|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Uczulenie na wode? + Grudki podskorne a hormony.
Uczulenie na wode?
Po umyciu twarzy woda i zelem myjacym moja skora robi sie czerwona i swedzi. Po chwili swiad ustepuje, a skora nabiera normalnego koloru. Czy to moze byc spowodowane skladnikami zelu czy to uczulenie na wode? Grudki podskorne a hormony. Czy wystepowanie podskornych grudek moze byc spowodowane hormonami, ich niedoborem albo nadmiarem? U mnie wystepuja bardzo bolace podskorne zgrubienia, ktore stopniowo maleja, lecz nie do konca. Po jakims czasie znowu w tym samym miejscu tworza sie wielkie grudki. Tak jakby nawracajace pryszcze. Dodam, ze mam 16 lat i cere tlusta, a po kontakcie z woda wysuszona. + Czy pryszcze moga pojawiac sie z powodu zbyt duzej ilosci kosmetykow przeciw przyszczom dla tak mlodej cery? Prosze o pomoc, bo nie wiem czy konieczna jest wizyta u dermatologa.
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Uczulenie na wode? + Grudki podskorne a hormony.
Cytat:
Bolące podskórne gule to pryszcze, masz 16lat, więc dojrzewasz, może to początek trądziku. Pryszcze moga pojawić się od nadmiaru kosmetyków, gdyż mogą posiadac one zapychające składniki. ps. Jakich kosmetyków używasz do pielęgnacji skóry?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Tradziku raczej nie mam, bo on pojawia sie raczej na linii zuchwy i policzkach, u mnie najczesciej na brodzie i miedzy brwiami nad nosem, na tym odcinku.
Uzywam kosmetykow Garnier Czysta Skora Active. Ale chyba zmienie na cos lagodniejszego typu La Roche-Posay, bo moze Garnier ma za duzo alkoholu i mam na niego uczulenie, stad to podraznienie. A co z jedzeniem czekolady? Chyba jem jej za duzo.
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Mam podobny problem, skórę mam bardzo wrażliwą i także mam wrażenie że woda z kranu mnie uczula.
Przypuszczam że to przez dużą zawartość chloru w wodzie z kranu, i innych świństw. Zamierzam spróbować myć twarz tylko wodą mineralna, lub przegotowaną, zobaczymy efekty.
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czekolada nie ma nic do rzeczy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
skoro woda Ci nie słuzy (albo ten żel co uzywasz), uzywaj płynów miceralnych. Ja mam twarz bardzo wrażliwą i jak tylko uzywałam wody, konczylo sie uczuleniem
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
odstaw garniera, ja osobiście go nie znoszę, wszystkie kosmetyki z tej linii powodowały u mnie tylko wielkie wysuszenie i podrażnienia .
polecam effaclar duo , żel do mycia effaclar i ziaja calma hlc nawilżający. wystarczy ![]() taki wiek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
![]()
Możesz mieć uczulenie na chlor? chociaż nie wiem, jak masz wrażliwą skórę to chlor może ci ją drażnić. Wiem coś o tym, bo moja kuzynka ma wrażliwą skórę, i gdy myje twarz takie wlasnie grudki powstają. Może to również być uczulenie na specyfik w kosmetykach. Nie używaj wielu kosmetyków na raz. Mogą bardzo podraznić skórę. Wypróbuj coś łagodnego i sprawdź efekty. Odstaw żel, którym myjesz skórę, bo może ci zaszkodzić!!! Spróbuj kremu hipoalergicznego dla niemowląt. Nie podrażnią Ci skóry, a może pomogą na zaczerwienienia i swędzenie. Odstaw na tydzień specyfiki. Wypróbuj domowe sposoby. Spróbuj myć samą wodą twarz, jeśli to ona tak działa to musisz skombinować sobie czystą wodę- taką ze swojej własnej 'sudni'. Myślę, że coś pomoże.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
no to widocznie jesteś bardzo płytką osobą ;-) twoja wypowiedź jest niezwykle odkrywcza, bo każdy kretyn wie, że trądzik jest chorobą i sam nie zniknie . nie zasugerowałam jej lekceważenia sprawy, ani nie zabroniłam wizyty u lekarza, jedynie zaproponowałam zmianę pewnych nawyków. dziewczyna nie napisała nam, że ma jeden wielki pryszcz na twarzy, a jedynie podskórne gulki, ja również takie miewam zawsze przed/w trakcie okresu. / co do Twojego problemu scaredofrumours , to zapewne masz bardzo wrażliwą buzię . wizyta u dermatologa by się przydała, aczkolwiek jeśli nie masz dużego trądziku to pomimo wszystko odradzam faszerowania się, bądź smarowania zawrotnymi ilościami przeróżnych maści i kremów . nawilżaj buzię, bo to ważne, calma hlc nawilżanie jest genialny . o, zmień żel do mycia twarzy, proponuję Ci physiogel, jest bardzo, bardzo delikatny i idealny dla każdej cery . i tak jak mówiłam wcześniej, zmień dietę .. powiem Ci szczerze, że w moim przypadku zdziałało to cuda, bo wcześniej miałam bardzo dużo krost i zaskórników, przesuszoną i przetłuszczoną zarazem cerę . stosowałam kwasy, retinoidy... porażka, to był wielki błąd. zniszczyłam sobie tylko skórę. teraz zrezygnowałam z tego całkiem. wolę stracić pieniądze u kosmetyczki, przynajmniej wiem, że efekt zobaczę od razu i będzie on się utrzymywał dłużej. zmieniłam jadłospis, jem teraz mnostwo warzyw i owoców, na przekąskę biorę marchewkę + dużo zielonych herbat . nie masz pojęcia jaki to detoks, od mniej więcej pół roku mam niemalże czystą buzię, wiadomo, nie pozbyłam się każdego zaskórnika, ale bez porównania. także droga niczko87, swoje pseudoznawcze oceny zostaw dla siebie, bo sama zbyt mało wiesz, żeby sugerować innym niewiedzę. z chemicznych srodkow używam jedynie calmy hlc, sporadycznie effaclaru duo. no ale pomimo wszystko, idź do dermatologa. pozdrawiam Edytowane przez Lousie Czas edycji: 2009-12-12 o 21:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisałaś żeby jadła więcej warzyw czy tam czego, a TRĄDZIK SAM ZNIKNIE, więc dla mnie to JEDNA WIELKA BZDURA. Najpierw dowiedz się na pewien temat czegokolwiek, póxniej udzielaj "bezbłędnych" rad. ---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- hehehe zabawna jesteś
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zadomowienie
|
Lousie przystopuj z tekstem, na jakiej podstawie twierdzisz że Niczka jest płytka? Widzę, że lubisz kogoś obrażać- gorzej z argumentacją...
Niestety twoja wypowiedź także nie jest zbyt odkrywcza skoro Twoją receptą na trądzik jest marchewka na przekąskę+ zielona herbata... ![]() Zaprzeczasz sama sobie, najpierw piszesz : Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Zorientuj się proszę najpierw w temacie, a później wygłaszaj swoje mądrości. scaredofrumours- ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Pandulek - bo to znawca tematu jest... hehehehe
Autorko 'pryszczochy' same nie znikną jak to poradziła 'pani najmądrzejsza'. Wybierz się do dermatologa i zdaj relacje.
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
bylam w aptece i akurat napotkalam pania ktora cos wie o tradziku itd bo sama go miala, polecila mi kosmetyki Bioderma, konkretnie krem aktywny na noc, zel myjacy i krew intensywnie nawilzajacy na dzien. stosuje je juz drugi tydzien i widze poprawe, skora jest nawilzona i nie robi sie czerwona po umyciu, zaskornikow brak.
ale dreczy mnie pytanie: czy wysyp malutkich banieczek z ropa, ktore znikaja po 1 dniu jest normalny na poczatku kuracji? teraz tez wystepuja ale juz pojedyncze.
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
w którym miejscu napisałam, że moim sposobem na trądzik jest zielona herbata z marchewką na zagrychę ?
zamiast na mnie naskakiwać lepiej dwa razy przeczytajcie co napisałam, a nie wyciągacie jakieś piąte dno z moich wypowiedzi. a napisałam, ŻE ZMIANA NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH BARDZO POMAGA W WALCE Z TRĄDZIKIEM. panny wszystkowiedzące. nikomu nie powiedziałam, że jadłospis królika sprawi, że każdemu pryszczatemu osobnikowi na tym świecie zniknie trądzik. btw, Pandulek, nie przypisuj mi nie moich wypowiedzi, zacytowałaś motylka, nie mnie. kwasy w czystej postaci mi nie służyły ORAZ retinoidy, natomiast effaclar duo stosowałam przez jakiś czas całkiem niedawno i byłam z niego zadowolona, faktycznie oczyścił mi pory, choć niezbyt spektakularnie. teraz odstawiłam całą chemię i uwierzcie mi moje drogie, że ta przysłowiowa marchewka na zagrychę W MOIM PRZYPADKU i w przypadku MOJEJ PRYSZCZATEJ GĘBY zdziałała cuda . dziewczyna jest MŁODA i tak jak powiedziałam, nie napisała, że ma duży trądzik ! zasugerowałam jej zmianę diety, bo w jej wieku nieobce są olbrzymie ilości chipsów i fast foodu itp, które jak wiecie ![]() także zamiast negować coś, co nie jest ani nieprawdą, ani tym bardziej niewiedzą, lepiej pomóżcie autorce wątku rozwiązać jej problem, bo póki co to przyczepiłyście się mnie, a jakoś nie widzę złotych rad z waszej strony ![]() Edytowane przez Lousie Czas edycji: 2009-12-20 o 20:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
tak, a potem ci to dokladnie prawie w punktach wytłumaczyłam, bo jako najmądrzejsza na tym świecie musiałaś mnie pojechać z góry na dół, chociaż dobrze wiedziałaś o co chodziło w mojej wypowiedzi.
skończyłam tę dyskusję . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
to najpierw myśl co chcesz przekazać, potem pisz. Pokaż mi gdzie Cię pojechałam ... haha dobre... To Ty pocisnęłaś mnie, a teraz, że niby wielce poszkodowana, weź skończ lepiej.... Nie mamy o czym rozmawiać.
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Lousie cytat motylka wkradł mi się przez pomyłkę, na mysli mialam Twoją wypowiedz, która zreszta zacytowałam również
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Ale ja nie skończyłam, jeżeli kierujesz jakąś wypowiedź pod moim adresem oczywistą sprawą jest, że odpowiem
![]() ![]() A skoro Ty skończyłaś to po co się jeszcze produkujesz? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
nie kierowałam tego do ciebie, tylko do niczki
![]() więc, 'dziewczynko', koniec tematu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:31.