słone ciasteczka, słone przekąski... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-08, 12:33   #1
Brazylijka
Zakorzenienie

słone ciasteczka, słone przekąski...

Witam Drogie Wizażanki!
Z racji tego iż z moim TŻtem obiecaliśmy sobie nie jeść żadnych słodyczy aż do świąt, postanowiłam przygotować słone ciasteczka bez grama cukru Znalazłam świetny przepis i postanowiłam się z Wami nim podzielić... jednak bardzo chętnie spróbuję też Waszych przepisów na słone przekąski- szybkie i łatwe (ale niekoniecznie)
A więc UWAGA UWAGA: otwieram nowy wątek z przepisami

Przepis na ciasteczka z żółtym serem:
250 dag sera żółtego
250 dag masła
250 dag mąki
szczypta oregano na każde ciasteczko
Ser zetrzec na drobnej tartce, dodac make, maslo i wyrobic na gładką mase. Wstawic na pół godziny do lodówki. Rozwałkowac na grubosc okolo 0,5 cm i wykrawac foremką. Posypac z wierzchu oregano, ulozyc na blasze wysmarowanej tluszczem lub na papierze do pieczenia i piec w uprzednio nagrzanym do 200°C piekarniku ok 20 min, tak zeby byly zlote.

Przepis wypróbowany- ciasteczka są przepyszne!
Użyłam i oregano i paprykę słodką do posypania i wyszły naprawdę bardzo dobre. Smacznego!

wish
Brazylijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-08, 13:25   #2
zagubiona9
Raczkowanie

Dot.: słone ciasteczka, słone przekąski...

swietne sa tez sakiewki z ciasta francuskiego..
Najlepiej kupic gotowe ciasto francuskie,rozwalkowac je i pokroic radelkiem na nie za duze kwadraty.
Nadzienie:
-filety z kurczaka
-papryka marynowana
-ser zolty
-pietruszka
Wykonanie:
filety umyc,pokroic w drobna kostke i wymieszac z ziarenkami smaku. tak przygotowane mieso ukladac na kwadratach z ciasta na to pokrojona w kostke papryka, starty ser i pietruszke. skleic wszystkie 4 rogi ciasta tak aby powstaly nam sakiewki i piec w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni

---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

Cytat:
Napisane przez zagubiona9 Pokaż wiadomość
swietne sa tez sakiewki z ciasta francuskiego..
Najlepiej kupic gotowe ciasto francuskie,rozwalkowac je i pokroic radelkiem na nie za duze kwadraty.
Nadzienie:
-filety z kurczaka
-papryka marynowana
-ser zolty
-pietruszka
Wykonanie:
filety umyc,pokroic w drobna kostke i wymieszac z ziarenkami smaku. tak przygotowane mieso ukladac na kwadratach z ciasta na to pokrojona w kostke papryka, starty ser i pietruszke. skleic wszystkie 4 rogi ciasta tak aby powstaly nam sakiewki i piec w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni
sakiewki najlepiej podawac z sosem czosnkowym
zagubiona9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-08, 17:00   #3
Ashira
Wtajemniczenie

u mnie wzięciem jako słona przekąska cieszą się grzaneczki z czerstwego chleba, mam nadzieję, że to się liczy.
idealny do zużycia nadmiaru chleba.
wykrawam środek chleba i kroję w kostkę wrzucam na suchą patelnię i podgrzewam. gdy zacznie się podsuszać sypię solą i ziołami teraz co chwilę potrząsam żeby za mocno nie przypalić ziół.
bardzo lubimy w sumie z samą solą i pieprzem... albo z dodatkiem oregano
takie grzanki w szczelnie zamkniętym słoiku mogą długo leżec i są idealne nie tylko do pochrupania ale i jako dodatek do sałatek czy zup - kremów
ale i tak znikają przy pierwszym oglądanym filmie...

nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeń i skrzypiec!
nie dekold a dekolt!
nie wziąść a wziąć! chyba, że ktoś musi coś zabraść...
bynajmniej ≠ przynajmniej!
Ashira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-09, 15:17   #4
Brazylijka
Zakorzenienie

macie naprawde bardzo fajne pomysły

Ashira- postanowiłam zrobić Twoje grzaneczki i wyszły naprawde przepyszne- oczywiście z oregano (btw to moja ulubiona przyprawa i dodawałabym ją dosłownie wszędzie)

co do sakiewek zagubionej9 to także zamierzam niedługo spróbować- tylko ile mam je piec w tym piekarniku?

wish
Stary 2009-12-11, 21:18   #5
zagubiona9
Raczkowanie

trzeba je piec tak dlugo az nie beda dobre:p a tak powaznie to tak dlugo az nabiora ladnego zlotego koloru...
zagubiona9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-12, 09:46   #6
Brazylijka
Zakorzenienie

Podzielę się znalezionym w necie przepisem na
PALUCHY Z CIASTA FRANCUSKIEGO
opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (około 400 gram)
10 dag żółtego sera
pieprz, sól
2 żółtka
2 łyżki wody
Rozłożyć płat ciasta na stole i posmarować połową żółtka roztrzepanego z wodą. Na jednej połowie ciasta równomiernie rozłożyć starty ser żółty (powinniśmy wybrać gatunek niezbyt mocno rozpływający się podczas podgrzewania). Złożyć ciasto na pół i dokładnie docisnąć.
Teraz pociąć ciasto z serem w środku na paski grubości około 1-1,5 cm. Każdy paseczek skręcać w spiralkę i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ciasteczka posmarować pozostałym żótkiem, oprószyć pieprzem, solą i piec raczej krótko do leciutkiego zrumienienia się w mocno nagrzanym piekarniku (około 220-230 stopni).

wish
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości