Wizażowa Książka Kucharska dla Malucha - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-21, 09:41   #1
Heksa
Wtajemniczenie

Wizażowa Książka Kucharska dla Malucha

Hej!

Mamusie z Naszego wątku niedługo zaczynają gotować pierwsze kaszki i zupki dla swoich malutkich. I tak sobie pomyślałyśmy, że fajnie byłoby stworzyć miejsce, w którym mamy wymieniałyby się sprawdzonymi przepisami na dania. Niby ugotowanie kaszki nie jest niczym skomplikowanym, ale zawsze lepiej poznać jak to robią inne mamy - w jakich proporcjach gotują itp.
Oczywiście jest tu też miejsce na gotowanie dla starszych dzieciaków (wymieniłam papki, kaszki i zupki bo sama jestem teraz na tym etapie )
Czasami w miesięcznikach dla rodziców są też przepisy - jeśli zauważycie jakiś godny polecenia i uwagi, podzielcie się.

P.S. Tak wiem, że są gotowe słoiczki z zupkami, gotowe kaszki. Pewnie będę z nich czasami korzystała, ale chciałabym też sama coś ugotować dla maleńkiego. I chciałabym też uniknąć dyskusji na temat co lepsze - czy karmienie ze słoiczków, czy karmienie własnoręcznie przygotowanymi daniami. Nie o to chodzi w tym temacie - każda mama niech sama zdecyduje co woli dla swojego maluszka. (musiałam to dopisać, bo często przy tematach o karmieniu sztucznym bądź naturalnym pojawiają się głosy przeciwniczek, zaczyna się walka - czasami na argumenty, czasami na złośliwe uwagi i komentarze, a nie o taki rezultat mi chodzi )

Podaję przepisy, które znalazłam w czasopiśmie dla rodziców:

PORANNE RISOTTO - od 7 mca(to nie ja wymyśliłam tą nazwę, przepisuję tylko )

- 3 łyżki stołowe kleiku ryżowego
- pierś z kurczaka
- marchewka

Kurczaka ugotuj razem z marchewką. Odcedź, poczekaj aż wystygnie.
Mięso i marchewkę zmiksuj i wymieszaj z kleikiem ryżowym.

Słoneczka Pychotka - od 8 mca

- 4 łyżki groszku (może być mrożony)
- pół jabłka
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
- 2 dag surowej piersi z indyka
- łyżeczka oliwy

Zagotuj 3/4 szklanki wody. Połówkę jabłka obierz, wykrój gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Do wrzącej wody wrzuć jabłko i opłukany gorszek. Gotuj przez ok 15 min.
Mięso umyj, zalej wodą i ugotuj do miękkości w oddzielnym rondelku. Następnie wyjmij z wywaru, posiekaj i dodaj do zupy. Zmiksuj, dodaj kleik ryżowy i oliwę. Dobrze wymieszaj i zagotuj.

Kleik marchwiowo-ryżowy
- od ok 6 mca.

2-3 marchewki
garść ryżu
ok szklanka wody

Do gotującej się marchewki dosyp garść opłukanego ryżu. Gotuj 40 min, aż ryż rozmięknie i zrobi się kleisty. Doskonały przy uporczywej biegunce.

Heksa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 10:29   #2
Cassandra 23
Zakorzenienie

Dot.: Wizażowa Książka Kucharska dla Malucha

Witam!

Bardzo fajny wątek - subskrybuje

Mój synek ma dopiero 2 miesiace ale czas szybko leci więc niedługo napewno będe korzystać z kulinarnych przepisów

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 10:42   #3
katakumba
Zakorzenienie

takich watkow jest mnostwo - chocby przypiete na gorze forum "odchowalnia"

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

katakumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 11:15   #4
ira21
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Heksa Pokaż wiadomość
Hej!

Mamusie z Naszego wątku niedługo zaczynają gotować pierwsze kaszki i zupki dla swoich malutkich. I tak sobie pomyślałyśmy, że fajnie byłoby stworzyć miejsce, w którym mamy wymieniałyby się sprawdzonymi przepisami na dania. Niby ugotowanie kaszki nie jest niczym skomplikowanym, ale zawsze lepiej poznać jak to robią inne mamy - w jakich proporcjach gotują itp.
Oczywiście jest tu też miejsce na gotowanie dla starszych dzieciaków (wymieniłam papki, kaszki i zupki bo sama jestem teraz na tym etapie )
Czasami w miesięcznikach dla rodziców są też przepisy - jeśli zauważycie jakiś godny polecenia i uwagi, podzielcie się.

P.S. Tak wiem, że są gotowe słoiczki z zupkami, gotowe kaszki. Pewnie będę z nich czasami korzystała, ale chciałabym też sama coś ugotować dla maleńkiego. I chciałabym też uniknąć dyskusji na temat co lepsze - czy karmienie ze słoiczków, czy karmienie własnoręcznie przygotowanymi daniami. Nie o to chodzi w tym temacie - każda mama niech sama zdecyduje co woli dla swojego maluszka. (musiałam to dopisać, bo często przy tematach o karmieniu sztucznym bądź naturalnym pojawiają się głosy przeciwniczek, zaczyna się walka - czasami na argumenty, czasami na złośliwe uwagi i komentarze, a nie o taki rezultat mi chodzi )

Podaję przepisy, które znalazłam w czasopiśmie dla rodziców:

PORANNE RISOTTO - od 7 mca(to nie ja wymyśliłam tą nazwę, przepisuję tylko )

- 3 łyżki stołowe kleiku ryżowego
- pierś z kurczaka
- marchewka

Kurczaka ugotuj razem z marchewką. Odcedź, poczekaj aż wystygnie.
Mięso i marchewkę zmiksuj i wymieszaj z kleikiem ryżowym.

Słoneczka Pychotka - od 8 mca

- 4 łyżki groszku (może być mrożony)
- pół jabłka
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
- 2 dag surowej piersi z indyka
- łyżeczka oliwy

Zagotuj 3/4 szklanki wody. Połówkę jabłka obierz, wykrój gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Do wrzącej wody wrzuć jabłko i opłukany gorszek. Gotuj przez ok 15 min.
Mięso umyj, zalej wodą i ugotuj do miękkości w oddzielnym rondelku. Następnie wyjmij z wywaru, posiekaj i dodaj do zupy. Zmiksuj, dodaj kleik ryżowy i oliwę. Dobrze wymieszaj i zagotuj.

Kleik marchwiowo-ryżowy
- od ok 6 mca.

2-3 marchewki
garść ryżu
ok szklanka wody

Do gotującej się marchewki dosyp garść opłukanego ryżu. Gotuj 40 min, aż ryż rozmięknie i zrobi się kleisty. Doskonały przy uporczywej biegunce.

ja gotowałam risotto kilka razy właśnie z marchewką,ale mojej pannie bardzie smakuje z brokułami,proporcje te same z tym że zamiast marchewki kilka kwiatków brokuł

i też czasem zamiast kleiki,gotuje zwykły ryż,bo moja mała wycwaniła ostatnio i udaje odruchy wymiotne jak widzi kleik albo kaszke,a ryż zje z miła chęcia

Uzębienie

Edytowane przez ira21
Czas edycji: 2009-08-21 o 11:16
ira21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 11:57   #5
Heksa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez katakumba Pokaż wiadomość
takich watkow jest mnostwo - chocby przypiete na gorze forum "odchowalnia"
Pewnie masz na myśli ten temat https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=47310&hi ghlight=przepisy&page=6 .

Ale tam jest wszystko - począwszy od pytań, porad, rozmów o gotowych kaszkach. Mi chodziło o coś w formie książki kucharskiej - same przepisy i nic więcej. O coś co byłoby dużo bardziej klarowne i wygodniejsze w użyciu.

Jeśli jednak moderator uzna temat za dubel to proszę o zamknięcie

Heksa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 19:57   #6
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

To ja wam pokaze pare ksiazek kucharskich dla maluchow

http://www.przepisydladzieci.webpark.pl/5.htm

http://www.osesek.pl/ksiazka-kucharska-dziecka.html

https://mamotoja.pl/ksiazka_kucharska.html
buziaczekk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-23, 21:44   #7
emzeta
Zadomowienie

To i ja subskrybuje, gotowanie mojemu Filipowi jest dla mnie wazne, nowe inspiracje sie przydadza, no i moge zaprosic na moj blog, gdzie bede wstawiac swoje przepisy, na razie jest jeden na poranna kaszke i jeden na deser

Człowiek uczy się całe życie i głupi umiera

pumpkinkitchen - zapraszam
emzeta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 16:10   #8
eleeri
Zakorzenienie

Witam,
subskrybuje i ja
Chociaż na razie moje dziecię pochłania tylko moje mleczko

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-03, 10:18   #9
krolowaa
Zadomowienie

GG do krolowaa

i ja też

http://otworz-oczy.org/?page=1
krolowaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-05, 16:59   #10
Nenah
Rozeznanie

GG do Nenah

A ja dopiszę wynalezione na szybko przepisy:

Mus warzywny z rybą - od 6-go m-ca
1/2 ziemniaka, 2 małe różyczki brokułów, po łyżeczce pietruszki i selera pokrojonego w kostkę, 1/2 średniej marchewki, 20 g surowego mięsa z ryby (sola, dorsz), łyżeczka oliwy z oliwek, 1/3 szklanki wody.

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka umyj, obierz ze skórki , opłucz i pokrój w kostkę. Włóż warzywa do wrzątku, gotuj je około 10 minut. Dodaj brokuły i gotuj, aż wszystkie warzywa będą miekkie. Rybę obraną z ości ugotuj osobno (ok. 10 min). Ugotowane warzywa oraz rybę zmiksuj. Dodaj oliwę z oliwek i zagotuj. Podawaj dziecku mus ostudzony do odpowiedniej temperatury.

Kurczakowy mus z jabłkiem, od 7-go miesiąca
jabłko, kawałek fileta z piersi z kurczaka, łyżeczka masła, sucharek bez cukru, woda.

Mięso ugotuj i drobno posiekaj. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój dość drobno. Włóż do rondelka z odrobiną wody i rozgotuj je. Dodaj mięso i masło, zagotuj. Wsyp pokruszony sucharek i dokładnie wymieszaj, by jego kawałki zmiękły. Można podawać na ciepło i na zimno.

Jarzynowo-mięsny przysmak, od 7-go miesiąca
mała marchewka, mały kawałek pietruszki, pół szklanki drobnych różyczek brokułu, płaska łyżka kaszy manny, łyżeczka oliwy z oliwek, szklanka wody, łyżeczka bardzo drobno posiekanego koperku 40 g mięska z królika lub indyka.

Mięso ugotuj osobno. Warzywa dokładnie umyj, obierz, opłucz. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do gotującej sie wody. Po około 15 min dodaj różyczki brokułu. Gdy warzywa będą miękkie oddziel je od wywaru. Kaszę mannę rozprowadź w zimnej wodzie, a następnie wlej do gotującego się wywaru warzywnego, cały czas mieszając aż się ugotuje. Wrzuć wcześniej ugotowane warzywa i zmiksuj zupkę. Dodaj oliwy z oliwek i delikatnie wymieszaj. Wierzch posyp drobno posiekanym koperkiem.

Mam nadzieję, że sie przydadzą i będą smakowały

Kubusiu Skarbie w końcu jesteś z nami - 17.02.2009 g. 18:35

Nenah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 14:24   #11
skoja
Rozeznanie

Witam,
dołączam się i ja. Na razie, żeby nie zgubić wątku. Potem pewnie coś skrobnę.
Obecnie moje starania kulinarne zostały niedocenione, ba! wyśmiane, wyplute i wyjęczane.
Dziś zrobiłam miks słoiczków Sama ugotowałam marchew i ziemniaka dodałam jabłko, mięsko z kurczaka i suszoną sliwkę (słoiczki) zmiksowałam. Aż się zdziwiłam - dziecię jadło I zjadło
skoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-14, 00:17   #12
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Podbijam- czemu nikt nie pisze? Świetny wątek, szkoda, zeby się zmarnował.

Ja polecam ulubione danie mojej córy, kiedy była bezzębnym niemowlakiem- jabłko i kawałek piersi z kurczaka. Mięsko ugotować, jabłko zetrzeć na papkę, wymieszać i podać maluchowi. Pychota (sama się zajadałam).
roksanula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości