'Zwracanie treści pokarmowej przy odbijaniu' - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-23, 21:57   #1
niuja
Rozeznanie

'Zwracanie treści pokarmowej przy odbijaniu'

Taki jest jeden z moich problemów. Od paru tygodni(drugi miesiąc leci) mam zalegania w żołądku(nie czuję się do końca głodna,ani jakoś przejedzona nawet gdy dużo zjem)+ ww. objawy.
Gdy mi się odbija czuję,że 'podbija' mi się treść pokarmowa.
Czy wiecie może z czym są związane takie objawy?Co się dzieje w środku?
Lekarz kazał brać krople żołądkowe + bioprazol.Narazie nic.Interesuje mnie jednak co tam się może dziać.

Do kolejnego lekarza idę w przyszłym tygodniu,z pewnych powodów do tej pory po prostu nie mogłam,a z kolejnych wizyta z tego tygodnia musiała być przesunięta na przyszły
Jeżeli chcecie mi napisać 'idź do lekarza,nie rozumiem czemu jeszcze nie poszłaś',do please bardzo,darujcie sobie.

Edytowane przez niuja
Czas edycji: 2009-11-23 o 22:00
niuja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-23, 23:57   #2
rimlora
Zadomowienie

Dot.: 'Zwracanie treści pokarmowej przy odbijaniu'

Cytat:
Napisane przez niuja Pokaż wiadomość
Taki jest jeden z moich problemów. Od paru tygodni(drugi miesiąc leci) mam zalegania w żołądku(nie czuję się do końca głodna,ani jakoś przejedzona nawet gdy dużo zjem)+ ww. objawy.
Lekarz kazał brać krople żołądkowe + bioprazol.Narazie nic.Interesuje mnie jednak co tam się może dziać.

Do kolejnego lekarza idę w przyszłym tygodniu,z pewnych powodów do tej pory po prostu nie mogłam,a z kolejnych wizyta z tego tygodnia musiała być przesunięta na przyszły
Jeżeli chcecie mi napisać 'idź do lekarza,nie rozumiem czemu jeszcze nie poszłaś',do please bardzo,darujcie sobie.
Odzywiasz sie dobrze ? zdrowo?
rimlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-24, 00:09   #3
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rimlora Pokaż wiadomość
Odzywiasz sie dobrze ? zdrowo?
Nad tym samym sie zastanawiam. Moze powinnas zmienic diete?
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-24, 07:07   #4
Słodkaaa
Zakorzenienie

Moze to refluks zoladkowy?? no ale to mozna zaczac podejrzewac jesli nie pomoga leki zapisane przez lekarza. Jesli nic sie nie zmieni to idz do niego, powinien pokierowac Cie na szczególowe badania.
Słodkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-24, 07:13   #5
nefre
Zakorzenienie

GG do nefre

przypuszczam, że masz refluks

http://pl.wikipedia.org/wiki/Choroba...ksowa_przełyku

życiowy parkiet bywa śliski
nefre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-24, 10:35   #6
niuja
Rozeznanie

Fak,tego się obawiałam,koleżanka ma.
Z odżywianiem tak hm...nie najgorzej,co prawda do października odżywiałam się b.dobrze w porównaniu do normy krajowej a potem trochę się to popsuło,miałam nieregularne posiłki,często omijałam obiad no i z okazji inauguracji roku akademickiego doszło mnóstwo alkoholu,a widzę,że może być przyczyną refluksu.
No nic to,czekam na wizytę,a nóż widelec w międzyczasie lekarstwa pomogą.
Anyway dziękuję Wam bardzo!
Stary 2009-11-24, 13:52   #7
Eurydice
Raczkowanie

Wygląda na refluks, u mnie tak się objawiał. Ja dostałam na to tabletki Controloc 40, pomagają, wszystkie objawy zniknęły. Nie polecam kombinowania i leczenia dietą, u mnie wyszło, że mogłabym jeść... w zasadzie tylko yogurt... A, przed wizyta u lekarza zrób sobie badanie krwi na helicobakter bodajże, nie tzreba byc do tego na czczo, a i tak będziesz musiałą zrobić, bo w ten sposób wyklucza się wrzody. Jeżeli masz jakieś dolegliowśc i od strony przełyku, np. czujesz przechodzące jedzenie, wezmą Cię na gastroskopię. Wyproś gastroskopie przez nos, zmniejsza ryzyko uszkodzenia strun głosowych. Z tym, że robi się ją pod narkozą.
Eurydice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-24, 14:00   #8
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 'Zwracanie treści pokarmowej przy odbijaniu'

Cytat:
Napisane przez niuja Pokaż wiadomość

Takie objawy trochę na refluks - leczenie z pewnością pomoże.

Cytat:
DYSPEPSJA

Przykre objawy gastryczne chorób i zaburzeń pracy przełyku i żołądka
Dyspepsja jest zbiorczym terminem używanym dla określenia wielu przykrych objawów, które powstają w chorobach i zaburzeniach pracy górnej części przewodu pokarmowego. Dyspepsją nazywamy przewlekły lub nawracający ból zlokalizowany w nadbrzuszu, który trwa co najmniej przez 4 tygodnie. Często towarzyszą mu inne objawy, tak zwane objawy dyspeptyczne:
  • poposiłkowe uczucie pełności w nadbrzuszu,
  • odbijania,
  • nudności i wymioty,
  • uczucie wczesnej sytości,
  • brak łaknienia,
  • zgaga
  • zwracanie
  • Dolegliwości często nasilają się po jedzeniu, ale w wielu przypadkach mogą pojawiać się na czczo lub nie być związane z jedzeniem.
W tłumaczeniu na język polski dyspepsja oznacza „złe trawienie”.
Polskim odpowiednikiem tego terminu jest określenie „niestrawność”. Może ono wprowadzać w błąd, albowiem niestrawność nie ma nic wspólnego z zaburzeniami trawienia. Będąc tylko zbiorem dolegliwości dyspepsja nie może być uznana za jednostkę chorobową.
Typy dyspepsji.
Dolegliwości dyspeptyczne zazwyczaj układają się w charakterystyczne grupy objawów. Dlatego chorych można zazwyczaj zakwalifikować do jednego z następujących typów dyspepsji:
  • Dyspepsja typu refluksowego – choroba refleksowa - wśród objawów dominuje zgaga i zwracanie.
  • Dyspepsja typu wrzodowego – choroba wrzodowa żaoładka - dolegliwości przypominają „klasyczne” objawy wrzodowe z dobrze zlokalizowanym bólem w nadbrzuszu, ustępowaniem bólu po jedzeniu lub alkaliach oraz okresowymi zaostrzeniami i remisjami dolegliwości.
  • Dyspepsja motoryczna lub typu zaburzeń motoryki - głównymi objawami są uczucie wczesnej sytości, uczucie pełności w nadbrzuszu, nudności oraz słabo zlokalizowane uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej.
  • Dyspepsja niespecyficzna lub niesklasyfikowana - objawy nie dają się przyporządkować do jednej z wcześniej wymienionych typów.
Niektórzy chorzy mają objawy odpowiadające dwóm a nawet trzem typom dyspepsji.
Określenie typu dyspepsji nie oznacza rozpoznania choroby, ponieważ podobne objawy występują u chorych z dyspepsją spowodowaną przez rozmaite przyczyny. Nie oznacza ono również określenia mechanizmu powstawania objawów. Co więcej, u chorych z dyspepsją czynnościową charakter dolegliwości może się zmieniać wraz z upływem czasu.
Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa
Choroba wrzodowa - przyczyny i powikłania

Najpierw diagnoza przyczyn dyspepsji – potem leczenie
Nie ma prostych sposobów na rozpoznanie przyczyn objawów dyspeptycznych. Dlatego jeśli dolegliwości nawracają często lub są na tyle silne, że utrudniają życie, to powinniśmy zgłosić się do lekarza, a jeżeli objawom niestrawności towarzyszą zaburzenia połykania pokarmu, chudnięcie lub krwawienie – pilnie należy wykonać odpowiednie badania diagnostyczne.

Tekst z http://www.pfm.pl/u235/navi/199923
Stary 2009-11-24, 14:26   #9
niuja
Rozeznanie

GraciasJak sobie myślę,że nabawiłam się ograniczeń co do diety,to mnie cholera bierze no ale nic,trzeba było myśleć wcześniej

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości