|  2009-03-22, 21:35 | #1 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2008-08 Lokalizacja: Wrocław 
				 |   SOLARIUM: Kąpiel po opalaniu

Witam, Mam ciekawe zapytanie. Ponieważ gdy kilka lat temu pierwszy raz poszedłem na solarium, bardzo sympatyczna Pani mi radziła, abym wykąpał się w razie potrzeby, po 2-3 godzinach od opalania. Stwierdziła że po bezpośredniej kąpieli nie będzie efektu opalenizny. Wczoraj koleżanka, wykąpała się od razu po Solarium i mówiła że woda była zabarwiona na brązowo  Czy może ktoś racjonalnie wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje, że opalenizna się zmywa?  Pozdr. ffox | 
|     |   | 
|  2009-03-22, 21:41 | #2 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2008-11 
				 | 

Dot.: SOLARIUM: Kąpiel po opalaniu

też coś takiego kiedyś slyszałam. dlatego na wszelki wypadek myję się dopiero wieczorem.. tj. około 6 godzin po opalaniu  swoją drogą muszę się wybrać na opalanko   | 
|     |   | 
|  2009-03-22, 21:46 | #3 | 
				 | 

Ja również gdy pójdę rano, to wole przemęczyć się te 6-8 godzin i wykąpać wieczorem   po za tym ten specyficzny zapach (czytaj smród), utrzymuje się przez jakąś 1-2 godziny. Jakby przez ten czas w naszej skórze zachodziły jakieś dziwne procesy   | 
|     |   | 
|  2009-03-22, 21:48 | #4 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2007-01 Lokalizacja: to tu, to tam... 
				 | 

hmmm szczerze mowiac slyszalam o tym pogladzie, ale opinie na jego temat sa sprzeczne, jedni mowia ze nie mozna, inni ze nie ma to znaczenia opalenizna nie jest wytwarzana w naskorku, a podczas kapieli usuwasz martwy naskorek, wiec nie powinno miec to wplywu. ja sie zawsze kapie od razu po opalaniu poniewaz nie cierpie zapachu po solarium i nie narzekam | 
|     |   | 
|  2009-03-23, 15:13 | #5 | |
| Raczkowanie | 

Cytat: 
 a może to była resztka jakiegos balsamu brazujacego?? hehe dobre  woda zabarwila sie na brazowo..   nie, nie, to nie o to w tym chodzi. chcoaz sama nie do konca wiem o co  a swoja droga, trzeba sie wybrac na solarium dzis   | |
|     |   | 
|  2009-03-23, 16:46 | #6 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2008-12 
				 | 

W jakim czasie po zażywaniu antybiotyku można się opalać? Mam na myśli solarium  Pytam, ponieważ koleżanka w trakcie zażywania antybiotyku wyszła na słoneczko i miała jakieś strupy itd.. | 
|     |   | 
|  2009-03-23, 17:38 | #7 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2007-07 Lokalizacja: Olsztyn 
				 | 

Osobiście wydaje mi się, że bardziej chodzi o szok termiczny i podraznienie skory, moze tez o to, że jesli ktos nie robi pilingu przed,to w czasie kapieli zetrze stary naskorek w którym zaczely sie procesy barwnikowe    | 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2009-03-23, 17:46 | #8 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-08 
				 | 

Cytat: 

__________________ 'We smiling high, watching the good things passing by. Pretend the feeling fine, but inside we're crying sometimes' | |
|     |   | 
|  2009-03-23, 18:09 | #9 | |
				 | 

Cytat: 
 zreszta w kazdym solarium powinna byc tabliczka gdzie wypisanie sa wszystkie przeciwwskazania do opalnia | |
|     |   | 
|  2009-03-23, 22:55 | #10 | 
| BAN stały Zarejestrowany: 2009-03 Lokalizacja: Legnica 
				 | 

