oliwa z oliwek - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-07-06, 15:04   #1
ahgatta
Raczkowanie

oliwa z oliwek

Postanowiłam się zdrowo odżywiać i zakupiłam oliwę z oliwek, czy to normalne,że po paru dniach od otwarcia zaczęła się jakby ważyć, tak jakby się coś w niej wytrącało i zmętniała? głupie pytanie dlatego wstydzę się zapytać w sklepie.
ahgatta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-06, 18:06   #2
sylwia18
Zakorzenienie

Dot.: oliwa z oliwek

ahgatto wszystko jest okz moją robiło się tak samo i normalnie jej używałam i jeszcze żyjępo prostu trzeba wstrząsnąć przed użyciem
Stary 2005-07-06, 18:41   #3
ahgatta
Raczkowanie

miałam taką nadzieję, dzięki
Stary 2005-07-06, 20:51   #4
kasiulka
Zakorzenienie

Oliwę z oliwek powinno sie przechowywac w dosc ciemnym miejscu (ale nie w lodówce)...najlepiej kupic sobie taką w ciemnej butelce - polecam grecką

Oliwka
kasiulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-06, 21:06   #5
Meariel
调解人

Powiedziałabym, że jest jaknajbardziej OK. Martwic to się można gdy w butelce oliwy nie osadza się ten osad po kilku dniach- coś wtedy nie tak w oliwą
Stary 2005-07-07, 05:59   #6
BeataWi
Wtajemniczenie

GG do BeataWi

Cytat:
Napisane przez Meariel
Powiedziałabym, że jest jaknajbardziej OK. Martwic to się można gdy w butelce oliwy nie osadza się ten osad po kilku dniach- coś wtedy nie tak w oliwą
Meariel co ty piszesz, jaki osad Ja nigdy nic takiego nie zauwazylam Zazanaczam, ze uzywam tylko oryginalnej oliwy z oliwek z Grecji lub Wloch (mamy znajomych Grekow i Wlochow, ktorzy ja nam regularnie dostarczaja). Czy powinnam sie zaczac martwic
Naprawde pierwszy raz o czyms takim slysze

Becia69

http://www.pajacyk.pl/
http://www.polskieserce.pl/
BeataWi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-07, 07:54   #7
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez BeataWi
Meariel co ty piszesz, jaki osad Ja nigdy nic takiego nie zauwazylam Zazanaczam, ze uzywam tylko oryginalnej oliwy z oliwek z Grecji lub Wloch (mamy znajomych Grekow i Wlochow, ktorzy ja nam regularnie dostarczaja). Czy powinnam sie zaczac martwic
Naprawde pierwszy raz o czyms takim slysze
Ja tam sądze, że nie masz sie co Beciu martwić. U nas taki "osad" zrobił się raz, kiedy wstawiliśmy oliwę do lodówki. Po wyjeciu jej stamtad zniknał, więc to po prostu znak, że oliwy w lodówce sie nie trzyma
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-07-07, 09:40   #8
ahgatta
Raczkowanie

No i chyba wtym problem, trzymam oliwę w lodówce, a kupiłam na pewno jakąś dobrą, poleciła mi ją pani ze sklepu ze zdrową żywnością.Szybko ją wyjmuję bo robi się coraz gestsza.
Stary 2005-07-07, 10:08   #9
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez ahgatta
No i chyba wtym problem, trzymam oliwę w lodówce, a kupiłam na pewno jakąś dobrą, poleciła mi ją pani ze sklepu ze zdrową żywnością.Szybko ją wyjmuję bo robi się coraz gestsza.
Wstaw ja do jakiejś szafki, powinna być w ciemnym miejscu
Stary 2005-07-07, 17:15   #10
BeataWi
Wtajemniczenie

GG do BeataWi

Cytat:
Napisane przez lexie
Ja tam sądze, że nie masz sie co Beciu martwić. U nas taki "osad" zrobił się raz, kiedy wstawiliśmy oliwę do lodówki. Po wyjeciu jej stamtad zniknał, więc to po prostu znak, że oliwy w lodówce sie nie trzyma
Dziekuje Lexi za odpowiedz, az sobie odetchnelam, juz zaczelam podjrzewac po wypowiedzi Meariel, ze mi jakies podroby woza
Oliwy nigdy nie trzymie w lodowce i dlatego zadnego osadu nie zauwazylam

