Noże kolorowe w bloku. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-29, 17:31   #1
Kamea2000
Zakorzenienie

Noże kolorowe w bloku.

Szukam jakiejś firmy, która produkuje kolorowe noże, które (ważne) można bezpiecznie myć w zmywarce.
Jakiś czas temu kupiłam ceramiczny kolorowy nóż (firmy nie pamiętam), ale niestety po myciu w zmywarce się stępił, pretensji nie mam bo sprzedawca uprzedzał, że nie można myć w zmywarce.
Czy znacie jakieś firmy produkujące kolorowe noże, które można bezpiecznie myć w zmywarce? Najlepiej komplety noży w bloku.
Oprócz tego nie mam specjalnych wymagań, nie muszą być super ostre, wystarczy żeby cięły i były kolorowe.
Kamea2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-29, 23:16   #2
Dziecko3
BAN stały

Dot.: Noże kolorowe w bloku.

Cytat:
Napisane przez Kamea2000 Pokaż wiadomość
Szukam jakiejś firmy, która produkuje kolorowe noże, które (ważne) można bezpiecznie myć w zmywarce.
Jakiś czas temu kupiłam ceramiczny kolorowy nóż (firmy nie pamiętam), ale niestety po myciu w zmywarce się stępił, pretensji nie mam bo sprzedawca uprzedzał, że nie można myć w zmywarce.
Czy znacie jakieś firmy produkujące kolorowe noże, które można bezpiecznie myć w zmywarce? Najlepiej komplety noży w bloku.
Oprócz tego nie mam specjalnych wymagań, nie muszą być super ostre, wystarczy żeby cięły i były kolorowe.
Eco vital, ale ich są podobno bo kilkaset złotych więc wydaje mi się, że raczej gra niewarta świeczki. Osobiście większość rzeczy do kuchni kupuje tutaj - klik - noży mają sporo natomiast nie wiem czy jakieś w kolorze się znajdą musisz sama przejrzeć. Osobiście moje są cały czas w dobrym stanie od ślubu. I pewnie jeszcze starczą na X czasu.
Dziecko3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-30, 12:16   #3
kaledonia
zielony stworek

Bodum
http://www.bodum.com/gb/en-us/search/?search_txt=knive
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg z10918990Q,Blok-na-noze-Bistro-marki-Bodum-zrobiony-z-tworzyw.jpg (37,7 KB, 8 załadowań)

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-31, 09:40   #4
Dziecko3
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Made in China? Czy coś lepszego
Dziecko3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-31, 11:57   #5
rnb
Raczkowanie

Może United Color of Benetton? Tu zestaw zielony. A może coś Vialli Design? Oni na bank mają kolorowe noże (nie wiem jak z myciem, ale można zadzwonić i się dowiedzieć).
~~Młode Wilki cz.III~~
rnb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-29, 17:08   #6
Kamea2000
Zakorzenienie

Jednak zdecydowałam się na noże Fiskars (prawie na pewno), można je bezpiecznie myć w zmywarce, a niestety dużą część noży nie :-(
Myślałam o tego rodzaju :

http://allegro.pl/tv-fiskars-edge-ze...892016323.html

Ewentualnie może któraś z Was zna firmę produkującą kolorowe noże, ale podobnie jak Fiskars gwarantującą bezpieczne mycie w zmywarce?
Kupiłam kiedyś (na szczęście pojedynczy) kolorowy nóż ceramiczny, wygląd i jakość (przed umyciem w zmywarce ) bez zastrzeżeń, niestety przez mycie w zmywarce zmienił i wygląd i ostrość.
Niestety ciężko mi się przestawić na ręczne mycie noży dlatego szukam takich które można myć w zmywarce.
I jeszcze w nie drewnianym ani metalowym bloku (wizualnie te bloki mi się nie podobają), najlepiej w jednolitym kolorze jak ten blok wyżej np. czarnym.
Jeżeli nie znajdę innych spełniających te parametry (mycie w zmywarce) i w tej samej lub niższej cenie to kupię ostatecznie te Fiskars.
Czy któraś z Was miała te noże i faktycznie nic się nie dzieje po wielokrotnym myciu w zmywarce?
Stary 2014-01-31, 14:00   #7
Vulcana
Raczkowanie

Noży nie można myć w zmywarce - stępią się. Może faktycznie spróbuj kupić te z wyższej półki cenowej np. Fiskars. Hmm tak szczerze mówiąc krew by mnie zalała gdybym wydała tyle na noże i gdyby stępiły się w zmywarce.

edit:
Zobacz co znalazłam na stronie duki przy nożach Fiskars: "Można myć w zmywarce, jednak rekomendowane jest mycie ręczne dla utrzymania krawędzi tnącej w doskonałym stanie przez długi czas"
http://dukapolska.com/fiskars-edge-noz-do-pieczywa.html
Moim zdaniem szkoda wydać tyle kasy na noże i zmarnować je w zmywarce. Kup coś tańszego i wymieniaj noże częściej lub kup droższe i myj ręcznie.

Edytowane przez Vulcana
Czas edycji: 2014-01-31 o 14:05
Vulcana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-02, 17:46   #8
Kamea2000
Zakorzenienie

Planuję kupić zestaw wraz z ostrzałką, trudno mi się przestawić na mycie ręczne, zwłaszcza że dużo czasu spędzam w kuchni, a ręcznego mycia organicznie nie cierpię.
Zmywarka najczęściej zmywa na 45 stopniach (program Eco), może jednak się nie stępią skoro producent dopuszcza mycie ich w zmywarce?
Któraś z Was ma może te noże i myła je w zmywarce?
Jeżeli będą myte w zmywarce to tylko w programie Eco - 45 stopni.
Stary 2014-02-08, 21:14   #9
aleo24
Przyczajenie

Nie polecam tych noży gdyż kroiłam jednym z nich pizze i złamała mi się rączka .

xxx

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2014-02-10 o 10:13 Powód: link
aleo24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-06, 16:08   #10
martamartynkowska992
Przyczajenie

Ja używam noży z Tescomy, seria Presto. Są śliczne, ostre i nadają się do zmywarki. Kupiłam nawet rodzicom. http://www.tescomapolska.pl/przygoto...e/presto-tone/
martamartynkowska992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-23, 21:15   #11
mati666
Raczkowanie

U gerlacha powinieneś takie znaleźć. Mają bardzo duży wybór, a z tego co pamiętam to dają gwarancję wieczystą na swoje produkty.
mati666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-11-29, 20:48   #12
KarolinaK
Zakorzenienie

Ale każde noże codziennie używane sie tępią to jest normalny proces używania... nie ma znaczenia czy myjesz w zmywarce czy nie

Ceramicznych absolutnie nie polecam miałam dwa dawno temu o oba pękły w mig. Poza tym stępily sie tak samo szybko jak stalowe a naostrzyć ich nie mozna. Tylko trzeba odsyłać do producenta na własny koszt

Moim zdaniem najlepiej zainwestować w dobry metalowy i dobra ostrzalke i ostrzyc raz w tygodniu .
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-29, 21:22   #13
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Konto usunięte

Nóż który trzeba ostrzyć raz w tygodniu nie należy do dobrych ewentualnie jest źle naostrzony. Dobry nóż musi wytrzymać min. 1 miesiąc do pół roku. Pozatym idea prania noża w zmywarce jest wielką pomyłką. Jeżeli jakiś producent zaleca pranie w zmywarce to.... to on dobrze wie, ze jego noże są nic nie warte.
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-19, 22:35   #14
mati666
Raczkowanie

Wiadomo, że trzeba ostrzyć ale jakość wykonania i użytych materiałów też jest bardzo ważna. Przy nożach też jest ważne wyważenie żeby dobrze się nim operowało dlatego marka jest tak ważna.
mati666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości