|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Problem z wątrobą.
Witam wszystkich.
Mam pewien problem i chciałabym fachowej porady dietetyka. Otórz mam 18 lat i jest u mnie podejzenia o chorą wątrobę. Zmartwiłam sie tym i to bardzo. Słyszałam, ze podobno nie można jeść ciemnej czekolady, ciemych sosów i smażonych mięs. Chciałabym rady co powinnaj jeść a czego nie. Pozdrawiam i czekam na wasze porady. Kaśka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem z wątrobą.
Witaj
![]() Bardzo ważne jest, co u Ciebie podejrzewają - jestem pewna, że lekzrze poinformują Cie, co możesz i czego nie możesz jeść.. Znalazłam jednak b. ciekawą stronę : http://www.pfm.pl/u235/navi/199934 http://www.chirurgia.pl/dieta6.html http://www.koenzymq10.pl/webcm/watroba "Produkty zabronione w diecie wątrobowej: # Pieczywo razowe żytnie i pszenne, każde świeże pieczywo, grube makarony, kasza gryczane, pęczak # Mleko tłuste, przetwory mleczne przekwaszone, tłusty ser twarogowy i homogenizowany, sery tłuste i topiony # Śmietana, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny, olej rzepakowy # Pyzy, frytki, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane # Wszystkie odmiany kapusty, papryka, szczypior, cebula, ogórki, brukiew, rzodkiew, chrzan, warzywa konserwowane octem # Niedojrzałe owoce, agrest, porzeczki, gruszki, śliwki, czereśnie, orzechy # Wszystkie rośliny strączkowe # Chałwa, czekolada, kakao, słodycze # Ocet, pieprz, musztarda, papryka, pikle # Kapuśniak, zupa ogórkowa, fasolowa, grochowa, rosół # Mięso duszone, smażone, pieczone # Płatki, kotlety z kaszy, kluski kładzione, francuskie, zacierki # Wszystkie sosy na zasmażkach # Torty, ciastka z kremem, pączki, faworki, biszkopty, ciasta drożdżowe # Kawa mocna, herbata, kakao, płynna czekolada, alkohol " źródło: www.poradnikmedyczny.pl DUUUżo zdrowia!!! Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
to ciekawe co można jesc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
xxyy
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Można jeść gotowene mięso, gotowane warzywa. lekkie zupy, ryż itp.
tak naprawdę każdy z nas powinien czasem zafundować sobie taką dietę aby wątroba i jej sąsiedzi mogli odetchnąć ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2006-02
|
Polecam spróbowanie antyoksydantów - wątroba regeneruje się bardzo wolno i trzeba bardzo dużo czasu.
Z antyoksydantów należy wybrać te ktore beda miały dobrą przyswajalność np. izomer R kwasu alfa liponowego, sylimaryna, koenzym q-10, zielona herbata z dużą zawartością EGCG.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Dieta lekkostrawna - dla cierpiącej wątroby
Witam! Jestem 1szy raz na tym forum i nie sadzilam, ze kiedykolwiek sie tu pojawie. Moj problem nie dotyczy wagi, lecz bolacej watroby i wydaje mi sie ze musze przejsc na lekkostrawna diete... od jakiegos czasu mam problemu z bolem watroby, juz sie umowilam na usg jamy brzuszej. mam wyniki krwi i tam wszystko jest ok ale jak wiadomo, cos jest zle skoro boli
![]() Piszcie tu prosze, jak odzywaiac sie lekkostrawnie - co nie znaczy jednak, ze glodzic sie i niedojadac. Moje 1sze pytanie: zdazylam juz przejrzec strony w necie n/t diety lekkostrawnej i wiem, ze smazenie jest wykluczone. I teraz chce sie dowiedziec, co mozna jesc, skoro nic nie mozna smazyc??? Przeciez kazde danie obiadowe wymaga chociazby obsmazonych skladnikow: cebuli, czosnku, papryki czy innych warzyw. Do tej pory zawsze uzywalam oliwy z 1szego tloczenia a nie oleju, czy smazenie na oliwie tez jest takie niezdrowe??? A na masle? ja sobie nie wyobrazam obiadu bez przyrumienienia warzyw na patelni ![]() i jeszcze jedno, dla wiekoszci pewnie strasznie glupoie pytanie, ale ja naprawde juz glupieje czytajac przepisy.... CZYM JEST DUSZENIE POTRAWY? duszenie jest ponoc dozwolone, ale kazdy przepis jaki mam w swojej ksiazce z przepisami wymaga najpierw jakiegos wstepnego przysmazenia na oliwie (tzn mieso tego wymaga) a dopiero pozniej "duszenia". Jak wyglada to duszenie??? To sie robi na oliwie czy jak? Jesli mozecie, to umieszczajcie prosze swoje przepisy na sniadania, obiady (szczegolnie!) i kolacje, ktore nie obciazaja watroby. Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dieta lekkostrawna - dla cierpiącej wątroby
Apolonia - po pierwsze
![]() Duszenie odbywa się wtedy, kiedy potrawa "dojrzewa" nie na tłuszczu lecz na wodzie. Zamiast dużej ilości oleju podlewasz wszystko co masz na patelni/woku wodą lub bulionem(ok.0.5-1cm wody na dnie), przykrywasz pokrywką i pod wpływem nagormadzonej pary jedzonko "dusi się", a wodę dolewasz w zależności od potrzeby. Trwa to zwykle ciut dłużej niż smażenie, ale warto. Potrawy smakują przez to delikatniej, raczej nie są chrupiące a bliższe smakowi gotowanych. Dusić można praktycznie wszystko. Mięso, ryby, warzywa. Każdą z tych rzeczy można najpierw chwilkę podsmażyć na minimalnej ilości oleju - łyżce, dwóch, i później odlać ewentualny nadmiar oleju, a wlać wodę czy bulion. Z potraw duszonych polecam np: - rybkę w ziołach bez panierki, do tego duszone warzywa (brokuł, marchewka i pietruszka, papryczka, pieczarki itp.); - leczo - risotto - duszoną karkówkę z czym tylko zapragniesz - gulasz po węgiersku itp. Kombinacji jest sporo. Jeśli chcesz jakiś przepis - daj znać, napiszę coś więcej, albo podeślę linki do przepisów. Do tego dołożyć można "gotowanie na parze", ale wymaga ono specjalnego garnka/patelni.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Może jesc duszone i pieczone (nie smażone) ale bez dodatku tłuszczu, badz gotowane lub gotowane na parze.
Unikaj następujących potraw: świeże pieczywo, tłuste sery zółte, topione, jaja na twardo, kiełbasy, rzeczy typu ogorki konserwowe, cebula, tłuste mięsa, sosy zawiesiste, zasmażki, wszystko co zawiera konserwanty, potrawy kapuściane i z grochu oraz innych warzyw wzdymajacych, frytki fast-foody, placki ziemniaczane, wypieki z mąki razowej i żytniej, grube makarony, owoce ciężkostrawne typu śliwki, czeresnie, winogrona. Pieczywo można jesc ale nie świeze, nie gorące i tylko jasne, nie razowe, zytnie, ciemne. Napoje gazowane i alkohol nie wskazany. Zalecane sa łagodne przyprawy, ostre nie, musztarda, ocet, chrzan - także nie. Możeść jesc galaretki mięsne, chude mięsa i chude ryby (przygotowane tak jak pisze wyżej), oliwa (nie olej) oraz maso roślinne, chudy nabiał. Mam w rodzinie osobę z problemami watrobowymi i jada głownie gotowane potrawy. Nie pamiętam wiecej..
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Rav i Kulbit - dziekuje za odpowedzi
![]() Rav -> jesli nie bedzie to problemem to poprosze o jakies przepisy. Wczoraj duuuzo czytalam na necie o tej diecie ale niestety przepisy czasem sa sprzecne z zaleceniami, wiec juz sama nie wiem. Kulbit-> jak sie smazy bez tluszczu? Rozumiem, ze oliwa tez nie wchodzi w gre? Na patelni teflonowej nie wiem jak sie smazy mieso bez tluszczu - szok, ale jestem zacofana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Smażenie bez tłuszczu jest mozliwe na specjalnej patelni ja mam taką firmy Tefal.. ale tak jak napisałam wyzej smażone potrawy raczej sobie odpusc..
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Może tutaj też coś znajdziesz
![]() http://zdrowegotowanie.wordpress.com...oroba-watroby/ http://www.przychodnia.pl/poradnik/index11.php3?t=11 http://www.mp.pl/artykuly/index.php?...576743D19A6954
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziekuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Kiedyś też musiałam przetrwać pół roku na diecie wątrobowej.
I wcale tak tragicznie nie było. Lekarz mi zabronił - wszystkiego co smażone - kiszonego i konserwowego - niektórych owoców np. pomarańczy i surowych jabłek (pieczone i gotowane można) I musiałam się oszczędzać pod względem wysiłku fizycznego. I wszystko wróciło do normy a miałam jakieś 15 lat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ja jakiś czas temu też byłam 0,5 roku na diecie wątrobowej, bo tabletki anty mi ją [wątrobę w sensie] uszkodziły... stosowałam się wtedy do tabelki z załącznika i po 0,5 roku miałam idealne wyniki badań
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
eliminacja tluszczu z duety to akurat bujda na resorach, bo koniec koncow uposledza funkcje trzustki na stale, hepatocyty regeneruja sie z udzialem nnkt (te wszystkie essentiale sa na bazie oleju sojowego) wazne jest, zeby nie smazyc, ale np, pieczenie w folii z lyzeczka oliwy jest ok
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Dołączam się - wczoraj wypisano mnie ze szpitala i mam problemy z wątrobą - więc i dietę wątrobową
![]() Proszę doradźcie mi, jaki sok 100% kupować? JAKIEJ FIRMY sok jest najlepszy dla watroby? Obok mam biedronkę i wybrałam taki z ,,najmniejszym składem", czyli sok 1 litr Revia, skład: w jednej porcji 250 ml:
Co lepiej pić? Sok 100% pomarańcza / jabłko / banan czy woda niegazowana + syrop np cytrynowy ? Mogę pić wodę z syropem? Kocham to ![]() Macie może linki do gotowych dań? Polecam Wam takie urządzonko - wygląda jak sitko, wstawia się w patelnię, kosztuje nie więcej niż 50 zł i w tym się dusi jedzonko... jaaa... jadłam rybkę i kurczaka - smakuje leipej niż z tłuszczu!!! ![]() teraz jak idę do sklepu, mimo że to 1 dzien na wolnosci poza szpitalem, to jak widzę jak Ci ludzie kupują te margaryny, tanie organzady, to moj brzuch krzyczy... ja jak mam na cole ochotę to przypominam sobie ból z którym mnie przywieziono do szpitala... A alkohol pijecie? CZy juz nigdy do konca zycia nie moge go pic ?
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
jest tu ktos .... ?
![]()
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
![]()
Witajcie
Od pewnego czasu zmagam się z dolegliwościami wątrobowymi ale prawde powiedziawszy nie mam pojęcia jaką diete powinnam stosować . Będe wdzięczna za jakieś podpowiedzi. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:08.