Pękające kąciki ust - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Notka

Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2004-07-03, 15:48   #1
Anula28
Raczkowanie

GG do Anula28

Pękające kąciki ust

Czesc , mam pytanko od pewnego czasu pękają mi kąciki usta tzw.zajady . Czy to brak jakiejś witaminy ?Jak sobie z tym poradzić może macie jakieś sposoby?
Anula28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-07-03, 20:19   #2
ikaps
Raczkowanie

Re: Pękające kąciki ust

Hej. Ja czasem mam podobny problem i pani w aptece doradzila mi przyjmowanie witaminy B oraz zelaza a takze dala masc Chlorchinaldin (smakuje rownie okropnie jak te tabletki na gardlo, bleee). I pomoglo.
ikaps jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-07-03, 20:41   #3
paula78
Zakorzenienie

to brak wit. B ,ja smaruje dodatkowo usta na noc balsamem Tisane ,rano nie ma śladu po peknięciach
pzdr.
paula

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-07-03, 20:42   #4
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

a dokladnie to chyba witamina B6, tak mi doradziła kiedys znajoma pilegniarka.Zapytaj w aptece ...
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-07-03, 21:48   #5
*Sylvia*
Raczkowanie

GG do *Sylvia* Wyślij wiadomość przez MSN do *Sylvia*

hi

Dermatolog zapisala mi krem PIMAFUCORT 1,2 dni i problem z glowy
Stary 2004-07-03, 21:52   #6
ikaps
Raczkowanie

Ja jednak optuje za "doglebnym" leczeniem (witamina B), poniewaz pekajace kaciki to tylko objaw tego, ze cos zlego dzieje sie w organizmie. Niedobory witamin moga miec powazne konsekwencje zdrowotne!
ikaps jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-07-03, 23:00   #7
WioletaM
Zakorzenienie

maść Tribiotic
WioletaM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-07-04, 00:32   #8
alinab
Zadomowienie

A ja czytałam ze to brak konkretnie wit B2.
alinab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-07-04, 12:08   #9
Anula28
Raczkowanie

GG do Anula28

dziekuje dziekuje tak myslalam ze to brak jakiejs witamminy tylko nie moglam sobie przypomniec ktorej .Jutro pedze do apteki
Anula28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-06, 11:13   #10
aśka_
Przyczajenie

Pękające kąciki ust

Witam

Mam pytanie dotyczącze pękających ust i ich kącików.Usta są zaczerwienione i swędzą.Smaruje maścią cynkową ,ale bez rezultatów. Czy są jakieś inne sposoby?

pozdrawiam Asia

aśka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-06, 11:57   #11
happygirl
Rozeznanie

Dot.: Pękające kąciki ust

pękające usta maścią cynkową! Maść cynkowa ma działanie wysuszające, więc pogarsza sprawę! Na poprawę stanu ust radziłabym jakiś tłusty krem + maseczka z miodu (zwykły, naturalny miód położony na kilkanaście minut na usta) i do tego najlepiej witamina B 3 razy dziennie. Spękane i spierzchnięte usta zawsze najlepiej ratuje się od środka.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-11-06, 12:40   #12
aaww
Raczkowanie

kup witamine B (6?) w aptece, na pewno pomze na pekajace kaciki
aaww jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-06, 16:04   #13
mary poziomkowa
Zakorzenienie

polecam witaminę B2, a na pekniete kąciki po odrobince maści Tribiotic, a na całe usta pomadkę z wiesiołka

Janutek is coming to town <3

vege!
mary poziomkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-06, 16:06   #14
agusia_85
Zadomowienie

GG do agusia_85

Możesz smarować usta maścią z witaminą A, a nie cynkową (ta posiada właściwości wysuszające).
agusia_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-06, 23:24   #15
lepa
Przyczajenie

Ja miałam ostatnio ten problem i farmaceutka poradziła mi kupić tabletki "Capivit A+E". One są w postaci płynu w otoczce. No więc otoczke przekłuwasz igiełką, wyciskasz troszkę i smarujes kąciki ust, a reszte połykasz popijając. To naprawdę działa. Na popękane usta też. Polecam
lepa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-07, 18:51   #16
aśka_
Przyczajenie

Witam
Kochane kobietki, dzięki za podpowiedzi , byłam w aptece kupiłam pomadkę ochronną z wiesiołkiem, krem ochronny z wtaminą A i dodatkowo witaminy Vigor.Mam nadzieję,że taki zestaw pomoże .

Pozdrawiam
Stary 2006-01-27, 15:12   #17
beciunia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aśka_
Witam
Kochane kobietki, dzięki za podpowiedzi , byłam w aptece kupiłam pomadkę ochronną z wiesiołkiem, krem ochronny z wtaminą A i dodatkowo witaminy Vigor.Mam nadzieję,że taki zestaw pomoże .

Pozdrawiam
czy jestes pewna ze nie masz opryszczki??
ja miałam problem z pekającymi kacikami i tworzyły mi sie zajady, wiec jadałam pestki dyni garstkę dziennie i tylko to mi pomogło-naturalna witamina i cynk!! . Poza tym smaruje usta wazeliną! zadne tam błyszczyki nie pomagaja a nawet wysuszają skorę warg, wiec jak juz to najpierw smaruję grubo walzeliną aby dobrze wchłoneło a na to błyszczyk . Nie pomagała mi tez krem nivea ani miód jak czytałam w poradach gazetowych, ciągle miałam spękane wargi obgryzałam bo tak mnie to denerwowało ale wazelina zwykła mi pomaga , tylko muszę stosowac regularnie nawet 3 razy dziennie. szczeg w chłodne dni.
pozdr beata
beciunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-27, 15:31   #18
Maripossa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beciunia
czy jestes pewna ze nie masz opryszczki??
ja miałam problem z pekającymi kacikami i tworzyły mi sie zajady, wiec jadałam pestki dyni garstkę dziennie i tylko to mi pomogło-naturalna witamina i cynk!! . Poza tym smaruje usta wazeliną! zadne tam błyszczyki nie pomagaja a nawet wysuszają skorę warg, wiec jak juz to najpierw smaruję grubo walzeliną aby dobrze wchłoneło a na to błyszczyk . Nie pomagała mi tez krem nivea ani miód jak czytałam w poradach gazetowych, ciągle miałam spękane wargi obgryzałam bo tak mnie to denerwowało ale wazelina zwykła mi pomaga , tylko muszę stosowac regularnie nawet 3 razy dziennie. szczeg w chłodne dni.
pozdr beata
Ona nigdzie nie napisala ze kupila blyszczyk ani nikt tez jej nie radzil go kupowac kupila POMADKE OCHRONNA i to jest wlasciwy krok. Blyszczyki owszem, wysuszaja skore ust, ale nie POMADKI OCHRONNE! One maja wlasnie za zadanie zregenerowac sucha skore warg i nawilzyc je.
pozdrawiam
Maripossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-09, 10:43   #19
praline
Zakorzenienie

z prawej strony ciągle pęka mi kącik ust Smaruję Xerialem 10 i zaczęłam łykać b2 i b6wit....juz do szału doprowadzają mnie te usta ...Jak myślicie dobrze, że smaruję Xerialem?
praline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-09, 11:23   #20
madziula8
Raczkowanie

GG do madziula8

miewam podobne problemy i zawsze pomaga mi masc z wit A.polecam jest niedroga (2zl) wydajna i skuteczna z tym ze jesli dolegliwosci sa przewlekle i intensywne tak jak pisze aśka to byc moze jest to jakas choroba skory zapalenie badz inne. obawiam sie ze sama masc nie wystarczy i trzeba porady dermatologa.ja miewam ten problem w okresie jesienno-zimowo- wiosennym czyli wiadomo ze nie ma powazniejszej przyczyny jak tylko suche zimne powietrze i masc zawsze pomaga plus oczywiscie nieustanne traktowanie ust pomadka ochronna-ona nie znika z moich ust ani na chwile
madziula8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-09, 12:10   #21
praline
Zakorzenienie

na jesieni miałam podobny problem(do tego spuchnięte usta i podrażnione wew)..wydaje mi się, że to związane jest ze zmianą pory roku,uczuleniem. Byłam u derrmatolog- zapisała mi na czerwien warg xerial a wew- lek robiony.
Kupię chyba dziś ten Capivit! Kurczę, usta mam nawilzone i gładkie tylko ten głupi prawy kącik ciągle mi pęka np. jak chcę ugryźć wysoką kanapkę

Maść z witA mam, ale chyba jest za słaba.
praline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-12, 19:49   #22
Jezebeth
Wtajemniczenie

Unhappy pękające kąciki ust

od jakiegos dobrego pół roku mam caly czas ten sam problem : pęka mi jeden kącik stosowałam rózne środki : masc z wit A, krem nivea, krem nivea połączony z wit B i nawet przeszlam sie do lekarza i przepisal mi Pimafucort,ktory na poczatku mi pomogl,ale po ok 2 tyg problem znow powrocil! skora w tamtych okolicach jest podrazniona i calyczas sie zluszcza i peka... no i co ja mam zrobic? mialyscie kiedys podobny problem??
Jezebeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-12, 20:03   #23
ciocco
Raczkowanie

Dot.: pękające kąciki ust

hej
nie wiem czy Ci to pomoże, ja miałam coś takiego kiedy byłam dzieckiem i brałam antybiotyk. Pękały mi kąciki i było to bolesne troche. Brałam wtedy wit c w tabletkach i pomagało. Więc może spróbuj. Nie zaszkodzi a może pomoże
ciocco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-12, 20:12   #24
waq
Rozeznanie

Hej, ja takich problemów nie mam, ale moja mama czasem ma i radzi sobie w taki sposób:
rozpuszcza bardzo delikatnie jedną tabletkę polopiryny i smaruje nią kąciki. Efekt jest super - bardzo szybko znikają te pęknięcia.
Myślę, że warto spróbować - nie powinno zaszkodzić.
waq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-12, 23:17   #25
raBi
Przyczajenie

Witam!
niestety wiem, jak taki drobny z pozoru problem potrafi uprzykrzyć życie
ja po kilku miesiącach walki "domowymi sposobami" znalezionymi w googlach wylądowałam u pani dermatolog. Na początek dostałam skierowanie na badania krwi, żeby ustalić czy mi wewnętrznie czegoś nie brak.
Potem kilkutygodniowa kuracja jakimiś tabletkami zwalczającymi zakażenia grzybiczne + maść przeciwzapalna (maść: triderm, nazwy tabletek niestety sobie nie przypomne :/ )
Do tego zalecenie wyparzania kubków przed użyciem, to samo sztućce. Soki owocowe tylko przez słomkę.
Ze skutecznością było tak: trochę się zaleczało, potem znowu się grzebało.
Na koniec okazało się, że wszystkiemu była winna pasta do zębów :P
Po prostu przestała mi służyć taka, którą używałam od kiedy pamiętam...
Spróbuj potestować różne pasty?
A do lekarza to na bank jeszcze raz! Po kilku miesiącach w takich rankach zakażenie murowane - witaminami i polopiryną nie wyleczysz :P
Pozdrawiam i życze sukcesów w walce
raBi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-13, 06:24   #26
blueania
Zakorzenienie

ostatnio wlasnie mialam ten problem i smarowalam je kremem nawilzajacym dove i naprawde pomoglo
blueania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-13, 10:39   #27
xyoko
Zakorzenienie

Też mam czasem ten problem. Z tego, co wiem, może to być spowodowane złą dietą, brakiem witamin. Jak mi się to przytrafia, zwiększam w diecie ilośc warzyw i owocow i szybko wszystko znika, więc może coś w tym jest Najdłużej utrzymuje mi się coś takiego 3dni a nie stosowałam nigdy żadnych maści.
xyoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-04-13, 11:30   #28
xal
Zakorzenienie

Słyszałam, że to podobno z braku witamin. Kiedyś miałam coś takiego i z braku czegokolwiek pod ręką posmarowałam jakąś maścią na alergię (słabą) i pomogło. Smarowałam wieczorem, a rano problemu już nie było. Od tej pory zawsze tak robię, ale ja jestem alergikiem (nie wiadomo na co) więc jakaś maść się zawsze znajdzie pod ręką.

xal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-13, 11:35   #29
snowqueen
Zakorzenienie

Parę lat temu miałam taki problem, brałam wtedy witaminę B2 - pękające kąciki mogą być spowodowwane jej niedoborem. Do tego oczywiście bezustanne smarowanie ust balsamami, sztyftami, kremami. Pomogło.

Od jakiegoś tygodnia znowu pękają mi kąciki, wczoraj kupiłam B2 i mam nadzieję, że pomoże.
snowqueen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-13, 11:37   #30
maltusia87
Rozeznanie

nalezy zazywac witamine b
maltusia87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości