|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Wizażowa Książka Kucharska dla Malucha
Hej!
Mamusie z Naszego wątku niedługo zaczynają gotować pierwsze kaszki i zupki dla swoich malutkich. I tak sobie pomyślałyśmy, że fajnie byłoby stworzyć miejsce, w którym mamy wymieniałyby się sprawdzonymi przepisami na dania. Niby ugotowanie kaszki nie jest niczym skomplikowanym, ale zawsze lepiej poznać jak to robią inne mamy - w jakich proporcjach gotują itp. Oczywiście jest tu też miejsce na gotowanie dla starszych dzieciaków (wymieniłam papki, kaszki i zupki bo sama jestem teraz na tym etapie ![]() Czasami w miesięcznikach dla rodziców są też przepisy - jeśli zauważycie jakiś godny polecenia i uwagi, podzielcie się. P.S. Tak wiem, że są gotowe słoiczki z zupkami, gotowe kaszki. Pewnie będę z nich czasami korzystała, ale chciałabym też sama coś ugotować dla maleńkiego. I chciałabym też uniknąć dyskusji na temat co lepsze - czy karmienie ze słoiczków, czy karmienie własnoręcznie przygotowanymi daniami. Nie o to chodzi w tym temacie - każda mama niech sama zdecyduje co woli dla swojego maluszka. (musiałam to dopisać, bo często przy tematach o karmieniu sztucznym bądź naturalnym pojawiają się głosy przeciwniczek, zaczyna się walka - czasami na argumenty, czasami na złośliwe uwagi i komentarze, a nie o taki rezultat mi chodzi ![]() Podaję przepisy, które znalazłam w czasopiśmie dla rodziców: PORANNE RISOTTO - od 7 mca(to nie ja wymyśliłam tą nazwę, przepisuję tylko ![]() - 3 łyżki stołowe kleiku ryżowego - pierś z kurczaka - marchewka Kurczaka ugotuj razem z marchewką. Odcedź, poczekaj aż wystygnie. Mięso i marchewkę zmiksuj i wymieszaj z kleikiem ryżowym. Słoneczka Pychotka - od 8 mca - 4 łyżki groszku (może być mrożony) - pół jabłka - 2 łyżeczki kleiku ryżowego - 2 dag surowej piersi z indyka - łyżeczka oliwy Zagotuj 3/4 szklanki wody. Połówkę jabłka obierz, wykrój gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Do wrzącej wody wrzuć jabłko i opłukany gorszek. Gotuj przez ok 15 min. Mięso umyj, zalej wodą i ugotuj do miękkości w oddzielnym rondelku. Następnie wyjmij z wywaru, posiekaj i dodaj do zupy. Zmiksuj, dodaj kleik ryżowy i oliwę. Dobrze wymieszaj i zagotuj. Kleik marchwiowo-ryżowy - od ok 6 mca. 2-3 marchewki garść ryżu ok szklanka wody Do gotującej się marchewki dosyp garść opłukanego ryżu. Gotuj 40 min, aż ryż rozmięknie i zrobi się kleisty. Doskonały przy uporczywej biegunce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wizażowa Książka Kucharska dla Malucha
Witam!
