|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy dyplom jest istotny?
Pół roku temu skończyłam studia - zdałam wszystkie egzaminy i dostałam absolutorium, ale nie obroniłam jeszcze pracy. Czy dla pracodawców będzie istotne to, że jestem absolwentką bez dyplomu?
Jaką datę mam wpisać w CV przy uczelni? datę absolutorium? datę planowanego bronienia dyplomu? czy krechę? Jak wytłumaczyć potencjalnemu pracodawcy brak dyplomu? bo szczerze mówiąc, nie mam żadnego dobrego powodu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy dyplom jest istotny?
moja koleżanka na rozmowie kwalifikacyjnej miała podobną sytuacje. W CV napisała że skończyła studia a bronic miała się jakoś tak za kilka dni. Szef pyta;
- wykształcenie? --wyższe - Prosze pokazać dyplom. --jeszcze nie było obrony... - w takim razie wykształcenie srednie. Pomijając fakt, ze miała już obroniony licencjat, ale chodziło o obronę magisterską. w cv możesz napisać, ze masz absolutorium, ale oczekujesz na termin obrony. Czyli edukacja nie skończona bo tytuł uzyskujesz po obronie
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Mi przychodzi do głowy jedynie potrzeba informacji dla kadr/płac do prawidłowego wyliczenia dni urlopu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
a co urlop ma do tego??
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Wymiar urlopu zależy od stażu pracy. Jeśli pracujesz od mniej niż 10 lat (w sumie) to nalezy Ci się 20 dni urlopu wypocznkowego. Powyżej 10 lat - 26 dni. Cały myk w tm, że do tego stażu pracy wlicza się także szkoła, w zależności od ostatniego uzyskanego wykształcenia. I tak:
- ukończenie zasadniczej lub innej równorzędnej szkoły zawodowej - staż pracy = przewidzianemu programem nauczania czasowi trwania nauki, nie więcej jednak niż 3 lata; - ukończenie średniej szkoły zawodowej - j.w. z tym, ze nie więcej niż 5 lat; - ukończenie średniej szkoły zawodowej dla absolwentów zasadniczych (równorzędnych) szkół zawodowych - 5 lat stażu pracy; - po liceum ogólnokształcącym - 4 lata; - po szkole policealnej - 6 lat; - a jeśli ukończyłaś szkołę wyższą, to tak jakbyś przepracowała 8 lat - i tyle wynosi Twój staż pracy. Czyli np. idąc do pracy po liceum ogólnokształcącym, musisz przepracować jeszcze 6 lat, by uzyskać wyższy wymiar urlopu. A po studiach wyższych - tylko 2 lata. Acha, i nie ma chyba znaczenia, czy to był licencjat, czy studia magisterskie.... No i staż pracy daje umowa o pracę... zlecenie i inne nie mają wpływu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
O wiem co jeszcze, bo wymiar urlopu w sumie bardziej już po przyjęciu.
Fakt, że jeszcze się nie obroniłaś, a minęło pół roku od skończenia studiów jako takich może dla pracodawcy być negatywnie odebrana, że jesteś leniwa, powolna w działaniu (nieprzebojowa) i dlatego jeszcze się nie obroniłaś - mimo że powód może być zupełnie inny. A tak de facto dopóki się nie obronisz, to nie masz wyższego wykształcenia pod względem prawnym. W przypadku koleżanki Wenili szef jej źle powiedział, bo obecnie studia licencjackie liczą się jako wyższe wykształcenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
dziękuję bardzo za odpowiedź, przyda się na pewno!
jesteście niezastąpione ![]()
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Bierzesz pod uwagę ostatnią szkołę, czyli u ciebie licencjat. Masz 8 lat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
duzo zalezy od zawodu. W niektorych brak dyplomu wrecz uniemozliwia prace. Ale w wiekszosci to drobiazg z punktu widzenia pracodawcy czy koncowka czy juz po. Raczej wtedy Ty massz problem, bo wisi nad Toba cos a szkoda by wysilek skonczyl sie bez nagrody koncowej.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Nie rozumiem tego z licencjatem.
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
licencjat to wykształcenie wyższe dlatego jest liczone jako 8 lat
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
a jeżeli studia skończyłam w 2008 roku a obronę miałam w 2009 to od którego momentu liczy się 8 lat do urlopu, od 2008 czy 2009, czy liczy się tylko data widniejąca na dyplomie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Ale dla mnie to jest nielogiczne. Podobno wyższe liczy się od ukończenia magisterki
![]()
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Diplom sriplom.
Ja studia skończyłam yyy ze 3 lata temu i nie chce mi się pisać mgrki. Na razie nikomu to nie przeszkadza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:19.