|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Moja 18...
Zbliżają się wielkimi krokami moje osiemnaste urodziny, a ja mam kompletny mętlik w głowie... Mam tyle pytań i wątpliwości i nie wiem już kogo prosić o pomoc, pomyślałam, że może Wy mi poradzicie. Dla większego ładu postanowiłam wszystko wypunktować i tak:
1. Dowód osobisty: w kwietniu, w dzień moich urodzin, albo dzień później wyjeżdżam z rodziną do Hiszpani na jakoś ponad tydzień. Więc dowód będę mogła wyrobić dopiero jak wrócę, zatem pewnie go dostanę dopiero na początku czerwca, a bez dowodu nie mogę wyrobić nowego paszportu, którego ważność kończy mi się w wakacje. Na nowy paszport też będę jeszcze miesiąc czekała, więc nie mogę sobie zamawiać jeszcze biletów do Irlandii do mamy na wakacje, a potem będą drogie i nie wiem jak to będzie, a bardzo chcę tam lecieć... Strasznie się tym stresuję. Do tego chciałam sobie zmienić nazwisko, ale to pewnie trwałoby jeszcze dłużej, a poza tym nie wiem czy mogę zmienić na jakieś, którego nie ma w mojej rodzinie? 2. Prezenty: od mamy i jej męża dostaję tę wycieczkę, więc tu się nie muszę głowić co bym takiego chciała. Ale problem mam z dziadkami i ciocią z wujkiem. Od wujka i cioci miałam dostać prawo jazdy, ale mam tyle nauki, że raczej go jednak nie chcę teraz robić i chyba zrobię dopiero jak skończę liceum... Bo w wakacje też nie będę miała czasu, a za rok matura, to tym bardziej. ![]() ![]() ![]() 3. Impreza: w sumie na rękę mi to, że wyjeżdżam, bo nie muszę nic specjalnego urządzać, ale niestety obiecałam koleżance, że wyprawię z nią urodziny, a kompletnie nie mam pomysłu gdzie, jak, kogo zaprosić, kiedy ani kto mi za to zapłaci... Nie wiem już sama... 4. To nieszczęsne prawo jazdy... Jak myślicie kiedy je robić? Może faktycznie lepiej teraz jakoś spiąć tyłek i się już zapisać? Tylko naprawdę nie wiem kiedy znajdę czas, mam tyle nauki i zajęć dodatkowych... Tylko w piątki nie mam nic po szkole... Nie wiem jak miałabym to pogodzić, a nie chcę zawalić szkoły... Mama mówi, że na prawko zawsze będę miała czas i żebym teraz sobie tym nie zawracała głowy... Ale w sumie fajnie by było je już mieć. Pomóżcie, bo ja do tych urodzin zejdę na zawał ze stresu. ![]()
![]() |
![]() |
#2 | |||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Moja 18...
Cytat:
Cytat:
Cytat:
od całej reszty ludzi: pieniądze, kupiłam netbooka i zrobiłam prawo jazdy. Cytat:
Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nie ma to jak miec problemy ,chciej kasy ,wpłacisz na konto i niech leży .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzeniona
|
Ja na 18-stkę dostałam od rodziców 100 zł i to były moje wszystkie prezenty. Widać, że za wiele masz, a nie umiesz tego docenić - chcą Ci sfinansować prawo jazdy, a Ty nosem kręcisz, że czasu nie masz... Naprawdę wstyd byłoby mi wybrzydzać w takiej sytuacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez Lakhi Czas edycji: 2011-02-15 o 14:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Co do dowodu tymczasowego to powiem ci szczerze nie mam chyba żadnych rad bo wyrabianie go nie różniło się niczym od wyrabiania normalnego, poza tym że pojechałam tam z tatą... No i wygląda normalnie nic nie ma odmiennego
![]() To teraz jesteś w drugiej klasie liceum tak? Powiem ci że wtedy miałam okres najcięższej pracy a najlżej w klasie maturalnej. Odpadnie ci wiele przedmiotów, skupisz się na tym co lubisz, więc i nauka nie będzie tak męcząca. Namawiam cię na zrobienie prawa jazdy w wakacje albo trzeciej klasie ![]() Nie taki diabeł straszny, naprawdę. Ja na jazdy czasami umawiałam się na 6 rano bo i pusto wtedy było. A kończyć możesz pod szkołą :-P jak cie babka wysadzi. Nie odkładaj tego, im szybciej zrobisz tym lepiej dla ciebie. I od siebie też polecam poprosić ciocię czy dziadków o netbooka - jest malutki zmieści się do torebki i przyda się na studiach. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Ja miałam tak jak Ty, że w 3 klasie miałam tylko przedmioty maturalne, ale większość moich znajomych miała wszystkie + fakultety do matury i mieli naprawdę ciężko. To zalezy od szkoły. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Dowod tymczasowy to dobry pomysl, tez o tym pomyslalam
![]() Co do prezentow, ja dostalam od rodzicow nowa komorke i 100zl. Popros o pieniadze i bedziesz miala z glowy ![]() I nie stresuj sie tym wszystkim, bo to tylko pogarsza sprawe i sprawia, ze martwisz sie czyms, co absolutnie nie powinno byc powodem do zmartwien ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Oh nie, teraz mi to uświadomiłaś Muszynianko. Musiałaś się stawić z tatą... A ja, no właśnie... mojej mamy nie ma na miejscu i właśnie dlatego po nowy paszport muszę się zgłosić już z dowodem. Czyli nie zrobię dowodu tymczasowego sama?
