|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Pytanka dotyczące studiów
Cześć!
Mam do Was kilka pytań dotyczących studiów ![]() Interesuje mnie to czy jeśli skończę studia licencjackie i na tym samym kierunku zacznę studia magisterskie to czy będzie możliwość przepisania ocen z takich samych przedmiotów? Zastanawiam się także czy na studiach magisterskich znowu trzeba zaliczać w-f (mówię o dziennych). To samo dotyczy języków obcych. Czy ocena będzie przepisana czy np. znów zaczynamy język ale na wyższym poziomie. Z góry dzięki za odpowiedź
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanka dotyczące studiów
Cytat:
bo jakby oceny były przepisywane to po prostu nie byłoby tych przedmioów na magistrze a jak już (chyba wiesz) to magistra bez licencjata nie zrobisz
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie na magisterce języka już nie było. Tylko jeden przedmiot mi się powtórzył, a to dlatego, że na licencjacie tylko i wyłącznie moja grupa go miała, a na magisterce wszyscy musieli to zaliczyć. Niestety wykładowca nie zgodził się na przepisanie ocen mimo, że na L mieliśmy egzamin a na M było tylko zaliczenie, bo stwierdził że nam się przyda - w sumie miał rację, bo mówił o czymś zupełnie innym. WF niestety musieliśmy zaliczyć, ale to chyba nie takie straszne. Troszkę ruchu nikomu nie zaszkodzi - uważam tak, pomimo że wf miałam na drugim końcu miasta...
Ogólnie powiem tak z własnego doświadczenia: większość przedmiotów na M to połączenie przedmiotów z L tylko na wyższym poziomie, szerzej i bardziej szczegółowo omawiane.
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli na licencjacie mam dwa lata wf i na magistrze znowu?
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
no ale nie będzie takich samych przedmiotów...
przecież mgr to wyższy poziom niż lic i nawet jak czasem nazwy przedmiotów sa bliźniacze to materiał jest zupełnie inny (tak jak np. na politechnikach fizyka na wydziale mechanicznym to zupełnie inna fizyka niż na wydziale elektrycznym) a jak wf jest w programie to będziesz musiała go zaliczyć... (u mnie jest tak, że są 4 semestry w czasie inż, potem na mgr nie ma w programie) a z językiem - jak będzie w programie to będziesz chodzić u mnie np. na uczelni jest obowiązek zaliczenia 4 semestrów języka (w sumie 180h) w czasie studiów inż i potem trzeba zaliczyć egzamin - docelowo min. B2 ale jak ktoś nie umie na B2 to niżej też może po złożeniu podania potem już w programach nie ma języka w ogólen to się nie chodzi
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Co do WFu i języka - najlepiej sprawdzić plan studiów. Jeśli będziesz kontynuować magistra na tym samym kierunku, to przedmioty się raczej nie powtórzą.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Myślę, że mogą być takie same przedmioty ze względu na to, że nie każdy musi robić licencjat z tego kierunku.. Dopiero wybrać go na magisterce.
|
|
#8 |
|
.
|
ale i tak bedzie to raczej inny material. watpie,zeby przepisywali dane przedmioty, nawet gdyby sie powtorzyly. tutaj magisterka, tam licencjat...
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
dokładnie, nawet jezeli cos sie powtorzy bedzie to zapewne rozszerzone..gdyby tak mieli przepisywac z wiekszosci przedmiotow to te studia mgr nie miałyby sensu
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
To zależy od uczelni, ale pierwszy raz słyszę aby przedmioty na licencjackich i magisterskich studiach się pokrywały i aby ktoś miał WF na studiach magisterskich
oczywiście wyłączając studentów AWF, pierwszy raz spotykam się z takimi rewelacjami
|
|
|
|
|
#11 |
|
BAN stały
|
Wf na studiach magisterskich?? :O To nawet na awf-ie nie ma tak przy niektórych kierunkach (przynajmniej tu gdzie studiuję)
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nawet, jeśli przedmioty się powtarzają, to są nauczane na innym poziomie.Osoby, które decydują się na dany kierunek dopiero II stopnia - powinny nadrabiać zaległości na bieżąco gdy zajdzie taka potrzeba. Wątek powinien być w innym dziale. |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja mialam na politechnice przez dwa pierwsze semestry ;] tylko nie jest to tak w-f jak z podstawowki - jest kilka opcji do wyboru - kosz, ping pong, podstawy sztuk walki, aerobik..
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
Ja nie miałam na studiach magisterskich wf ani języka.Jestem na tym samym kierunku co na licencjacie.Co do powtarzanych przedmiotów to byłam 1 rokiem,który u nas był po licencjacie i na magisterskie potem i powiem Ci,że był straszny bałagan.Nam się powtarzały przedmioty,a ludzie z innych uczelni ich w ogóle na licencjacie nie mieli.Wszystko zależało od wykładowcy,jedni przepisywali,inni nie.Ci co nie przepisywali było to troszkę głupie,bo po prostu to samo powtarzaliśmy oprócz 1-2 wykładowców,którzy rozszerzyli nam wtedy dany przedmiot(ale chociaż czegoś nowego się nauczyliśmy).
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
tez mialam na studiach wf. co do innych przedmiotow to nie wiem bo starym systemem szlam. ale jak moja znajoma przepsywala sie na inna uczelnie to niektóre oceny miala przepisane i nie musiala znow zaliczac.
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Ok dzięki za odpowiedzi. Ja tak się właśnie zastanawiam bo patrzę, że znów takie przedmioty i wykładowcy którzy mega cisną i miałam jakąś nadzieje z tym przepisywaniem.. No ale jakby nie było chyba dam radę:P
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
a jesli znow zaczyna sie studia od poczatku - inny kierunek, niektore przedmioty te same - to jest szansa na przepisanie ocen?
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie jest tak, że np. matematykę prowadza na całe uczelni osoby z jedne instytutu więc wiedzą co na których kierunkach i wydziałach jest, znają osobę które wystawiała - i jak wiedza, że materiał jest ten sam to często przepiszą. A innych przedmiotów znowu nie chcą - bo nie wiedzą kto prowadził ani co więc nie mogą nawet jak nazwa ta sama. Jak są jakieś, nawet małe różnice w programie, to nie przepiszą na ogół. A jak różne uczelnie to już raczej nie ma na co liczyć.
|
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
np. lacina, psychologia. dlatego liczylam na to, ze przepisza.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:42.

oczywiście wyłączając studentów AWF, pierwszy raz spotykam się z takimi rewelacjami