|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Potrawy w occie! Wykorzystanie resztek z imprez!
Witajcie!
Chciałam się dzisiaj z wami podzielić przepisem jaki dostałam od mojej cioci. Każda z nas, nie raz zrobi za dużo jedzenia. Często są to nasze słynne kotlety mielone. Czasem zostają po jakiejś imprezie i zamiast je mrozić lub męczyć przez kilka następnych dni, robię do nich zalewę octową. Bynajmniej każdy chce spróbować i szybko znikają. Czasem też robię małe pulpeciki w tej zalewie na grilla lub zakrapianą imprezę. No dobra dość opisu. Podaję przepis: KOTLETY MIELONE W ZALEWIE OCTOWEJ! - 3/4 szkl octu - 2 szkl wody - 1 cebula - 2 liście laurowe - 3 łyżki cukru - 1 łyżka soli - kilka ziaren pieprzu ziarnistego Wszystko zagotować włożyć do niej kotlety (jeżeli robię je na imprezę to jest to wersja mini kotleciki, które na raz można zjeść) i pogotować 3 - 5 minut. Wystudzić i przechowywać w lodówce. Tak sporządzone mogą stać nawet do tygodnia. W ocet zaprawiam też ryby smażone, które również zostają z imprezy lub mam ich za dużo jak mąż przywozi z wędkarskich wypraw. Przepis znalazłam w jakiejś gazecie, ale troszkę go zmodyfikowałam. RYBA SMAŻONA W OCCIE! - 1 szkl octu 10% - 5 szkl wody - 1 cebula - w pół krążki - 3 ząbki czosnku -pokroić - 2 czubate łyżki soli - 3,5 łyżki cukru - po 5 ziaren pieprzu czarnego, jałowca, ziela angielskiego, - 1 liść laurowy Wszystko gotować 2-3 minut. Usmażoną rybę (lajlepsze są ryby słodkowodne, smażymy obtaczając ją w mące) ułożyć w słoiku typu twist zalewamy( ja zlewam chłodnym bo nie wiem ile będzie stała) wywarem i odstawiamy do lodówki. Nie pasteryzujemy. Po 3 dniach ryba gotowa do spożycia. Doskonała do zagryski ![]() Piszcie co wy robicie z "resztkami ze stołu".? Jak wykorzystujecie np. skórki po owocach itp. Jakie potrawy zaprawiacie w ocet, które mogą być doskonałymi pomysłami np na imprezę! Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
Nutka nie gryzie!
|
Dot.: Potrawy w occie! Wykorzystanie resztek z imprez!
MOj facet to wędkarz a ja przy nim tez
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:02.