|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Torcik dla TZta
Tz niedlugo (a wlsciwie juz za 3 dni) ma urodzinki;] juz nie naste niestety, ale na widok slodkosci cieszy sie jak dziecko.
wiem ze lub smietankowe najbardziej i taki planuje zrobic. macie jakies sprawdzoen pomysly? dodam ze nie jestem laikiem w kwestii pieczenia czy gotowania,ale bez bicia przyznam sie ze tortu nei robilam jeszcze,poprostu nie bylo nikogo kto na to by zaslugiwal;]
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Torcik dla TZta
moze kupisz takie spody ciasta biszkoptowego? wtedy bedziesz miala mniej pracy, i bedziesz pewna ze wyjda db
![]() np. masa smietanowa o smaku waniliowym (ale zeby nie przesłodzic!) a w okolo i na wierzchu posypany wiórkami gorzkiej i mlecznej czeko udekoruj np truskawkami i platkami migdałowymi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ten jest w miarę prosty, i pyszny, a krem oparty na bitej śmietanie (ale dodałabym do niej żelatyny, zeby ew postał w lodówce i 2 dni bez opadania śmietany):
http://mojewypieki.blox.pl/2008/09/T...czekolady.html Chyba że nie lubi maku. U nie najszybciej schodzi to co najprostsze- czyli zwykły biszkopt tortowy: np ten: http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/B...rzepis-II.html , przekrojony na 3, nasączony ponczem jakimś i przełożony bitą śmietaną z biała czekoladą (+ żelatyna na usztywnienie) i owocami, lub jakąś frużeliną owocową - o tej porze roku zrobiłabym wiśniową z mrożonych wiśni a do smietany dała zapachu smietankowego na dodatek. ![]() Proste połączenie, proste w wykonaniu a zawsze działa. ![]() Orientacyjnie, na taki biszkopt wychodzi "masy" z 700ml do1 litra śmietany 36% + biała czekolada 2 tabliczki, + 3-4 płaskie łyżeczki zelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie, + owoce/frużelina, lub po prostu dżem. Starcza bitej śmietany na przełożenie i obsmarowanie tortu.
![]() |
#4 |
Moderator
|
Ja polecam Tort malibu.
http://www.kwestiasmaku.com/desery/t...libu/tort.html ![]()
mikroREKLAMA
Metamorfoza-uwolnij swoje piekno. Chcesz wygladac inaczej jak na codzien,wystarczy jak zalaczysz zdjecie wraz z opisem.A my doradzimy co zmienic w Tobie,we fryzurze,makijazu,ubiorze.Zapraszamy bardzo na nasze forum. Ta reklama pokazywana jest pod 6 269 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ciekawy nie powiem ![]() z tym ze przepis na prostokatna blaszke a ja chcialabym na okraglo go zrobic zeby mial forma tortu hmmm nie pozostaje nic innego jak przliczyc wszytski skladniki proporcjonalnie chyba
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
nie wiem czy taki tort bez pieczenia Cię zainteresuje, ale ja zawsze wykorzystuje mamę by mi go zrobiła na urodziny, bo bardzo smakuje zarówno mi jak i gościom.
Jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Konieczne są 2 lub 3 (jak wolisz) biszkoptowe blaty do tortów. Smarujesz je dżemem lub marmoladą po jednej stronie i składasz do kupy ;p (wiadomo chyba o co chodzi) a potem to już robisz to co Ci najbardziej odpowiada. smarujesz cały bitą smietaną albo polewą czekoladową. a no to posypki, owoce, jakies czekoladowe kwiatuszki, napisy czy co tam dusza zapragnie i włala, tort gotowy ![]()
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
co do kremu to ten cieszy sie popularnoscia -> http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21080
![]() |
#8 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=307 ![]()
mikroREKLAMA
Metamorfoza-uwolnij swoje piekno. Chcesz wygladac inaczej jak na codzien,wystarczy jak zalaczysz zdjecie wraz z opisem.A my doradzimy co zmienic w Tobie,we fryzurze,makijazu,ubiorze.Zapraszamy bardzo na nasze forum. Ta reklama pokazywana jest pod 6 269 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ok biszkopcik upieczony sie studzi.znaazlam przepis bez zadnych proszkow do pieczenia itp, i w dodatku trzeba bylo nimo ziemie rzucic
![]() ![]() jako ze TZ fan pilki, tort postaram sie tak udekorowac by wygladal jak pilka:d krem zobie na bazie smietany ubitej z rpzpuszczana czokolada:d niach niach zobaczymy ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
travis-pochwal sie tortem
![]() ![]()
mikroREKLAMA
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
dopiero wrocilam z pracy;]
ide pospac pare godzin, znow do pracy i wtedy wstawie zdjecie ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
calkiem zapomnialam:
![]() tylko sie nie smiac...;P
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
|
Bardzo pomyslowo i slicznie wyszedl torcik
![]() ![]() Planuje mojemu na ur; tez odwalic takä pilke ![]() Edytowane przez kaska222 Czas edycji: 2010-01-14 o 00:07 ![]()
mikroREKLAMA
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:22.