rekawica sizalowa -masaz - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Masaż

Notka

Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2003-01-27, 19:50   #1
nineczka
Wtajemniczenie

rekawica sizalowa -masaz

codziennie masuje sie pod prysznicem rekawica (walka z cellulitem) i musze powiedziec, ze to pomaga. Zastanawiam sie tylko, czy nie robie tego zbyt krotko.. poniewaz przestaje zaraz potym jak skora sie zaczerwieni, czyli jakas minutke na udo i posladki.. moze takie szorowanie [img]icons/icon7.gif[/img] powinno robic sie dluzej dla lepszego efektu?
nineczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-01-27, 23:29   #2
Piotr
Rozeznanie

Re: rekawica sizalowa -masaz

Myślę, iż walka z cellulit będzie częstym tematem także forum masażu, postaram się w wolnej chwili napisać artykuł o roli masażu w zwalczaniu cellulitu. Jeżeli chodzi o masaż podczas natrysku to jest jak najbardziej wskazany, ale lepszy rezultat będzie kiedy zastosujemy się to kilku zasad.
1. Jako forma automasazu. masaż jest wskazany i jak donoszą klientki swietnie wspomaga leczenie, łacznie z naprzemiennym stosowaniem cieplejszej i zimniejszej wody. Nalezy jednak pamietać aby woda nie była zbyt gorąca, a raczej ciepła i na zmianę zimna. Brr.... trochę może nieprzyjemne.
2. Po drugie podczas masazu ud mozna w uproszczonej formie wykonać go podobnie jak drenaż, choć bardziej będzie to masaż odprowadzający niż właściwy drenaż.
3. Najpierw rozpocznij od masazu okolic bioder i miednicy, następnie srodkowej części ud, nastepnie okolic nad kolanami, następnie znowy okolice stawów biodrowych. Dalej łydki i znowu biodra.
4.Ruchy prysznicem podobnie jak rękawicą wykonuj najpierw jako głaskanie, następnie spiralnie rozcieraj, potem znowu kilka głaskań nastepnie spokojne uciski. Ruchy wykonuje sie od dołu w górę, tj. zgodnie z krążeniem zylnym. Uwaga! Nadmiernego rozgrzania tkanek unikać powinne osoby o tendencjach do pekania naczyń. NIe stosujcie masazu w pierwszych dniach menstruacji.
Poza tym staraj się wykonać taki masaż na maksymalnie rozluźnionej całej kończynie, w tym celu stań np. na niewielkim podwyzszeniu ( zrolowany ręcznik lub inna podstawka) a noga masowana niech jest lekko rozluźniona i opada. Dopiero w tedy rozpocznij masaż.
Na wstępie wykonaj jednak masaż sama dłonią, pozwoli ci lepiej palpacyjnie ocenic stan tkanek.
5. Masaż ud wspamagany natryskiem nie powinien przekraczać 15 minut.
Powodzenia.
Piotr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-01-27, 23:46   #3
nineczka
Wtajemniczenie

Dziekuje za ta wyczerpujaca odpowiedz. Mysle, ze nie tylko mi sie przyda. Musze rowniez przyznac, ze jestem zaskoczona punktem 3-cim, poniewaz zalecasz masaz najpierw bioder i okolic miednicy a potem dopiero wew. strone ud i lydki...gdyz zawsze, wszedzie (gdzie udalo mi sie cos na ten temat przeczytac, uslyszec) zalecaja masaz od stop, lydek w gore.. nigdy odwrotnie. Jestem wiec troche zdezorientowana.
Wiedzialalam, ze czas, to okolo 15minut ale ludzilam sie, ze moze ktos powie, dobra wystarczy pare sekund i juz [img]icons/icon7.gif[/img].. Postaram sie jednak dazyc do tych 15minut.
Dzieki za odpowiedz.
Stary 2003-01-28, 01:09   #4
Piotr
Rozeznanie

Nineczko, przeczytaj jeszcze raz. Punkt 5. masaż ud nie powinien przekraczać 15 minut, to granica fizjologiczna, oczywiscie ze możesz tylko 5-10 min.
A pro po nr 3. kierunek masażu. Od stóp do bioder wykonuje sie masaż klasyczny i jest o.k. Natomist odpisałem ci jak mozna wykonać masaż odprowadzający podobny do drenażu.
A więc jeszcze raz:
Najpierw okolice bioder ponizej stawów w górę,
po tej części masażu zacznij powyżej kolan do bioder, ale ruchy poszczególne w górę,
następnie powyżej kolan i okolice kolan,
ALE KAZDY POJEDYNCZY RUCH W GORE,
ponownie wracasz do bioder,
potem łydki, itd.

A teraz zasady masazu odprowadzającego podobnie (w barbarzyńskim skrócie) jak w drenażu wg zasad ruchu drogowego.
1. Stoją samochody na pasach przed skrzyżowaniem w kolejce, zmienia się światło, pierwszy jest: autobus, trugi fiat, dalej trabant, dalej mercedes.
Króry powinien ruszyc pierwszy?
Przeciesz nie mercedes!
Najpierw autobus, potem fiat, potem trabant, itd
2. Zmienia się światło i znowu korek.
Który rusza pierwszy?
Najpierw ten najblizszy aby zrobić miejsce, a potem następny, następny.

Prawo jazdy mam tylko ze stanu Michigan, USA, w Polsce z powodu dużej wady wzroku samochdem jeździć nie mogę podobnie na nartach powyżej 50 km/h. Ale chyba w polskich przepisach drogowych sie orientuję.
Pozdrawiam, a dlaczego jeszcze nie śpisz?
Stary 2003-01-28, 01:25   #5
nineczka
Wtajemniczenie

Dzieki za ponowne wyjasnienie.
A nie spie, bo u mnie 17.25.. wiec jeszcze nie czas [img]icons/icon7.gif[/img]
Stary 2003-01-28, 07:06   #6
Becia
Przyczajenie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Becia GG do Becia

Wiem jak juz wykonywac masaż ale nie wiem jakie sa odpowiednie do tego przyrządy..właściwie to chodzi mi o odpowiednie do skóry,bo mam wrazliwą ze skłonnościami do naczynek..i panicznie boje sie o skóre podczas masazu,że to pogorszy stan,może mi Pan powiedziec czym ten cellulit masowac?żeby bezpiecznie było
pozdrawiam
Becia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-01-29, 21:17   #7
Piotr
Rozeznanie

Pani problem to pytanie wielu pacjentek. Obawiają się do tego stopnia, iż nawet jesli je stać na regularny masaż u terapeuty oraz mają wolny czas - rezygnują z masażu obawiajac sie pogorszenia stanu skóry. Na wstepie radziłbym jesli to możliwe konsultacje ze specjalistą naczyniowcem lub lek. med. estetycznej, bo może to np. głebszy problem a nie jedynie Pani przewrażliwienie na tym punkcie.
Ale faktycznie z takimi problemami trzeba pracować ostroznie, bardzo cierpliwie, delikatnie i konsekwentnie. Po drugie wiele kobiet boi się także stosowania samego masażu bo to boli lub kolezanka, kolezance powiedziała że mozna rozciągnąć skórę.

Pa pierwsze w pani sytuacji radziłbym na początku zastosować dobrze rozprowadzajacą się oliwkę. Tak aby odczuwać bardziej powierzchowne 'ślizganie się po skórze ''niż głębszy masaż. Rozpocząć najpierw delikatny masaż po parę minut co drugi dzień. Jeżeli zauważa pani w jakimś konkretnym miejscu wieksze pekniecia naczynek, proszę NIE masować w tym miejscu ale powyzej nich. Np. są na tylnej środkowej części uda, masaż - w pierwszych dniach powyżej nich, są ponad kolanami, masaż- od przedniej środkowej części uda w górę i w kierunku pachwiny.
Wybaczy Pani ale trudno jest taki masaż precyzyjnie opisać. W naszym mieście robimy tak, iż uczę pacjentke jak taki masaż wykonać, teoretycznie na stole do masazu.
(Oczywiscie że nie pod prysznicem)
Po paru dniach kontrola. korekta nauki itd.
Co do obaw o rozciągniecie skóry to jakis nonsens wypuszczony parę lat temu przez któregoś z nauczycieli szkoły kosmetycznej, może w obawie, iz trzeba się douczyc czegoś nowego. Rozciąganie skóry przez mozliwe jest np. przez dłuzszy czas mechanicznie i ciśnieniowo, np podczas ciąży, tak powstaja min rozstępy, ale to inna sprawa. W niewielkim stopniu może dojść do rozciągniecia skóry na twarzy, jeżeli totalnie pomyli sie kierunki masazu, no ale ktos by musiał sie nieźle postarać i pomylić np. twarz ze stopą.
Jeszcze jedno, jeżeli ma Pani już wiele miejsc gdzie pekaja naczynka, proszę stronić od masazu podczas gorącej kąpieli. Pozdrawiam Piotr

Jezeli chodzi o konkretny preparat to poza oliwką jakis krem spowalniający cellulit z jednoczesnym składnikiem zapobiegającym pekani naczynek.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2003-02-07, 07:49   #8
Becia
Przyczajenie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Becia GG do Becia

Bardzo dziękuje za odpowiedź
pozdrawiam
Becia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Masaż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości