywa podobnie i często jem z musu.
Edytowane przez gwiazdka93 Czas edycji: 2014-12-23 o 00:00 |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
latem wolę Milkę carmelove bo ją się je z lodówki a zimą z orzeszkami i rodzynkami
|
|
|
|
|
#5 |
|
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Ja niestety mam tak, że zaczyna mi doskwierać brak sezonowych warzyw i owoców. Czasami dochodzi do tego, że nie mam co jeść - pomidory bez smaku, ogórki - szkoda gadać. Serki wiejskie wychodzą uszami, podobnie do płatków owsianych.
I jak świat szeroki, kiedy zimno i ciemno,na co dzień nie przepadając za czekoladą, mogłabym ją pochłaniać tabliczkami... Jak żyć w takim razie się pytam... jak żyć! ;(
|
|
|
#6 |
|
Zasiedzenie
|
Jak mam porównać zimę i lato, to zimą odżywiam się tragicznie. Jak gotuję to częściej jakieś ciężkostrawne rzeczy, jem więcej mięsa itd. Z drugiej strony też często nie chce mi się gotować, mam mniej energii (obstawiam brak słońca) i częściej jem coś w biegu. A latem
Latem mam dużo energii, chce mi się stać przy garach, przeglądać przepisy, planować i jeść dużo różnych warzyw. Teraz taki plus, że własnie kupiłam nowy blender i mnie wzięło na koktajle.
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Ja w lecie wolę jeść zupy, koktajle i dużo owoców i warzyw. Niestety w zimie już nie jest tak fajnie. Faktycznie może jem więcej mięsa wtedy i więcej przetworzonych rzeczy, gdyż do świeżych dostęp jest niestety ograniczony. ;/
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#9 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Jem podobnie, warzywa i owoce kocham zawsze i jem hurtowo
![]() Jedynie zimą mam ogromny apetyt na kiszoną kapustę, a przez resztę roku mogłaby nie istnieć, nawet lekko mnie odrzuca jak o niej pomyślę
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
Jesienią,zimą lubie potrawy rozgrzewające,stosuje dużo przypraw do nich,uwielbiam na obiady/kolacje dania jednogarnkowe. Odrzuca mnie od świeżych jarzyn np.surowego ogórka,pomidora nie tykam :/ Jakos tak organizm sam z siebie odrzuca. Unikam też cytrusów,zielonej herbaty bo wg kuchni 5 przemian schłądzają one organizm a o tej porze roku musimy jeść produkty rozgrzewajace go.
Latem jem lekko-głównie warzywa,owoce,chude mięso-ale mało,owoce morza,sery w typie sera bałkańskiego,fety itp. Jem dużo sałatek,owoców sezonowych. Nie lubię jeść latem tłusto i gorąco. Piję dużo wody mineralnej np.z cytryną,miętą. Na wiosnę organizm aż błaga o detoks po jesieni i zimie.Zaczynam lżejsze produkty jeść,piję dużo zielonej herbaty,dużo się ruszam i choc to nie zupełnie zdrowe organizm domaga sie nowalijek-co prawda szklarniowych-ale co mi tam (na coś trzeba umrzeć |
|
|
|
|
#12 | |
|
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Cytat:
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Latem jem jak najwięcej sezonowych owoców i warzyw, zimą staram się ograniczać, ale i tak nie potrafię przetrwać bez pomidorów (choćby i plastikowych). Zimą chętniej też sięgam po warzywa korzeniowe, no i kiszonki - jasna sprawa.
Aha. Zimą chętniej jem lody. Także takie w rożku, na ulicy. Szkoda, że 90% lodziarni zamykają. |
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Moje nawyki żywieniowe są podobne latem i zimą, wiadomo,ze latem jest łatwiejszy dostęp do świeżych warzyw, szczypiorku i rzodkiewki prosto z ogródka,ale z drugiej strony tyle pomarańczy i mandarynek co w grudniu, to nie jem przez cały rok
Więc wmawiam sobie, że suma zjedzonych owoców i warzyw się wyrównuje Staram się zdrowo odżywiać cały rok
Edytowane przez mila17 Czas edycji: 2014-12-23 o 10:48 |
|
|
|
|
#15 |
|
Konto usunięte
|
Latem potrafię zjeść 3 magnumy w jeden dzień
|
|
|
|
|
#16 |
|
Konto usunięte
|
Wiadomo jak jest: tanie owoce, dużooo, to się kupuje, to samo z warzywami. Jak jest mniej, to mniej, rzadziej się eksperymentuje. Generalnie cały rok kupujemy: jabłka, pomidory, ostatnio również sałatę lodową. Reszta: różnie, zależy od ceny = sezonowo.
Zimą częściej mam ochotę na mięso, sery, jakieś takie tłustsze rzeczy.
|
|
|
|
|
#17 |
|
Konto usunięte
|
Doris, na zime zbierasz tluszczyk coby przertwac:P ja w lecie uwielbiam sie zapuszczac na bazarek i kupuje mnostwo warzyw. Owoce rowniez, ale nieco mniej bom bardziej warzywna niz owocowa. Uwielbiam w lecie taki obiad - ziemniaczki posypane koperkiem, kalafior lub fasolka szparagowa i jajo sadzine plus duza szklana maslanki
ojejjejejjejejeu omnomnom. Zima lubie kabanosy (zawsze je lubie ale zima jakos znacznie czesciej jem), rozgrzewajace zupy (tajska z czili, krem z pieczonej papryki etc.), rozgrzewajace napoje z cynamonem itp. Brakuje mi warzyw niestety:/ ale faktycznie troche nadrabiam kiszonkami.
|
|
|
|
|
#18 |
|
Life is a drink ...
|
Nie mam nawyków żywieniowych związku z daną porą roku. Przez cały rok lubie pić zimne pepsi i pić ciepłą herbatę czy kawę. Pomidory, paprykę czy ogórki też kupuje przez cały rok... co innego pomelo czy arbuza. Pomelo jest najlepiej dostępne w jesień i zimę a arbuz w lato. Najgorsze jest to, że w lato mam ochotę na pomelo a teraz na arbuza i to jest ból...
|
|
#19 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Uff. Myślałam, że tylko ja tak mam
![]() Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:15.

13.03.2008
Latem mam dużo energii, chce mi się stać przy garach, przeglądać przepisy, planować i jeść dużo różnych warzyw. Teraz taki plus, że własnie kupiłam nowy blender i mnie wzięło na koktajle.