|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
stosunki polsko - czeskie,gdzie szukać informacji?!
Dziewczyny na wstępie chciałabym zaznaczyć,że nie chce od nikogo konkretnej pomocy w pisaniu pracy, ale w szukaniu informacji. Sprawa wygląda tak,że mam do napisania prace na temat stosunków polsko - czeskich, tych współczesnych, mniej więcej od 89r dlatego też nie jest mi tak łatwo znaleźć informacje na ten temat, (jestem na pierwszym roku studiów, stosunki międzynarodowe), szczerze mówiąc nigdy nic takiego nie robiłam,a jak wiadomo na studiach zaczyna sie zabawa z przypisami, bibliografią, plagiatem itd więc jest mi ciężko to wszystko ogarnąć. Czy orientuje się tutaj ktoś gdzie i jak mam szukać informacji na ten temat? Znacie jakieś książki, artykuły w gazetach, cokolwiek co by mi się przydało? Jakieś pomysły stron internetowych?
Rozumiem,że może się to wielu osobom wydawać głupie,że coś takiego sprawia mi trudność, ale serio jestem troche zdezorientowana bo nie mam bladego pojęcia na ten temat... ehhh... pomóżcie ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: stosunki polsko - czeskie,gdzie szukać informacji?!
ja bym zaczęła od prowadzącego zajęcia, biblioteki wydziałowej i googli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
A ja polecam ksiązki Szczygła o Czechach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Jak mi podasz e-mail to przeslę Ci pracę na ten temat, tylko obiecaj , że nie zerżniesz słowo w słowo
![]() Niestety wszystkie książki, które mam na ten temat kończą się na 89 r. ![]() ---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ---------- Promonuję poszukać tez w opracowaniach na temat polskiej polityce zagranicznej lub coś o Grupie Wyszehradzkiej, na przykład "Grupa Wyszehradzka : współpraca polityczna i gospodarcza"
„Najpierw są kobiety, potem długo, długo nic. A następnie jest Ferrari”. Al Pacino, "Zapach kobiety" http://demotywatory.pl/2919083/Za-ka...kryje-sie-imie. Edytowane przez Lea_ Czas edycji: 2011-04-15 o 08:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Przekop internet w poszukiwaniu bibliografii. Moga być artykuły z załączoną bibliografią.
Potem wystarczy spisać te rzeczy na karteluchę i udać się do Biblioteki Narodowej. Proponuję zajrzeć na polsko-czeski portal gospodarczy. A najważniejsza rzecz i najłatwiej wykonalna, to skontaktuj się ze specjalistą ze swojej uczelnii od Europy Środkowo-Wschodniej. To powinna być kopalnia wiedzy.
![]() |
#6 | ||
Zadomowienie
|
wow jestem ogromnie wdzięczna, wreszcie troche mnie olśniło
![]() Cytat:
![]() sprawdze ![]() Cytat:
![]() ![]() kolega podsunął mi też pomysł napisania meili do ambasad polskiej i czeskiej, tylko zastanawiam się o co się tam pytać? o jakies dokumenty?
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
poszukaj stron o euroregionach: Beskidy, Śląsk Cieszyński, Glacensis i Nysa.
szukając książek w bibliotece, zaczęłabym od przejrzenia księgozbioru w dziale nauk politycznych. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To jest super pomysł. Możesz skupić się nie tylko stosunkach politycznych ale tez kulturowych... W moim mieście rodzinnym jest Biuro Euroregionu, chętnie pomogę i odświeżę sobie przy okazji swoja wiedzę na ten temat ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Sprawdzę napewno
![]() najgorsze jest to, że nie potrafie się dobrze zorganizować, ale cóż, najpierw zajrze do biblioteki ![]()
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Jakbyś miała gotowy plan pracy też mogłabym pomóc, bo jestem z Cieszyna.
Jeśli chodzi o stosunki kulturowe to corocznie obchodzone jest tzn Święto Trzech Braci. "Raz w roku w czerwcu mieszkańcy Cieszyna i Czeskiego Cieszyna, miasta podzielonego graniczną Olzą spotykają się podczas Święta Trzech Braci uczestniczą wspólnie w różnych imprezach kulturalnych, sportowych i rekreacyjnych. Wszystko zaczyna się jak w legendarnym 810 r., kiedy założono gród nad Olzą. Na Wzgórzu Zamkowym pojawiają się Trzej Bracia na koniach, a święto tradycyjnie inauguruje teatralna inscenizacja legendy o powstaniu miasta. Do historii i tradycji nawiązuje również coroczny konkurs dla dzieci na najpiękniejszy strój historyczny. Władze i mieszkańcy Cieszyna i Czeskiego Cieszyna spotykają się na Moście Przyjaźni przy 60 m (!) roladzie przygotowanej przez polskich i czeskich cukierników. Burmistrz Cieszyna i Starosta Czeskiego Cieszyna przekazują symboliczny klucz do bram miasta ludziom kultury i przez 3 dni ulice przemierzają barwne korowody przebierańców, na kilku estradach usytuowanych po obu stronach Olzy słychać orkiestry dęte, muzykę wszystkich generacji, odbywają się koncerty gwiazd polskich i czeskich estrad, występy kabaretów a także liczne imprezy towarzyszące - wystawy, aukcje, konkursy (m.in. Liga Talentów - cykliczny przegląd estradowych dokonań dzieci i młodzieży), kiermasze handlowe. Kulminacyjny punkt Święta to nocna feeria ogni sztucznych nad Olzą."
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
euroregion Bałtyk wydaje własne biuletyny informacyjne/gazety. podejrzewam, że reszta euroregionów też to robi.
jednym z głównych celów jest integracja społeczeństwa i osiągają to na różne sposoby. któryś z euroregionów (chyba euroregion Karpaty) organizuje w tym celu wybory miss euroregionu. i korzystaj ze stron internetowych oficjalnych, bo są najbardziej aktualne w tym temacie. jeszcze mi się przypomniało, że dobrze by było jakbyś dotarła do artykułów z prasy lokalnej. w tej chwili większość gazet ma swoje wersje elektroniczne w internecie, więc nie powinno być z tym większego problemu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:44.