![]() |
#1 |
BAN stały
|
Czy potem coś jest? Fizyka kwantowa, wiara, Bóg...
Jak myślicie, czy "potem" coś jest? Chodzi mi o życie po śmierci. Bo przecież np. jeśli człowiek nie ma po śmierci mózgu, skoro ciało przestało działać, to w jaki sposób on funkcjonuje jako dusza? Czyli jakaś energia. Niektórzy mówią o doświadczeniach duszy, ale przecież duża nie ma połączeń nerwowych.
Z drugiej strony - dlaczego mamy coś wiedzieć "na pewno", skoro stan wiedzy stale się zmienia? Czy mamy prawo mówić, że na pewno coś jest lub czegoś nie ma, skoro nie do końca w nauce wszystko jest poznane. I co na to fizyka kwantowa? Bo z tego, co kiedyś pobieżnie przeczytałam, to Einstein wierzył w Boga. Czy to prawda? Edytowane przez Bednaresz Czas edycji: 2014-06-19 o 10:52 Powód: błąd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy potem coś jest? Fizyka kwantowa, wiara, Bóg...
czytałam trochę książek i tekstów poświęconych tej tematyce oraz śmierci klinicznej. ze wszystkiego wysuwa się jeden wniosek - po śmierci jest życie. każdy ma tam takiego boga, jakiego miał za życia.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawe to jest nie powiem.
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Ja nie wierzę w życie po śmierci. Podejrzewam, że "po śmierci" to taki sam stan jak "przed narodzeniem". Einstein z tego co dobrze kojarzę nie do końca zajmował się fizyką kwantową, a to czy wierzył w boga jakiegokolwiek nie jest udowodnione, bo wszystkie urywki jego wypowiedzi są wyrwane z kontekstu (poza tym to były inne czasy, nie tak łatwo było powiedzieć: "jestem ateistą"). Moim zdaniem mógł być po prostu deistą.
"Krótka historia czasu" Hawkinga dosyć prosto tłumaczy jak działa świat i po trosze fizykę kwantową (która jeszcze raczkuje, ale też już wiele wyjaśnia). Polecam jeśli lubisz merytoryczne książki oparte na dowodach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Eh, ja za krótką historię czasu Hawkinga biorę się od 2 lat i coś nie mogę zacząć, muszę w końcu się zmotywować.
Ja choć chciałabym by po śmierci było coś - sensownego. To jednak wszelkie znaki, fakty naukowe wskazują na to, jak dla mnie, że nie ma nic. Nie jestem ateistką, ale wierzącą też nie. Jestem agnostykiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
"wiedzieć na pewno" kojarzy mi się z "kotem Schrodingera"
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Zacznijmy od tego, że nie ma jakichkolwiek dowodów na istnienie czegoś takiego jak dusza (mimo wielu naukowych poszukiwań) więc dyskutowanie nad tym czym jest dusza jest bez sensu bo najprawdopodobniej coś takiego nawet nie istnieje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Nie umarłam, więc nie odpowiem na to pytanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Szerze mówiąc to na dzień dzisiejszy zajmuję się sobą teraz i nie obchodzi mnie zbytnio co będzie dalej. Tak czy siak do śmierci trzeba będzie przystąpić i pośpiech tu jest niewskazany. Dowiem się w swoim czasie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() A i jeszcze polecę książki Jackowskiego "Zmarli mówią" dwie części, to nie są bajki tylko potwierdzone sytuacje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() [ https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=757947 ] zmarli dają wielu ludziom znaki, a sądzę że 99% z tych ludzi jest zdrowa na umyśle ![]() ja co prawda w Boga nie wierzę, lecz wierzę w życie po śmierci i istnienie siły wyższej, która wg mnie nie jest żadnym Jahwe/Allahem/Buddą itp. jak zatem nazywa się taki pogląd? bo ateizm to moim zdaniem nie jest ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() Wierzę też w reinkarnację. Są tysiące opisanych przypadków, kiedy to małe dzieci w wieku około 2-3 lat zaczynały opowiadać o poprzednim życiu. Nie da się tego naukowo wyjaśnić. wklejam film dla zainteresowanych tematem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Nie wiem czy wiesz, ale śmierć kliniczna nie oznacza całkowitej śmierci - mózg wciąż żyje. Dlatego to jest żaden argument.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- A co do duszy, to tak, nie ma żadnych dowodów na jej istnienie, choć były już podejmowane próby ustalenia, czy dusza faktycznie istnieje. Chyba najbardziej znana jest historia, jak Duncan MacDougall ważył osoby chwilę przed śmiercią i chwilę po, żeby ustalić, czy w momencie śmierci nie ulatnia się z ciała dusza. Niższa waga po śmierci niż przed śmiercią świadczyć miała o tym, że dusza istnieje i w chwili śmierci wydostała się z ciała.
![]() |
![]() |
#16 |
mOLDerator
|
Ja tam wierzę, że jest życie po śmierci, ale zastanawiam się czasami nad jednym- umieramy w różnym wieku i teraz jak ta nasza dusza tam "będzie myślała"- np. jak ktoś umrze na Alzheimera to czy po śmierci odzyska sprawne myślenie? Itp. Wiem, że takie myślenie to czysta abstrakcja, ale jednak czasami myślę o tym. I np. czy na pewno spotkam wszystkich, których będę chciała, czy może jednak dusze są "rozproszone" po całym świecie.... I takie tam...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
mOLDerator
|
Muszę przeczytać, bo intrygują mnie takie tematy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wredny kotecek
|
Jest też druga część jak coś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Ech... Pamiętam jak byłam małą dziewczynką, byłam wówczas święcie przekonana, że gdy umrę to pójdę do nieba zapytam Boga o masę rzeczy (np. o czarną dziurę, czy istnieją kosmici itp) i on mi na te wszystkie pytania odpowie. Byłam więc absolutnie spokojna, przecież wszystkiego się jeszcze dowiem
![]() A potem podrosłam.. i zaczęłam sobie uświadamiać, że to wszystko nie jest takie proste, że najpewniej moja ciekawość nigdy nie zostanie zaspokojona, że po śmierci mogę po prostu przestać istnieć - i to wydaje mi się być najbardziej prawdopodobne, jednak wolę wierzyć, że coś jeszcze gdzieś tam na nas czeka ![]() Jeżeli faktycznie istnieje życie po śmierci to z pewnością nie wygląda tak jakbyśmy mogli to sobie wyobrażać. Myślę, że tego nie dałoby się ogarnąć umysłem tak samo jak wymyślić nowego koloru ![]()
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Hayasakaa - dokładnie! Chociaż ja mam pogląd trochę w drugą stronę - nie wierzę i nie potrafię uwierzyć w żadną metafizykę, ale zgadzam się z ostatnim zdaniem: jeśli mam brać pod uwagę jakieś "dodatkowe" życie to z pewnością nikt na Ziemi nie jest w stanie go opisać, wytłumaczyć, a tym bardziej zrozumieć. Edytowane przez Milena_12 Czas edycji: 2014-06-19 o 19:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wredny kotecek
|
Poprzez hipnoze regresyjna. Ludzie którzy się jej poddali mieli bardzo zbliżone odczucia, a właściwie takie same.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Cóż. Jest jeden sposób by się przekonać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- Ale w jaki sposób miało by to cokolwiek udowadniać? Moim zdaniem to jest coś jak większość takich książek, czyli domysły, wymysły, nadinterpretacje i silna wiara, bez patrzenia na fakty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
wg książki "Życie po życiu" dusza odzyskuje całkowitą sprawność.
spotkasz wszystkich zmarłych znajomych i krewnych. widzę, że w wątku jest trochę niedowiarków ![]() ![]() niemniej jednak mocno wierzę w życie po śmierci, po której dopiero poznamy w 100% sens naszego życia. sama chyba trochę wierzę w reinkarnację, bo jak patrzę na pewne fakty z mojego życia, to jestem niemal pewna, że ja już kiedyś żyłam. pisałam o tym w "Strasznym wątku", ale napiszę jeszcze raz. kiedyś przeczytałam, że wiele naszych (zwłaszcza tych nie do końca wiadomego pochodzenia) lęków pochodzi z naszych poprzednich wcieleń. no i ja mam właśnie taki nietypowy lęk - panicznie boję się petard hukowych i wybuchających przy ziemi - dostaję na ich widok i dźwięk ataku histerii i czuję się, jakby była wojna, także możecie sobie wyobrazić, jakim koszmarem jest dla mnie Sylwester i Nowy Rok. ponadto mam niesamowity talent do języka niemieckiego, wiele osób nie wierzy mi, że nie chodziłam na żadne kursy, jak miałam 13 lat i napisałam koledze pracę domową właśnie na niemiecki, to nauczyciel nie przyjął mu jej, bo uznał, że to pisał maturzysta. nie miałam jako dziecko styczności z tym językiem. wielu sceptyków pomyśli, że nadinterpretuję, ale ja jestem przekonana, że coś w tym jest. dodam, że byłam trzy razy w Niemczech i za każdym razem czułam się "jak u siebie w domu". ---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- wcześniej zadałam pytanko, ale nikt nie odpowiedział, więc się powtórzę ![]() "ja co prawda w Boga nie wierzę, lecz wierzę w życie po śmierci i istnienie siły wyższej, która wg mnie nie jest żadnym Jahwe/Allahem/Buddą itp. jak zatem nazywa się taki pogląd? bo ateizm to moim zdaniem nie jest " |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wredny kotecek
|
Takasobie masz ptlrawo myśleć co chcesz, nikomu nie narzucam. Książka jest na podstawie badań własnych autora, sam te hipnozy przeprowadzał. Warto przeczytac i wtedy ocenić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() "Życie po życiu" również jest na podstawie relacji setek osób zebranych przez autora. Może i nasze mózgi są skonstruowane podobnie, ale ja mocno wierzę w te historie. Brat mojego chłopaka, który doznał poważnego urazu mówił, że "śniło" mu się, że był w niebie, ale sam nie jest do końca przekonany, czy to sen. Jak w takim razie wytłumaczyć istnienie mediów, nawiedzeń i tym podobnych? Ludzie, którzy byli przez chwilę w niebie przeżywali ogromną przemianę. Zrozumieli, że najważniejsze w życiu jest bycie dobrym człowiekiem. Widzieli swoje życie od początku do końca, żałując wielu momentów - było im nawet smutno z powodu głupich zachowań z dzieciństwa. Racjonalizm nie jest moim zdaniem odpowiedzią na każde pytanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Czytałem dawno temu świetną książkę o tym, jak na przestrzeni wieków zmieniały się zachowania osób opętanych przez Szatana. Konkluzja autora była taka, że zmiany te były uwarunkowane kulturowo.
Niestety nie pamiętam ani tytułu, ani autora (ma śmieszne polskie nazwisko, ale jest Amerykaninem). Podobnie może być jeśli chodzi o doświadczeniami ze śmiercią kliniczną. Jest pewien jej obraz w świadomości społecznej i jest on odtwarzany w wielu przypadkach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Na szybko udało mi się znaleźć kontrargument do dowodu na istnienie życia przed życiem: "Właściwości stanu hipnotycznego opisują doświadczenie hipnozy w terminach ogólnych z uwzględnieniem procesów psychicznych, głównie poznawczych. W transie można się spotkać z szeregiem zjawisk psychofizycznych (fenomeny hipnotyczne). Oto najczęściej spotykane z nich: [...] halucynacje – osobie w transie hipnotycznym sugeruje się stan sprzeczny z rzeczywistością za pomocą rekwizytów, dodatkowych wskazówek wspomagających i prowadzących lub przekonująco nakazując odczucia sprzeczne z realnymi; halucynacje mogą występować jako negatywne (np. widzenie czegoś czego nie ma) lub pozytywne (słyszenie czegoś czego nie słychać) i mijają po ich odwołaniu lub po zakończeniu snu hipnotycznego w przeciwieństwie do halucynacji psychotycznych (ibidem)" Edytowane przez Milena_12 Czas edycji: 2014-06-19 o 20:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:34.