Gdzie do lekarza? - Wrocław - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-20, 09:48   #1
Sinday
Raczkowanie

Exclamation

Gdzie do lekarza? - Wrocław

Witam. Od pewnego czasu (a mianowicie od listopada) mam pewien zdrowotny problem, który stale się pogarsza. Odbyłam już kilka wizyt w rodzinnym mieście. Za każdym razem otrzymywałam drogie leki, które nie pomogły na dłuższą metę. Studiuję na UWr we Wrocławiu, gdzie nie jestem nigdzie zarejestrowana (musiałabym zmienić ośrodek medyczny, czego robić nie chcę). Żaden lekarz ogólny nie chcę mnie przyjąć (choć słyszałam, że jest prawo mówiące o tym, że student powinien zostać przyjęty w miejscu studiowania). Udałam się więc na pogotowie pełna nadziei, że może chociaż tam ktoś udzieli mi pomocy. Byłam naiwna, bo z jednego pogotowia odsyłali mnie do drugiego twierdząc, że oni takimi infekcjami się nie zajmują. Ogólnie jestem w ciężkiej sytuacji bo mam teraz sesje i mnóstwo zaliczeń dlatego nie mogę sobie pozwolić na nieobecność by jechać do mojego miasta oddalonego od Wrocławia 200 km. Wydaje mi się, że to jakaś paranoja, żebym musiała przebyć tak długą drogę by udać się do lekarza rodzinnego. Czy któraś z wiazażanek mogła by mi poradzić co mogę zrobić w tej sytuacji? (gdzie się udać?). Mam dość odsyłania mnie z miejsca na miejsce. Nie chcę udawać się do lekarza prywatnego bo to wiąże się z dodatkowymi kosztami, a nie muszę wspominać o cenach leków, które i tak będę musiała wykupić (ostatnio jednorazowo zostawiłam w aptece 180zł!). Posiadam przy sobie najważniejsze dokumenty, książeczkę zdrowia oraz legitymacje ubezpieczeniową - mojej mamy.
Stary 2010-01-20, 09:53   #2
Madia
Zakorzenienie

Dot.: Gdzie do lekarza? - Wrocław

Jedynym wyjściem jest zapisanie się do jakiejś przychodni.
Swoją drogą mam ten sam problem i póki co jeżdżę do domu, bo też nie chcę zmieniać lekarza.

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-20, 10:12   #3
Dotka90
Zakorzenienie

Jako studentka powinnaś należeć do studenckiej przychodni, przynajmniej tak jest w Krakowie.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-20, 12:30   #4
beaucoup
Zadomowienie

a moze masz niepodbitą tą ksiązeczkę i dlatego tak jest. Bo ona ważna jest tylko miesiąc.
beaucoup jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-20, 13:49   #5
skimos
Zakorzenienie

Kiedyś była przychodnia studencka na pl. Grunwaldzkim.

Nie wiem dlaczego nie chcesz się przepisać tutaj, wystarczy pójść do wybranej przychodni (chociaż mogą się krzywić jak np. wybierzesz przychodnię daleko od twojego miejsca zamieszkania we Wrocławiu) i wypełnić 3 druki dostępne od ręki, jeśli masz ważną legitymację mamy to od razu możesz się rejestrować do lekarza. Oni załatwią całą resztę, możesz takiej zmiany dokonywać bezpłatnie 2 razy w ciągu roku (więc nawet możesz się tu zarejestrować np. do czerwca, a potem z powrotem - z tą samą procedurą - w przychodni w twoim rodzinnym mieście).

Z innej beczki - poszukuję takowej przychodni we Wro, gdzie lekarze pierwszego kontaktu chętnie dawaliby skierowania na różne badania - może któraś polecić? Bo niestety trafiłam do lekarki która z wielką łaską wypisała mi skierowanie do ortopedy, podczas gdy w widoczny sposób bardzo potrzebuję konsultacji z tym specjalistą

---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

Znalazłam jeszcze to:
"Zawiadamiamy, iż w związku z prowadzoną restrukturyzacją Zakładu Opieki Zdrowotnej dla Szkół Wyższych we Wrocławiu z dniem 1 lipca 1999 roku powstał Dział Ambulatoryjnej Opieki Zdrowotnej oraz zmianie uległy nazwy przychodni ZOZ:
1. Przychodnia Rejonowa dla Pracowników Uniwersytetu Wrocławskiego, Przychodnia Specjalistyczna, Poradnia Zdrowia Psychicznego (pl. Katedralny 8/9) otrzymują nazwę „Przychodnia Nr 1 Zakładu Opieki Zdrowotnej dla Szkół Wyższych”, w jej skład wchodzi:
2. Przychodnia Rejonowa dla Studentów i Pracowników Politechniki Wrocławskiej (ul. Wittiga 8) otrzymuje nazwę „Przychodnia Nr 2 Zakładu Opieki Zdrowotnej dla Szkół Wyższych”,
3. Przychodnia Rejonowa dla Studentów Uniwersytetu Wrocławskiego (ul. Grunwaldzka 59) otrzymuje nazwę „Przychodnia Nr 3 Zakładu Opieki Zdrowotnej dla Szkół Wyższych”,
4. Przychodnia Rejonowa dla Studentów Akademii Medycznej (ul. Wojciecha z Brudzewa 10) otrzymuje nazwę „Przychodnia Nr 4 Zakładu Opieki Zdrowotnej dla Szkół Wyż-szych”,
5. Przychodnia Rejonowa dla Studentów Akademii Rolniczej (ul. Olszewskiego 25) otrzymuje nazwę „Przychodnia Nr 5 Zakładu Opieki Zdrowotnej dla Szkół Wyższych”,
6. Przychodnia Rejonowa dla Pracowników Akademii Rolniczej (ul. Grunwaldzka 65) otrzymuje nazwę „Przychodnia Nr 6 Zakładu Opieki Zdrowotnej dla Szkół Wyższych”,
7. Przychodnia Rejonowa dla Studentów i Pracowników Akademii Ekonomicznej (ul. Kamienna 43/45) otrzymuje nazwę „Przychodnia Nr 7 Zakładu Opieki Zdrowotnej dla Szkół Wyższych”,
8. Przychodnia Rejonowa dla Studentów i Pracowników Akademii Wychowania Fizycznego (ul. Olimpijska 35) otrzymuje nazwę „Przychodnia Nr 8 Zakładu Opieki Zdrowotnej dla Szkół Wyższych”.

W skład Działu Ambulatoryjnej Opieki Zdrowotnej wchodzą przychodnie i komórki ZOZ świadczące usługi medyczne w podstawowym i specjalistycznym zakresie."

Możesz poszukać ww. oddziałów na necie, czy nadal to obowiązuje

Edytowane przez skimos
Czas edycji: 2010-01-20 o 13:44
skimos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-20, 14:25   #6
tildi
Raczkowanie

Cześć, ja jako studentka chodziłam na Pautscha.
(nie)stety chyba bedziesz musiała wypełnić te papierki i zapisać się do nowej przychodni... W moim przypadku jednak nie było problemu, żeby chodzić do lekarza i we wro i w moim stałym miejscu zamieszkania. Dopiero teraz, jak już skończyłam studia były problemy w mojej rodzinnej przychodni, zostałam z niej wypisana.
Powiedz w przychodni, że to nagły przypadek i tyle powodzenia

Edytowane przez tildi
Czas edycji: 2010-01-20 o 14:28
tildi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-20, 17:12   #7
Madia
Zakorzenienie

Już nie wystarczy sama legitymacja...przepisy się zmieniły, trzeba mieć zaświadczenie np. z książeczki mamy (jeśli jest ważna, bo jak zostało napisane pieczątka jest ważna tylko miesiąc).

Ja nie chcę się przepisać do wrocławskiej przychodni bo biorąc pod uwagę statystyki częściej potrzebna mi była porada lekarska jak byłam w domu a nie we Wro.

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości