|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Kierunek studiów - hiszpański :)
Znacie jakieś ciekawe kierunki studiów? Interesują mnie bardziej przedmioty humanistyczne (oprócz historii
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Kierunek studiów - hiszpański :)
jeśli hiszpański to może iberystyka?
Aczkolwiek żeby uczyć się języka nie musisz koniecznie iść na związane z nim studia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Iberystyka, masz tam i hiszpanski i portugalski.
Nie ma studiów: hiszpanski ![]() Jak tam sobie chcesz, ale ja np ucze sie na uczelni technicznej, a hiszpanskiego na kursie. Raczej nie poszlabym na iberystyke, ale to moje odczucia.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() Edytowane przez layla_lbn Czas edycji: 2010-01-08 o 21:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Jeśli zależy Ci tylko na dobrej znajomości języka - wybierz kurs językowy. Chyba, że interesuje Cię też literatura, kultura, historia, fonetyka itp. to iberystyka będzie dobrym wyborem. Jest duży wybór kierunków humanistycznych, ale musisz się zastanowić, co będziesz po nich robić. Bo nie wiem, co można robić np. po filozofii, kulturoznawstwie albo nawet socjologii (pewnie zaraz się posypie grad odpowiedzi, że absolwenci socjologii są dziś bardzo potrzebni, ale... ja jakoś tego nie widzę). Turystyka wydaje mi się ciekawa (a w dodatku przydatne tam są języki obce), ale nie wiem jak z pracą po takim kierunku. Akurat o pracę łatwiej po kierunkach technicznych - studiuje je znacznie mniej ludzi. Ja też jestem humanistką, więc te wszystkie wspaniałe perspektywy pracy są nie dla mnie
![]()
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A co do hiszpańskiego - sama się go uczę, chciałabym w przyszłym roku zacząć jakąś filologię, od kiedy jesteśmy w Unii to raczej ciężko znaleźć pracę bez znajomości języków... Myślę że filologia to dobry wybór ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Też jeszcze w wakacje miałam faze na filologie hiszpańską,ale przemyślałam to sobie i jednak zrezygnowałam.Hiszpańskie go mogę nauczuc sie na kursie,a studia wole wybrać takie,aby mieć konkretny zawód.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
na żadnym kursie nie nauczysz się języka tak jak na studiach filologicznych. No i żaden papier potwierdzający znajomość języka nie będzie równoważny z dyplomem filologa...
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znam dwie osoby z iberystyki, obydwie poza tym kierunkeim robią 2-gi, bo iberystyka nie da im pracy.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
moja rada: zacznij kurs i zobacz, czy w ogóle ten hiszpański ci pasuje ; ) jezeli stwierdzisz, że to jest coś fantastycznego - studiuj ; ) w międzyczasie możesz wybrać jakies inne ciekawe studia chodząc na kurs ; ) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
tak, wiem, że od podstaw ale na niektórych uniwersytetach na I roku juz od razu są zajęcia z gramatyki opisowej czy fonetyki ; ) a jezeli ktos do końca nie wie, z czymś sie hiszpański (czy jakikolwiek inny język) je, to może sie zrazić ; ) moja znajoma tak miała i sie, niestety, zraziła, a szkoda.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
a jakie studia techniczne studiujecie? i czy podoba się wam?
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:43.