|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Matura Ustna -J.polski
Witam Wszystkich
![]() Mam taką małą prośbę do osób które znają dobrze literaturę polską. Na maturze mam temat IDEALIŚCI I MARZYCIELE W LITERATURZE POLSKIEJ.Mam taką prośbe może ktoś zna jakieś cytaty których mogłabym użyć do tej pracy? albo jakiś fragment filmuktóry by się nadawał?Byłabym bardzo wdzięczna. Dziękuje z góry za odpowiedzi. Edytowane przez ms0401 Czas edycji: 2010-02-18 o 15:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Matura Ustna -J.polski
Chyba ktoś tu bardzo na łatwiznę chce pójść
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Na Wizażu nie odrabiamy zadań
![]() Ze swojej strony polecam zajrzeć do słownika motywów literackich, tam znajdziesz nie tylko przykłady utworów, ale również odpowiednie cytaty.
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Wybrałaś naprawdę beznadziejny temat. Przynajmniej moim zdaniem.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
![]()
Najprostsza metoda jest taka: weź podręczniki do polskiego (ze wszystkich lat) i prześledź je, grupując tych idealistów i marzycieli na podgrupy. Czyli np marzenia i idealizowanie miłości, kobiety, ojczyzny, kraju, pracy, przyjaźni etc etc...można mnożyć tak jak to zawsze bywa
z motywami i toposami. Jak ktoś już słusznie radził, sięgnij po słowniki toposów, motywów (jest teraz tego masa na rynku). Wbrew pozorom temat nie jest trudny. Można na niego spojrzeć z różnych perspektyw, co za tym idzie i przykładów będziesz miała bez liku. Cóż, jeśli chodzi o przykłądy konkretne...tak jak pisałam wcześniej, poświęć jeden weekend i przewertuj wszystkie epoki i bohaterów literackich. Zrób sobie szkic, pogrupuj ich ( o czym marzyli, czego pragnęli, co idealizowali-- to z kolei rodziło różne postawy, charakterystyczne dla rysu ogólnego epok, np: romantycy idealizowali uczucia, umiejętność postrzegania świata "oczyma duszy", zaś pozytywiści pracę, realną ocenę rzeczywistości, etc... tu dochodzisz do kontekstu polityczno- kulturowego etc etc... to naprawdę można mnożyć ). Z tym konspektem udaj się do polonistki i niech ona Cię dalej poprowadzi. Dopiero wówczas szukaj cytatów etc...Pozdrawiam i powodzenia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ---------- Cytat:
z życia,a ja poprostu nie wuumiem sobie wszytskich przypomnieć mam np patrzec na świat przez różowe okulary,w rzeczach wielkich wystarczy chec itp.Chciałam tylko taką pomoc,ale widzę że nic sie nie dowiem.ALe i tak dziekuje za chęci |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Nie ma za co
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Według mnie jeśli chcesz w swojej pracy użyć cytatów, to najlepiej by było, gdyby pochodziły one z pozycji które będziesz omawiać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Jest masa odpowiednich filmów i cytatów. Nie wierzę, że nie udało Ci się nic znaleźć.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
to jak napisałaś pracę, nie podpierając się cytatami? ;|
hmm, Ochocki z "Lalki".
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
a moze ktos mial taki temat:
: Cierpienie niewinnych czyli, dramat holokaustu. Przedstaw temat, odwołując się do wybranych utworów literackich Bo zastanawiam sie jakie moga pasc pytania od egzaminatora? ---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ---------- a moze ktos mial taki temat na ustnej: : Cierpienie niewinnych czyli, dramat holokaustu. Przedstaw temat, odwołując się do wybranych utworów literackich Bo zastanawiam sie jakie moga pasc pytania od egzaminatora? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
1. Które z opowiadań "Medalionów" zrobiło na mnie największe wrażenie i dlaczego. - wybrałam "Przy torze kolejowym" i zadano mi jeszcze pytanie czy ja w takiej sytuacji też zabiłabym człowieka z litości 2. Dlaczego w sowieckich łagrach umierali ludzie skoro nie było komór gazowych (ale to z holokaustem niewiele ma wspólnego). 3. Kto Twoim zdaniem zasługuje na miano bohatera i dlaczego na podstawie książki "Zdążyć przed Panem Bogiem".
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Ale ja nikogo nie prosiłam żeby szukał pytałam tylko czy ktos poprostu cos zna...to nie jest tak ciezko napisac....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:11.