Goście weselni !!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-03, 15:14   #1
myoki19
Przyczajenie

Goście weselni !!!

Witam wszystkich na forum Zwracam się do was z takim pytaniem. Mianowicie w jaki sposób rozwiązujecie problem z gośćmi przyjezdnymi na ślub. Wielkimi krokami zbliża się ten wyjątkowy dzień a ja mam bardzo dużo gości spoza mojego miasta (Olsztyna). Chciałabym wiedzieć jak wy sobie z tym radzicie ? Wynajmujecie pokoje dla gości, zamawiacie taksówki, korzystacie z usług firm przewozowych czy pozostawiacie ich samych sobie ?
myoki19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-03, 15:31   #2
chilanes
Zakorzenienie

Dot.: Goście weselni !!!

wyszukiwarka nie gryzie
Stary 2009-09-03, 16:15   #3
Madziulinek
Raczkowanie

Mój brat miał teraz w lipcu slub i również mieliśmy dużo gości przyjezdnych no i również mieliśmy ten sam problem co ty masz. Otóż rodzice dzwonili do rodziny miejscowej z zapytaniem czy mogą kogoś przenowcować no i się zgodzili, a większość sama się oferowałą z pomocą, że mogą kogoś przenocować.

Jest: 76kg
Będzie: 68kg

Madziulinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-03, 16:55   #4
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myoki19 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich na forum Zwracam się do was z takim pytaniem. Mianowicie w jaki sposób rozwiązujecie problem z gośćmi przyjezdnymi na ślub. Wielkimi krokami zbliża się ten wyjątkowy dzień a ja mam bardzo dużo gości spoza mojego miasta (Olsztyna). Chciałabym wiedzieć jak wy sobie z tym radzicie ? Wynajmujecie pokoje dla gości, zamawiacie taksówki, korzystacie z usług firm przewozowych czy pozostawiacie ich samych sobie ?

u nas bylo tak ze wszyscy goscie z daleka mieli zarezerwowane pokoje w lokalu w ktorym bylo weselicho wsumie 40 miejsc + jeszcze wynajelismy 11 miejsc w innym miejscu bo nie zmiescili nam sie wszyscy na poludnie zamowilismy sniadanie takze jak goscie sie wyspali i zeszli na dol mogli zjesc spokojnie i przygotowywac sie na poprawiny ....

mysle ze tak dziwnie z waszej strony by bylo zostawic ich bez zadnego noclegu czy transportu do domu ... najlepiej zadzwon i zapytaj

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-03, 17:20   #5
Elfir
Zakorzenienie

To ja może podsumuję
Sa pary, które:
1. zapewniają gościom przewóz między miejscem ślubu a miejscem wesela oraz noclegi
2. Zapewniają jedynie noclegi, bo miejsce wesela i ślubu lezą blisko siebie
3. Zapewniają tylko przejazd
4. Zapewniają tylko noclegi a rodzinę upycha się po autach zmotoryzowanej części
5. Nie zapewnia się ani noclegów ani przejazdu.

Co kto sobie wybierze i na co kogo stać. Nie ma reguł.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-03, 20:48   #6
azakowana
Zakorzenienie

Dokłądnie tak jak napisała Elfir.
Każdy robi to co uważa za słuszne. Był już taki wątek.
Niektórzy uważają, że zapewnienie noclegu gościom jest obowiązkiem Pary Młodej a inni się tym nie zajmują i goście sami myślą o zapewnieniu noclegu dla siebie.
My zapewnialiśmy przejazd i nocleg dla gości z rodziny męża (większość mieszka 200 km od miejsca ślubu i wesela) i dla części gości z mojej rodziny (bo większość była na miejscu). Przy zapraszaniu pytaliśmy czy dana rodzina będzie potrzebowała nocleg czy nie.
Stary 2009-09-03, 23:47   #7
Jazzmanka
Zadomowienie

U nas dla rodziny TŻ, czyli dla tych którzy przyjeżdżają z innego miasta (odległość między naszymi miastami, to jakieś 5 godzin autem), to dla nich wynajmujemy pokoje, bo nad restaruacją mamy hotel. A dla mojej rodziny, która mieszka w miarę blisko, to tylko wynajmiemy autokar, żeby ich zawiózł z pod mojego domu na imprezę i potem odstawił do domu.
Jazzmanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-04, 22:24   #8
Lucy1111
Zakorzenienie

u mnie wygląda to tak:
zapewniamy dwie doby w hotelu dla gości przyjezdnych (500km)
koledzy ojca, którzy mają samochody, będą przywozić gości z ich domów i hotelu do kościoła. Spod kościoła na salę (i z sali do domow i hotelu) gości zabiorą dwa małe busiki, które wynajmujemy "na godzinę".
Lucy1111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-05, 22:17   #9
SSR
Zadomowienie

GG do SSR

A u nas będzie tak: goście przyjeżdżają w piątek do rodziców przywitać się i na kolację, potem my ich kierujemy na noclegi gdzie śpią, w sobote rano przyjeżdża po nich autokar i jadą do kościoła a potem na salę, w nocy/nad ranem po weselichu autokar odwozi ich na noclegi. W niedzielę mamy obiad, gdzie przyjeżdżają własnym transportem (lub Ci niezmotoryzowani idą pieszo bo to rzut beretem) i po obiedzie jadą do chaty, bo przed nimi pół lub cała Polska do przejechania

23.11 2006 r.
03.10.2009 r.
08.03.2011 r.
SSR jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 11:21   #10
myoki19
Przyczajenie

Dzięki za rady Przemyślałam wszystko, skonsultowałam z najbliższymi i w sumie doszliśmy do wniosku, że gościom, którzy przyjeżdżają z daleka zorganizujemy jakieś noclegi a dla tych z okolic Olsztyna wynajmiemy firmę przewozową, która busami odwiezie wszystkich do domu. W związku z tym chciałabym jeszcze zapytać czy ktoś z Olsztyna bądź też okolic miał do czynienia z takimi firmami i czy coś mógłby polecić ?? Z góry dzięki za odpowiedź.
myoki19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-17, 12:24   #11
nicko
Zadomowienie

U nas część gości spała w wynajętym przez nas hoteliku, a część nocowała u rodziny, wszystko oczywiście było wcześniej ustalone kto z kim i gdzie , np przyjechała mojej babci siostra to nocowała u mojej babci. To trochę nieładnie zostawić gości tak bez noclegu, sama też nie chciałabym być w ten sposób potraktowana.
Moja kuzynka robiła niedawno wesele i noclegów nie załatwiła, nad salą można było wynająć pokój za 200zł za dobę, no więc goście sami płacili za pokoje, ale za to dali skromniejsze prezenty.
nicko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-22, 23:28   #12
astlk
Przyczajenie

Polowka moich gosci to Ci dojezdzajacy.. z daleka. Przyjezdzaja sobie sami.. odbieramy ich tylko z dworca, zapewniamy 3 noclegi, sniadania, kolacje itp..
astlk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-19, 16:04   #13
MALENSTWO84
Raczkowanie

u nas leśli chodzi o gości jest "poł na pół". Częśc mieszka w Krakowie, więc tym zapewnimy pojazd do domku- mój TŻ chce poprosic kolegę z pracy, żeby był "taksówkarzem"- oczywiście za kasę. A tych przyjezdnych chcemu zebrac autokarem na wesele, a później zapewnic im nicleg, śniadanko i powrót do domku. Tak chyba jest w porządku w stosunku do nich. Skoro sprawili nam przyjemnośc i zdecydowali sie pokonac 120 km, nie chcemy się zachowac jak świntuchy i zostawic ich samym sobie w obcym mieście. Sama zostałam chamsko potrzktowana przez kuzyna- musiałam dojechac 150 km, jeszcze wynajac sobie nocleg, a jak sie póxniej okazało - wolne miejsca były w miejscu noclegowym, ale on nas okłamał, że nic nie ma. Ja swoich gości tak nie potraktuje

ślub cywilny 07.05.2011 r.

ślub kościelny 28.04.2012 r.

czekamy na Maleństwo 16.05.2012 r.
MALENSTWO84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości