|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Noże kolorowe w bloku.
Szukam jakiejś firmy, która produkuje kolorowe noże, które (ważne) można bezpiecznie myć w zmywarce.
Jakiś czas temu kupiłam ceramiczny kolorowy nóż (firmy nie pamiętam), ale niestety po myciu w zmywarce się stępił, pretensji nie mam bo sprzedawca uprzedzał, że nie można myć w zmywarce. Czy znacie jakieś firmy produkujące kolorowe noże, które można bezpiecznie myć w zmywarce? Najlepiej komplety noży w bloku. Oprócz tego nie mam specjalnych wymagań, nie muszą być super ostre, wystarczy żeby cięły i były kolorowe. |
|
|
|
|
#2 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Noże kolorowe w bloku.
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
zielony stworek
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Może United Color of Benetton? Tu zestaw zielony. A może coś Vialli Design? Oni na bank mają kolorowe noże (nie wiem jak z myciem, ale można zadzwonić i się dowiedzieć).
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Jednak zdecydowałam się na noże Fiskars (prawie na pewno), można je bezpiecznie myć w zmywarce, a niestety dużą część noży nie :-(
Myślałam o tego rodzaju : http://allegro.pl/tv-fiskars-edge-ze...892016323.html Ewentualnie może któraś z Was zna firmę produkującą kolorowe noże, ale podobnie jak Fiskars gwarantującą bezpieczne mycie w zmywarce? Kupiłam kiedyś (na szczęście pojedynczy) kolorowy nóż ceramiczny, wygląd i jakość (przed umyciem w zmywarce ) bez zastrzeżeń, niestety przez mycie w zmywarce zmienił i wygląd i ostrość.Niestety ciężko mi się przestawić na ręczne mycie noży dlatego szukam takich które można myć w zmywarce. I jeszcze w nie drewnianym ani metalowym bloku (wizualnie te bloki mi się nie podobają), najlepiej w jednolitym kolorze jak ten blok wyżej np. czarnym. Jeżeli nie znajdę innych spełniających te parametry (mycie w zmywarce) i w tej samej lub niższej cenie to kupię ostatecznie te Fiskars. Czy któraś z Was miała te noże i faktycznie nic się nie dzieje po wielokrotnym myciu w zmywarce? |
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Noży nie można myć w zmywarce - stępią się. Może faktycznie spróbuj kupić te z wyższej półki cenowej np. Fiskars. Hmm tak szczerze mówiąc krew by mnie zalała gdybym wydała tyle na noże i gdyby stępiły się w zmywarce.
edit: Zobacz co znalazłam na stronie duki przy nożach Fiskars: "Można myć w zmywarce, jednak rekomendowane jest mycie ręczne dla utrzymania krawędzi tnącej w doskonałym stanie przez długi czas" http://dukapolska.com/fiskars-edge-noz-do-pieczywa.html Moim zdaniem szkoda wydać tyle kasy na noże i zmarnować je w zmywarce. Kup coś tańszego i wymieniaj noże częściej lub kup droższe i myj ręcznie. Edytowane przez Vulcana Czas edycji: 2014-01-31 o 14:05 |
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Planuję kupić zestaw wraz z ostrzałką, trudno mi się przestawić na mycie ręczne, zwłaszcza że dużo czasu spędzam w kuchni, a ręcznego mycia organicznie nie cierpię.
Zmywarka najczęściej zmywa na 45 stopniach (program Eco), może jednak się nie stępią skoro producent dopuszcza mycie ich w zmywarce? Któraś z Was ma może te noże i myła je w zmywarce? Jeżeli będą myte w zmywarce to tylko w programie Eco - 45 stopni. |
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
Nie polecam tych noży gdyż kroiłam jednym z nich pizze i złamała mi się rączka . xxx Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-02-10 o 10:13 Powód: link |
|
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Ja używam noży z Tescomy, seria Presto. Są śliczne, ostre i nadają się do zmywarki. Kupiłam nawet rodzicom. http://www.tescomapolska.pl/przygoto...e/presto-tone/
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
U gerlacha powinieneś takie znaleźć. Mają bardzo duży wybór, a z tego co pamiętam to dają gwarancję wieczystą na swoje produkty.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Ale każde noże codziennie używane sie tępią to jest normalny proces używania... nie ma znaczenia czy myjesz w zmywarce czy nie
![]() Ceramicznych absolutnie nie polecam ![]() Moim zdaniem najlepiej zainwestować w dobry metalowy i dobra ostrzalke i ostrzyc raz w tygodniu |
|
|
|
|
#13 |
|
Konto usunięte
|
Nóż który trzeba ostrzyć raz w tygodniu nie należy do dobrych ewentualnie jest źle naostrzony. Dobry nóż musi wytrzymać min. 1 miesiąc do pół roku. Pozatym idea prania noża w zmywarce jest wielką pomyłką. Jeżeli jakiś producent zaleca pranie w zmywarce to.... to on dobrze wie, ze jego noże są nic nie warte.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Wiadomo, że trzeba ostrzyć ale jakość wykonania i użytych materiałów też jest bardzo ważna. Przy nożach też jest ważne wyważenie żeby dobrze się nim operowało dlatego marka jest tak ważna.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:00.

) bez zastrzeżeń, niestety przez mycie w zmywarce zmienił i wygląd i ostrość.