NOM - problemy z rzekomą umową. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-28, 16:25   #1
Ramona_85
Zakorzenienie

Exclamation

NOM - problemy z rzekomą umową.

Witam.
szukam osób, które zostały nieuczciwie potraktowane przez w/w operatora telekomunikacyjnego, co począć w poniższej sytuacji.

Otóż jakieś 2 tygodnie temu zawitał do nas kurier z umowa telekomunikacyjną. Na pytanie mamy potwierdził, że jest z Orange (równoczesnie nawijając, że dużo w dzisiejszych czasach jest oszustów itd.). Ojciec męża podpisał samym nazwiskiem na kolanie dosłownie jakieś dokumenty, które owy kurier skreślał, mówiąc, że to tylko rezygnacja z umowy i że ma jakoby dowód, że tu był (bo musi mieć do rozliczenia się z pracodawcą). Dodam, iż telefon nie jest na jego, ojca, tylko na męża, którego w tym czasie nie było.
Kuriera telefon nie odpowiada, a żeby było zabawnie, tescie nie znają jego ani imienia, ani nazwiska, więc nie ma nawet jak wnieśc skargi do NOM.

Dziś zadzwonił do domu konsultant z NOM (akurat męża nie było) z informacja, że wpłyneła do nich umowa mojego męża. Wyraziłam zdziwienie i poinformowałam, że mąż niczego nie podpisywał i że w takim razie, to oszustwo. Nie pytajcie skąd mieli imię i nazwisko męża, bo nie mam pojęcia.

Mąż w końcu zadzwonił do NOM na infolinię i się dowiedział, że ma do nich wysłać oświadczenie, że nie podpisywał żadnej umowy, w posiadaniu której oni są. jednocześnie poinformował obecnego operatora, że taki incydent miał miejsce.

Dodam jeszcze, że pani na infolinii próbowała wydębić od męża nr pesel, bo bez tego nie może udzielić informacji, na szczęście nie podał, bo pewnie dopisany byłby na umowie, gdzie prawidłowe mają tylko imię i nazwisko, bo nic więcej mieć nie mogą, żadne dane nie były podawane.

Wiem, że przysługuje mężowi prawo do odstąpienia od umowy ( w sumie o umowie dowiedział się dziś i na dodatek nie informował nikt o takiej mozliwości, dlatego jakby to prawo się odnawia mimo upływu 10 dni), ale jak ma to zrobic, skoro na tamtej rzekomej umowie to nie jest jego podpis, a kopii umowy żadnej nie ma.

Co mamy dalej począć?

Podobno NOM dzwoni o potwierdzenie zawarcia umowy. Poinformowałam konsultanta, że tylko mój teść podpisywał niby jakąś rezygnację, a mąż czyli właściciel numeru nic nie podpisywał.
czy miał ktoś może tez podobne problemy?
np. z podrabianiem podpisów przez nieuczciwych "kurierów" NOM ?
Pan oznajmił, że w takim razie zadzwoni później.
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-09, 17:43   #2
lovely_pepa
Przyczajenie

Dot.: NOM - problemy z rzekomą umową.

Witam,
Czy twoja sprawa się rozwiązała, jeśli tak to z jakim skutkiem?
lovely_pepa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-10, 09:42   #3
Ramona_85
Zakorzenienie

Póki co zawiadomiliśmy UKE o naszej sprawie. Doradca kazał złożyć pismo reklamacyjne na usługe telekomunikacyjna, wzór mozna znaleźć w internecie. NOM ma 30 dni na odpowiedź. W razie negatywnej mamy przefaxować dokumenty do UKE i oni dalej w naszej sprawie będa działać.
Stary 2013-07-29, 13:16   #4
Nika209
Przyczajenie

Witam,
czy już dostałaś odpowiedź z NOM ? Moja mama również padła ofiarą tej firmy, bezprawnie rozwiązali umowę którą miała podpisaną z inną firmą, podrobili podpis i zawarli nową umowę pomiędzy NOM a moją mamą. O tym fakcie dowiedziała się gdy dostała od nich fakturę. Napisała reklamację i zobaczymy co będzie dalej.
Proszę o kontakt osoby, które zostały oszukane przez ww. firmę

