|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Akt urodzenia dziecka
Czesc ,powiedzicie mi jak to jest , kuzynka potrzebuje aktulany akt urodzenia swojej córki, że tak powiem nie ma czasu podejść do Urzedu Stanu Cywilnego (mieszka i pracuje w innym miescie),czy ja jako rodzina mogę wybrać taki dokument ,czy potrzebuje jakieś upoważnienie od kuzynki??? czy może tylko dane dziecka pesel itd.??
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Akt urodzenia dziecka
A nie prościej zadzwonić do USC i zapytać ??
w niektorych sprawach można wysłac maila i dowod wpłaty i USC przesyla dokumenty na wskazany adres,trawa to kilka dni. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2010-07-19 o 18:58 |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
no na pewno prościej ,tylko godzinę temu się dowiedziała że ma akt nieakutlany ,a jutro chciałabym to załatwić dlatego zapytałam tutaj ,może ktoś był w podobnej sytucji ,owszem zazwyczaj tak robię że dzwonię do konkretnego zródła ,ale dziś raczej już za późno, tutaj może choć troszeczkę dowie się jak to wygląda
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Urzędowe sprawy powinno się załatwiać osobiście, bo na większości papierów potrzebny jest podpis. Ja mając praktyki widziałam tylko sytuację jak mężczyzna pobierał akt małżeństwa swoich rodziców i nie było problemów. Pan, wypełnił wniosek o wydanie aktu i uiścił opłatę w wysokości 22 zł (akt skrócony, za akt zupełny jest 33 zł i to jeszcze zależy gdzie potrzebny jest akt bo jest też możliwość zwolnienia z opłaty)
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Moja mama wybierala akt mojego dziecka bez zadnych zaswiadczen etc.
Pamietam tez, ze chyba siostra wybierala mój. Za kazdym razem wystarczyl dowod osobisty. Ale to inny stopien pokrewienstwa, niz w Twoim przypadku. Zadzwon z samego rana, i dopytaj. |
|
|
|
|
#6 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
może ktoś Wam wciska kit, tylko w celu zapłacenia opłaty urzędowej za wydanie zaświadczenia? ![]() akt urodzenia jest nieaktualny tylko jeśli okaże się, ze ojciec nie jest ojcem, albo ojciec uzna dziecko, albo data urodzenia źle wpisana, takie błędy mogą spowodować nieważność aktu urodzenia. akt urodzenia nie moze być nieaktualny
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Np. do ślubu też nie użyjesz aktu , w którym sa wszystkie dane są prawidłowe ale był wydany 20 czy 30 lat temu . Nie szukajmy wszędzie podstępu. Wejdź na stronę USC lub Biuletyn Informacji Publicznej tam takie informacje powinny być. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Nie chodzi o przedawnienie.Niektóre czynnosci prawne wymagają posługiwania się dokumentem nie starszym niz np. 30 dni przed dokonaniem tej czynnosci. Dlatego mówiłam zeby sprawdzić tą informacje na bip-ie.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:11.

może ktoś Wam wciska kit, tylko w celu zapłacenia opłaty urzędowej za wydanie zaświadczenia?