rodzina a zdrowe odżywianie, pomocy! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-06, 18:06   #1
mianna
Przyczajenie

rodzina a zdrowe odżywianie, pomocy!

Witajcie,
minęły kolejne święta, po których jestem sfrustrowana. Po co mi całe moje próby zdrowego odżywiania? Mieszkamy z moim TŻ dość blisko moich rodziców i jego mamy. Więc regularnie spotykamy się na każde imieniny, urodziny, święta. Regularnie wychodzimy od obu rodzin z paką jedzenia i... ciast. Rodziny są absolutnie kochane, jedyne, czego chcą, to nakarmić dzieci, których nie widzą "sto lat". Czyli przeciętnie jakiś miesiąc Zjeść raz na miesiąc niedietetyczne jedzonko - trudno, da się, od każdej reguły można sobie raz na miesiąc zrobić odstępstwo. Ale to ciasto... Domowej roboty, z serca dane, nie wolno absolutnie tego wyrzucić... Kiedy zsumuje się od obu rodzin, starcza nam dokładnie do następnego święta, następnych urodzin/imienin. I tak w kółko. Tłumaczenia, że nam szkodzi, że nie chcemy - to wszystko nie działa, mamy muszą karmić nas i już, bo tak okazują swoją miłość. Nie mamy sąsiadów, którym można by po cichu oddać. Więc? Co zrobić?
mianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-06, 20:51   #2
nefretari
Raczkowanie

Dot.: rodzina a zdrowe odżywianie, pomocy!

następnego dnia zabrałabym do pracy i obdarowała koleżanki
swoja drogą zawsze można otwarcie i dobitnie powiedzieć, że dziękujesz i po prostu nie jadacie słodkości, więc chcesz, zeby uszanowali Twoje nawyki lub to, że usiłujesz je zmenić
Przecież nie każdy lubi to samo
nefretari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-06, 21:04   #3
Rena
Zakorzenienie

A jak nie przyjmiesz to co sie stanie?
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-07, 08:29   #4
mianna
Przyczajenie

zabrać do pracy - nie da rady, pracuję w domu przy komputerze TŻ też nie ma jak, jest lektorem i chyba nie ma jak zostawić tego w pokoju lektorskim, bo najczęściej nie ma po co z niego korzystać no i często nikogo tam nie ma. Ale może jest to jakiś trop - anonimowy ciastozostawiacz? Jak w Alicji - na ciasteczku zostawić kartkę "zjedz mnie"
Rozmowy, jak napisałam, nie pomagają. Jedna mama tłumaczy - ale moje ciasta są takie lekkie, tu nie ma co zaszkodzić! Druga mama upiera się - ale to tak malutko...
Otwarcie było, o dobitnie - nie ma mowy. Obie mamy, niestety, są drażliwe i łatwo się obrażają. Odmowa przyjęcia czegoś, to jak odmowa przyjęcia ich miłości (dla nich). To jak powiedzenie "nie szanuję czasu, który włożyłaś w przygotowanie tego wszystkiego". Nie zmieniło nic, jak raz się autentycznie pochorowaliśmy.

Zastanawiałam się nad zaproponowaniem jakiegoś innego, zdrowego deseru - tylko co? TŻowi szkodzą surowe i suszone owoce, ma delikatne brzucho. Ale mogą być owoce dla mnie. Czy macie pomysł na coś niewęglowodanowego, co mamy mogłyby przygotować? One chyba po prostu muszą włożyć jakiś wysiłek w przygotowanie jedzenia dla nas, żeby mogły poczuć się spełnione jako mamy To strasznie kochane z ich strony, oczywiście Dlatego to tak trudna sytuacja - one obie chcą bardzo dobrze, tylko mają własne pojęcie tego"dobrze"
Stary 2010-04-07, 08:57   #5
bessens
Raczkowanie

może np. sałatki owocowe? hmmm a co się takiego stanie jeżeli się mamy obrażą...w końcu tu chodzi o coś ważniejszego niż czyjeś fochy- o Wasze i Waszych dzieci zdrowie, o szacunek do siebie, o wypracowanie silnej woli. Myślę że po jakimś czasie rodzice zrozumieją. Niestety zmiana boli, nie tylko nas ale i otoczenie to po prostu trzeba przetrwać. Powodzenia
Stary 2010-04-07, 09:09   #6
Rena
Zakorzenienie

Moim zdaniem manipuluja Toba, a Ty sie dajesz
To niech sie obraza, skoro nie maja powazniejszych zmartwien - pozazdroscic.
To nie jest normalne, ze mama doroslym ludziom gotuje. Moze niech sie zapisza na fitnes, zaczna chodzi do teatru czy opery, albo jeszcze jakos inaczej sie realizowac.
Stary 2010-04-07, 09:37   #7
rudaska
Zakorzenienie

Rena ma rację. Ja z moim TŻ jesteśmy w podobnej sytuacji. Każda wizyta u naszych rodziców to oczywiście jedzenie od nich, ale nie bierzemy wszystkiego co nam wciskają. Po świętach dostaliśmy ciasto- dwa kawałki na następny dzień do kawy. Więcej nie bierzemy bo po prostu wiem że tego nie zjemy i to wyrzucę. Przecież nawet jak się obrażą to przecież nie na całe życie, a jeśli tak to chyba mają problem. Uwierz mi, rodzicom trzeba się czasem bo ci wejdą na głowę nie tylko w kuchni ale w całym życiu
Stary 2010-04-07, 11:32   #8
mianna
Przyczajenie

"To nie jest normalne, ze mama doroslym ludziom gotuje"

otóż nie gotuje - gotują sobie sami, ci dorośli ludzie i realizują się, dziękuję bardzo, na własny sposób, którego ten temat nie dotyczy.

Ale ci dorośli ludzie chcą utrzymać ciepły kontakt ze swoimi rodzicami, więc spotykają się z tymi rodzicami na różne okazje. Dziękuję za porady życiowe - mówię to bez ironii. Zdaję sobie sprawę, w jakim kierunku mam (mamy) iść. Mamy własne mieszkanie, jesteśmy niezależni finansowo, decydujemy sami o sobie. Rodzice nie sterują nami. Są nadopiekuńczy, owszem. Może trochę chcieliby pomanipulować, owszem. Nie ma po co ostro stawiać sprawy, bo to tylko powoduje konflikt i rozdarcie, a nie na tym nam zależy. Staramy się być cierpliwi i dyplomatyczni. Jeżeli przekonam mamę, że może mi zrobić sałatkę owocową zamiast ciasta, to i ona będzie szczęśliwa (bo zrobi coś dla mnie), i ja (bo zjem zdrowo).

Swoją drogą - łatwo jest rzucić szybką opinię, że "to nie jest normalne". Ale mogę wyobrazić sobie tysiąc przypadków, gdzie byłoby to normalne i wręcz potrzebne. Trudne sytuacje życiowe, chwilowe chmury nad życiem. I po to wtedy jest rodzina, i po to są przyjaciele, żeby pomagać. Nie jesteśmy samotnymi wyspami na morzu, i nasze bycie zrealizowanym człowiekiem nie zależy od tego, czy zabronimy mamie zaprosić nas na obiad na imieniny.
Stary 2010-04-07, 16:59   #9
Rena
Zakorzenienie

Sama zalozylas watek o swojej rodzinie, to o czym mamy tu niby pisac? O tych jak sie zachowac w czas duzych upalow? Byloby nieco nie na temat.

Nikt za Wami z termometrem biegac nie bedzie czy Wasze relacje sa odpowiednio cieple, po prostu ja w inny sposob rozumiem dobra komunikacje.

I jaki konflikt czy rozdarcie? O czym Ty mowisz? Przecietnie inteligetny czlowiek jest w stanie pojac czym jest dieta i zdrowe odzywianie, wiec czemu one niby mialyby nie zrozumiec? Moze po prostu potrzebuja czasu na przetrawienie i rozmowy z autorytetem?

No i sorry, ale sama piszesz, ze w trudnej sytuacji nie jestes. Przeciez nie piszemy tu o suchym chlebie czy zrzutce na leki.
Stary 2010-04-07, 23:15   #10
mianna
Przyczajenie

o czym mamy pisać? o tym, jak rozwiązać problem. Konstruktywne rozwiązanie to choćby propozycja sałatki owocowej.

Relacje mamy z rodziną nie pod każdym względem łatwe. Napisałam, że obie mamy łatwo się obrażają. Najwyraźniej są wg Ciebie poniżej przeciętnej z inteligencją, bo mają własne wyobrażenie zdrowego odżywiania. Trochę niedelikatny dobór słownictwa z Twojej strony, ale co tam

Nie, nie jesteśmy w trudnej sytuacji, dlatego też mamy nam NIE GOTUJĄ. Nie wiem, jak to wyjaśnić prościej? NIE GOTUJĄ NAM. Natomiast z okazji spotkań rodzinnych związanych ze świętami dają nam do zabrania do domu CIASTO.

Nie proszę o pomoc w relacjach z rodziną. Proszę o pomoc w sytuacji następującej:
istnieją sobie dwie mamy, które łatwo się obrażają i z którymi dyskusja nie przyniosła efektów. Mamy te lubią z okazji imienin obdarzać nas ciastem. Jak zutylizować ciasto nie wyrzucając go bądź też na jaki inny, zdrowy deser namówić mamy?
Stary 2010-04-08, 08:25   #11
rudaska
Zakorzenienie

Jak się mamy dowiedzą że "utylizujesz" ciasto to dopiero będzie granda... Ciasto możesz oddać (znajomym sąsiadom lub ich dzieciom), zjeść bo kosz nie wchodzi w grę. Na inny sposób się go nie pozbędziesz. aczkolwiek nadal nie rozumiem po co bierzesz to ciasto skoro chcesz się go pozbyć

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-08, 09:02   #12
mianna
Przyczajenie

No właśnie jeśli to tylko możliwe, to szukam lepszych metod od pozbywania się. Właśnie po to, żeby żadnej grandy nie było Póki co padł pomysł sałatki owocowej - jakieś inne, lekkie i zdrowe desery?
Stary 2010-04-08, 09:12   #13
bessens
Raczkowanie

myślę że mogłyby być to np. ciastka z otrębami, galaretki, muffinki zrobione wg jakiegoś zdrowego przepisu...
Stary 2010-04-08, 09:42   #14
myszka197
BAN stały

ja nie lubię ciasta, Jak ktoś chce mnie obdarować - otwarcie mówię, że NIE JEM SŁODYCZY, ponieważ ich nie lubię - i nie biorę. Jeszcze nikt się nie obraził.

Ale...Kiedyś miałam babcię, która się obrażała, że nie chciałam jeść jej rosołu z wiejskiej kury, w którym pływały wielkie, tłuste oka. "przecież to takie dobre i takie zdrowe" - mówiła. Jak mimo wszystko odmawiałam - dąsała sie i przestawała się odzywać. skutek był taki, że przestałam u niej bywać
myszka197 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-08, 10:11   #15
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mianna Pokaż wiadomość
No właśnie jeśli to tylko możliwe, to szukam lepszych metod od pozbywania się. Właśnie po to, żeby żadnej grandy nie było Póki co padł pomysł sałatki owocowej - jakieś inne, lekkie i zdrowe desery?
biszkopt z galaretką
biszkopt z budyniem (krem karpatkowy)
rolada biszkoptowa z jabłkami
w-zka z lekkiem kremem (bieluch i żelatyna)
drożdżówka z połową cukru
sernik na zimno
ciastka owsiane

Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Czas edycji: 2010-04-09 o 07:05
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-08, 17:55   #16
mianna
Przyczajenie

super, dzięki

znalazłam też przepisy na marchewkowe babeczki, pieczone banany z miodem albo jogurtem...
ciasteczka owsiane brzmią genialnie, mniam!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości