![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Picie alkoholu
Hej dziewczyny. Denerwuje mnie to, ze na imprezach najwazniejsze jest to, by najwiecej wypic. Nie mam 14 lat, a do tej pory jak gdzies wyjde, chce spotkac sie ze znajomymi, by pogadac, poszalec, odwalic cos smiesznego, a nie chce przy tym pic, to mimo, ze grzecznie, lecz kategorycznie odmawiam, to ludzie mnie nieustannie namawiaja. Pomijam fakt, ze potem te spotkania to jedno wielkie picie. Ja wtedy automatycznie jestem postrzegana jako taka, ktore nie potrafi sie wyluzowac. A czy do tego koniecznie potrzebny jest alkohol? Co o tym sadzicie? Jak odmawiacie skutecznie i nie jestescie postrzegane jako dziwaki? Ostatnio bylam na lekach, a znajomi mowili, ze nic mi przeciez nie bedzie. Sama wiem lepiej, ze taka mieszanka to zabojstwo dla mojego zoladka.
![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Picie alkoholu
Ja też nie pije... bo nie lubie
ewentualnie wino z TŻ, ale na imprezach nigdy, jak mnie namawiają również grzecznie odmawiam i twierdzą że jestem ZBYT POWAŻNA co w tym poważnego że nie lubie bólu głowy i niczego nie pamiętać?:/ Jak inni lubią przypominać sobie imprezę zdjęciami to ich sprawa nie ma się czym przejmować ;P
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z doświadczenia wiem, że z takich głupich popisów sie wyrasta. U mnie w technikum tez ludzie przeganiali sie kto ile wypije, chociaz nikt nikogo nie zmuszał do picia. Ja nie przepadam za alkoholem, 1-2 piwa lub kieliszek wina raz na poł roku/rok i tyle. Na imprezy chodze rzadko, ale jak juz ide to raczej nie pije i nie mam problemow z odmawianiem. Mówie, że nie chce i pije soczek. Nikt na mnie krzywo nie patrzy, nikt nie ma mnie za dziwaka. Mam 20 lat i towarzystwo mniej wiecej w tym samym wieku.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
U mnie podobnie. Jeśli mówię, że nie mam ochoty to nikt nic nie mówi, nie ma żadnych uwag typu "sztywniak". Myślę, że to zależy od towarzystwa, dojrzałości, tolerancji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
ja lubię pić na imprezach, m.in po to żeby się wyluzować, chociaż bez alkoholu też potrafię. po imprezach wszystko pamiętam i bynajmniej nie przypominam sobie tego co robiłam oglądajac zdjęcia. jeżeli ktoś nie lubi pić, a mimo to dobrze się bawi to nikt nie patrzy na niego krzywo, więc może tylko Ty to tak odbierasz albo twoje towarzystwo jest dziwne. A co do namawiania do picia to już narodowa cecha Polaków, że namawiają.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
też nie piję.. ..nie lubię... nie wiem dlaczego,ale gdy napiłam się kiedyś piwa to zrobiłam tylko góra 4 łyki bo mój żołądek by tego nie wytrzymał
![]() ![]() ![]()
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
co to za znajomi, którzy Cię namawiają..jak nie chcesz to nie, nie powinni tego krytykować.
mnie nikt nie zmusza. sama pije ![]() są i takie imprezy, domówki gdzie się pije dużo i to wódki..wtedy różnie się kończy...kilka razy się przasadziło ale wspomnienia bezcenne ![]() ale raczej unikam mocniejszego alkoholu, wole piwo raz na jakiś czas można zaszaleć ale nie żeby to było warunkiem dobrej zabawy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Ja też nie zawsze mam ochotę pić, niestety dla niektórych to nie do pomyślenia, jakby ilość alko we krwi była wyznacznikiem dobrej zabawy. Bo jak to się można bawić bez alkoholu? Przykład-ostatni sylwester, wypiłam 3 kieliszki wódki i jak ktoś się mnie o to pytał to zaraz zdziwienie, co tak mało? Bo jak sylwester to już trzeba się zapić w trupa? Umiem się bawić bez alkoholu. Szkoda, że niektórzy tego nie rozumieją
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja to szanuję ale mimo wszystko jako gospodarz imprezy czuję się urażona gdy ktoś odmawia np kieliszka szampana na moją cześć np z okazji urodzin. Jest samochodem, no rozumiem - jasne, ale ludzie którzy mówią nie bo nie - to po co w ogóle przychodzą na takie imprezy?
Rozumiem, zasady. No ale bez przesady, urodzinowa impreza a ktoś jest tak przekorny że och ach ajeja. Na przykład nie pijącemu alkoholikowi oczywiście nie zaproponuję alkoholu, ale niektórzy mogli by ten durny kieliszek chociaż potrzymać w ręce razem z innymi. Tak, denerwuje mnie takie stanie i użeranie się "a może przytrzymasz chociaż do zdjęcia, już dla ciebie nalałam" -"och nie, alkohol wypala mi usta" ... Nie popieram upijana się dla upijania się, wódki nie znoszę, piwo jest dla mnie ohydne. Jak piję alkohol to taki który jest smaczny - drinki różnego rodzaju. I tak, pewne osoby które nie piją a "wyczuwają klimat" - świetnie się z nimi bawisz, różnicy nie ma, niektórzy po prostu alkoholu nie potrzebują. Ale ręce mi opadają na takie drętwe patyki które siedzą na kanapie absolutnie trzeźwe, burczą bo ktoś coś wypił i jeszcze na wszystkich z góry się patrzą komentując "boże co za gówniarze... co za gówniarze, durnie nie potrafią się bez alkoholu bawić" - a sama taka osoba na kanapie zalega. Upić by się upić, też nie popieram oczywiście - ale ludzie są dorośli, każdy zna siebie wie na ile sobie może pozwolić i niech sobie pozwala. Trzeźwi ludzie na imprezach dzielą się na dwa rodzaje: -ci którzy przyszli by się bawić i wiedzą na co się godzą, wiedzą że w towarzystwie ktoś może przesadzić, ale mimo to świetnie się bawią i podskakują z innymi -ci którzy przyszli jęczeć jacy wszyscy inni to 'debile' i wyglądają żałośnie, a ktoś kto zwymiotował to porażka. Jak tak bardzo komuś przeszkadza nadmiar alkoholu na imprezie, to może warto chodzić np na spotkania oazowe?
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2010-01-16 o 15:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak już wspomniałam, nie przepadam, ale kiedy jest jakaś wyjątkowa okazja, to nie będę przecież się kłócić "Nie, nie, dziękuję". Albo chociaż jak piszesz, potrzymam ten kieliszek do zdjęcia ![]() Można nie lubić alkoholu, nie pić i nie być patykiem na imprezie. Jednak jest też druga strona - kiedy ktoś na siłę Ci wmusza, chociaż wiesz, że jak to wypijesz, to za chwilę będziesz całować deskę klozetową. Byłoby miło, gdyby zachować zdrowy rozsądek - nie chcę, nie piję - ale nie jestem drewnem i stróżem godności. Chcę, piję, ale nie wmuszam innym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z czystej ciekawści zapytam ![]() Odmawiam często i nie robię z tego cyrku.A bawić bez % potrafię się czasami lepiej niż niektórzy po nim. Nie przeszkadza mi raczej jak ktoś pije (jezli oczywiście potrafi a nie upija się na umór i zaczyna dziwnie się zachowywać) to dlaczego komuś przeszkadza,że ja nie wypije? Skoro nie chcę i nie mam ochoty to nikt mnie nie zmusi.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
zielony stworek
|
Dziwnych masz znajomych...u mnie nikt nie namawia do picia,a na pewno do upijania się
![]() Nawet jak ostatnio byłam w klubie na koncercie ze znajomymi to przesady nie było,max 2 piwka i drinki,ale bezalkoholowe (pycha ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Zmień towarzystwo, bo tylko idioci nie są w stanie uszanować Twojej decyzji. Szkoda na takich bez mózgów czasu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
ja na studiach jestem... i zwyczajnie nie wychodzę z ludzmi o których wiem, ze beda chcieli się i mnie schlać na imprezy.. moze nie jestem "taka cool" i "taka fajna" ale przynajmniej nie mam kaca na wykładach i ćwiczeniach..
mam grupkę znajomych którzy też nie piją i z nimi się zadaje, z resztą po prostu na stopie koleżeńskiej na terenie uczelni
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No rozumiem ten moment ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na urodzinach zazwyczaj jest w okolicy krojenia tortu, to samo w sylwestra - o północy symboliczna lampka. Można rozumieć że ktoś nie pije, ale uważam że jeśli mu zależy na organizatorach/młodej parze to weźmie ten kieliszek (nie, nie wódki ![]() Takie jest moje zdanie po prostu, nie chodzi o to że nie wypicie to brak szacunku, toast to toast, w dobrym tonie jest przytrzymać kieliszek i podnieść go z całą resztą. Często panna młoda jako ciężarna też tego szampana nie pije i prosi na przykład o wodę albo szampan bezalkoholowy który dostają dzieci. Ale trzyma kieliszek z całą resztą, bo toast, to toast. (Często przed ślubem ktoś mówi, że tyle i tyle osób alkohol, tyle wodę bądź tyle i tyle dzieci. Zostaje specjalnie przygotowana taca z wodą bądź picollo. Ale w warunkach domowych trudno coś takiego zorganizować zwłaszcza jeśli zapraszamy przyjaciela z osobą towarzyszącą której nie znamy. Nie wiemy jakie ma preferencje i to jest tworzenie problemu pt "brzydzę się alkoholem i nawet kieliszka nie podniosę")
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2010-01-16 o 20:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Hmm, to ja też się wypowiem
![]() Ja nie piję, wszyscy moi znajomi o tym wiedzą i nie mam jakichś problemów z tego powodu. Czasem jak idę na imprezę, gdzie nie znam wszystkich, to ktoś tam pyta dlaczego nie piję. Ponieważ wszędzie jeżdżę samochodem (no bo i tak nie piję :P ), to zazwyczaj mówię, że nie piję, bo prowadzę. Jak ktoś kontynuuje temat (" ależ możesz zostać na noc, nie musisz wracać autem" itd.), to po prostu mówię, że nie piję, bo nie mogę i tyle, zazwyczaj wystarcza. Co do tych toastów - w Sylwestra byłam na imprezie i nie robiłam jakichś fochów, że ja nawet kieliszka nie wezmę, czy nie wiem co. Wzięłam kieliszek, zamoczyłam usta przy toaście, a kieliszek trzymałam. Później dolałam moją 'porcję' przyjaciółce, jak nikt nie widział ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Wiem,że to niektórym wydaje się dziwne.
To ich problem. Ja natomiast byłam osobą, która nigdy nie odmawiała a zawsze piła najwięcej i zawsze była w najgorszej później kondycji... Pamiętam jak nieraz ze mnie mieli największy ubaw i upijali mnie jeszcze bardziej. Bosz...jakie to żałosne... Nie piję już od 4 miesięcy. Odmawiam, nawet piwa. To trudne owszem ale możliwe. I nie miejcie wyrzutów sumienia czy coś. Ja mam w du... to co wtedy myślą. To mój wybór. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Rapifen toast rozumiem ale co później? Jestem na imprezie dajmy na to u Ciebie
![]() ![]() Niestety zazwyczaj jest tak,że nie wystarczy powiedzieć raz (omijamy ten toast już) "nie dziękuje"-oczywiście z uśmiechem i bez skrzywionej miny. Co chwila ktoś podlatuje i podtyka % i co ja mam publicznie ogłaszać,że nie pije bo dajmy na to boli mnie potwornie głowa po nawet najmniejszej ilości alkoholu? Ciężko jest zrozumieć niektórym,że jak ktos nie pije to nie pije. I tu w wątku chodzi czyba o takie namawianie pomimo wszystko a nie o ten toaścik grzecznościowy ![]() Przepraszam,że akurat Twojej wypowiedzi się uczepiłam ![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Paulina - tak, jak pisałam - ja mówię po prostu, że nie piję i tyle.
Czasem mówię, że nie piję, bo nie mogę, a czasem jak mi się nie chce dyskutować i tłumaczyć, to po prostu mówię - nie piję i tyle. Nie mam z tego tytułu ŻADNYCH problemów, nawet jak idę na imprezę z osobami, których nie zna. Nie przesadzajmy, że na każdej imprezie TRZEBA pić, bo się gospodarz obrazi. Jeżeli miałabym znajomych, przy których MUSZĘ się napić, bo się obrażą, to bym ich zwyczajnie zmieniła, bo cóż to za ludzie, dla których ważniejsze jest to, czy ja wypiję flaszkę wódki, od tego, jaka jestem. ---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- Cytat:
Ad2 - Ee.. To impreza MUSI równać się piciu alkoholu? Ciekawe. Od jakiegoś czasu nie piję, a na imprezki chodzę (głownie takie, gdzie inni piją, ew. parę osób - kierowcy, nie piją) i.. bawię się naprawdę dobrze. Ad3 - Ale może być tak, że nie znasz kogoś na tyle dobrze, żeby wiedzieć dokładnie, czy np. nie jest niepijącym alkoholikiem. A nie jest to raczej rzecz, którą każdy się chce chwalić, więc ja rozumiem takie osoby, że wolą powiedzieć ' nie piję, bo nie', niż się tłumaczyć 'nie piję, bo jestem alkoholikiem'. Ad4 - o, to ja ![]() ![]() Ad5 - Tu się zgadzam, takie osoby są niesamowicie wkurzające. Nawet mnie, jako osobę trzeźwą, wkurzają koszmarnie inne trzeźwe osoby na imprezie, jeśli siedzą w kącie, są niezadowoleni, wszystko im przeszkadza, itd itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Hehe co do pogrubionego - jeśli dołączysz do toastu a potem po prostu nie będziesz piła, to nie będzie żadnego problemu. Mi po prostu chodzi o takie "ostentacyjne" NIE, ABSOLUTNIE NIE DOTKNĘ TEGO KIELISZKA! (Bo są tacy ![]() I ja rozumiem to że ktoś nie piję i to jest jak najbardziej ok, chodzi o to jak traktuje pijących - pisałam, są tacy niepijący którzy idąc na imprezę wiedzą jak wygląda pijany człowiek i w jaki sposób reaguje, nie patrzą się z góry tylko podskakują do muzyki z cała resztą. A denerwują mnie tacy którzy przychodzą do grona pijących, o których wiedzą że piją i strzelają fochy bo wszyscy podpici są i rzuca 'gówniarzami' naokoło. Tak, tacy ludzie mnie irytują bardzo - przychodzą na urodziny kogoś kto pije, wiedzą że będzie picie, mimo tego że źle się w takim towarzystwie czują, przychodzą a potem zalegają na kanapie z miną jak z krzyża zdjęci i mówią "co za kretyni, żałośni po prostu, jak tak można". Ale jeśli komuś nie przeszkadza że inni piją, a nie pije sam i nie czuje się źle w takim towarzystwie, no to nie ma żadnego problemu. Jak jedziemy na koncert, kierowca nie pije reszta tak, a skacze razem z nami w tłumie. Tu chodzi o nastawienie dwóch stron. Pijący często przesadzają z "a ze mną to się nie napijesz?" A niepijący często przesadzają z "ach ta gówniarzeria bez alkoholu się bawić nie umie" Jeśli ktoś się źle czuje w towarzystwie pijących niech nie chodzi na suto zakrapiane imprezy bo psuje humor i sobie i organizatorom. Ja mam przyjaciółki z ławki z którymi na imprezę nigdy bym nie poszła ![]() Cytat:
Cytat:
![]() No i właśnie to wszystko zależy od nastawienia Cytat:
![]() I też rozumiem takie osoby
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2010-01-16 o 21:23 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Toast taki "najważniejszy" jest zazwyczaj jeden, i ten jeden wypada zasygnalizować. A reszta toastów jest zazwyczaj okazją do napicia się, a nie czymś szczególnie ważnym. A jak ktoś co chwilę podlatuje i podtyka, to mnie szlag trafia. I czekam na jeden ze standardowych tekstów - wspomniane już "ZE MNĄ się nie napijesz?!" skutkuje "No Z TOBĄ to już na pewno nie". Jest to chamstwo, ale stosuję to tylko w stosunku do wyjątkowo nachalnych (a zatem chamskich, bo takie ustawiczne namawianie odbieram jako chamstwo) osobników. A jak ktoś namawia powiedzmy drugi raz, to po prostu odmawiam "Dziękuję, ja NAPRAWDĘ nie mam ochoty" stanowczym tonem. Kulturalnym ludziom wystarczy. EDIT: O, rapifen, jednak zdążyłaś przede mną ![]() ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
No cóż, jeżeli się nie pije, a idzie się na imprezę, na której wiadomo, że będzie alkohol i to bynajmniej nie w ilości 1piwo/osobę, to trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że:
a) może być fajnie b) wszyscy się mogą schlać i będzie beznadziejnie ale też nie można robić z siebie ofiary losu. Ja nigdy na imprezach nie płaczę, że 'jaaaaaka to ja jestem bieeeedna, bo nie piję i w ogóle, żałujcie mnie, pocieszajcie, współczujcie i nie wiadomo, co jeszcze', bo to zwyczajnie jest żenujące. Nie pijesz? ok, nie pij, ale też nie okazuj tego ostentacyjnie, bo i po co niby? No i najważniejsze (chociaż to się tyczy KAŻDEJ imprezy, niezależnie od tego, czy jest alkohol, czy nie) - bawisz się źle? Ok, ale NIE PSUJ ZABAWY INNYM. Nie pasuje Ci forma imprezy? a) nie przychodź, jeśli wiesz, że nie lubisz czegoś takiego, a będzie to typowa popijawa b) idź spać c) idź do domu A co do osób, które piją: jeżeli ktoś mówi, że nie pije, to widać ma ku temu swoje powody - namawianie na siłę takiej osoby do picia spowoduje albo niezręczną sytuację, albo w pewnym momencie już złość u osoby namawianej (bo ileż można tłumaczyć, że NIE tzn. NIE). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ad4 to i mnie się tyczy ![]() Cytat:
Bankietówkę rozumiem ale włąśnie ta sytuacja o któej piszesz. Jak nie pjący traktują pijących ![]() Nie wystarczy odmówić raz? Czasami ta sama osoba potrafi w przeciągu kilku minut podejśc 10 razy z kieliszkiem i podtykać. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ad2 ![]() ![]() I oczywiście zgadzam się,że robienie z siebie ofiary jest nie na miejscu. A do apelu i ja się dołączam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Na mnie się kolega obraził śmiertelnie miesiąc temu, bo nie piłam ze wszystkimi na imprezie
![]() Na szczęście, okazało się, że trafiłam na fajnych ludzi. Reszta towarzystwa powiedziała mu "pa,pa", bo stwierdzili, że z takimi ludźmi, którzy nie potrafią uszanować przekonań innych i wyrażają to bardzo ostentacyjnie, nie warto mieć do czynienia
![]() ![]() Edytowane przez Cassi Czas edycji: 2010-01-17 o 01:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:31.