|
Notka |
|
Kosmetyki mineralne Lubisz kosmetyki mineralne? Chcesz pogłębić swoją wiedzę? Wiemy wszystko o kosmetykach mineralnych. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
sterylizowanie pudru?
Możliwe, że to bardzo głupie pytanie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Organizatorka
|
Dot.: sterylizowanie pudru?
o jeju, jaki pomysl:/
po pierwsze watpie zeby opakowania nadawaly sie do piekarnika i do mikrofali po drugie, przy produkcji zachowane sa zasady higieny, niedopuszczalne jest by w kosmetykach byly drobnoustroje najprawdopodobniej masz uczulenie na skladnik różu i należy go przestac uzywac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
opakowanie jest plastikowe, myślę że nie powinno być problemów...
Co do różu - podejrzewam, że sam się zanieczyścił z czasem... ale przyjrzę się dokładniej składowi - dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Opakowanie jak sama napisałaś jest plastikowe i właśnie to może być problemem.
![]() Może po prostu spróbuj z jakąś małą próbką wysypaną na talerzyk? Najlepiej na niezbyt dużej mocy- o ile się nie mylę nie powinno to spowodować zmian tlenkach metali (tych używanych w kosmetykach mineralnych), ani mice. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
podejrzewasz, że mikrofalówka rozłoży jakoś plastik? W takim razie najbezpieczniej byłoby przesypać puder do słoiczka, a róż do niego przełożyć (nie jest sypki).
Tak sobie głośno myślę w nadziei, że jeśli bredzę, ktoś mi uświadomi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
przecież fale mikrofalowe mogą coś zrobić ze składnikami
to tak jakby ugotować puder ![]() o czym Wy dyskutujecie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie.. Po włożeniu pudru/różu do mikrofali a potem nałożeniu tego na twarz może być gorzej niż teraz. Stawiam, że to jakiś uczulenie. A może stosujesz jakiś nowy krem, maseczkę itd ?.
Ja całkowicie odradzam takich pomysłów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Trądzik, którego lokalizacja dotyczy głównie policzków to najprawdopodobniej trądzik pokosmetyczny. Zabijając w mikrofalówce (;d) propionibacterim acnes nie pozbędziesz się problemu, który tkwi w składzie kosmetyku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Owszem, sam pomysl to brednia jakich malo.
Absolutnie nie wkladamy do mikrofali produktow do tego nie przeznaczonych - do kuchenek mikrofalowych uzywa sie specjalnych rodzajow plastiku, nie mowiac juz o tym, ze nie wklada sie do mikrofali metalu! Podgrzewanie kosmetykow moze znaczaco zmienic ich sklad, w zadnym wypadku nie nalezy tego robic. Sterylizuje sie akcesoria, nie kosmetyki. Co to w ogole za pomysl? Jesli za kazdym razem uzywasz czystych pedzli i nie rzucasz kosmetkami po podlodze, to nie ma mowy o "skazeniu". Kosmetyki tradycyjne zawieraja konserwanty, a kosmetyki mineralne nie stanowia pozywki dla bakterii - w obu przypadkach rozwoj mikroustrojow jest minimalny - na czystej twarzy mamy zapewne wiecej "zyjatek". Jesli masz problem z kosmetykiem nawet po dluzszym czasie stosowania to odstaw go zamiast kombinowac "na okolo". A tak w ogole, co ten watek robi na Mineralach? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wątek wrzuciłam tutaj, bo mam puder mineralny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Nie zaznaczylas tego w pierwszym poscie, a na rynku, jak i w swiadomosci ogolu roz to prasowaniec osadzony w metalowym wkladzie.
Niemniej odradzam wkladanie do mikrofali jakichkolwiek kosmetykow. YouTube pelne jest takich eksperymentow (np. podgrzewanie blyszczykow czy rozpuszczanie kredek) ale nie polecam probowac tego na sobie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedz, to się pudrowi upiekło
![]() ![]() A co do różu, w wolnej chwili posiedzę trochę nad tym składem, może znowu pomożecie wyłuskać co też w nim takiego szkodliwego ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Edit: Widzę, że temat i tak już zamknięty. Edytowane przez Szabik Czas edycji: 2010-03-16 o 15:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Nie jestem specjalistą, ale z takim trądzikiem policzkowym walczyłam bardzo długo. Do dzisiaj mam blizny po 3 krokach Clinique. I zawsze obsypywało mnie właśnie po używaniu jakiegoś konkretnego kosmetyku, czasem pudru, ale częściej mocnych preparatów do pielęgnacji. Ale ja byłam durna i używałam mimo tego, bo myślałam, że przejdzie. No i blizny murowane, a te zwalczyć bardzo trudno, zwłaszcza jak ktoś kwasów nie toleruje. Tak więc moja rada jest taka, że lepiej wywalić coś podejrzanego, póki nie będzie gorzej.
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Tak, przekonałyście mnie całkowicie
![]() Inna sprawa, co faktycznie mogą uczynić mikrofale. Często używam mikrofalówki do dezynfekcji szczoteczek do zębów i gąbek. Ale puder to suchy pył i zastanawiam się... ewentualnie jak są tam jakieś formy białka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:51.