|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() potrzebuje rady:)
witam wszystkie mamy od niedawna jestem tutaj gosciem
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: potrzebuje rady:)
Po pierwsze to biznes na 2-3 miesiace po drugie musialabys miec mega reklame aby dotrzec do turystów,kilka rodzajów wózków ,co z ich higieną ?
dla maluchów wozek to czesto takze fotelik samochodowy wiec stelaz i tak rodzice musza zbarac. Wdg. mnie przy dobrej organizacji wozek sie zmieści ,tym bardziej ,że obecne wózki skladaja sie mocno. Nie znam nikogo kto jezdzi z dzieckiem wózkowym nad morze pociągiem lub autobusem. Pomysł dobry ale nie w naszym kimacie. No chyba ,że nie jest to główna praca a jedynie dodatek (do np. wynajmowania pokoi czy mieszkan nad morzem.) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
My pojechaliśmy nad morze pociągiem, z wózkiem - Olka miała 14 mcy.
Było ciężko, ale przeżyliśmy. Wózek też ![]() Na pewno taki pomysł jest dobry dla rodziców nie posiadających auta. Gdybyśmy mieli możliwość wypożyczenia wózka, na bank byśmy z niej skorzystali. Zawsze to jeden toboł mniej ![]() Pytanie tylko do ilu osób bys dotarła ze swoją ofertą? Muszą wiedzieć o tej możliwości przed wyjazdem, inaczej przecież wezmą swój wózeczek ![]() Na pewno musiałabyś mieć reklamę na tych wszystkich stronach, gdzie są oferty noclegów. (np.: http://www.fajnewczasy.pl/ albo inne takie, tego jest dużo) Druga sprawa że wypożyczalnia powinna się znajdować tuż obok stacji kolejowej/PKS. Jak już rodzinka wysiądzie z bagażami, to raczej nie będą z tym lecieć na drugi koniec miasta, i z dzieciakiem pod pachą, po wózek. Szczerze mówiąc nie wiem jak z rentownością - z tego co pamiętam, z naszego pociągu wysiadło w sumie nie więcej niż 10 rodzin z wózkami. Cena też musiałaby nie powalać na kolana - nie więcej niż 5-10 zł za dobę moim zdaniem, za większą kwotę to ja bym juz wolała targać ten nasz wózek w pociągu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dziecko 14 miesiecznie juz mozna posadzic w pociągu samo postoi itp a co z mlodszym ?
wozek rozkladasz sadzasz dziecko i jest ono bezpieczniejsze niz siedzace na kanapie pociagu czy stojace ,trzymanie na rekach iles godzin chyba tez srednio wygodne . dwa wózek to tez fajny transport dla innych toreb i bagaży. Rodzina wysiada z pociągu a wózek juz musiałby byc podstawiony pod PKP jak limuzyna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Prawie 6 godzin - no ale połowę tego czasu przespała. Resztę spędziłyśmy na książeczkach i takich tam zabawach. Cała podróż na kolanach - ta tegoroczna też. Zresztą pociąg był tak nabity że nie było innej opcji - i tak wymusiłam miejsce w przedziale. Jechaliśmy w nocy, więc spała całą drogę. Miałam przechlapane bo nawet nie mogłam się ruszyć, wstałam tak odrętwiała i obolała że masakra... Nie wyobrażam sobie wstawienia rozłożonego wózka do przedziału w pociągu (chyba że wykupię cały przedział tylko dla nas....) - albo zatarasowania nim przejścia w wagonie bezprzedziałowym. Już widzę te szczęśliwe miny współpasażerów ![]() A z tym transportem dla toreb to się zgadza - jak dotarliśmy do celu, małą wziełam w chustę, a do wózka wpakowaliśmy torby, i tak doczłapaliśmy do naszej kwatery ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
no własnie byłoby to do pokoi równiez
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- jak byscie miały jakies pomysły to dawajcie skorzystam napewno ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- no racja zawsze wózio moge dowiesc na pks ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Co raz więcej osób transportuje swoje dzieciątka w chustach lub nosidłach, które po złożeniu mieszczą się w bagażu podręcznym. Pierwsze wakacje Cytruska to głównie wędrówki w nosidle, jak również wszelkie inne wyjazdy rodzinne.
sam pomysł jest intrygujący. Najbardziej przemawia do mnie pomysł z taka wypożyczalnią przy dworcu kolejowym i myślę że dobrze abyś miała wózki funkcyjne - przyjdzie mama z dzieckiem siedzącym zdejmujesz gondolę a przyczepiasz siedzisko. Lub odwrotnie. A dla rodziców, którzy przywieźli bobasa w foteliku/nosidle dobrze mieć jakiś uniwersalny adapter do wózka |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Ja Ci podpowiem co mnie natchęło jak byłam nad morzem właśnie.
Przechowalnia dla wózków przed plażą. Akurat byłam w Jastrzębiej, tam klif, zejść z wózkiem cholernie ciężko. Bałam się w chuście, bo mam kolano trochę popsute i gdybym poleciała z dzieckiem..... I tak mi tam brakowało, żeby gdzieś za opłatą wózek zostawić przed plażą... My tez chustujemy, ale na 2 tygodniowy wyjazd wózek jednak się przydaje - mieliśmy w planie dużo chodzenia po okolicy, a dla mnie jednak kilkugodzinne targanie małej na sobie jest męczące (kolano...). No i jak szliśmy coś zjeść na mieście, a Olka zasypiała, zdecydowanie wygodniej było z wózkiem. Edytowane przez pszczolkowa mama Czas edycji: 2010-01-26 o 12:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Wypozyczac mozna np. rowerki dla dzieciakow ,kojce,krzeselka do jedzenia,wanny,przewijaki .do tego może dojsc sprzet plazowy np. parasolki lub takie namioty chroniace od wiatru i slonca wktórym dziecko może sie zdrzemnąć.
Foteliki do rowerów,kaski Fajne są też takie drewniane wózki ktore ciągnie się z siedzącym dzieciakiem w środku. takie cos : http://allegro.pl/item893441261_drew...wane_kola.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Jak nad morzem to zdecydowanie też te dmuchane duperelki do wody, dla dzieciaków - te duże pływające wieloryby, czy tam kaczuchy
![]() Jak ktoś przyjeżdza pociągiem, to nawet nie chodzi o kasę, żeby to kupić - tylko przeraża myśl o dodatkowych rzeczach do zabrania przy wyjeździe ![]() W samych pokojach łóżeczka turystyczne. Myśmy mieli, płaciliśmy 5 zł za dobę. I nocnik, ale to już był gratis ![]() I generalnie cały osprzęt "ciężki" do dziecka. Wszystko co jest potrzebne przy maluchu, a zajmuje dużo miejsca w bagażach ![]() I powiem Ci jeszcze że super sprawa - nagrać jakieś sensowne dziewczyny i proponować "nianiowanie" turystom. Wiadomo, rodzic też człowiek i chce poszaleć trochę na wakacjach. A jak tu iść na dyskotekę...myśmy sobie tak dziewczynę sami zorganizowali, ona tylko pilnowała małej, myśmy ją wcześniej położyli spać - wyszliśmy pierwszy raz SAMI od kiedy się urodziła. Bardzo odżyliśmy dzieki tym kilku godzinkom ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
no własnie o to mi chodziło
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- no własnie mi tu chodzi o ułatwienie rodzica tułania ![]() ---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Co do niani to ja osobiscie nie zostawilabym swojego dziecka z dopiero co poznana osobą :raz ja jej nie znam ,dwa dziecko jej nie zna.
Trzy jade na urlop z rodzną aby z nią spędzać czas . Jeśli chce sie "pozbyc "dziecka to zostawiam u kogos znanego mi ,dziecku i w otoczeniu znajomym czyli nie biorę dziecka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
tez prawda.ale jak decyzja zapadnie tak z nie nacka to wtedy nie szukasz znajomych tylko nianie. a jak znajomi tez maja plany to przeciez wakacje
![]() ---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- i to tylko takie pomysły ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ola nawet nie zauważyła że ktoś obcy z nią jest - spała sobie. My byliśmy w okolicy, pod telefonem w razie czego. Dziewczyna pracowała tam gdzie mieszkaliśmy, jak przyszedł nam ten pomysł do głowy, spytaliśmy właścicielkę pensjonatu czy się zgadza na wynajęcie jeden z pracownic, i czy którąś może polecic - wskazała nam dwie, wybraliśmy tą sympatyczniejszą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
zawsze trzeba jakies rozwiazanie odszukac
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- Cytat:
nie wyobrazam sobie sytuacji kiedy dziecko sie budzi i pochyla sie nad nia obca osoba ,że o innych zagrozeniach nie wspomnę. No ale moja wyobrażnia jest jakas dziwna. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
moze jestes uprzedzona do niani
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Nie jestem uprzedzona do niań tylko drazni mnie brak odpowiedzialności i zostawianie dziecka z przypadkowymi ludzmi bo mam ochote na imprezę.
Jesli szukasz niani (bo musisz isc do pracy a nie na impreze) do dziecka to nie bierzesz 1 lepszej z ulicy tylko szukasz ,sprawdzasz je na wszelkie sposoby a potem i tak drżysz z niepokoju czy zadba o twoje dziecko. Skoro wynajmujesz pokoje to nic nie stoi na przeszkodzie aby zainwestować w sprzet dla dzieci (kupic sprzęt uzywany)i włączysz to do reklamy pokoi ,że sa przyjazne dla rodzin z dziećmi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
strasznie nieodpowiedzialni prawda????? tak dodam na marginesie że Mama mojej podopiecznej jest pedagogiem, pracuje z dziećmi i jest BARDZO wyczulona na punkcie właściwego podejścia do dzieci. po prostu trzeba wierzyć w ludzi i w swoje odczucia co do drugiego człowieka Gdybym nie wzbudzała ufności w rodzicach, na pewno by nie decydowali się na współpracę ze mną, tak samo, gdyby ta dziewczyna nie wzbudziła mojej sympatii i zaufania przez poprzednie 10 dni pobytu, bym jej dziecka nie powierzyła. Tak mi się przypomniał wątek, na forum portalu nianiowego. Dziewczyna pisała, że szukała pracy, miała jakieś rozmowy z ludźmi, poprosili o referencje, podała nr do poprzednich pracodawców. Zadzwonili do niej następnego dnia, uprzedzić z kim może mieć do czynienia..potencjalna nowa pracodawczyni głównie interesowała się czy kradła, czy kłamała...słyszała w odpowiedzi same pochwały...w końcu się wkurzyła i spytała cytuję "..no dobrze, ale co ZŁEGO może Pani o niej powiedzieć?" ( z naciskiem na "złego") ![]() ![]() ![]() ![]() Poza tym zależy jakie kto ma dziecko. Ja mam cygańskie ![]() Można ja sprzedać każdemu, wszystkich lubi, nie ma z tym problemu. Jest samowystarczalna zazwyczaj (no ostatnio zaczęły się bunty i problemy, więc jest gorzej), podejrzewam że jak pójdzie do przedszkola to będzie się rano wyrywać do wyjścia i - jak mój chrześniak - udawać że nie zna Mamy, jak przyjdę po nią po południu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A uważasz ,że nie sprawdzanie niani jest odpowiedzialne ? ja nie. a sprawdzac mozna na rozne sposoby od cv przez kurs 1 pomocy po zaswiadczenie lekarskie. Wiem ,że sprawdzanie nie gwarantuje 100% bezpieczeństwa ale w razie czego wiesz ,że zrobiłas wszytsko aby twoje dziecko bylo bezpieczne. Cytat:
nawet na drodze obowiazuje zasada ograniczonego zaufania a tu ludzie oddaja swoje dziecko ot tak ,jakby mieli zapasowe. Cytat:
I nie bierz tego do siebie . Pomyśl jak ty wybrałabys nianie dla dziecka pol rocznego ktore musisz zostawić i wrocic do pracy. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2010-01-26 o 22:57 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:00.