|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Jakie studia wybrać?
Dziewczyny pomóżcie, bo jestem strasznie niezdecydowana i rozdarta.
W tym momencie zainteresowana jestem psychologią(specjalizacja :psychologia kliniczna, sądowa), prawem(karnistyka), administracją(publiczna) i politologią(komunikacja społeczna i PR) http://www.vizja.pl/ myślę o tej szkole lub http://www.chodkowska.edu.pl co myślicie o tych szkołach? która lepsza? mam kilka pytań, czego najpierw nauczają na politologii zanim się wybierze specjalizację? co myślicie o studiowaniu prawa? jak wyglądają takie studia i czy rzeczywiście jest to takie trudne jak wszyscy mówią? i czy opłaca się jeśli potem mogę nie dostać się na aplikację? i co zrobić by się na nią dostać? a może psychologia i potem kursy z psychoanalizy? mam straszny dylemat bardzo ineteresuje sie psychologią ale to jest bardzo popularny kierunek, jednoczesnie chciałabym studiowac coś co by mi zapewniło lepszy poziom zycia. Jest jednak problem, że nie moge wybrać kierunku gdzie jest dużo matematyki. Administracja jest u mnie na ostatnim miejscu. I jestem zmuszona studiowac zaocznie. Będe wdzięczna za opinie
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get." 2014 ![]() ![]() ![]() nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych ![]() Edytowane przez Paulinka675 Czas edycji: 2010-01-17 o 12:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jakie studia wybrać?
ja studiuję prawo i ze swojej strony polecam ten kierunek.. ale nie na prywatnej uczelni, chyba nie muszę pisać, dlaczego.
materiału jest ogrom, nauki dużo, czasem ciężko wszystko ogarnąć, dlatego trzeba się uczyć na bieżąco. a to, czy jest ciężko tak jak wszyscy mówią zależy od uczelni i wykładowców, u mnie np niektóre przedmioty jest b. trudno zaliczyć w pierwszym terminie, inne łatwiej. co do aplikacji, to składa się egzamin. jeśli się nie dostaniesz, to moim zdaniem istnieje wiele innych możliwości pracy. ale jeśli chociaż w małym stopniu nie interesujesz się prawem, to nie ma się co męczyć przez 5 lat. pierwszy rok może zniechęcić, bo jest dużo historii i logika (trochę matematyki, ale nie ma się czego bać) ![]() po administracji również masz wiele perspektyw, studia są podobne do prawa aczkolwiek oczywiście dużo lżejsze i (moim zdaniem) trochę nudne.
'we're all mad here. I'm mad. you're mad.' said the Cat 'how do you know I'm mad?' said Alice 'you must be' said the Cat 'or you wouldn't have come here' Edytowane przez laylaaa Czas edycji: 2010-01-17 o 12:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
przede wszystkim odpuść sobie prywatne szkoły, zwłaszcza te, które nie mają żadnej renomy. po drugie, dlaczego jesteś zmuszona studiować zaocznie ? to takie studiowanie na pół gwizdka i jak byś się nie starała przyszły pracodawca na ogół zaoczniaka nie traktuje poważnie. panuje przeświadczenie, że zaoczny płaci to zdaje i z tego założenia wychodzą nawet sami wykładowcy traktując ich jako zło koniecznie, o indywidualnym podejściu do siebie zapomnij, a wiem to z doświadczenia, że jest to bardzo ważne.
co do wyboru kierunku, to rozstrzał masz spory, przede wszystkim zastanów się co Cię najbardziej interesuje, w czym jesteś dobra, może przejdź się do doradcy zawodowego (sama korzystałam z jego pomocy - rozmawiała ze mną bardzo sensowna babeczka, sporo mi pomogła w doprecyzowaniu zainteresowań). pamiętaj, że na studiach dziennych możesz zawsze pójść na dwa kierunki, na zaocznych już nie za bardzo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
musze studiować zaocznie gdyż nie stać mnie bedzie na to by uczyć sie dziennie
poza tym zdaję mature w szkole zaocznej i o to tylko matma, polski i angielki na podstawowych, bo nie dam rady więcej ogarnąc pracujac, a i tak ledwo to zdam, bo z matmy jestem noga i ledwo sobie zbieram na korki przed maturą o szkołach typu UW czy Politechnika mogę pomarzyć http://rekrutacja.uw.edu.pl/files/pd..._11_zal_01.pdf tu na str 229 sa warunki rekrutacji na psychologie, czy ktos mógłby mi powiedziec czy dobrze zrozumiałam? według mnie trzeba miec polski, matme, anglik i jeden do wyboru i wszystkie na podstawowym, żeby sie dostać?? gdzie mogę znaleźć takiego doradcę??
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get." 2014 ![]() ![]() ![]() nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych ![]() Edytowane przez Paulinka675 Czas edycji: 2010-01-17 o 13:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
pamiętaj, że na dziennych możesz postarać się o stypendium albo kredyt studencki, dzięki temu ludzie z moich studiów utrzymywali się bez większych problemów. do matury masz jeszcze trochę czasu, może warto przysiąść, zacisnąć zęby i podciągnąć się ze zdawanych przedmiotów ? jeżeli nie dajesz rady ogarnąć poziomu rozszerzonego w liceum to na tak trudnych studiach jak prawo czy psychologia długo miejsca nie zagrzejesz. nie mówię nawet o politologii bo tam, żeby się wybić trzeba być baaaaardzo dobrym, a żeby być takim trzeba dużo czytać, orientować się we współczesnym świecie na wybitny poziomie, a to wymaga dużo pracy.
wybrałaś sobie wysoką półkę, to studia gdzie na miejsce jest parę osób, a już pierwszy semestr eliminuje niemało nowych studentów. zastanów się czy podołasz studiom jeśli nie dajesz rady na poziomie matury. co do doradcy, to poszukaj w swoim mieście poradni psychologicznej, urzędu pracy etc. na ogół tam bez problemu znajdziesz takie osoby. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Na zaocznych też się możesz starać o stypendium, np mogą Ci opłacać koszt czesnego, jeśli wykażesz niski dochód. Psychologia - nie polecam, nie jest tylu psychologów nam potrzebnych. Patrząc z perspektywy mojego wydziału - kształci się na nim 90 przyszłych pedagogów wczesnoszkolnych i 400 przyszłych psychologów, na 1 roku, rzecz jasna. To nieproporcjonalnie dużo za dużo, nie ma już takiego zapotrzebowania. Prawo zaoczne - mega ciężka sprawa, szczególnie jeśli jeszcze pracujesz
![]()
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Kierunki, które wybrałas dosc roznia sie od siebie. Ja sama zrobilam licencjat z administracji po czym stwierdzilam, ze to nie dla mnie i jedyna rzecza, ktora chce robic jest bycie prawnikiem i zaczelam drugi kierunek. Co do administracji (UG) - studia bardzo zblizone do prawa choc sporo mniej materialu, w ciagu semestru raczej sie nie przemeczasz choc sesja to miesiac wyjety z zycia.
Prawo- szczegolnie ciezki jest pierwszy rok gdzie wspomniana juz historia skutecznie zniecheca wiele osob i niezle 'umila' zycie. Nie ma jednak rzeczy nie do przejscia... Nie jest to co prawda 'kierunek gier i zabaw', ale życie studenta prawa nie ogranicza sie jedynie do kucia ![]() Co do politologii to moge jedynie opierac sie na doswiadczeniu znajomych, ktorzy studiuja na tym kierunku, ale wiekszosc niestety nie jest zadowolona z wyboru. Mozliwosci pracy w zawodzie sa niewielkie niestety... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
po dłuższych przemyśleniach skłaniam się ku prawu, zaoczne oczywiście, ze stypendium sie nie utrzymam,a w tej chwili mam dochód 1500zł na dwie osoby i nie mam ochoty przez nastepne kilka lat studiów życ na granicy ubóstwa, wiec musze iść do pracy
co do matury najbardziej się martwię o matmę bo tego nigdy nie zrozumiem, bo z resztą sobie poradzę
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Prawo i politologia na uczelni prywatnej - kiepski pomysł. Politologia, którą obecnie studiuję, jest bardzo fajnym kierunkiem, ale z tego co mówią nam profesorowie, politolog po prywatnej uczelni raczej pracy nie dostanie (zresztą po państwowej też od ręki nie dostanie, cudów nie ma). Co do prawa to słyszałam że jedyną prywatną warszawską uczelnią, na której student prawa ma jakąkolwiek szansę na zrobienie aplikacji, jest Koźmiński.
Jak jest z prywatną psychologią, nie wiem. Ale moim zdaniem lepiej popraw maturę, bo po studiach zaocznych na prywatnej uczelni to może być bardzo ciężko o pracę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
A nie lepiej prawo, jeśli już zaoczne, to na państwowej uczelni?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
a jakie są państwowe uczelnie? na UW są tylko wieczorowe bodajże
zastanowie się poważnie nad Koźmińskim
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Koźmiński to chyba najdroższa znana mi prywatna uczelnia w Polsce...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Nie orientuję się w cenach, bo nigdy mnie nie interesowały prywatne uczelnie, ale moja przyjaciółka w zeszłym roku robiła bardzo szczegółowy wywiad na temat prawa na rozmaitych uczelniach, i dowiedziała się że jeśli nie uczelnia publiczna, to tylko Koźmiński ma jakąś tam szanse na aplikację.
Ja uważam że lepiej się przemęczyć rok i odłożyć kasę na studia niż wywalać ją na jakąkolwiek prywatną uczelnię, ale skoro już Autorka myśli o prywatnych, to mówię, co słyszałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
rzeczywiście ja też słyszałam że Koźmiński to dobra prywatna uczelnia
za prawo jest 3100 za semestr czyli roznica pomiedzy WSFiZ i Chodkowską jest groszowa
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Koźmiśki ma dobrą opinię, to fakt - ale właśnie jest bardzo drogi w porównaniu z innymi uczelniami. Moja koleżanka studiuje tam dziennie psychologię w zarządzaniu i płaci 800zł za miesiąc (!) nauki... miała zacząć prawo jako drugi kierunek, wtedy jest promocja, że koszt drugiego kierunku to 600zł miesięcznie, czyli w sumie 1400zł miesięcznie :/
Natomiast studia w trybie zaocznym są tam jeszcze droższe, ale to już trzeba sprawdzić na stronie uczelni ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
płacąc ratalnie wszedzie jest drożej, ja tam już zaczynam zbierac kaske
![]()
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
A jednak weszłam na ich stronę
![]() Studia dzienne mają droższe od zaocznych - pomyliłam się ![]() ---------- Dopisano o 00:21 ---------- Poprzedni post napisano o 00:19 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja studiuję w Krakowie więc nie orientuję się za bardzo w cenach na warszawskich uczelniach. W KRK prawo jest na UJ oraz na Akademii Krakowskiej (dawna KSW), ceny też w granicach 3-4 tysiące za semestr
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w wsfiz masz 3900 a w ratach wychodzi ponad 5 tys
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Ale powiedz nam, co by cię najbardziej interesowało z tych 4? Tzn. kierunku, które podałaś dość się różnią od siebie, więc chyba jest coś, ku czemu najbardziej się skłaniasz.
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
szczerze to najbardziej psychologia i prawo
nauka tych kierunków nie byłaby dla mnie meczarnią a co do aplikacji to i tak nawet bez niej można znaleźc niezłą pracę zresztą i tak mało osób pracuje w swoim zawodzie, ważne by miec w ogóle studia a w związku z tym że psychologia jest oklepana jak na razie decyduję się na prawo, ale nie jest to też ostateczna decyzja
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
A myślisz, że prawo nie jest oklepane?
![]() Moim zdaniem to tak samo popularny kierunek jak psychologia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
hm nie wiedziałam
![]() zresztą wydaje mi sie że na prawie sporo osób się wykrusza po pierwszym roku
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:12.