![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() tabletki YAZ - zbiorczy!
Witajcie drogie Forumowiczki
![]() Jestem tutaj nowa ... mam do Was pytanie ![]() A mianowicie czy któraś z Was zażywa tabletki YAZ?? Jest to nowość na rynku. Mój G. przepisał mi je zamiast Yasminelle, które brałam do tej pory. Powiedział, że są identyczne tylko w opakowaniu jest 28 tabletek, no i zażywa się je cały czas nie robiąc tygodnia przerwy. W opak. jest 28 tabletek - 24 z hormonami i 4 tzw. placebo, w czasie brania ostatnich 4 ma wystąpić krwawienie ... Przeszukałam internet, ale nic o tych tabletkach nie znalazlam, poza tym, ze od 2006r. są ona w USA, a u nas dopiero od teraz. W żadnej aptece internetowej nie ma tych tabletek, jutro wyruszam na poszukiwania w aptekach u mnie ... A czy którejś z Was może Wasz G. przepisał tę "nowinkę"?? Pozdrawiam i czekam na jakieś odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nowe tabletki YAZ zamiast Yasminelle ...
stosować nie stosowałam, ale poszperałam w necie.
ma dokładnie taki sam skład chemiczny, jak yasminelle, jest wypuszczane przez scheringa od całkiem niedawna. poza schematem dawkowania nie różni się niczym. z jednego artykułu, wynikało, że jest to lek innowacyjny w stosunku do yasminu (nie yasminelle).
#3 |
Przyczajenie
|
hej. ja biore yaz od 2 mies, gine w niemczech dal mi je na próbe. jestem bardzo zadowolona. wczesniej bralam yasminelle, potem yasmin, z tym ostatnim mialam silne krwawienia i ogolnie nie czulam sie dobrze. jak odstawilam yasmin to schudlam 7kg (chociaz nie mialam nadwagi, z 59-->52) a przy yaz nie mam zadnych skutkow ubocznych, nie zatrzymuje mi sie woda, nie tyje (chociaz moze po odstawieniu yasmin by sie przydalo ciut
![]() ![]()
#4 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za wypowiedzi
![]() Niestety tabletki w moim miejscu zamieszkania i okolicach nie są dostępne, znaczy w aptekach robią wielkie oczy ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Witaj, w aptece możesz poprosić żeby zamówili te tabletki.
Mnie wczoraj lekarz przepisał Yaz zwiedziłam już kilka aptek i też dziwnie na mnie patrzą jak o nie pytam, a mieszkam w krk więc miasto nie ma znaczenia. W jednej aptece babka powiedziała że kosztują ok 40 zł. |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Może któraś z Was zdoła mi wyjaśnić po co tak właściwie są te 4 ostatnie tabletki placebo?
Ich funkcją jest jedynie to by zapełnić przerwę,która miałaby być w wypadku gdyby ich nie było-no bez sensu.. |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Też dzisiaj dostałam te tabletki, gin zmieniła mi je z Microgynonu...Na razie pytałam tylko w jednej aptece, ale pani zadzwoniła do hurtowni, dowiedziała się i powiedziała, że kosztowałyby 47 zł...sporo, nawet bardzo (już wogóle jeśli wcześniej brałam Micro za 8 zł)....i zastanawiam się, czy jeśli wszędzie będą dzwonić i dowiadywać się i zamawiać, to nie mam co liczyć na to, że gdzieś znajdę tańsze w Warszawie...? eh. mogłam poprosić o Yasmin, skoro mają taki sam skład...
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Lekarz sam nie potrafił określić po co są te 4 tabletki, po prostu są.
vero poszukaj czegoś w rodzaju apteki ziko, przynajmniej tak się u nas nazywa tam są dużo tańsze leki, a jeśli chodzi o micro są to tabl starej receptury, przez bardzo obciążają organizm, jeśli chcesz zmienić na coś nowszego a tańszego spróbuj novynette, chociaż mnie po nim ciśnienie oszalało, ale każda kobieta reaguje inaczej |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
w stanach nawet "tradycyjne" pigułki są najczęściej sprzedawane w opcji 21+7
te ostatnie 7 to oczywiście nic innego jak pusta pigułka nie zawierająca juz hormonów (albo zawierająca jakieś inne, ja specjalistą nie jestem w tej dziedzinie), chodzi natomiast o to, że babki liczyć do 7 generalnie nie potrafią (wizaż czasem brutalnie zresztą potwierdza). by uniknąć problemów z zapomnianymi, pominiętymi czy bóg wie co jeszcze tabletkami, kobitki łykają "coś" przez okrągłe 28 dni.
#10 |
Raczkowanie
|
novynette bralam jako pierwsze moje tabletki...i ten czas wspominam jako straszliwe zlo...chociaz moja przyjaciolka bierze je od 4 i czuje sie dobrze, ja znosilam to bardzo zle. nie wiem jak z obciazenie organizmu ale ogolnie to czulam sie po micro dosc dobrze, ale nie trzymaly mi cyklu i cere mam kiepska...zobacze ten Yaz (jesli znajde), jesli mi nie bedzie pasowal to wogole przestane brac tabletki bo zawsze znajde cos nie tak ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Znalazłam Yaz w aptece, ale cena to 48zł. Dla mnie za dużo też myślę nad zakończeniem brania tabl bo mi innych lekarz nie chce dać :/
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Tabletki Yaz są nowością na rynku i są również dostępne w hurtowniach farmaceutycznych (przynajmniej na śląsku). Dziś miałam to cudo w rękach i już telefony do apteki się rozdzwoniły. Warto pójść z receptą do apteki i poprsić o sprowadzenie tego leku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
hej, też na mnie dziwnie patrzą w aptekach (Kraków), więc mam pytanie czy już ktoś je znalazł i w jakiejś aptece w Krakowie je można kupić?! cena miała być podobna do Yasminelle, czyli 36-40 zł
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
ellla Ja znalazłam je w skawinie, ale najpierw mi powiedzieli że takich nie ma, a potem się okazało że właśnie mają dostawe i są. Cena jak już pisałam 48zł bez kilku groszy, warto sprawdzić aptekę przy pętli krowodrza górka to najtańsza apteka w krk. Tylko ja mam do niej daleko, mieszkam w okolicach ruczaju. Gdyby któraś z Was tam sprawdziła proszę o info czy są i jaka jest ich cena, z góry dzięki |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
mi sprawdzają/zamawiają w taniej aptece koło Uniwersytetu Pedagogicznego, jutro się dowiem co i jak
![]() 48zł, to trochę dużo, biorąc pod uwagę, że to to samo co Yasminelle za 36zł... |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Jak znajdę jutro gdzieś taniej to napisze, ale powoli zaczynam tracić wiarę że znajdę...
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
ja znalazłam już w Warszawie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
To widzę, ze coraz więcej lekarzy zaczyna przepisywać Yaz :P
U mnie w aptece powiedzieli, ze ok. 40 zł kosztują, ale mieli dzwonić do hurtowni i pytać czy aby na pewno i czy są. Dziś jadę to sprawdzić (napiszę później ile kosztują na pewno ![]() No ale jak będą kosztować tak jak u Was 48 zł, to wrócę do Yasminelle ... Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
w Warszawie po dzwonieniu do paru ładnych aptek znaleźliśmy tylko w jednej (tak, żeby były na miejscu a nie, żeby trzeba było zamawiać) i kosztują 44.50. zapytałam się pani w okienku o kartę rabatową i od ręki ją dostałam i zapłaciłam 43
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Ja dziś pytałam w aptece koło siebie (wiadomo pod latarnią najciemniej) i farmaceutka powiedziała że się skończyły a był po 32 zł!! I teraz już nie wiem czy tak nagłe podrożały przez to że są coraz bardziej popularne czy to apteki podnoszą ich cenę z tego powodu...
Mają być jutro więc się okaże ile będą teraz kosztować... |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
To u mnie tak: we wszystkich aptekach, w których byłam to nie ma tych tabletek, no i nie ma ich nawet w hurtowni i nie wiadomo kiedy będą ... Znalazłam je tylko w jednej aptece, a raczej hurtowni, bo oczywiscie nie ma ich na stanie w aptece ... Trzeba czekać na przywóz z hurtowni, a cena to 47,60
Dla mnie jeden wniosek: wracam do Yasminelle, jutro idę zmienić receptę. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
recepty nie trzeba zmieniać, bo skład leku jest ten sam, tylko cena inna, bo ja na receptę z Yazem kupiłam normalnie Yasminelle
znalazłam za 46zł ten Yaz, ale wybrałam tańszą wersje, bo problemów z pamięcią nie mam ;-) Yasminelle też miało kiedyś trochę stanieć, a cena wciąż taka sama.. |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
U mnie okazało się zę to była stara cena, teraz są po 48 zł. Wniosek prosty, muszę zrezygnować z tabletek...
pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Witam.
Ja znalazlam YAZ w aptece w Warszawie przy ul.Świętokrzyskiej w cenie 35,90zl. |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
może mieli jeszcze ze starej dostawy, bo na hurtowni kosztuje 42 zł. tak mi powiedziała babka w aptece
|
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
to jest normalna cena, nie z zadnej starej dostawy, wlasciciel pewnie nie narzucił dużej marży bo i tak bedzie mu sie oplacalo sprzedawac, wiec cena w hurtowni jest ponizej 35zl, radze poszukac tanszej apteki...
|
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Znalazłam Yaz za 39.50...
Zobaczymy co potrafią :P |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
a w której aptece w Warszawie są dostępne na miejscu? mnie lekarz od razu uprzedził, że będzie problem z ich zakupem i faktycznie jest....
#29 |
Przyczajenie
|
W Wawie na pewno jest w aptece przy ul.Świętokrzyskiej, wczoraj moja przyjaciółka tam kupiła
|
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Napiszcie może jak się czujecie po nich
![]() Mi gin wczoraj też je zaproponowała z uwagi na moje zmienne humorki przed miesiączką, ale na szczęście się nie zgodziłam-na szczęście bo jak się okazuje trudno je dostać- przynajmniej na razie. pomyślałam że najpierw poczytam a potem podejmę razem z TŻ decyzję. Bo napięcie trwa 2-3 dni w miesiącu i nie wiem czy dla tych dni warto fundować organizmowi zmianę... No i też nie wiem po co te 4 białe tabletki- moja gin powiedziała że to coś w rodzaju witaminek czy coś. Mówiła że na następnej wizycie mi wyjaśni bo dopiero wczoraj była u niej przedstawicielka i nie zdążyła się dokładnie wczytać w te wszystkie papiery |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:09.