|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Goście weselni !!!
Witam wszystkich na forum
Zwracam się do was z takim pytaniem. Mianowicie w jaki sposób rozwiązujecie problem z gośćmi przyjezdnymi na ślub. Wielkimi krokami zbliża się ten wyjątkowy dzień a ja mam bardzo dużo gości spoza mojego miasta (Olsztyna). Chciałabym wiedzieć jak wy sobie z tym radzicie ? Wynajmujecie pokoje dla gości, zamawiacie taksówki, korzystacie z usług firm przewozowych czy pozostawiacie ich samych sobie ?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Goście weselni !!!
wyszukiwarka nie gryzie
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Mój brat miał teraz w lipcu slub i również mieliśmy dużo gości przyjezdnych no i również mieliśmy ten sam problem co ty masz. Otóż rodzice dzwonili do rodziny miejscowej z zapytaniem czy mogą kogoś przenowcować no i się zgodzili, a większość sama się oferowałą z pomocą, że mogą kogoś przenocować.
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas bylo tak ze wszyscy goscie z daleka mieli zarezerwowane pokoje w lokalu w ktorym bylo weselicho wsumie 40 miejsc + jeszcze wynajelismy 11 miejsc w innym miejscu bo nie zmiescili nam sie wszyscy na poludnie zamowilismy sniadanie takze jak goscie sie wyspali i zeszli na dol mogli zjesc spokojnie i przygotowywac sie na poprawiny ....mysle ze tak dziwnie z waszej strony by bylo zostawic ich bez zadnego noclegu czy transportu do domu ... najlepiej zadzwon i zapytaj
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
To ja może podsumuję
Sa pary, które: 1. zapewniają gościom przewóz między miejscem ślubu a miejscem wesela oraz noclegi 2. Zapewniają jedynie noclegi, bo miejsce wesela i ślubu lezą blisko siebie 3. Zapewniają tylko przejazd 4. Zapewniają tylko noclegi a rodzinę upycha się po autach zmotoryzowanej części 5. Nie zapewnia się ani noclegów ani przejazdu. Co kto sobie wybierze i na co kogo stać. Nie ma reguł.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Dokłądnie tak jak napisała Elfir.
Każdy robi to co uważa za słuszne. Był już taki wątek. Niektórzy uważają, że zapewnienie noclegu gościom jest obowiązkiem Pary Młodej a inni się tym nie zajmują i goście sami myślą o zapewnieniu noclegu dla siebie. My zapewnialiśmy przejazd i nocleg dla gości z rodziny męża (większość mieszka 200 km od miejsca ślubu i wesela) i dla części gości z mojej rodziny (bo większość była na miejscu). Przy zapraszaniu pytaliśmy czy dana rodzina będzie potrzebowała nocleg czy nie.
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
U nas dla rodziny TŻ, czyli dla tych którzy przyjeżdżają z innego miasta (odległość między naszymi miastami, to jakieś 5 godzin autem), to dla nich wynajmujemy pokoje, bo nad restaruacją mamy hotel. A dla mojej rodziny, która mieszka w miarę blisko, to tylko wynajmiemy autokar, żeby ich zawiózł z pod mojego domu na imprezę i potem odstawił do domu.
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie wygląda to tak:
zapewniamy dwie doby w hotelu dla gości przyjezdnych (500km) koledzy ojca, którzy mają samochody, będą przywozić gości z ich domów i hotelu do kościoła. Spod kościoła na salę (i z sali do domow i hotelu) gości zabiorą dwa małe busiki, które wynajmujemy "na godzinę". |
|
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
A u nas będzie tak: goście przyjeżdżają w piątek do rodziców przywitać się i na kolację, potem my ich kierujemy na noclegi gdzie śpią, w sobote rano przyjeżdża po nich autokar i jadą do kościoła a potem na salę, w nocy/nad ranem po weselichu autokar odwozi ich na noclegi. W niedzielę mamy obiad, gdzie przyjeżdżają własnym transportem (lub Ci niezmotoryzowani idą pieszo bo to rzut beretem) i po obiedzie jadą do chaty, bo przed nimi pół lub cała Polska do przejechania
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki za rady
Przemyślałam wszystko, skonsultowałam z najbliższymi i w sumie doszliśmy do wniosku, że gościom, którzy przyjeżdżają z daleka zorganizujemy jakieś noclegi a dla tych z okolic Olsztyna wynajmiemy firmę przewozową, która busami odwiezie wszystkich do domu. W związku z tym chciałabym jeszcze zapytać czy ktoś z Olsztyna bądź też okolic miał do czynienia z takimi firmami i czy coś mógłby polecić ?? Z góry dzięki za odpowiedź.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
U nas część gości spała w wynajętym przez nas hoteliku, a część nocowała u rodziny, wszystko oczywiście było wcześniej ustalone kto z kim i gdzie
, np przyjechała mojej babci siostra to nocowała u mojej babci. To trochę nieładnie zostawić gości tak bez noclegu, sama też nie chciałabym być w ten sposób potraktowana.Moja kuzynka robiła niedawno wesele i noclegów nie załatwiła, nad salą można było wynająć pokój za 200zł za dobę, no więc goście sami płacili za pokoje, ale za to dali skromniejsze prezenty. |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
Polowka moich gosci to Ci dojezdzajacy.. z daleka. Przyjezdzaja sobie sami.. odbieramy ich tylko z dworca, zapewniamy 3 noclegi, sniadania, kolacje itp..
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
u nas leśli chodzi o gości jest "poł na pół". Częśc mieszka w Krakowie, więc tym zapewnimy pojazd do domku- mój TŻ chce poprosic kolegę z pracy, żeby był "taksówkarzem"- oczywiście za kasę. A tych przyjezdnych chcemu zebrac autokarem na wesele, a później zapewnic im nicleg, śniadanko i powrót do domku. Tak chyba jest w porządku w stosunku do nich. Skoro sprawili nam przyjemnośc i zdecydowali sie pokonac 120 km, nie chcemy się zachowac jak świntuchy i zostawic ich samym sobie w obcym mieście. Sama zostałam chamsko potrzktowana przez kuzyna- musiałam dojechac 150 km, jeszcze wynajac sobie nocleg, a jak sie póxniej okazało - wolne miejsca były w miejscu noclegowym, ale on nas okłamał, że nic nie ma. Ja swoich gości tak nie potraktuje
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:32.

Zwracam się do was z takim pytaniem. Mianowicie w jaki sposób rozwiązujecie problem z gośćmi przyjezdnymi na ślub. Wielkimi krokami zbliża się ten wyjątkowy dzień a ja mam bardzo dużo gości spoza mojego miasta (Olsztyna). Chciałabym wiedzieć jak wy sobie z tym radzicie ? Wynajmujecie pokoje dla gości, zamawiacie taksówki, korzystacie z usług firm przewozowych czy pozostawiacie ich samych sobie ?

Przemyślałam wszystko, skonsultowałam z najbliższymi i w sumie doszliśmy do wniosku, że gościom, którzy przyjeżdżają z daleka zorganizujemy jakieś noclegi a dla tych z okolic Olsztyna wynajmiemy firmę przewozową, która busami odwiezie wszystkich do domu. W związku z tym chciałabym jeszcze zapytać czy ktoś z Olsztyna bądź też okolic miał do czynienia z takimi firmami i czy coś mógłby polecić ??