|  2006-05-23, 18:10 | #1 | 
| Zakorzenienie | zatwardzenie

Proszę, zerknijcie na ostatni post tego wątku!   Pani w aptece powiedziała mi dzisiaj żebym na zatwardzenie codziennie wieczorem jadła parę łyżek różnych nasion i popijała wodą. Ale jakich nasion? konkretnie. Chcę się pozbyć zatwardzenia raz na zawsze, nie chcę stosować już żadnych herbat ziołowych, ani tabletek bo tylko jeszcze bardziej szkodzi. A podobnież jak będę jadła takie nasiona to jelita same w końcu się przyzwyczją i zaczna pracować. A jeżeli nie lubię nasion samych w sobie? Jak można je jeść by nie były takie ble  ? Może ktoś się zna na tym? Edytowane przez gothika Czas edycji: 2006-11-22 o 11:21 | 
|     |   | 
|  2006-05-23, 19:11 | #2 | 
| Zakorzenienie | 

Dot.: zatwardzenie

proszę! niech ktoś odpowie

| 
|     |   | 
|  2006-05-23, 19:40 | #3 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-04 Lokalizacja: wlkp;] 
				 | 

nasiona zalezy jakie  )jezeli chodzi o slonecznik dynia etc to polecam podsmazyc je  i jest np w salatce   
				__________________ Everybody grab somebody Music is gonna make your body get down  Najwazniejsze w życiu to nauczyć się, które mosty przekraczać, a które palić. | 
|     |   | 
|  2006-05-23, 19:43 | #4 | 
| Rozeznanie | 

nie tylko nasiona - jesli lubisz suszone sliwki np to mozesz codziennie zjesc kilka one sa bardzo dobre na te dolegliwosc, sama nie sprawdzalam ale moja mama sie zna    
				__________________ Poszukuję czterolistnej koniczynki Podpisano: Trefle  in love [mode_on]  | 
|     |   | 
|  2006-05-23, 19:55 | #5 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2006-04 
				 | 

Ja polecam ci błonnik w tabletkach. Kupisz w aptece. To pomaga naprawde i nie uzaleznia.  poza tym błonnik jest bardzo zdrowy i pomaga usuwac toksyny z organizmu.  Ja mam błonnik firmy Bio garden z ananasem. Kosztowal chyba ponad 13zl. Ale jest wiele innych błonnikow w aptekach. | 
|     |   | 
|  2006-05-23, 20:01 | #6 | 
| Zakorzenienie | 

a czy ten błonnik wystarczy brać przez jakis czas, a potem " samo pójdzie"? Czy trzeba będzie go brać już cały czas?     dzieki za odpowiedzi | 
|     |   | 
|  2006-05-23, 20:09 | #7 | 
| Rozeznanie | 

mysle, ze to zalezy - kiedy organizm zacznie sam juz dobrze pracowac, to mysle, ze wystarczy wtedy po prostu jesc rzeczy zawierajace blonnik tak jak w normalnej, codziennej diecie i tyle   
				__________________ Poszukuję czterolistnej koniczynki Podpisano: Trefle  in love [mode_on]  | 
|     |   | 
|  2006-05-23, 20:22 | #8 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-08 
				 | 

__________________ Życie to ciągłe ryzyko. Edytowane przez Nati02 Czas edycji: 2013-06-03 o 12:30 | 
|     |   | 
|  2006-05-23, 20:25 | #9 | 
| Rozeznanie | 

no i wszystko jasne    
|     |   | 
|  2006-05-23, 21:26 | #10 | 
| Zakorzenienie | 

widziałam juz ten wątek ale chciałam się więcej dwiedzieć jakie ziarna są dobre

| 
|     |   | 
|  2006-05-23, 21:36 | #11 | 
| Rozeznanie | 

a nie lepiej jesc po prostu pieczywo ziarniste bogate w blonnik?? wyjdzie ci tez na dobre

|     |   | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2006-05-23, 21:52 | #12 | 
| Zakorzenienie | 

może i tak...muszę coś z tego wypróbować, dzięki

| 
|     |   | 
|  2006-05-24, 07:53 | #13 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2006-01 
				 | 

ja stosuję ziarna siemienia lnianego, łyzeczkę tych nasion oczywiście nie mielonych, nie rozgryzanych połykam wieczorem popijając szklanką wody mineralnej, mnie pomaga   | 
|     |   | 
|  2006-05-24, 08:00 | #14 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2005-07 Lokalizacja: Katowice 
				 | 

Hmmm...ja urodziłam się z taką dziwną przypadłośćią, którą nazywają "zwolnionym ruchem robabczkowym jelit". Miewałam często kolki wywołane zastojem pokarmu w wąskich jelitach... miewałam zaparcia, przez co bałam się jeść. Niestety moje dzieciństwo kojarzy mi się z połykaniek łyżki kminku przygotowanej przez moją babcię (co skutecznie pobudzało moje jelita do pracy). Wydaje mi się,ze powinnaś najzwyklej w życiu pić więcej płynów. Organizm będzie miał w czym rozpuszczać to, co wydalasz. Po tylu latach przyzwyczaiłam się do szklanki napoju co 2h. Teraz nie mam już zaparć, a wskazania lekarzy, ze mam jadać owoce z pestkami, ziarna, nie pijać wód gazowanych i nie jadać cytrusów...pozostawiło już tylko nić wspomnienia w moim życiu... Nie odmawiam sobie niczego   ...życzę zdrówka   | 
|     |   | 
|  2006-05-24, 08:09 | #15 | 
| Zakorzenienie | 

gothika a próbowałaś jesc/pić activię??

| 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2006-05-24, 15:31 | #16 | 
| Zakorzenienie | 

nie, nie próbowałam, ale nie wiem czy to jest dobre również na dłuższą metę, tzn czy pijąc to przez jakis czas czy moje jelita same zaczną w końcu pracować i czy bedę mogła odstawić tą actiwię. wiem że ziarna tak dzialają i dlatego o nie sie pytałam w tym wątku, a czy aktiwia działa tak samo to juz pytanie do kogoś kto ją stosował

| 
|     |   | 
|  2006-05-24, 15:40 | #17 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-04 Lokalizacja: wlkp;] 
				 | 

moja mama miala strrrraaaaszne problemy z defekacja...ale zaczela jesc activie codziennie rano na sniadanko i wszytsko sie ladnie unormowalo...a nie wiem czy po odlozeniu jest ok,bo moja mama lubi ten jogurt i go je codziennie juz od dluzeszego czasu   
				__________________ Everybody grab somebody Music is gonna make your body get down  Najwazniejsze w życiu to nauczyć się, które mosty przekraczać, a które palić. | 
|     |   | 
|  2006-05-24, 16:05 | #18 | 
| xxyy Zarejestrowany: 2006-02 Lokalizacja: Kraków 
				 | 

Romcia dlaczego nie jadac cytrusow? myslalam ze cytrusy sa dobre na trawienie..   
				__________________ Nie należy sie bać zmian , które powo... | 
|     |   | 
|  2006-05-24, 16:14 | #19 | 
				 | 

Grejfruty pomagaja bardzo. I powinno sie je jesc. Ale błonnik w tabletkach mysle ze jest najlepszy na poczatek.I po jakims czasie organizm sam zacznie normalnie wydalac. Ja tak przynajmniej mialam. tak jak pisalam -to nie uzaleznia. A potem wystarczy np.jesc jakies ziarna. Ja np.jadlam dwie łyzeczki otrębów i popijalam wodą.Zrezygnowalam tez z herbaty miętowej. Bo ona powodowala zatwardzenia.Pije tylko czerwona i jeszcze inne firmy Bio-active.   | 
|     |   | 
|  2006-05-24, 18:46 | #20 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-05 
				 | 

dziewczyny żadne acitvie i błonniki w tabletkach! a po cóż to? natura dała błonnik w jedzeniu, który ani nie jest chemią, ani nie szkodzi, a co więcej- jest lepiej przez organizm przyswajany (nie mówię tu jednak o trawieniu, któremu błonnik nie podlega). gothika, pani z apteki zapewne chodziło o nasiona BABKI PŁESZNIKA. Popijać dużą ilością wody. Świetna sprawa   | 
|     |   | 
|  2006-05-24, 18:51 | #21 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-09 
				 | 

Cytat: 
  A activie w sumie jem bo jest pyszna   
				__________________ Damn! Who said there's no treasure at the end of the rainbow? | |
|     |   | 
|  2006-05-24, 18:55 | #22 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
  i serio poprawiła mi sie przemiana materii   | |
|     |   | 
|  2006-05-24, 18:57 | #23 | |
				 | 

Cytat: 
   Trawiasta szatynka | |
|     |   | 
|  2006-05-24, 18:59 | #24 | |
				 | 

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2006-05-24, 19:03 | #25 | 
				 | 

Rzecz jasna, ale trzeba najpierw spróbować naturalny 'detox' aniżeli lekarskie lewatywy    | 
|     |   | 
|  2006-05-24, 19:38 | #26 | 
| Zakorzenienie | 

pani z apteki troche powiedziała o jakie ziarna jej chodziło, coś mówiła o sloneczniku i juz nie pamiętam o jakich, ogólnie to juz nigdy nie bede piła żadnych herbatek bo przez nie ( jak sie odchudzałam i piłam przez pare tygodni) jeszcze bardziej mi sie rozlególowała ta sprawa i juz całkiem nie mogę sie załatwić.. chyba sobie kupie te ziarna i będę je popijała wodą i mam nadzieję że samo mi się wyreguluje, bo nie chce do końca życia brać jakichś ziół czy tabletek

| 
|     |   | 
|  2006-05-25, 19:08 | #27 | 
| xxyy Zarejestrowany: 2006-02 Lokalizacja: Kraków 
				 | 

dziewcyzny, wzielam dwie lyzki siemienia lnianego i poplam woda.. myslicie ze  nic mi po tym nie bedzie?  jestescie pewne ze mozna tak?   
				__________________ Nie należy sie bać zmian , które powo... | 
|     |   | 
|  2006-05-26, 10:10 | #28 | |
				 | 

Cytat: 
   | |
|     |   | 
|  2006-05-26, 10:13 | #29 | 
				 | 

Atram nic nie będzie. Musisz tylko uważać, bo siemie lnianie to tłuszcze   ale jedna łyżeczka dziennie bardziej pomoże niż zaszkodzi | 
|     |   | 
|  2006-05-26, 10:20 | #30 | |
				 | 

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Dietetyka | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:42.