Edytowane przez Nika209
Czas edycji: 2013-07-29 o 13:32
Nika209 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-31, 20:08   #5
dziefczynka1987
Raczkowanie

Też miałam z nimi do czynienia.
Oszuści!!!!!!!!!!!!!!!
dziefczynka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-01, 19:21   #6
Ramona_85
Zakorzenienie

Witam.

dostaliśmy już odp. z NOM, że usługa jest zawieszona i dnia 7 czerwca zostanie rozwiązana ta umowa i nie pociąga za sobą skutków finansowych. Tłumaczyli się niemożliwością weryfikacji podpisu w chwili wpłynięcia umowy. Także póki co sprawa rozwiazana pozytywnie.
Nowe prawo telekomunikacyjne mówi, że odstąpienie od umowy jest możliwe do czasu wprowadzenia usługi w życie, a nie tylko przepisowe dotychczas 10 dni, u nich umowa weszłaby w życie dopiero 10 września.
Stary 2013-09-10, 16:28   #7
malar
Przyczajenie

Witaj mam właściwie identyczny problem jak ty, tylko nie wiem jak napisać tą reklamacje, masz gdzieś kopię tej którą wysłałaś do NOM?
malar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-09-10, 18:10   #8
rousse
BAN stały

Do mnie ktoś kiedyś zadzwonił i podawał się za pracownika mojego operatora (nie orange) coś mi chciał wcisnąć - jakiś internet z laptopem. Nic takiego mnie nie interesowało, na odczepkę powiedziałam, że przemyślę i przyjde do nich do punktu - wtedy facet nie odpowiedział tylko zaraz nerwowo wyleciał z jakąś jeszcze lepszą promocją i już dwa laptopy się zrobiły Przebrało się jak zapytał mnie o adres do wysyłki (choć ja na nic się nie zgadzałam) powiedziałam, że jak jest od mojego operatora i nie zna mojego adresu?
Sprawdziłam później jego numer tel. i w ogóle numer był z innej sieci
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-10, 20:28   #9
malar
Przyczajenie

To co się teraz dzieję to jest masakra, do mojej mamy zadzwonili i to jakaś automatyczna sekretarka przedstawiałam oferte i było coś takiego, jesli chcesz dowiedzieć się wiecej informacji wciśnij 1 mama wcinseła po czym dziekujemy a potwierdzenie za tydzień kurier przyjedzie z umową, mamy nie było w domu dzwoni jakaś kobieta mówi że jest z telekomunikacji ja tam nie słyszałam żeby wspomniała coś że z NOM i mówi ze jest w okolicy i przyjedzie z umową powiedziałam że mamy nie ma ale my sie nie decydujemy na nic i powiedziała że trzeba podpisać odmowe odbioru więc ok tata coś tam podpisał tylko zdziwiło nas to że na 4 kartkach kazał mu sie podpisać, nic nam kurier nie dał zabrał się i poszedł. Po jakimś czasie dzwonią z NOM że dotarła do nich nasza umowa podpisana. Wyobraźcie sobie że Ci ludzi nas oszukali wcisnęli nam że to odmowa odbioru, jak się okazało nawet nie wiemy co to za umowa jaki abonament bo nic nam nie dali ... Chcę napisać do nich reklamację tylko zupełnie nie wiem jak
Stary 2013-09-11, 08:37   #10
dziefczynka1987
Raczkowanie

Zależy ile dni minęło od podpisania umowy?
Przeglądam oferty pracy a tam oczywiście konsultant NOM poszukiwany masakra, że też nikt z nimi porządku nie robi tylko oszukują ludzi.
Stary 2013-09-11, 13:42   #11
malar
Przyczajenie

no około mięsiąca a przysługiwało 14 dni na rezygnację, tylko że my bylismy pewni że zrezygnowaliśmy tymbardziej że kurier nam nic kompletnie nie zostawił a tu niedawno ta pani zadzwoniła, teraz nam zawiesili ta umowe na miesiąc dlatego chcę napisać tą reklamację ale nie wiem zupełnie jak. Czekam aż RAMONA_85 się odezwie może ona mi pomoże wkoncu miała praktycznie taką samą sytuację jak ja

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-11, 17:06   #12
skazana_na_bluesa
.

Odp: Dot.: NOM - problemy z rzekomą umową.

Cytat:
Napisane przez malar Pokaż wiadomość
To co się teraz dzieję to jest masakra, do mojej mamy zadzwonili i to jakaś automatyczna sekretarka przedstawiałam oferte i było coś takiego, jesli chcesz dowiedzieć się wiecej informacji wciśnij 1 mama wcinseła po czym dziekujemy a potwierdzenie za tydzień kurier przyjedzie z umową, mamy nie było w domu dzwoni jakaś kobieta mówi że jest z telekomunikacji ja tam nie słyszałam żeby wspomniała coś że z NOM i mówi ze jest w okolicy i przyjedzie z umową powiedziałam że mamy nie ma ale my sie nie decydujemy na nic i powiedziała że trzeba podpisać odmowe odbioru więc ok tata coś tam podpisał tylko zdziwiło nas to że na 4 kartkach kazał mu sie podpisać, nic nam kurier nie dał zabrał się i poszedł. Po jakimś czasie dzwonią z NOM że dotarła do nich nasza umowa podpisana. Wyobraźcie sobie że Ci ludzi nas oszukali wcisnęli nam że to odmowa odbioru, jak się okazało nawet nie wiemy co to za umowa jaki abonament bo nic nam nie dali ... Chcę napisać do nich reklamację tylko zupełnie nie wiem jak
Czemu podpisaliscie jakiekolwiek dokumenty BEZ CZYTANIA?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-11, 17:21   #13
malar
Przyczajenie

Dot.: Odp: Dot.: NOM - problemy z rzekomą umową.

bo nam nie dał mówił że to odomowa odbioru no to tata podpisał no i nas zrobił w balona . ;/
Stary 2013-09-11, 18:09   #14
skazana_na_bluesa
.

Odp: NOM - problemy z rzekomą umową.

Odmowa odbioru to raczej jeden podpis. Umowy to ze 3 podpisy+potwierdzenie odbioru.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-12, 08:04   #15
dziefczynka1987
Raczkowanie

Cytat:
bo nam nie dał mówił że to odomowa odbioru no to tata podpisał no i nas zrobił w balona . ;/
Nie czekaj na innych pisz im maile, że wysłałaś im pismo i dlaczego nadal nie jest umowa anulowana.

Ja im pisałam maile i sprawa się rozwiązała. Tato podpisał się za siebie czy za mamę ?
Stary 2013-09-12, 09:46   #16
malar
Przyczajenie

ok to jeszcze dziś napiszę do nich maila, tato podpisał jakby za mamę ale w umowie jest taki podpunkt: Umowa z Abonentem może zostać rozwiązana przez NOM bez zachowania okresu wypowiedzenia w przypadku:
podpisania umowy przez osobę nie posiadającą prawa do reprezentowania Abonenta

---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

Dziefczynka1987 bardzo bym Cie prosiła o adres emailowy poprzez ktory mam się z nimi kontaktowy czy to jest jakiś dział reklamacyjny czy poprostu ich jakiś ogolny email , ja nie moge nic znaleźć, z góry dziękuje za pomoc.
Stary 2013-09-12, 13:16   #17
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Hej my pisaliśmy reklamację na usługę, bo nie moglismy odstapienia, poniewaz to nie mój mąż się podpisał na tej umowie, gdyby to zrobił, przyznałby się to tego

najlepiej napisać odstąpienie, reklamację i skargę naraz w necie sa gotowe formularze "reklamacja na usługe telekomunikacyjną" , nalezy miec choćby kopię umowy gdyż trzeba podać numer reklamowanej usługi, jesli nie masz, to zadzwoń do Nom przedstaw problem i poproś o wysłanie ksera tej umowy.
W formularzu nalezy opisać o co chodzi - okoliczności uzasadniające reklamację, czyli opisac całe zajście i oszustwo reprezentanta handlowego (oni bardzo dobrze wiedza o co chodzi, tylko strugają ****** ), adres to NOM Sp. z o.o. 04-164 Warszawa, ul. Perkuna 47, tam wysyłaliśmy my reklamację. Ponadto wraz z reklamacją dołączyliśmy Pouczenie dla dostawcy usług i reklamującego. I wazne - zadzwońcie na infolinię i dowiedzcie się kiedy ma wejśc w życie ta umowa, bo po jej wdrożeniu nie ma juz mowy o żadnym odstąpieniu!!
W skardze chyba żeśmy dodatkowo nastraszyli ich UKE, warto zajrzeć na ich stronę, tam jest duzo cennych wskazówek
http://www.cik.uke.gov.pl/sposoby-do...zen/reklamacja

Pozdrawiam i 3mam kciuki za pozytywne rozwiązanie sprawy

---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ----------

Cytat:
Napisane przez dziefczynka1987 Pokaż wiadomość
Zależy ile dni minęło od podpisania umowy?
według nowych przepisów nie wazne ile dni upłyneło od podpisania umowy, odstapić mozna w każdej chwili, ale zanim usługa zostanie wprowadzona

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Cytat:
mojemu teściowi to samo ten "kurier" mówił

---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ----------

Cytat:
ok to jeszcze dziś napiszę do nich maila, tato podpisał jakby za mamę ale w umowie jest taki podpunkt: Umowa z Abonentem może zostać rozwiązana przez NOM bez zachowania okresu wypowiedzenia w przypadku:
podpisania umowy przez osobę nie posiadającą prawa do reprezentowania Abonenta
ooo, własnie jesli umowa była na mamę, podpisał tata, niech mama złoży reklamację, że podpis nie jest osoby uprawnionej, tylko trzeciej, niech to w tym wniosku tak jakoś ładniej napisze
my dzwoniliśmy jeszcze do UKE i tam nam powiedzieli co zrobic, odebrała bardzo sympatyczna kobieta, powiedziała, że jesli ta reklamacja nie pomoże, to oni będą działać, tylko mamy dac znać

Acha, i jeszcze jedno, chyba nie musze nadmieniac, że wszelką korespondencję wysyłamy listem POLECONYM najlepiej piorytetem, szybciej dostaną

Edytowane przez Ramona_85
Czas edycji: 2013-09-12 o 13:21
Stary 2013-09-12, 14:23   #18
malar
Przyczajenie

Dziekuje Ci bardzo serdecznie za wskazówki łasnie jestem w trakcie pisania tej reklamacji własnie napisałam na koncu o tym e osoba trzecie i nieupowazniona pospisala rzekomą umowę zacytowałam ten ich druczek móże ejszcze pogrubie. W chwili obecnej mamy zawieszoną umowę na miesiąc więć musze się pospieszyć bo jeszcze tydzień nam został do końca więc wyśle poleceonym i jeszcze może na maila im to wyśle na wszelki. Trzymajcie kciuki ! dziekuje jeszcze raz za rady.
Stary 2013-09-12, 14:27   #19
Ramona_85
Zakorzenienie

Hej
wysłałam juz Tobie wiadomośc na maila, to się trochę spóźniłam, bo juz tutaj odczytałaś
3mam kciuki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-13, 09:53   #20
dziefczynka1987
Raczkowanie

Niezależny Operator Międzystrefowy Sp. z o.o.
Tel. + 48 22 349 10 44
Fax: +48 22 349 10 40
Infolinia: 801 81 10 44
e-mail: obsluga.klienta@nom1044.p l
http://www.nom1044.pl

Ja tego maila używałam. Na odp czekałam zwykle kilka dni.
Stary 2013-09-13, 22:23   #21
malar
Przyczajenie

stwierdziłam że wyśle i emaila i wersje papaierową. Czekamy na decyzję, dziekuje dziewczyny za pomoc!
Stary 2013-09-26, 13:25   #22
malar
Przyczajenie

Witam was ponownie, chciałam serdecznie podziękować za pomoc, wszystko się udało reklamacja została zaakceptowana, a umowa anulowana. Ciesze się że udało mi się z nimi wygrać. Dzieki jeszcze raz pozdrawiam!!
Stary 2013-09-27, 09:08   #23
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Witam was ponownie, chciałam serdecznie podziękować za pomoc, wszystko się udało reklamacja została zaakceptowana, a umowa anulowana. Ciesze się że udało mi się z nimi wygrać. Dzieki jeszcze raz pozdrawiam!!
Super, cieszę się, że mogłyśmy pomóc

Oby więcej tak pozytywnie załatwionych spraw
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości