Akt urodzenia dziecka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-19, 18:45   #1
ona085
Raczkowanie

Akt urodzenia dziecka

Czesc ,powiedzicie mi jak to jest , kuzynka potrzebuje aktulany akt urodzenia swojej córki, że tak powiem nie ma czasu podejść do Urzedu Stanu Cywilnego (mieszka i pracuje w innym miescie),czy ja jako rodzina mogę wybrać taki dokument ,czy potrzebuje jakieś upoważnienie od kuzynki??? czy może tylko dane dziecka pesel itd.??
ona085 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-19, 18:57   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Akt urodzenia dziecka

A nie prościej zadzwonić do USC i zapytać ??
w niektorych sprawach można wysłac maila i dowod wpłaty i USC przesyla dokumenty na wskazany adres,trawa to kilka dni.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2010-07-19 o 18:58
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-19, 19:15   #3
ona085
Raczkowanie

no na pewno prościej ,tylko godzinę temu się dowiedziała że ma akt nieakutlany ,a jutro chciałabym to załatwić dlatego zapytałam tutaj ,może ktoś był w podobnej sytucji ,owszem zazwyczaj tak robię że dzwonię do konkretnego zródła ,ale dziś raczej już za późno, tutaj może choć troszeczkę dowie się jak to wygląda
ona085 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-19, 19:50   #4
Kasiac89
Raczkowanie

GG do Kasiac89

Urzędowe sprawy powinno się załatwiać osobiście, bo na większości papierów potrzebny jest podpis. Ja mając praktyki widziałam tylko sytuację jak mężczyzna pobierał akt małżeństwa swoich rodziców i nie było problemów. Pan, wypełnił wniosek o wydanie aktu i uiścił opłatę w wysokości 22 zł (akt skrócony, za akt zupełny jest 33 zł i to jeszcze zależy gdzie potrzebny jest akt bo jest też możliwość zwolnienia z opłaty)

Studentka politologii

Kasiac89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-19, 20:00   #5
shiava
Zadomowienie

Moja mama wybierala akt mojego dziecka bez zadnych zaswiadczen etc.
Pamietam tez, ze chyba siostra wybierala mój. Za kazdym razem wystarczyl dowod osobisty.

Ale to inny stopien pokrewienstwa, niz w Twoim przypadku. Zadzwon z samego rana, i dopytaj.
shiava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-19, 20:42   #6
dodocia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ona085 Pokaż wiadomość
no na pewno prościej ,tylko godzinę temu się dowiedziała że ma akt nieakutlany ,a jutro chciałabym to załatwić dlatego zapytałam tutaj ,może ktoś był w podobnej sytucji ,owszem zazwyczaj tak robię że dzwonię do konkretnego zródła ,ale dziś raczej już za późno, tutaj może choć troszeczkę dowie się jak to wygląda
w jaki sposób akt urodzenia jest nieaktualny? może ktoś Wam wciska kit, tylko w celu zapłacenia opłaty urzędowej za wydanie zaświadczenia?
akt urodzenia jest nieaktualny tylko jeśli okaże się, ze ojciec nie jest ojcem, albo ojciec uzna dziecko, albo data urodzenia źle wpisana, takie błędy mogą spowodować nieważność aktu urodzenia. akt urodzenia nie moze być nieaktualny
dodocia@buziaczek.pl
dodocia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-19, 21:06   #7
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez dodocia Pokaż wiadomość
w jaki sposób akt urodzenia jest nieaktualny? może ktoś Wam wciska kit, tylko w celu zapłacenia opłaty urzędowej za wydanie zaświadczenia?
akt urodzenia jest nieaktualny tylko jeśli okaże się, ze ojciec nie jest ojcem, albo ojciec uzna dziecko, albo data urodzenia źle wpisana, takie błędy mogą spowodować nieważność aktu urodzenia. akt urodzenia nie moze być nieaktualny
W wieku przypadkach jest tak , że można się posługiwać aktem , wydanym nie wcześniej niż 30 dni przed dokonywaniem czynności i może to o to chodzi.

Np. do ślubu też nie użyjesz aktu , w którym sa wszystkie dane są prawidłowe ale był wydany 20 czy 30 lat temu . Nie szukajmy wszędzie podstępu.

Wejdź na stronę USC lub Biuletyn Informacji Publicznej tam takie informacje powinny być.
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-19, 21:46   #8
dodocia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
W wieku przypadkach jest tak , że można się posługiwać aktem , wydanym nie wcześniej niż 30 dni przed dokonywaniem czynności i może to o to chodzi.

Np. do ślubu też nie użyjesz aktu , w którym sa wszystkie dane są prawidłowe ale był wydany 20 czy 30 lat temu . Nie szukajmy wszędzie podstępu.

Wejdź na stronę USC lub Biuletyn Informacji Publicznej tam takie informacje powinny być.
przepisy i ustawa jasno precyzują, ze akt urodzenia nie ulega przedawnieniu
dodocia@buziaczek.pl
dodocia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-26, 14:05   #9
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez dodocia Pokaż wiadomość
przepisy i ustawa jasno precyzują, ze akt urodzenia nie ulega przedawnieniu
Nie chodzi o przedawnienie.Niektóre czynnosci prawne wymagają posługiwania się dokumentem nie starszym niz np. 30 dni przed dokonaniem tej czynnosci. Dlatego mówiłam zeby sprawdzić tą informacje na bip-ie.
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości