|
Notka |
|
Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Moje biedne ząbki :(
szukałam podobne tematu ale nie ma- więc: Mam problem związany z tym że w moich zębach jest dużo małych dziurek, gołym okiem może nie są widoczne, ale wyczuwam je językiem a jak wchodzi mi w nie np;kawałek czekolady to dany ząb mnie boli. Trochę mnie to dziwi, bo mam 17 lat a moje zęby są w tragicznym stanie. Na początku podejrzewałam , brak wapnia dlatego zaczęłam jeść więcej jogurtów, serów, mięsa itp. by to wszystko wzmocnić (tylko mi się przytyło- trzeba się trochę poświęcić ) ale nadal mogę co jakiś czas zlokalizować nową dziurek. Przyczyną może być jeszcze to że pije dużo kawy i mocną herbatę oraz jem dużo słodyczy. Ale moi znajomi którzy prowadzą podobny tryb życia, jakoś nie narzekają na zęby. Czy ktoś może spotkał podobny przypadek?
Do dentysty idę dopiero za miesiąc -.-
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Moje biedne ząbki :(
Myj zęby dokładnie po każdym posiłku, ok. 2-3 minuty, stosuj płyn do płukania jamy ustnej, nić dentystyczną. Polecam pomarańczową pastę i płyn elmex, nić oral-b z woskiem. ogranicz słodycze do minimum. Wszystko to razem, powinno powstrzymać powstawanie nowych dziurek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
A może by te zęby zalakować (tak to się nazywa?) Można uzupełnić braki szkliwa. O wszystkim dokładnie poinformuj dentystę. Jeśli idziesz do specjalisty to na pewno znajdzie optymalne rozwiązanie..
Edit: doczytałam w necie, lakuje się zęby zaraz po wyrżnięciu. Także tobie pozostaje lakierowanie (?) Edytowane przez rudo-zielona Czas edycji: 2010-01-16 o 19:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
a dlaczego idziesz do dentysty za miesiac ??
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Pytanie nie do mnie, ale ja odpowiem. Do mojej dentystki jest taka długa kolejka (gabinet prywatny). Kiedyś to tak się na NFZ czekało..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ale moim zdaniem jeśli po zmianie diety dalej pojawiają sie te tajemnicze dziurki to bym szukała jakiegokolwiek dojscia do dentysty.
ale tez podłożem moze byc genetyka. i na poczatek moze lepiej przyjrzyj się zębom twojej mamy, taty i dziadkom. może tutaj tkwi problem.
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Święta prawda ![]() Zęby,trwałość szkliwa się dziedziczy i niestety ja też szukałabym informacji o stanie zębów twoich rodziców ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dziękuje wszytskim za odpowiedzi ^^ Mojej mamie złamała sie kilka lat temu jedynka, podczas posiłku , i ma teraz porcelanową. Przyciskam ją też żeby zadzwoniła i umówiła mnie na wcześniejszą wizyte u dentysty.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:02.