|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
oliwa z oliwek
Postanowiłam się zdrowo odżywiać i zakupiłam oliwę z oliwek, czy to normalne,że po paru dniach od otwarcia zaczęła się jakby ważyć, tak jakby się coś w niej wytrącało i zmętniała? głupie pytanie dlatego wstydzę się zapytać w sklepie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: oliwa z oliwek
ahgatto wszystko jest ok
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
miałam taką nadzieję, dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
调解人
|
Powiedziałabym, że jest jaknajbardziej OK. Martwic to się można gdy w butelce oliwy nie osadza się ten osad po kilku dniach- coś wtedy nie tak w oliwą
![]()
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Naprawde pierwszy raz o czyms takim slysze ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
No i chyba wtym problem, trzymam oliwę w lodówce, a kupiłam na pewno jakąś dobrą, poleciła mi ją pani ze sklepu ze zdrową żywnością.Szybko ją wyjmuję bo robi się coraz gestsza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Oliwy nigdy nie trzymie w lodowce i dlatego zadnego osadu nie zauwazylam ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Zadam Wam wspaniałe specjalistki jeszcze jedno z moich "głupich pytań", może trochę nie na temat ale.. czy ocet winny też trzymać w szafce? Bo już sama nie wiem, zwykle wszystko wkładam do lodówki, bo wydawało mi się, że tam się nie zepsuje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Ja nie z tych specjalistek, ale jak na moje oko, to ocet wcale nie potrzebuje zimna.
Szkoda miejsca w lodowie ![]() Przeciez ocet to juz cos jakby 'zepsutego', wiec co mu sie moze stac? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
ja mam ochote na oliwe z oliwek jednak nei wiem jaka jest dobra jelsi mozecie to napiszcie jakas nazwe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Moment... [lexie idzie do kuchni...] mamy w tej chwili Montevivo firmy TAVANTI , jest importowana z Włoch, 1000 ml. Ale używamy różnej ![]() Wazne jest żeby nigdzie nie było drobnym druczkiem napisane, że jest np z wytłoków oliwnych. Bo mogą wielkimi literami na froncie napisac "oliwa z oliwek" a gdzieś z tyłu małymi, że z wytłoków. Taka jest gorsza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Acha, kupujemy w supermarkecie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Moje drogie moja oliwa przeżywa drugą młodość
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Ja kupuję oliwę z oliwek w blaszanych beczułkach i nigdy nie zauważyłam żadnego z wymienionych przez was zjawisk
![]() Może tak się dzieje jeśli oliwa przechowywana jest w plastikowych, przezroczystych butelkach... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
no mam nadzieje ze sie na jakas zdecyduje a a najlepiej kupic ta z pierwszego tloczenia ? a ta Gocca czy jakos tak to dobra jest ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Żandarm na emeryturze
|
Aromatyzowana oliwa
Może ktoś ma przepis na aromatyzowana oliwę?
Może być aromatyzowana ziołami, czosnkiem, suszonymi pomidorkami ![]() ![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aromatyzowana oliwa
nic prostszego, włóż co chcesz, zalej oliwą i odstaw by się przegryzło. używaj tylko świeżych ziół w całych gałązkach(np. na 1l 2-3 gałązki rozmarynu), grzybami nie próbowałam! trochę musi postać. można też kupić w sklepie, ale nie ma to jak własna!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
ja mam kupiona w sklepie, ale warto sprobowac zrobic swoja. to taki francuski wynalazek - oliwa do pizzy (a w oliwie plywajace papryczki chilli, z ktorych oliwa ciagnie caly smaczek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Żandarm na emeryturze
|
No to zrobiłam tak: do 250 ml, pękatej butelki po oleju z pestek dyni wsadziłam 1 gałązkę rozmarynu, 2 ziarenka jałowca, 1 ząbek czosnku w łupince i łyżeczkę suszonej papryki (oczywiście takiej w sporych kawałkach, a nie zmielonej
![]() Jak będzie zjadliwe, to poszukam przepisów na różne kompozycje aromatycznych olejów i octów, które widziałam w jednym z "antycznych" numerów Burdy i zapodam, jeśli chcecie. ![]()
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
a ktoś próbował oliw z tesco?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
osad w oliwie z oliwek to normalna rzecz na niektorych butelkach jest nawet taka informacja ze może siue wytracac. Oliwy z oliwek na polskim rynku to smiecie kiepskiej jakosci prawdziwa zdrowa oliwa z oliwek nie schodzi ponizej 100 zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o dobrą oliwę (szczególnie do nawilżania twarzy i ciała) to polecam dokłądnie czytać etykietki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Co do ceny oliwy z oliwek, 100zł owszem, znajdziesz taką oliwę, na pewno dobrą. Ale dobrą oliwę można kupić już za 40-50zł litr, pod warunkiem, że jest sprowadzana bezpośrednio z niewielkiego gospodarstwa. Najgorsze są oliwy sprowadzane przez pośredników z wielkich tłoczni, gdzie produkt przechodzi przez wiele rąk, a każda ręka coś tam doleje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Poza tym, Drogie Panie, oliwę z oliwek powinniśmy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Nic tak nie szkodzi oliwie jak światło (proces utleniania). Wystarczy, że schowamy butelkę do szafki. Przechowywanie w lodówce nie jest konieczne w przypadku oliwy jak i octów balsamicznych, które w zasadzie się nie psują.
W przypadku przechowywania w lodówce, oliwa lekko zmętnieje, ale jest to normalne zjawisko pod wpływem niższej temperatury. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:58.