|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
jutro egzamin z chemii, prosze o pomoc z 1 zadaniem
otoż jutro mam egzamin z chemii, wiem ze to nie stricte forum naukowe ale moze mi ktos pomoze, szukałam szukałam, pytałam i nic!!
czy zajdzie podana reakcja redox : Ce 4+ + [Fe(CN)]6 razy wzięte 4- ---->Ce3+ + [Fe(CN)]6 razy wziete 3- podane potencjałyCe4+/Ce3+(+1.61 V) i Fe(CN)6 razy wzięte 3-/Fe(CN)6 razy wzięte 4-(+0.26V)uzasadnić za nic mi to nie wychodzi. jakies ułamki w st. utlenienia, jezeli ktos ma mi nawrzucac to lepiej niech nic nie pisze ![]() z góry dziekuje za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Copyraptor
|
Dot.: jutro egzamin z chemii, prosze o pomoc z 1 zadaniem
Na wizażu nie odrabiamy prac domowych. W dodatku założyłaś jeden wątek dwa razy.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Zeby sprawdzić czy zajdzie rekacja musisz porównać potencjały. Tam gdzie potencjał jest niższy powinno zachodzić utlenianie, a tam gdzie wyższy redukcja. Niższy potencjał w tym wypadku ma FeCN6 więc powinno się utleniać - i tak się dzieje, więc reakcja zachodzi. Gdyby się redukowało nie zachodziłaby. Wydaje mi się że tak to ma byc rozwiązane. Nie wiem skąd te ułamki?
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Zgadzam się z Harmonią i też nie mam pojęcia skąd te ułamki Ci wychodzą. W [Fe(CN)6]4- Fe na II stopniu, a w [Fe(CN)6]3- na III.
|
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Wydaje mi się, że zajdzie. Nie liczyłam co prawda stopni utlenienia żelaza w tych anionach, tylko sprawdziłam je w necie. Bo prawidłowo zachodzi redukcja Ce4+ do Ce3+ (bo E=1,67V, czyli jest to katoda). Zas na anodzie (E=0,26V) zachodzi utlenieni Fe2+ do Fe3+. Internet twierdzi, że Fe w [Fe(CN)6]4- jest na drugim st. utl. a w tym drugiem na trzecim, więc chyba wszystko się zgadza i taka reakcja rzeczywiście zachodzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
zrobiłam to zad. i dokladnie tak wychodzi.
mam przesyłać całą treść zrobionego zadania? Naliczyłam się stopni utl. i w pierwszym FE jest 2+ a w drugim 3+ |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Stopnie utlenienia żelaza są na pewno dobre - jestem świeżo po kolokwium z 3 grupy kationów, więc jeszcze pamiętam
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jakbys mogła ![]() cholernarejestracja: naucz sie czytac ze zrozumienuiem ![]() ![]() Harmonia, tak wiem wiem, ale chodzi mi o te st, utlenienia no i jakie dokladnie powinno byc uzasadnieine dziekuje wszystkim którzy staraja mi sie pomoc, jakbym wiedziałą jak to zrobic to bym nie zakładała watku, jest to dla mnie wazne. ja nie wytykam innyym ich watków. przepraszam ze zalozyłam 2 razy ale nie cos mi sie zawiesiło |
|
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Copyraptor
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jestes strasznie nie miła, skoro tak Ci przeszkadza to ze poprosiłam o pomoc to nie pomagaj mi i tyle, 9. W bardzo złym tonie jest zwracanie dyskutantom uwagi na literówki, błędy ortograficzne i gramatyczne, i robienie tego na forum publicznym. Jeśli zrobisz to w sposób prześmiewczy, licz się na punktem karnym. O stopniu kary - „upomnienie lub punkt karny”, decyduje moderator. prosze, fr regulaminu |
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Copyraptor
|
Cytat:
Rozumiem, że "naucz się czytać ze zrozumieniem" było kulturalne i uprzejme? ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
a zwrócenie mi uwagi bez przeczytania dokladnego tresci?
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Copyraptor
|
A z czego wnioskujesz, że nie przeczytałam dokładnie treści?
![]() Szkoda mi czasu na taką dyskusję. Przepraszam, że zwróciłam Ci uwagę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Lady of Harley-Davidson
|
cholerko: daj spokój, dziewcze przed egzaminem zestresowane, to zalozylo watek. krzywda sie nikomu nie stala, a noz widelec lyzka trafi na to pytanie na egz i poblogoslawi tym, ktorzy jej odpowiedzieli.
ja niestety nie pomoge bo chemie mialam tylko na 1 roku i juz nic nie pamietam ![]()
#15 |
Wtajemniczenie
|
z tego ze napisałas ze nie rozwiazujemy tu zadan domowych.
koniec klotni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:42.