Bardzo fajny wątek ![]() ![]() Mój synek ma dopiero 2 miesiace ale czas szybko leci więc niedługo napewno będe korzystać z kulinarnych przepisów ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
takich watkow jest mnostwo - chocby przypiete na gorze forum "odchowalnia"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ja gotowałam risotto kilka razy właśnie z marchewką,ale mojej pannie bardzie smakuje z brokułami,proporcje te same z tym że zamiast marchewki kilka kwiatków brokuł ![]() i też czasem zamiast kleiki,gotuje zwykły ryż,bo moja mała wycwaniła ostatnio i udaje odruchy wymiotne jak widzi kleik albo kaszke,a ryż zje z miła chęcia ![]() Edytowane przez ira21 Czas edycji: 2009-08-21 o 11:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale tam jest wszystko - począwszy od pytań, porad, rozmów o gotowych kaszkach. Mi chodziło o coś w formie książki kucharskiej - same przepisy i nic więcej. O coś co byłoby dużo bardziej klarowne i wygodniejsze w użyciu. Jeśli jednak moderator uzna temat za dubel to proszę o zamknięcie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
To ja wam pokaze pare ksiazek kucharskich dla maluchow
![]() ![]() http://www.przepisydladzieci.webpark.pl/5.htm http://www.osesek.pl/ksiazka-kucharska-dziecka.html https://mamotoja.pl/ksiazka_kucharska.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
To i ja subskrybuje, gotowanie mojemu Filipowi jest dla mnie wazne, nowe inspiracje sie przydadza, no i moge zaprosic na moj blog, gdzie bede wstawiac swoje przepisy, na razie jest jeden na poranna kaszke i jeden na deser
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Witam,
subskrybuje i ja Chociaż na razie moje dziecię pochłania tylko moje mleczko ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
i ja też
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
A ja dopiszę wynalezione na szybko przepisy:
Mus warzywny z rybą - od 6-go m-ca 1/2 ziemniaka, 2 małe różyczki brokułów, po łyżeczce pietruszki i selera pokrojonego w kostkę, 1/2 średniej marchewki, 20 g surowego mięsa z ryby (sola, dorsz), łyżeczka oliwy z oliwek, 1/3 szklanki wody. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka umyj, obierz ze skórki , opłucz i pokrój w kostkę. Włóż warzywa do wrzątku, gotuj je około 10 minut. Dodaj brokuły i gotuj, aż wszystkie warzywa będą miekkie. Rybę obraną z ości ugotuj osobno (ok. 10 min). Ugotowane warzywa oraz rybę zmiksuj. Dodaj oliwę z oliwek i zagotuj. Podawaj dziecku mus ostudzony do odpowiedniej temperatury. Kurczakowy mus z jabłkiem, od 7-go miesiąca jabłko, kawałek fileta z piersi z kurczaka, łyżeczka masła, sucharek bez cukru, woda. Mięso ugotuj i drobno posiekaj. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój dość drobno. Włóż do rondelka z odrobiną wody i rozgotuj je. Dodaj mięso i masło, zagotuj. Wsyp pokruszony sucharek i dokładnie wymieszaj, by jego kawałki zmiękły. Można podawać na ciepło i na zimno. Jarzynowo-mięsny przysmak, od 7-go miesiąca mała marchewka, mały kawałek pietruszki, pół szklanki drobnych różyczek brokułu, płaska łyżka kaszy manny, łyżeczka oliwy z oliwek, szklanka wody, łyżeczka bardzo drobno posiekanego koperku 40 g mięska z królika lub indyka. Mięso ugotuj osobno. Warzywa dokładnie umyj, obierz, opłucz. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do gotującej sie wody. Po około 15 min dodaj różyczki brokułu. Gdy warzywa będą miękkie oddziel je od wywaru. Kaszę mannę rozprowadź w zimnej wodzie, a następnie wlej do gotującego się wywaru warzywnego, cały czas mieszając aż się ugotuje. Wrzuć wcześniej ugotowane warzywa i zmiksuj zupkę. Dodaj oliwy z oliwek i delikatnie wymieszaj. Wierzch posyp drobno posiekanym koperkiem. Mam nadzieję, że sie przydadzą i będą smakowały ![]()
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Witam,
dołączam się i ja. Na razie, żeby nie zgubić wątku. Potem pewnie coś skrobnę. Obecnie moje starania kulinarne zostały niedocenione, ba! wyśmiane, wyplute i wyjęczane. Dziś zrobiłam miks słoiczków ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Podbijam- czemu nikt nie pisze? Świetny wątek, szkoda, zeby się zmarnował.
Ja polecam ulubione danie mojej córy, kiedy była bezzębnym niemowlakiem- jabłko i kawałek piersi z kurczaka. Mięsko ugotować, jabłko zetrzeć na papkę, wymieszać i podać maluchowi. Pychota (sama się zajadałam). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:41.