![]() Co do prawka to faktycznie jeszcze pomyślę i może zapiszę się jakoś w maju, albo na początku przyszłego roku... Może faktycznie będę miała wtedy czas... No zobaczę jeszcze. I może rzeczywiście ten netbook. To niegłupie w sumie. Obgadam to z mamą jak zadzwoni. Dziękuję Wam bardzo za pomoc, naprawdę. ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W takim razie koniecznie jeszcze w tym tygodniu zgłoszę się do urzędu miasta i o to zapytam. ---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ---------- A jak tam zdrowie Muszynianko? Już lepiej z gardłem? ; )
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma za co ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Hehe dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja na urodziny dostałam pieniądze- jak dostanę dowód osobisty, to założę konto w banku i wpłacę tam połowę sumy, bo chcę pracować w wakacje w innym mieście i muszę mieć jakieś środki na utrzymanie na starcie. Za drugą połowę jadę na ferie.
Prawo jazdy robię teraz- na studiach nie będę miała na to czasu, ani pieniędzy. A po studiach już trzeba będzie rozsyłać CV, a jednak prawo jazdy jest dość ważne przy staraniach się o pracę w wielu zawodach. Nie przesadzaj, że jest tyle nauki- tysiące naszych rówieśników robi teraz prawo jazdy i wyrabiają się ze wszystkim- w tym ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Inhaluj, inhaluj. I owijaj szalikiem, żeby miało ciepło. ![]() ---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ---------- Cytat:
Oj no ja wiem, ale w tym problem, że opierdzielałam się całe gimnazjum i pierwszą klasę i teraz mam dwa razy tyle nauki co inni, bo mam takie zaległości. Doprawdy nie wiem jak ja zdałam w tamtym roku, ani co ja robię w takim dobrym liceum. Ale teraz się podciągam, tylko niestety mnie to dużo poświęcenia kosztuje. ![]() ---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ---------- Z tym, że Twoje odpowiedzi prawie zawsze i przy prawie każdym problemie są w takim tonie. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
szkoda, że ja nie miałam takich dylematów. niestety nikt mnie kasą nie obsypał na 18-stkę. chyba dlatego, ze mam 5-ro rodzeństwa..
