|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Szukam dzem z rózy
Dziewczyny,
potzrebuje przepis na dzem z dzikiej (lub nie dzikiej) rózy. Taki utarty z cukrem BEZ dodatków innych owoców, sam koncentrat. Dzieki kochane, Tinker ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Szukam dzem z rózy
Witaj!
Ja mam tylko przepis na konfiturę z dzikiej rózy. Konfitura z dzikiej róży Składniki: i kg owoców dzikiej róży, 1,5 kg cukru, 3 szklanki wody, sok z jednej cytryny lub pój szklanki owoców białych porze-czek lub plaska łyżeczka kwasku cytrynowego. Dojrzałe, twarde owoce dzikiej róży umyć, nadciąć z jednego boku, starannie usunąć pestki i włoski. Po usunięciu nasion owoce należy umyć wielokrotnie, aby dokładnie wypłukać ze środka krótkie włoski, osączyć na sicie. Wodę zagotować z połową cukru, włożyć owoce róży i gotować przez kilka minut (podczas gotowania zdejmować wytwarzającą się pianę), zdjąć z ognia i postawić na 24 godz. Następnie owoce wyjąć łyżką cedzakową, do syropu dodać pozostały cukier i sok z białych po- rzeczek lub cytryny, lub też kwasek cytry-nowy. Całość chwilę gotować, włożyć owoce i powoli smażyć. Usmażoną konfiturę przełożyć do czystych małych słoiczków, zamknąć pokrywkami, ochłodzić.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ja swego czasu ucieralam platki roz z cukrem pudrem. proporcje "na oko", zeby sie dobrze ucieralo
![]() trzymalam to w sloiku w lodowce. nie psulo sie, potrafilo wytrzymac pare ladnych miesiecy, stosowalam do wypieku rogalikow ![]() o ile mnie pamiec nie myli, dodawlam odrobine kwasku cytrynowego, zeby koloru ten wytwor ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Oj kochane dziekuje
![]() Wlasnie z platków szukalam, ale bardzo dobrze Agnieszko, ze przeslalas tez konfiture z owoców, bo to chyba mniej rózy trzeba i szybciej bedzie z owocow. Tez wlasnie taki wypróbuje. A z platków tez potrzebuje do rogalików, takich pysznych z kruchego ciasta drozdzowego, mniam. Dziekuje Wam kochane ![]()
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
dziewczęta, podnoszę wątek!
parę ładnych lat temu moja mama kupiła konfiturę z róż. ktoś sam robił je w domu, tak samo jak ludzie mają pasieki. i ta konfitura wytrzymała... chyba z 5 lat ![]() stąd moje pytanie, gdzie można zakupić taką konfiturę w sklepie, a jeśli zrobić samemu, to gdzie się zdobywa płatki róży..? będę wdzięczna za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ja robie konfiture z płatków róży... na ok 30 dag płtatków wchodzi ok1,5 kg cukru.. to ucieram na nożach tnących a później przesmażam i gorące daje do słoików. Konfitura jest bardzo słodka
![]()
Nie trzeba umieć tylko kochać trzeba również umieć okazac MIŁOŚĆ ..::wszystko jest możliwe niemożliwe wymaga poprostu wiecej czasu::.. Moje pracki: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...26#post5396626 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
a gdzie można zdobyć płatki?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Róża kwitnie w czerwcu, nazbierać na działkach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
czyli trzeba wyczaić miejsce,. gdzie rośnie i pozbierać...
eh z tym może być trudno u mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Konfiturę z płatków róży można kupić w Kredensie Krakowskim (nie wiem czy jest w Twoim mieście). A jeśli chcesz zrobić sama to uzbierać nie jest trudno- sama zbierałam w zeszłym roku- ale na wino, a nie na konfiturę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:42.