|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
zaciskane rurki i kulki - co lepsze?
Hejka,
co jest lepsze do robienia pętelek z linki jubilerskiej, kulki czy rurki zaciskowe? Chodzi o tę pętelki z linki do których montuje się zapięcia naszyjników, te pętelki powstają poprzez zaciśnięcie linki. I nie wiem co lepiej zaciskać. I jeszcze chciałam zapytać czy zaciski ze srebra będą wytrzymałe czy jednak pewniejsze są metalowe? pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: zaciskane rurki i kulki - co lepsze?
Nie mogłaś zadać tego pytania w wątku dla dla zielonych? Nie zakładamy nowych wątków jak leci, bo robi się bałagan. Podobnie nie dublujemy tych samych pytań (i odpowiedzi) w innych wątkach. Proszę uszanuj to.
PS: Proponuję przewertować wątek, o którym pisałam - myślę, że znajdziesz w nim odpowiedzi na wiele pytań.
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
pozdrawiam PS W sumie, jeśli potrafisz, to mogłabyś odpowiedzieć na moje pytanie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
generalnie po pierwsze do tubki by ją ładnie zacisnąć i nie wygladała jak placek o ostrych krawędziach powinnas mieć odpowiednie narzędzie- czyli szczypce do zacisków, po drugie przydałyby sie też osłonki na zaciski bo cokolwiek zacisniesz- czy to będzie kuleczka czy tubka i tak nie wyglada zbyt estetycznie i warto ją ładnie zakamuflowac.....a po trzecie na temat zacisków był juz kilka razy wałkowany
![]()
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Reverie1 dzięki za odpowiedź. Szczypce do zacisków oczywiście mam, kosztowały mnie na allegro bardzo dużo bo 30zł ale było warto - świetne narzędzie. Czy pisząc o osłonkach miałaś na myśli np takie: http://allegro.pl/ru744-oslonka-zaci...252722713.html ??
Ja staram się wykonywać biżuterie ze srebra bez metalowych elementów, bo z czasem wyglądają one coraz brzydziej. A takich osłonek ze srebra nigdzie nei znalazłam, może wiesz gdzie można je kupić? W którym wątku był jak to mówisz "wałkowany" temat zacisków i kulek zaciskowych. Bo to co znalazłam nie rozwiało moich wątpliwości, co lepsze kulki czy rurki i czy mogą być srebrne czy pewniejsze są metalowe? pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za odpowiedź |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
jesli chodzi o osłonki na zaciski to dokładnie to miałam na mysli
![]() ![]()
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Reverie1 czyli kulek używasz do zaciskania na pojedynczej lince (jako stoperów) a rurek do zaciskania więcej niż jeden linki? Np pętelki robisz w oparciu o zaciskane rurki? Bo w sumie przy pętelce przechodzi przez zacisk jedna linka ale dwa razy. Dobrze to zrozumiałam? I ile najwięcej linek jednocześnie zaciskasz rurką? Do ilu linek jest to pewne i bezpieczne? pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
rurki stosuje do zaciskania więcej niż jednej linki choć przyznam że przy 2 najładniej można z niej uformować walec. Jesli robie np naszyjnik z kilku linek i dość ciężkich elementów to raczej używam do wykończenia linki łapaczek- zaciskam wewnątrz łapaczki tubkę na wszystkich linkach, dla pewności jeszcze wiąże za zaciskiem supełek, obcinam linki i całość zalewam kropelką a potem zamykam łapaczkę. Jesli robie cos lekkiego na jednej lince to do pętelki stosuję cos takiego: http://cgi.ebay.co.uk/10-STERLING-SI...item1c081cc38b Wtedy linka na pętelce się nie załamie przy noszeniu. Powrotna linkę zaciskam w tubce, ucinam blisko zacisku i nakładam osłonkę
![]()
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Widzę, że postępujemy tak samo, rurki do pętelek a kulki tylko jako stopery na pojedyńczej lince. Element który podlinkowałaś jest bardzo interesujący (w Polsce chyba nie dostępny?) ale chyba bardziej jest przydatny przy cięższych naszyjnikach niż lekkich jak napisałaś? Przy lekkich rzeczach chyba sama linka bez osłonki wystarczy? Jeszcze chciałam zapytać, czy przy bardzo ciężkich ozdobach lepiej używać zacisków metalowych, czy są pewniejsze i mocniej trzymają? pozdrawiam Edytowane przez mwka1 Czas edycji: 2010-10-10 o 18:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
linka ma niestety tendencje do załamywania się nawet gdy ktoś lekko szarpnie wiec ja tam wole dmuchać na zimne
![]()
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Reverie1 spróbuj robić nieco większe pętelki, wtedy linka jest mniej naprężona i trudniej ją zerwać. Generalnie im grubsza linka tym mniej elastyczna i małe pętelki bardzo ją nadwyrężają, co grozi zerwaniem.
A co z pytaniem o porównanie zacisków metalowych i srebrnych? Które oceniasz jako bardziej mocne, szczególnie przy ciężkich koralach? pozdrawiam PS Nie wiem czemu jest taki problem z zakupem srebrnych półfabrykatów? Nawet te rurki zaciskowe trudno kupić, wszędzie tylko kulki.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
z metalowych linka potrafi się wyślizgnąć i naszyjnik leci, faktem jest, że na sposób z klejem nie wpadłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Srebrne łapaczki są w beadshopie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
ewasko łapaczki to nie zaciski. Moim zdaniem łapaczki to kiepski pomysł. Bo żeby ich użyć i tak trzeba coś na lince zacisnąć (kulkę albo rurkę). Dopiero wtedy można użyć łapaczki. Prościej można zrobić pętelkę z linki przy pomocy zacisku. Do pętelki dodać kółeczko sprężynkę i zapięcie. O ile pętelka nie będzie zbyt mała to lince nic nie powinno się stać i całość trzyma mocno. A co o tym sądzą inne wizażanki? Czy w Polsce można kupić takie osłonki na linkę o jakich pisała Reverie1 ? pozdrawiam Edytowane przez mwka1 Czas edycji: 2010-10-11 o 20:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:49.