chociaż na kurs prawa jazdy zostałam zapisana przymusowo i postawiona przed faktem dokonanym, że mam chodzić i już! może to był ten prezent? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o prawo jazdy, jeśli nie ciagnie Cię to nie zaczynaj, jeśli ktoś chce Ci zafundować prawo jazdy weź pieniądze, ulokuj na koncie i jak będziesz miała czas i chęci wtedy je odpowiednio wykorzystasz. Chyba, że nie potrafisz utrzymać pieniędzy i rozpuściłabyś je.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
ja ci powiem tak.poprosilabym o pieniadze na prawo jazdy
ja sama robilam je w 3 klasie czyli rok przed matura bo chodzilam do technikum. przez to ze to bylo technikum mialam bardzo duzo przedmiotow.dodatkowo jak moglam to pracowalam tz.dorabialam sobie.spotykalam sie z tztem.ktoremu tez musialam poswiecic czas.czas mialam naprawde zawalony tym bardziej ze wtedy kujon bylam i mialam najlepsza srednia w klasie. a pomimo to zrobilam prawko zdalam za 1 razem teraz nie mam problemu zeby gdzies sie przemiescic bo mam swoj samochod i jestem bardzo zadowolona ze mi sie udalo ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
pozniej juz moge cie nie spotkac tutaj
![]() a jak w koncu wybierzesz co chcesz to napisz to nam wizazankom:P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Fakt. ; ) Napiszę, ale do ostatecznego wyboru to pewnie jeszcze trochę mi zejdzie znając mnie. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Lakhi, ja dostalam kurs prawa jazdy, kurs makijazu i pieniadze na 18. Pieniadze odlozylam na konto na jakies swoje wydatki typu ciuchy, buty kosmetyki, ktore sukcesywnie kupowalam
![]() Prawko robilam w 2klasie, bez problemu pogodzilam to ze szkola, jedynie w przypadku wiekszych sprawdzianow przestawialam sobie jazdy. Aczkolwiek w klasie maturalnej mialam duzo wiekszy luz - ale to zalezy od tego co zdajesz ![]() Pomysl z netbookiem tez dobry, sama mam i sobie chwale, bez problemu mozna wziac na uczelnie, a bateria trzyma dlugo. Wyprawic 18 mozesz rowniez za pieniadze od rodziny, ktore dostalabys w ramach prezentu, mozecie zrobic w klubie np. wynajmujac loze, bo wyjdzie taniej ![]() Kazdy ma prawo miec problemy, ty masz inne - fajnie, ale co to kogo obchodzi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o prawo jazdy to radzę się zapisać i chodzić na kurs kiedy masz czas, nikt nie powiedział, że w póltorej miesiąca musisz zrobić cały kurs, sama sobie ustalasz z instruktorem kiedy masz mieć jazdy, zajęcia teoretyczne też w większości szkół są tak rozłożone, żeby każdy mógł znaleźć te, które mu czasowo pasują ![]() Co do zmiany nazwiska nie mam pojęcia, ale podejrzewam, że najpierw trzeba wyrobić sobie dowód na stare, a później starać się o zmianę i trzeba umotywować dlaczego chcesz to nazwisko zmienić, niektóre urzędy robią to bez problemów, inne nie ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
naprawdę chcialabym miec takie problemy
![]() wiesz najgorsze jest to twoje niezdecydowanie apropo tych prezentów... jeśli aż tak bardzo nie wiesz czego chcesz, załóż sobie konto dla nastolatków w banku (są też subkonta oszczędnościowe, żeby nie kusiło wypłacenie pieniędzy) i poproś żeby ci tam przelali tą kwotę jaką chcieliby ci dać. poza tym faktycznie komputer to teraz podstawa, a na studiach nie da się bez niego obyć, więc fakt, że twój aktualny jest stary swiadczy o tym,ze dobrze by było gdybyś miala w zapasie pieniadze na nowy, albo zmienila go juz teraz..ale jesli dla twoich rodzicow kupno nowego to nie problem to coz... poza tym dobra walizka czy np dobry zegarek to tez nie jest głupi pomysl... docenisz to jak sama sobie sprobujesz na to zarobic.
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wspolczuje, ze nie masz takich problemow, ale pomysl sobie, ze ludzie bez rak czy nog maja gorsze niz ty ;] zarobienie na nowy dosc dobry komputer czy netbook to w dzis nie jest AZ taki problem. sama studiuje i pracuje i dalabym rade, wiec mozna i nie jest to supermegawielki wyczyn ![]() Autorko, po chwili namyslu uwazam, ze nie ma sensu juz teraz kupowac komputera z mysla o studiach - do tego czasu wyjda nowe, a te, ktore teraz sa nowosciami stanieja ![]() A dobry zegarek, to jak wolisz, ale osobiscie wolalabym miec kilka roznych tanich, by moc zmieniac... edit: i chyba lepiej jak mloda osoba przemysli na co wyda dosc spore pieniadze i chce je jak najlepiej spozytkowac... Edytowane przez Olcia Czas edycji: 2011-02-16 o 11:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:08.