|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 | |
Przyczajenie
|
pytanie do facetów i nie tylko.
Hej, mam pytanie [głównie do facetów]. Wiem, że każdy jest inny, ale czy to prawda, co jest napisane w tym [i wielu innych] artykułach w Internecie?
Ja podchodzę do tego sceptycznie [jak do wielu aspektów psychologii], jednak zauważyłam takie zachowania u facetów jak i moje/innych dziewczyn reakcje, które się zgadzają z opisanymi. Jednak zawsze przypisywałam to znudzeniu, zmęczeniu, temu, że facet ma dość... A jak jest z wami [do mężczyzn] albo z waszymi TŻ [do kobiet]? Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: pytanie do facetów i nie tylko.
Na twoim miejscu, nie ufałabym poradnikowej "psychologii". Taki poradnik, może sobie napisać każdy, nie musi mieć nawet wykształcenia w tym kierunku.
A już to zdanie, jest na prawdę głupie: Cytat:
Żadnego z partnerów nie jest dobrze osaczać i nie pozwalać na indywidualne działania. Czy to kobiety, czy mężczyzny. To, nie wiem, jak skomentować? Cytat:
![]() A facet, który potrzebuje się "odsunąć emocjonalnie" często i na długo, to nie żaden "mały myśliwy", tylko jak mówiły bohaterki Seksu w wielkim mieście, emocjonalny popapraniec ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Nie wydaje mi się, że takie artykuły mówią prawdę. Nie studiowałam psychologii, więc mogę się mylić jednak nie zauważam takich zachowań wśród znanych mi par.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
No niestety, takie poradniki to literatura raczej rozrywkowa niż psychologiczna
![]() ![]() Ludzka psychika jest bardzo złożona i ma na nią wpływ bardzo, bardzo wiele czynników (od genów, przez wychowanie, otoczenie, znajomych, przeżycia jakie dana osoba miała, po aktualny nastrój - te wszystkie czynniki wchodzą ze sobą w różne relacje i skutkują różnymi zachowaniami u konkretnych osób. Dlatego ludzie potrafią się tak bardzo różnić. W takich poradnikach autorzy podejmują próbę upchnięcia wszystkich mężczyzn lub kobiet do szufladek, a to się nigdy nie uda. Prawdziwych danych z psychologii, wyników badań, teorii psychologicznych jest w nich bardzo niewiele albo wcale. Albo też są przedstawiane fragmentarycznie i tendencyjnie, więc tak naprawdę zakłamują dodatkowo i wprowadzają zamieszanie. Tak więc podobne poradniki można sobie poczytać dla rozrywki, ale absolutnie nie warto ich traktować jak jakichś wyroczni. Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2014-01-20 o 03:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Dla mnie ten poradnik to bełkot. Takie lanie wody ale nic konkretnego z tego nie wynikło, żadnych wniosków.
Jeśli spędzasz z facetem 24/7 i jesteś jedyną kobietą w jego życiu to to musi się rozsypać, kwestia czasu. Niech każdy ma swoje życie, znajomych oraz pasje których nie dzieli z partnerem/partnerkom i tyle. Nie można robić w kółko tego samego a potem się dziwić, że ktoś się znudził.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zawsze mnie fascynowało, na ile stron można rozciągnąć treść, którą ja upchnęłabym w 3-5 zdaniach. A poza tym czy są też poradniki dla mężczyzn, które radzą jak zdobyć i utrzymać zainteresowanie kobiety? Te z którymi się spotkałam adresowane są do kobiet, a większość z nich zakłada, że kobieta nie ma żadnej potrzeby zdobywania, jej uczucia biegną niczym prosta równoległa do osi X. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Ta sprężynka działa chyba u wielu ludzi i nie tylko facetów oraz niezależnie od poziomu zaangażowania. Czasem tak mam, że z jakąś koleżanką utrzymuje codzienny kontakt, później stop przez tydzień, dwa a po tym czasie aż mnie ściska w środku z tęsknoty
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Generalnie rozumiem to tak, że trochę odpoczynku od siebie celem zatęsknienia i posiadanie własnego życia poza partnerem/partnerką jeszcze nikomu nie zaszkodziło. I zgadzam się z tym. Natomiast jak przeczytałam:
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:17.