Moja siostra miała solarium, a ja też w nim często pracowałam i z tego co wiem, nie można się od razu kąpać absolutnie. Wiadomo nieprzyjemny zapach solarium, a do tego jak się człowiek spoci to zero komfortu, ale trzeba odczekać parę godzin. Bo łatwo można zauważyć, że np. jeśli pójdziesz do solarium rano, opalenizna jakby najbardziej "wyłazi" na wieczór. Można zniwelować zapach specjalnym kremem do stosowania w solarium przed lub po. A specjalne żele do kąpieli z takich serii też są. A to co mówi Twoja koleżanka jest dla mnie dziwne   | 
|     |   | 
|  2009-03-23, 23:14 | #11 | 
				 | 

ale przeciez opalenizna nie powstaje w naskorku

| 
|     |   | 
|  2009-03-23, 23:55 | #12 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2009-02 
				 | 

ależ to oczywiste ze opalenizna sie zmywa, nawet ta sloneczna  przeczytaj za któryms razem w regulaminie solarium rady, opalenizna utrwala sie około po 48 godzinach, a by nie zmyła sie mozna sie kapac min 5 godzin po solarim, 
				__________________ podpis zawierał niedozwolone treści - usunięty przez administrację forum | 
|     |   | 
|  2009-03-23, 23:59 | #13 | |
				 | 

Cytat: 
 http://www.sun4you.pl/pyt2.php | |
|     |   | 
|  2009-03-24, 11:52 | #14 | |
				 | 

Cytat: 
  Jeśli tyle osób twierdzi że nie zaleca kąpieli po solarium to coś w tym musi być (tak uważam), ale bardzo dziękuję za link. A znajoma mówiła że woda nie była brązowa jak rdza, tylko nieczysta zabarwiona lekko z białej na brąz. Niczym się ponoć nie smarowała | |
|     |   | 
|  2009-03-24, 15:58 | #15 | 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2009-03-24, 18:50 | #16 | 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2009-03-24, 19:18 | #17 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-04 
				 | 

wystarczy godzine po opalaniu sie wstrzymac od kapieli   
				__________________   21. 04.2014   Karolek  19.01.2015  http://www.suwaczek.pl/cache/14430ff3c8.png http://www.fotografia.slubna.com.pl/...4-04-21/05.jpg | 
|     |   | 
|  2009-03-26, 19:15 | #18 | 
| BAN stały Zarejestrowany: 2008-12 Lokalizacja: Kielce 
				 | 

ja po solarium odrazu wchodze do letniej wody a i tak opalenizna jest widoczna    | 
|     |   | 
|  2009-03-26, 21:32 | #19 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2006-09 Lokalizacja: Wołomin 
				 | 

U mnie w solarium wisi takie 10 przykazań opalania i w jednym z punktów jest zaznaczone, by po korzystaniu z solarium nie kąpać się przez ok. 2-3 godziny (niby opalenizna lepiej się wtedy utrwala).

| 
|     |   | 
|  2009-03-26, 22:08 | #20 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2006-12 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

sama doświadczyłam to na sobie kiedy zaczełam chodzić na solarium od razu po kąpałam się i niestety wogóle sie nie opałam,pózniej juz myłam sie wieczorem po pary h i efekt był   
				__________________ wymianka | 
|     |   | 
|  2009-03-27, 12:43 | #21 | 
				 | 

Opalenizna najlepiej wychodzi na wieczór jak już pisałam. Nawet jak pójdę rano do solarium to wieczorem wychodzą mi rumieńce czy gdzieś jakieś zaczerwienienie. Jak ktoś chce się od razu kąpać, to jego biznes :P

| 
|     |   | 
|  2009-03-27, 13:09 | #22 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-01 Lokalizacja: Krosno 
				 | 

pewnie... ja byłam w solarium 3 razy 5,7,7 minut i już troszkę widać  ale buzie miałam czerwoną   mąż mi mówił że się palę  na szczęście już zbrązowiało a słyszałyscie o solarium brązującym? coś mi się gdzieś o uszy owiło   | 
|     |   | 
|  2009-03-27, 13:18 | #23 | 
| Zadomowienie | 

ja pracowalam na solarium i to prawda ze trzeba odczekac minimum 2h , do tego czasu barwnik przyswaja opalenizne spowodowaną promieniowanieM uv .  a z tym bronzem w wannie to smiech   chyba zapomniala ze nalozyla sobie balsam brazujacy bo opalenizna nie splywa podczas kapieli.. hehe ---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- a jesli chodzi o to solarium brazujace to jest cos takiego ze to normalne lozka tylko z lampami barzujacymi od razu  nie bylam na takim jescze nigdy ale chyba trzeba poszukac i sprobowac   
				__________________ Bo ja wiem kim jestem i nikt nie musi mi tego mówić. !!! I żyli długo i... ciii.. ! Ty nie jestes z tej bajki ksieżniczko! | 
|     |   | 
|  2009-03-27, 13:18 | #24 | 
| Raczkowanie | 

Jeśli chodzi o te kąpiele po.  To mi w solarium Pani powiedziała by sie nie kąpac odrazu po opalaniu tylko odczekac z 2-3 godzinek ponieważ ciało się  zagrzewa  o jakbym sie wykapała  a raczej  w ciepłej wodzie bym tego nie robiła tylko letniej to  mógłby wystąpic szok termiczny jak juz tu ktos wcześniej wspomniał.    | 
|     |   | 
|  2009-03-27, 13:29 | #25 | |
				 | 

Cytat: 
  ale nie byłam tam jeszcze jak pojade w tamtym kierunku to pójdę podobno 1,10/minuta a zwykłe u nas 1zł/minuta znalazłam to kuknijcie http://www.solarium.pl/index.php/akt...jnie-brazujace Edytowane przez JOANNA16 Czas edycji: 2009-03-27 o 13:36 | |
|     |   | 
|  2009-03-27, 13:36 | #26 | 
				 | 

tak, tak  są łóżka z lampami brązującymi, sama na takie chodzę. jeśli mam być szczera, to nie wiem czy to się czymś różni od tych zwyczajnych (jeśli chodzi o efekt) ale różnią się napewno ceną za min.  własnie wrociłam z solarium    | 
|     |   | 
|  2009-03-27, 13:37 | #27 | |
				 | 

Cytat: 
 tak wogóle to co ile i na ile minut chodzic do solarium aby opalenizna była trwała i widoczna   | |
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2009-03-27, 13:42 | #28 | 
				 | 

A są specjalne lampy z bronzerem   i nie chodzi tu o Turbo. Nie wiem, o co tam chodzi, bo moja siostra sprzedała solarium, niedługo po tym jak to zaczęło wchodzić. W jednym łóżku mieliśmy takie lampy... powiem tak. Czekoladowo  hehe. JOANNA16, to na ile i co ile to jest indywidualna sprawa. Musiałabyś podać więcej szczegółów: jaką masz karnację, jak się opalasz itd.  Jestem zdania, że każda Pani pracująca w solarium powinna wiedzieć takie rzeczy... by pomóc, a nie tylko umieć nastawić łóżko czy też je wyczyścić. Edytowane przez Wena90 Czas edycji: 2009-03-27 o 13:44 | 
|     |   | 
|  2009-03-27, 13:55 | #29 | 
| Zadomowienie | 

napiszcie jaka cena    
				__________________ Bo ja wiem kim jestem i nikt nie musi mi tego mówić. !!! I żyli długo i... ciii.. ! Ty nie jestes z tej bajki ksieżniczko! | 
|     |   | 
|  2009-03-27, 13:58 | #30 | 
				 | 

Wena90 ma rację, szybkość nabierania kolorku i trwałość opalenizny zalezy od wielu czynników, ale chyba głównym jest karnacja i stosowane kosmetyki..  ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- u mnie np. na leżącym min/ 1,4zł w tubie/ 1,4zł więc jest jednak nieco drożej, ale ja wystarczy ze pojdę 3 razy po 8min i jestem już usatysfakcjonowana swoim brązem   Edytowane przez ouuGlamour Czas edycji: 2009-03-27 o 14:00 | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:16.