|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Studia w USA po licencjacie? Możliwe?
Hej.
Dopiero zarejestrowałam się w tym portalu i jeszcze nie jestem obeznana, więc jeśli temat się powtarza, bardzo przepraszam. Moje pytanie kieruje do osób, które studiują w USA, bądź mają zamiar studiować i mają jakieś pojęcie o tym. Czy możliwe jest zrobienie w USA magistra, po skończonym licencjacie w Polsce? Czy to się zalicza do ich systemu. Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuję i pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Studia w USA po licencjacie? Możliwe?
Witaj !
Mam podobne plany do Twoich, w tym roku startuje na studia (te na których teraz jestem to porażka, chce z nimi skończyć) i moim celem jest zrobienie magisterki na zagranicznej uczelni,od dwóch lat jestem napalona na Trinity College w Irlandii, ale nad USA też rozważam. Zastanawiam się nad filologą angielską, historia lub historią sztuki, są to kierunki, których nauke mogłabym kontynuować np na Trinity (sprawdziłam to na ich stronie). Z tego co się orientuje to musisz mieć zdany egzamin TOEFL, który pozwala zrozumieć jezyk na poziomie akademickim. Ja narazie nie mówie nikomu o moich planach, boje sie, że ktoś mi powie "dziewczyno puknij się w łeb", więc są to moje ciche marzenia. Tylko najpierw muszę dostać się na pierwszy rok :P POZDRAWIAM !! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Wiesz, na razie nie myślałam nad tym dogłębnie, ponieważ nie wiem czy jest to możliwe.
Może i byłoby mi łatwiej skończyć magisterkę w Polsce i mieć to z głowy, ale przeczytałam na jakimś innym forum, iż osoby, które mieszkają w Stanach podkreślają, że najlepiej jest, jeśli skończyło się studia w Stanach. (a nie ukrywam, że wcale nie mam zamiaru zostać tu w Polsce, a moim największym marzeniem jest wyjechać do USA, a jestem taką osobą, która jeśli na coś się uprze, to zrobi to). Jednakże mimo wszystko potrzebuję pomocy osób, które znają sytuację z własnej autopsji. W gruncie rzeczy myślałam o wschodnim wybrzeżu, choć z tego co słyszałąm życie jest tam drogie a i z pracą ciężko. Podobno ciężko wogóle jest dostać wizę pracowniczą, ze studencką podobno łatwiej. Więc jeśli mogłaby jakaś dobra duszyczka rozjaśnić mi sytuację, byłabym niezwykle wdzięczna. Może Wy same proponujecie konkretne szkoły bądź miejsca? ![]() Pozdrawiam serdecznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ja mieszkam nie daleko nowego jorku i nie myślę ze miejscowość jest ważna, jak masz skończone studia to w Ameryce znajdziesz prace chociaż teraz dzieje sie u nas co raz gorzej ale na ten temat dyskutować nie będę ![]() ![]() i jeszcze jedno pytanko ty znasz biegły angielski? ![]() jak nie to community college na 100 procent ci radze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Ja też co prawda jestem nowa na forum, raczej z tych czytających niż piszących ![]() Sama niedługo zaczynam studia w USA, tyle tylko, że doktorat. Według mnie musisz się dowiedzieć "u źródła" czy Twój licencjat z Polski będzie honorowany przez dany uniwersytet. Rozumiem, że w Stanach chcesz studiować na studiach magisterskich? Z mojego doświadczenia wynika, że jak promotor bardzo Cię chce, to zrobi wszystko żebyś się dostała, bez względu na piętrzące się trudności. Jednak tak jak mówię, musisz się wszystkiego dokładnie dowiedzieć, ponieważ amerykański system różni się bardzo od tego, który mamy w Polsce. Na pewno będziesz musiała zdać egzamin TOEFL, ja też musiałam zdać GRE. Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że będziesz musiała go również zdawać, musisz sprawdzić wymagania uczelni, którą sobie wybierzesz ![]() Życzę powodzenia i służę pomocą, jeśli będziesz mieć jakieś pytania i wątpliwości ![]() ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- Cytat:
![]() Moja koleżanka studiuje w Suny Stony Brook NY i sobie chwali ![]() ![]() Życzę powodzenia i wytrwałości w szukaniu wymarzonych studiów! |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() chciałabym studiować psychologie sądową (forensic psychology) albo biologie ale chyba raczej to pierwsze ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Ale takie studenckie życie "na kupie" też ma swoje zalety i uroki ![]() Mnie zawsze powtarzali, że nie liczy się ogólny ranking uczelni, tylko poziom konkretnego kierunku, na który się wybierasz. Mnie dużo dała wizyta na kampusie, miłość od pierwszego wejrzenia, chociaż początkowo bardzo nieodwzajemniona. Ale się uparłam i udało mi się dostać tam gdzie sobie wymarzyłam ![]() Polecam studiowanie z dala od domu, ale nie za daleko ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:54.