Pozdrawiam

Becia69

http://www.pajacyk.pl/
http://www.polskieserce.pl/
BeataWi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-07, 17:22   #11
ahgatta
Raczkowanie

Zadam Wam wspaniałe specjalistki jeszcze jedno z moich "głupich pytań", może trochę nie na temat ale.. czy ocet winny też trzymać w szafce? Bo już sama nie wiem, zwykle wszystko wkładam do lodówki, bo wydawało mi się, że tam się nie zepsuje

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-07-07, 17:45   #12
bagietka
Przyczajenie

Ja nie z tych specjalistek, ale jak na moje oko, to ocet wcale nie potrzebuje zimna.
Szkoda miejsca w lodowie
Przeciez ocet to juz cos jakby 'zepsutego', wiec co mu sie moze stac?
bagietka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-07, 18:18   #13
mo0oniczka
Rozeznanie

ja mam ochote na oliwe z oliwek jednak nei wiem jaka jest dobra jelsi mozecie to napiszcie jakas nazwe )) ( taka ktora dostane u nas w polsce gdyz nie mam mozliwosc sprowadzenia jej z wloch czy grecji ) Pozdrawiam
mo0oniczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-07, 19:03   #14
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez mo0oniczka
ja mam ochote na oliwe z oliwek jednak nei wiem jaka jest dobra jelsi mozecie to napiszcie jakas nazwe )) ( taka ktora dostane u nas w polsce gdyz nie mam mozliwosc sprowadzenia jej z wloch czy grecji ) Pozdrawiam
Wiesz co, nazwy nie pamiętam - sprawdzę zaraz w kuchni jaką mamy

Moment... [lexie idzie do kuchni...]

mamy w tej chwili Montevivo firmy TAVANTI , jest importowana z Włoch, 1000 ml.
Ale używamy różnej
Wazne jest żeby nigdzie nie było drobnym druczkiem napisane, że jest np z wytłoków oliwnych. Bo mogą wielkimi literami na froncie napisac "oliwa z oliwek" a gdzieś z tyłu małymi, że z wytłoków. Taka jest gorsza.
Stary 2005-07-07, 19:05   #15
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Acha, kupujemy w supermarkecie
Stary 2005-07-07, 22:11   #16
ahgatta
Raczkowanie

Moje drogie moja oliwa przeżywa drugą młodość , parę godzin temu wstawiłam ją do szafy i znów jest przejrzysta, a już myślałam , że będę ją widelcem wydrapywać z butelki!! człowiek całe życie się uczy, ojj ja głupia
Stary 2005-07-07, 22:15   #17
ahgatta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mo0oniczka
moja oliwa pochodzi ze sklepu ze zdrową zwnością nazywa się PONS i jest hiszpańska, ale widziałam dzisiaj w albercie jest duży wybór oliw, octów winnych itp.
Stary 2005-07-08, 09:47   #18
k-n
Wtajemniczenie

Ja kupuję oliwę z oliwek w blaszanych beczułkach i nigdy nie zauważyłam żadnego z wymienionych przez was zjawisk Raz miałam w szklanej butelce i też nic nie widziałam.
Może tak się dzieje jeśli oliwa przechowywana jest w plastikowych, przezroczystych butelkach...
k-n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-08, 09:50   #19
ahgatta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez k-n
Ja kupuję oliwę z oliwek w blaszanych beczułkach i nigdy nie zauważyłam żadnego z wymienionych przez was zjawisk Raz miałam w szklanej butelce i też nic nie widziałam.
Może tak się dzieje jeśli oliwa przechowywana jest w plastikowych, przezroczystych butelkach...
Wszklanej butelce mi zgęstniała, ale to właśnie wpływ lodówki
Stary 2005-07-08, 10:09   #20
mo0oniczka
Rozeznanie

no mam nadzieje ze sie na jakas zdecyduje a a najlepiej kupic ta z pierwszego tloczenia ? a ta Gocca czy jakos tak to dobra jest ?
mo0oniczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-23, 10:19   #21
Noor
Żandarm na emeryturze

Aromatyzowana oliwa

Może ktoś ma przepis na aromatyzowana oliwę?
Może być aromatyzowana ziołami, czosnkiem, suszonymi pomidorkami , grzybami...wszystko jedno...chodzi o proporcje i wykonanie.

Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda
Noor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-23, 12:16   #22
IlonaP
Zakorzenienie

Dot.: Aromatyzowana oliwa

nic prostszego, włóż co chcesz, zalej oliwą i odstaw by się przegryzło. używaj tylko świeżych ziół w całych gałązkach(np. na 1l 2-3 gałązki rozmarynu), grzybami nie próbowałam! trochę musi postać. można też kupić w sklepie, ale nie ma to jak własna!!!
IlonaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-23, 13:51   #23
lain
Zakorzenienie

ja mam kupiona w sklepie, ale warto sprobowac zrobic swoja. to taki francuski wynalazek - oliwa do pizzy (a w oliwie plywajace papryczki chilli, z ktorych oliwa ciagnie caly smaczek) polecam
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-12-24, 14:23   #24
Noor
Żandarm na emeryturze

No to zrobiłam tak: do 250 ml, pękatej butelki po oleju z pestek dyni wsadziłam 1 gałązkę rozmarynu, 2 ziarenka jałowca, 1 ząbek czosnku w łupince i łyżeczkę suszonej papryki (oczywiście takiej w sporych kawałkach, a nie zmielonej ) i zalałam oliwą. Zobaczymy, co z tego wyjdzie za jakieś 3 dni.
Jak będzie zjadliwe, to poszukam przepisów na różne kompozycje aromatycznych olejów i octów, które widziałam w jednym z "antycznych" numerów Burdy i zapodam, jeśli chcecie.

Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda
Noor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-02, 09:52   #25
sabbatha
Zakorzenienie

a ktoś próbował oliw z tesco?

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-02, 11:11   #26
moniapp
Przyczajenie

osad w oliwie z oliwek to normalna rzecz na niektorych butelkach jest nawet taka informacja ze może siue wytracac. Oliwy z oliwek na polskim rynku to smiecie kiepskiej jakosci prawdziwa zdrowa oliwa z oliwek nie schodzi ponizej 100 zł.
moniapp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 11:26   #27
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Jeśli chodzi o dobrą oliwę (szczególnie do nawilżania twarzy i ciała) to polecam dokłądnie czytać etykietki Niech będzie oryginalna, wyprodukowana np. we Włoszech. Warto też popatrzeć na kolor-najlepiej natłuszczają te w kolorze podchodzącym bardziej pod zielony niż żółty To naprawdę się sprawdza ;]
Indios Bravos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-28, 12:14   #28
marcin_szuscik
Przyczajenie

Co do ceny oliwy z oliwek, 100zł owszem, znajdziesz taką oliwę, na pewno dobrą. Ale dobrą oliwę można kupić już za 40-50zł litr, pod warunkiem, że jest sprowadzana bezpośrednio z niewielkiego gospodarstwa. Najgorsze są oliwy sprowadzane przez pośredników z wielkich tłoczni, gdzie produkt przechodzi przez wiele rąk, a każda ręka coś tam doleje
marcin_szuscik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-17, 11:23   #29
marcin_szuscik
Przyczajenie

Poza tym, Drogie Panie, oliwę z oliwek powinniśmy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Nic tak nie szkodzi oliwie jak światło (proces utleniania). Wystarczy, że schowamy butelkę do szafki. Przechowywanie w lodówce nie jest konieczne w przypadku oliwy jak i octów balsamicznych, które w zasadzie się nie psują.

W przypadku przechowywania w lodówce, oliwa lekko zmętnieje, ale jest to normalne zjawisko pod wpływem niższej temperatury.
marcin_szuscik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości