Okulary do komputera...tak/nie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-13, 23:09   #1
Sikorka0204
Zakorzenienie

Okulary do komputera...tak/nie?

Od razu zaznaczam, że korzystałam z wyszukiwarki ale niestety nie uzyskałam satysfakcjonującej odpowiedzi
Czy uważacie, że powinno się nosić okulary pracując przy komputerze?
Pytam, ponieważ dziennie siedzę przed monitorem ok 10h, ogólnie wzrok mam bardzo dobry, czasem doskwiera mi ogólne zmęczenie czy tzw suchość oka. Chciałam zakupić okulary zerówki z filtrami lecz im dłużej czytam tym bardziej się waham.
Na kilku stronach optyków znalazłam tak rozbieżne informacje, że już sama nie wiem co jest dobre...
Sikorka0204 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-13, 23:59   #2
cholernarejestracja
Copyraptor

Dot.: Okulary do komputera...tak/nie?

Na pewno nie warto kupować takich okularów w stylu "do czytania", albo "do komputera". To morderstwo dla oczu.

Idź do okulisty, daj się zbadać. Upewnij, że nie masz żadnej wady, a potem skonsultuj noszenie okularów z lekarzem - może wystarczą krople do oczu?
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-14, 02:44   #3
Elfir
Zakorzenienie

W dobie monitorów LCD po co ci okulary? Jak cię pieką oczy, kup krople nawilżające.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-14, 07:59   #4
żurawinka
Zakorzenienie

A jednak... jesli zaczynasz mieć bóle głowy, ogólne zmęczenie itd. to polecałabym okulary ( oczywiscie zakładając że masz jakąś małą wadę wzroku)
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-14, 10:50   #5
angela0033
Zadomowienie

ja też poleciłabym okulary,ale po wizycie u okulisty.Odradzam leczenia/kupowania okularów na własną rękę.Możesz jeszcze sobie zaszkodzić.Pozdrawiam
Stary 2009-11-14, 11:27   #6
Sikorka0204
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
W dobie monitorów LCD po co ci okulary? Jak cię pieką oczy, kup krople nawilżające.
Też czytałam o tym lecz niestety w pracy mamy dość stare monitory, nie LCD. Bóle głowy miewam, dlatego zdecydowałam iść do okulisty. Choć raczej to bóle spowodowane niskim ciśnieniem.
Badanie oczywiście zrobię a z okularami chyba faktycznie zaczekam
Stary 2009-11-14, 11:35   #7
Wenila
Wtajemniczenie

Mój brat chciał sobie takie kupić, w salonie optycznym zachwalali...okulista odradzał. Więc to chyba jakas lipa jest
Stary 2009-11-14, 11:42   #8
Sikorka0204
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wenila Pokaż wiadomość
Mój brat chciał sobie takie kupić, w salonie optycznym zachwalali...okulista odradzał. Więc to chyba jakas lipa jest
No właśnie... czytałam opinie osób pracujących przy komputerach, niemających wady wzroku i im zazwyczaj okuliści odradzali zakup. Koleżance z biura natomiast okulista kazał obowiązkowo kupić mimo, że wady wzroku również niema
Stary 2009-11-14, 12:04   #9
Hultaj
BAN stały

Tak szczerze to po 10 godzin przy monitorach CRT na pewno db Ci nie robi i to co chcesz zainwestować parę stów w szkła to w tej samej cenie lub nawet jeszcze taniej, jak używany, kupiłabyś chociaż 15tkę LCD.

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

proszę bardzo.
http://www.allegro.pl/listing/search...&description=1
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-14, 12:07   #10
Sikorka0204
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Tak szczerze to po 10 godzin przy monitorach CRT na pewno db Ci nie robi i to co chcesz zainwestować parę stów w szkła to w tej samej cenie lub nawet jeszcze taniej, jak używany, kupiłabyś chociaż 15tkę LCD.
Hehe prezentu szefowi nie zamierzam robić Więc dlatego pomyślałam o okularach
Ale póki co z pomysłu powolutku rezygnuje bo zbyt dużo rozbieżnych opinii. Zrobię najpierw badanie i zainwestuje w krople
Stary 2009-11-14, 13:53   #11
Hultaj
BAN stały

no tak, bo szef, który za Ciebie po 10 godzin przy zabytku nie siedzi :P nie kupi Ci monitora, to lepiej bawić się w krople i okulary niż nabyc sobie lcdkę za w sumie grosze (przecież 'se' ją weźmiesz jak odejdziesz ) ale i tak dalej wypalać oczy na antyku, który daje po gałkach jak w gwiezdnych wojnach
Nie ma to jak sensowność myslenia. Chociaż z 2 str niektorzy sobie crtki rzekomo chwalą ;-) do cadów czy gier.
Pozdrawiaki ;-)
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-14, 13:58   #12
Malla
Nie depcze krokusów

Nie ma czegoś takiego jak "okulary do komputera", to zwykłe naciąganie...

