|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-03
Wiadomości: 1 182
|
Wymagania lokalowe
Witam wszystkich,
Proszę o pomoc i odpowiedź na kilka pytań dotyczących otworzenia niewielkiego klubu bilardowego. Wiedza o sporcie jest, wstępny biznes plan również, chęci też nie brakuje...szukamy lokalu ![]() Chciałbym was zapytać, jakie wymagania musi spełniać lokal, w którym będzie myślę 5-6 stołów do bilarda, kilka stolików do napicia się piwa, niewielki bar i to w zasadzie na początek wszystko. Nie nastawiam się na gastronomię, może z wyjątkiem jakiegoś Hot Doga na ciepło lub paczki chipsów czy Coca Coli z lodówki...oczywiście piwo będzie sprzedawane, nad mocniejszymi alkoholami myślę, ale tematem przewodnim ma być bilard, a nie bar. W lokalu na pewno będzie palone, przynajmniej do momentu wprowadzenia odgórnego zakazu. No więc co drodzy forumowicze, jesteście mi w stanie powiedzieć nt. tych wymogów ?? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
__________________
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-11
Lokalizacja: białystok / warszawa
Wiadomości: 92
|
Dot.: Wymagania lokalowe
Moja wiedza w tym temacie jest uboga, ale może choć nieco pomoże gdzie szukać dalszych wskazówek,
po pierwsze zawsze gdy pojawia się temat żywności mamy do czynienia z sanepidem i jego wymogami (drogi czyste, brudne etc.) w wypadku gdy będziesz tam chciała serwować tylko gotowe produkty - odgrzewaną pizze, batoniki itd wymagania z pewnością się zmniejszają (z pewnością nikt nie będzie wymagał od ciebie pomieszczenia do sterilizacji jaj ![]() niemniej najlepiej zorientuj się na forach związanych z sanepidem, pamiętam, że są bo sama tam kiedyś szukałam porady - i jeszcze jedno, w dokumentach do sanepidu proponuję wpisać możliwie najmniejszą liczbę osób przewidzianych do korzystania z lokalu - nie zweryfikują tego jak się ma do rzeczywistości - a im więcej ludzi ma z lokalu korzystać, tym o ile dobrze pamiętam ostrzejsze wymogi - tak sanepidu jak i straży pożarnej itd. co do wymogów straży - bo ona też pewnie będzie odbierać lokal, najlepiej poszukać na forum z nimi związanym, chociaż w wypadku baru nie sądzę aby kazali ci szukać drzwi przeciwpożarowych - wystarczą pewnie dobrze zlokalizowane gaśnice i oznaczone drogi ewakuacyjne. to czy się pali w lokalu czy nie to kwestia która w zasadzie nie powinna nikogo ze służb interesować przy strażaku lepiej się nie chwalić, chociaż nie wiem czemu miałoby to być dla niego problemem..z lokali użyteczności publicznej takimi jak kluby, pubu itd zawsze jest nieco trudniej niż ze zwykłymi sklepikami ![]() w zasadzie nic nie pomogłam, ale może choć nieco nakierowałam.. Pozdrawiam i życzę powodzenia
__________________
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:58.






przy strażaku lepiej się nie chwalić, chociaż nie wiem czemu miałoby to być dla niego problemem..
