|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Problem ze zdrowiem.
Problem dotyczy stanu zdrowia mojego przyjaciela. Stąd też nie będę umiała odpowiedzieć na ewentualne pytania dokładnie lub wymienić badań jakim był poddawany ani powiedzieć jakie leki były stosowane.
Nie oczekuje diagnozy przez internet. Szukam podpowiedzi, co można jeszcze zrobić? Być może któraś z Was spotkała się z takim przypadkiem w rodzinie lub u znajomych... Około 5 miesięcy temu mój przyjaciel wrócił z UK ![]() Niedługo po powrocie do Polski zaczeły się jego problemy z nienormalnie częstym odwiedzaniem toalety. Później zaczęła się pojawiać opuchlizna na nogach (stopy, łydki, itd). Poszedł do lekarza. Ten go skierował na gastroskopie, kolonoskopie i nie wiem, co jeszcze. W wyniku zrobionych mu badań okazało się, że ma guz (niezłośliwy). Dostał skierowanie do szpitala, wycięto mu go i wypuszczono do domu. Lekarze stwierdzili, że leczenie jest zakończone. Problem w tym, że nic się nie zmieniło. Tj. częstotliwość odwiedzania toalety nie zmniejszyła się, a on chudnie w oczach i wygląda coraz gorzej. Przed Świętami zmarł jego brat, mężczyzna po 30tce (miał raka). Martwię się o niego. (kilka lat temu, zmarła moja ciotka. Miała podobne objawy tych, które ma Tomek. U niej lekarze także znaleźli guz niezłośliwy, a ciotka po 6 miesiącach od wyjścia ze szpitala zmarła. I też tak jak w przypadku Tomka nic po operacji się nie zmieniło... często była zmuszona korzystać z toalety, a przed śmiercią była chuda jak widelec). Mam wrażenie, że lekarze go zbywają. Tak jak napisałam na początku nie oczekuje diagnozy ale może któraś z Was spotkała się z podobnym przypadkiem i mogłaby napisać, co rozwiązało problem?
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Problem ze zdrowiem.
Nie miałam do czynienia z takim przypadkiem osobiście ale tak myślę, że trzeba poganiać po wszystkich możliwych lekarzach i gnieść ich bo mogą to być jakieś przerzuty. Poszukać w necie specjalistów polecanych przez ludzi i spróbować się dostać na konsultację.
Niby niezłośliwy nowotwór ale... kto wie. Może znaleziono nie tego guza co trzeba - gdzieś jest jeszcze jeden złośliwy. A może to zupełnie inna choroba a szukają nowotworu... Powiem szczerze, że pasowałaby mi tu: - cicha cukrzyca - rak wątroby ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Rak_w%C...wy#Rozpoznanie ) - niewydolność nerek Ale - bez konkretnego lekarza się nie da postawić diagnozy. Twój Kolega musi chcieć walczyć
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
nie zamierzam Cię straszyć moimi przypuszczeniami, które wcale nie muszą być trafne... więc proponuję abyś pomogła chłopakowi i pochodziła z nim do lekarzy ... niech porobią Mu tomografie itp. Nie dajcie się przepędzić!!! Powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Pierwsze skojrzanie cukrzyca ale chyba w badaniach wyszłoby tak "prosta" sprawa jak cukrzyca.
Iśc jeszcze raz do lekarza robic kolejne badania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czy miał badane nerki? nic nie napisałaś jaki to guz (gdzie zlokalizowany), na jakiego raka zmarł jego brat...
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Niech spróbuje załatwić sobie skierowanie na PET.
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Jedyne co mogę doradzić to to by nie chodził non stop do jednego lekarza, tylko udał się do innych specjalistów.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
To nie nerki, jesli to by byly nerki, to w wynikach krwi byloby od razu to widac. Mam w tej kwestii doświadczenie. Po prostu nie mozecie dac sie zbyc, ewidentnie coś mu jest. Zmieńcie może lekarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zapytaj czy podczas badań endoskopowych wykluczyli Leśniowskiego- Crohna albo colitis ulcerosa ( wycinki na pewno miał pobrane, skoro znaleźli guza), czy w morfologii nie ma utrzymującej się anemii, czy był badany kał ( krew utajona, niestrawione resztki pokarmu, stolce tłuszczowe), może niech zrobią rtg przewodu pokarnowego z kontrastem. Najlepiej prywatnie i szybko uderzać do gastroenterologa, coś musi się dziać skoro szybko traci wagę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:26.