Jeśli masz wadę wzroku i nosisz okulary, kupuj szkła z powłoką antyrefleksyjną, aby patrzenie przez (i na) okulary było bardziej naturalne. Jednak jeśli nie masz wady, to nie ma srnsu kupować zerówek z powłokami...
Stary 2009-11-14, 16:54   #13
limba1
Raczkowanie

Oczywiscie ze jest cos takiego jak "okulary do komputera". Sa to okulary z powloka antyrefleksyjna, ktore pochlaniaja czesc promieniowania z ekranu monitora. Jesli autorka watku nie ma zadnej wady wzroku to po prostu kupuje szkla 0 tzw. "zerowki" i takie okulary beda jej sluzyc do pracy na komputerze, ogladania telewizji i UWAGA jazdy samochodem noca. Polecam takie okularki bo bardzo ulatwiaja zycie. Ja tez przez 10 lat meczylam sie bez nich pracujac na kompie... Teraz pracuje mi sie duzo latwiej!

PS: Przepraszam za brak polskich znakow.
limba1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-14, 16:57   #14
kiniaczeq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Na pewno nie warto kupować takich okularów w stylu "do czytania", albo "do komputera". To morderstwo dla oczu.
dlaczego morderstwo?
Stary 2009-11-14, 17:35   #15
Wenila
Wtajemniczenie

http://www.cyberbaba.pl/content/view/1672/1/
Ćwiczenia na poprawę wzroku...może się komuś przyda...
Stary 2009-11-14, 17:49   #16
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez kiniaczeq Pokaż wiadomość
dlaczego morderstwo?
Mówię o takich okularach które sprzedają w sklepach wszystko za 5zł, albo na stoiskach na targu wiesz, jeden model szkieł dla każdego. Pewnie, znalazłaby się jakaś jedna osoba, dla której by pasowały, ale w przypadku wszystkich innych - mogą tylko wyrządzić szkód. Jak to źle dobrane szkła - oczy muszą się do nich błędnie dostosowywać.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-14, 18:21   #17
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Cytat:
Mówię o takich okularach które sprzedają w sklepach wszystko za 5zł, albo na stoiskach na targu wiesz, jeden model szkieł dla każdego. Pewnie, znalazłaby się jakaś jedna osoba, dla której by pasowały, ale w przypadku wszystkich innych - mogą tylko wyrządzić szkód. Jak to źle dobrane szkła - oczy muszą się do nich błędnie dostosowywać.
To o czym mówisz, to okulary do czytania i zgadza się, że bez sensu kupować takie bez badań.

Ale okulary do komputera to co innego:
Cytat:
Napisane przez limba1 Pokaż wiadomość
Oczywiscie ze jest cos takiego jak "okulary do komputera". Sa to okulary z powloka antyrefleksyjna, ktore pochlaniaja czesc promieniowania z ekranu monitora. Jesli autorka watku nie ma zadnej wady wzroku to po prostu kupuje szkla 0 tzw. "zerowki" i takie okulary beda jej sluzyc do pracy na komputerze
Żeby kupić takie okulary nie trzeba iść do okulisty, bo to są zerówki.
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-14, 18:24   #18
Sikorka0204
Zakorzenienie

Cytat:
Mówię o takich okularach które sprzedają w sklepach wszystko za 5zł, albo na stoiskach na targu
Cholernarejestracja nie przyszło mi do głowy nawet żeby kupić okulary za 5zlotych... aczkolwiek wiem, że zdarzają się osoby, które kupują takie...
Stary 2009-11-14, 21:39   #19
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez limba1 Pokaż wiadomość
Oczywiscie ze jest cos takiego jak "okulary do komputera". Sa to okulary z powloka antyrefleksyjna, ktore pochlaniaja czesc promieniowania z ekranu monitora. Jesli autorka watku nie ma zadnej wady wzroku to po prostu kupuje szkla 0 tzw. "zerowki" i takie okulary beda jej sluzyc do pracy na komputerze, ogladania telewizji i UWAGA jazdy samochodem noca. Polecam takie okularki bo bardzo ulatwiaja zycie. Ja tez przez 10 lat meczylam sie bez nich pracujac na kompie... Teraz pracuje mi sie duzo latwiej!
I tu Cię rozczaruję.

Powłoka antyrefleksyjna ma zupełnie inne zadanie i w żaden sposób nie wpływa na poprawę pracy przy komputerze u osób nie noszących okularów.
Osoby z wadą wzroku zachęcam do stosowania tego rodzaju powłoki, bo zwiększa jakość widzenia, eliminując odbicia na soczewce.
Kupowanie okularów zerówek do pracy przy komputerze jest wyrzuceniem pieniędzy w błoto, dlatego też pracodawcy nie refundują zakupu takowych.

Antyrefleks zwiększa komfort widzenia okularników, w żaden sposób nie wpływa na komfort widzenia osoby, która nie ma wady wzroku. Poczytaj o tym tutaj:
http://www.optometria.info.pl/bielaw...promieniowanie

Zarówno stare, jak i nowe monitory spełniają rygorystyczne wymogi dotyczące promieniowania. Okulary z antyrefleksem nie wpływają w żaden sposób na promieniowanie i to między innymi miałam na myśli twierdząc, że dawanie się namówić na okulary "do komputera" jest naciąganiem nie mającym żadnych podstaw medyczno-fizycznych.

Proszę nie szerzyć błędnych informacji.
Stary 2009-11-15, 00:36   #20
limba1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
I tu Cię rozczaruję.

Powłoka antyrefleksyjna ma zupełnie inne zadanie i w żaden sposób nie wpływa na poprawę pracy przy komputerze u osób nie noszących okularów.
Osoby z wadą wzroku zachęcam do stosowania tego rodzaju powłoki, bo zwiększa jakość widzenia, eliminując odbicia na soczewce.
Kupowanie okularów zerówek do pracy przy komputerze jest wyrzuceniem pieniędzy w błoto, dlatego też pracodawcy nie refundują zakupu takowych.

Antyrefleks zwiększa komfort widzenia okularników, w żaden sposób nie wpływa na komfort widzenia osoby, która nie ma wady wzroku. Poczytaj o tym tutaj:
http://www.optometria.info.pl/bielaw...promieniowanie

Zarówno stare, jak i nowe monitory spełniają rygorystyczne wymogi dotyczące promieniowania. Okulary z antyrefleksem nie wpływają w żaden sposób na promieniowanie i to między innymi miałam na myśli twierdząc, że dawanie się namówić na okulary "do komputera" jest naciąganiem nie mającym żadnych podstaw medyczno-fizycznych.

Proszę nie szerzyć błędnych informacji.

No poczytalam sobie troche... Link ktory podalas jest pomocny ale... odnosnie powlok AR ze strony do ktorej podalas linka; cytat:
" minimalizują szumy informacyjne (duszki, mgiełki, itp.), przez co widzimy łatwiej i mniejszym nakładem pracy mózgu i oczu, również podczas jazdy samochodem i pracy przy komputerze - zapewniają lepszy kontrast widzenia,"

Z wlasnego doswiadczenia moge tylko powiedziec ze takie okulary z powloka antyrefleksyjna wlasnie, bardzo mi pomogly. Tak jak autorka watku nie mam zadnej wady wzroku, pracuje do 10 - 12 godzin na komputerze i mialam bardzo duze problemy: bol, lzawienie, pieczenie, piasek... Okulista doradzil mi okulary z powloka antyrefleksyjna i problemy zniknely. Ponadto okulary sa pomocne przy prowadzeniu auta noca i ogladaniu telewizji. Aaaa, za okulary zaplacil moj owczesny pracodawca. Polski pracodawca tak dla scislosci.
limba1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 00:46   #21
Malla
Nie depcze krokusów

Jakbyś zauważyła, tekst dotyczy soczewek okularowych, czyli, tak jak wspomniałam, zwiększa komfort widzenia, ale osób, które noszą okulary. Noszenie zerówek nadal pozostaje niepotrzebne. Czyżby efekt placebo?

W urzędach, z których zasadami miałam styczność, wyraźnie zapisane jest, że nie refundują żadnych zerówek. Mój pracodawca refunduje każdy rodzaj okularów, ale to prywatna firma.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2009-11-15 o 00:47
Malla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości