![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pękające kąciki ust
Czesc , mam pytanko od pewnego czasu pękają mi kąciki usta tzw.zajady . Czy to brak jakiejś witaminy ?Jak sobie z tym poradzić może macie jakieś sposoby?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Re: Pękające kąciki ust
Hej.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
to brak wit. B ,ja smaruje dodatkowo usta na noc balsamem Tisane ,rano nie ma śladu po peknięciach
pzdr. paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
a dokladnie to chyba witamina B6, tak mi doradziła kiedys znajoma pilegniarka.Zapytaj w aptece ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
hi
Dermatolog zapisala mi krem PIMAFUCORT 1,2 dni i problem z glowy ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja jednak optuje za "doglebnym" leczeniem (witamina B), poniewaz pekajace kaciki to tylko objaw tego, ze cos zlego dzieje sie w organizmie. Niedobory witamin moga miec powazne konsekwencje zdrowotne!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
maść Tribiotic
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
A ja czytałam ze to brak konkretnie wit B2.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
dziekuje dziekuje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Pękające kąciki ust
Witam
Mam pytanie dotyczącze pękających ust i ich kącików.Usta są zaczerwienione i swędzą.Smaruje maścią cynkową ,ale bez rezultatów. Czy są jakieś inne sposoby? pozdrawiam Asia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Dot.: Pękające kąciki ust
![]()
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
kup witamine B (6?) w aptece, na pewno pomze na pekajace kaciki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
polecam witaminę B2, a na pekniete kąciki po odrobince maści Tribiotic, a na całe usta pomadkę z wiesiołka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Możesz smarować usta maścią z witaminą A, a nie cynkową (ta posiada właściwości wysuszające).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Ja miałam ostatnio ten problem i farmaceutka poradziła mi kupić tabletki "Capivit A+E". One są w postaci płynu w otoczce. No więc otoczke przekłuwasz igiełką, wyciskasz troszkę i smarujes kąciki ust, a reszte połykasz popijając. To naprawdę działa. Na popękane usta też. Polecam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Witam
Kochane kobietki, dzięki za podpowiedzi , byłam w aptece kupiłam pomadkę ochronną z wiesiołkiem, krem ochronny z wtaminą A i dodatkowo witaminy Vigor.Mam nadzieję,że taki zestaw pomoże . Pozdrawiam
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ja miałam problem z pekającymi kacikami i tworzyły mi sie zajady, wiec jadałam pestki dyni garstkę dziennie i tylko to mi pomogło-naturalna witamina i cynk!! . Poza tym smaruje usta wazeliną! zadne tam błyszczyki nie pomagaja a nawet wysuszają skorę warg, wiec jak juz to najpierw smaruję grubo walzeliną aby dobrze wchłoneło a na to błyszczyk . Nie pomagała mi tez krem nivea ani miód jak czytałam w poradach gazetowych, ciągle miałam spękane wargi obgryzałam bo tak mnie to denerwowało ale wazelina zwykła mi pomaga , tylko muszę stosowac regularnie nawet 3 razy dziennie. szczeg w chłodne dni. pozdr beata |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
z prawej strony ciągle pęka mi kącik ust
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
miewam podobne problemy i zawsze pomaga mi masc z wit A.polecam jest niedroga (2zl) wydajna i skuteczna z tym ze jesli dolegliwosci sa przewlekle i intensywne tak jak pisze aśka to byc moze jest to jakas choroba skory zapalenie badz inne. obawiam sie ze sama masc nie wystarczy i trzeba porady dermatologa.ja miewam ten problem w okresie jesienno-zimowo- wiosennym czyli wiadomo ze nie ma powazniejszej przyczyny jak tylko suche zimne powietrze i masc zawsze pomaga plus oczywiscie nieustanne traktowanie ust pomadka ochronna-ona nie znika z moich ust ani na chwile
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
na jesieni miałam podobny problem(do tego spuchnięte usta i podrażnione wew)..wydaje mi się, że to związane jest ze zmianą pory roku,uczuleniem. Byłam u derrmatolog- zapisała mi na czerwien warg xerial a wew- lek robiony.
Kupię chyba dziś ten Capivit! Kurczę, usta mam nawilzone i gładkie tylko ten głupi prawy kącik ciągle mi pęka np. jak chcę ugryźć wysoką kanapkę ![]() Maść z witA mam, ale chyba jest za słaba. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
![]()
od jakiegos dobrego pół roku mam caly czas ten sam problem : pęka mi jeden kącik
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Dot.: pękające kąciki ust
hej
nie wiem czy Ci to pomoże, ja miałam coś takiego kiedy byłam dzieckiem i brałam antybiotyk. Pękały mi kąciki i było to bolesne troche. Brałam wtedy wit c w tabletkach i pomagało. Więc może spróbuj. Nie zaszkodzi a może pomoże ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Hej, ja takich problemów nie mam, ale moja mama czasem ma i radzi sobie w taki sposób:
rozpuszcza bardzo delikatnie jedną tabletkę polopiryny i smaruje nią kąciki. Efekt jest super - bardzo szybko znikają te pęknięcia. Myślę, że warto spróbować - nie powinno zaszkodzić. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Witam!
niestety wiem, jak taki drobny z pozoru problem potrafi uprzykrzyć życie ![]() ja po kilku miesiącach walki "domowymi sposobami" znalezionymi w googlach wylądowałam u pani dermatolog. Na początek dostałam skierowanie na badania krwi, żeby ustalić czy mi wewnętrznie czegoś nie brak. Potem kilkutygodniowa kuracja jakimiś tabletkami zwalczającymi zakażenia grzybiczne + maść przeciwzapalna (maść: triderm, nazwy tabletek niestety sobie nie przypomne :/ ) Do tego zalecenie wyparzania kubków przed użyciem, to samo sztućce. Soki owocowe tylko przez słomkę. Ze skutecznością było tak: trochę się zaleczało, potem znowu się grzebało. Na koniec okazało się, że wszystkiemu była winna pasta do zębów :P Po prostu przestała mi służyć taka, którą używałam od kiedy pamiętam... Spróbuj potestować różne pasty? A do lekarza to na bank jeszcze raz! Po kilku miesiącach w takich rankach zakażenie murowane - witaminami i polopiryną nie wyleczysz :P Pozdrawiam i życze sukcesów w walce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
ostatnio wlasnie mialam ten problem i smarowalam je kremem nawilzajacym dove i naprawde pomoglo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Też mam czasem ten problem. Z tego, co wiem, może to być spowodowane złą dietą, brakiem witamin. Jak mi się to przytrafia, zwiększam w diecie ilośc warzyw i owocow i szybko wszystko znika, więc może coś w tym jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Słyszałam, że to podobno z braku witamin. Kiedyś miałam coś takiego i z braku czegokolwiek pod ręką posmarowałam jakąś maścią na alergię (słabą) i pomogło. Smarowałam wieczorem, a rano problemu już nie było. Od tej pory zawsze tak robię, ale ja jestem alergikiem (nie wiadomo na co) więc jakaś maść się zawsze znajdzie pod ręką.
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Parę lat temu miałam taki problem, brałam wtedy witaminę B2 - pękające kąciki mogą być spowodowwane jej niedoborem. Do tego oczywiście bezustanne smarowanie ust balsamami, sztyftami, kremami. Pomogło.
Od jakiegoś tygodnia znowu pękają mi kąciki, wczoraj kupiłam B2 i mam nadzieję, że pomoże. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
nalezy zazywac witamine b
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:03.