|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
jak otrzymac taki efekt?
hej moje kochane, mam pytanie do was, prosze powiedzcie mi jak otrzymac takie efekt jak na tym zdjeciu? Zdjecie jest robione obiektywem szrokokatnym ale chodzi mi o ten efekt czarnej poświaty
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: jak otrzymac taki efekt?
To jest winieta, a sposobów jest mnóstwo, zazwyczaj nakłada się ją przez filtry, a jak chodzi o najprostszy sposób - czarny pędzel o miękkiej końcówce, odpowiednie krycie [w zależności od wymaganego efektu]. Można to zrobić na nowej warstwie i potem dodatkowo pobawić się jej kryciem. Zamiast pędzla można też użyć opcji 'ściemnij'.
EDIT: a to raczej fish eye niż szeroki kąt.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
lomografia. takie zdjęcia wychodzą.
![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Super jest ten efekt.Muszę się też pobawić
![]()
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do efekty - są prostsze metody. Wystarczy w Lightroomie w zakładce Vignettes pociągnąć suwaczki mocno w lewo, tak daleko, jak mocną chcemy mieć winietę. Zabawa ze stemplowaniem w Photoshopie jest o wiele bardziej czasochłonna, a efekt ma małe szanse wyglądać równie naturalnie jak przy dodawniu winiety programowo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:40.