|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Może refleksje na temat Lwowa?
Witajcie, byla któraś z Was ostatnio we Lwowie? Ja bylam baaardzo dawno temu i tęsknię bardzo za tamtejszym klimatem. Mieszkam w Warszawie i oba miasta uważam za klimatyczne (Dzielnica Praga), choć Warszawie trochę brakuje... Lubicie wschodnie klimaty?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Może refleksje na temat Lwowa?
Ja osobiście uwielbiam wschodnie klimaty! Ukraine lubie szczególnie. Wprawdzie we Lwowie nie byłam,ale wybieram się tam za dwa lata, na Euro 2012
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
właśnie szukam czegoś na temat Lwowa bo za tydzień jadę ze znajomymi na 2 dni
![]()
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Stare Miasto we Lwowie bardzo mi się podobało. Urocze kamieniczki, Opera, prospekt, czuć było ten wschodni klimat. Widać w mieście polskie akcenty, jest tam bardzo dużo Polaków, spokojnie można dogadać się w naszym języku.
Wjeżdżając na Ukrainę, a później do samego Lwowa poczułam się jakby wróciły czasy komunizmu, których pamiętam :P Standard w hotelach tragiczny, szczególnie łazienki, pleśń, grzyb, warto mieć ze sobą klapki pod prysznic, bo prawdopodobieństwo zarażenie się jakimś paskudztwem jest bardzo duże.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
No wlaśnie, ten komunistyczny zapach...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Wróciłam
![]() ![]() ![]() miasto mnie nie rozczarowało, młodzi ludzie troszeczkę. Starsi mówią po Polsku i są dużo przyjaźniejsi niż młodzież. nocleg w centrum za 80 hrywienek ( ![]() Co jeszcze? trolejbusy, automaty z wodą, marszutki, Cmentarz Łyczakowski (tutaj można spędzić kilka ładnych godzin), Opera, liczne zabytki, knajpki jak knajpki ale bardzo dobra wiśnióweczka po przeliczeniu za 7 zł. Remonty w centrum i ogólnie niepowtarzalny klimat ![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=nenowka152900;21817 985]Wróciłam
![]() ![]() ![]() miasto mnie nie rozczarowało, młodzi ludzie troszeczkę. Starsi mówią po Polsku i są dużo przyjaźniejsi niż młodzież. nocleg w centrum za 80 hrywienek ( ![]() Co jeszcze? trolejbusy, automaty z wodą, marszutki, Cmentarz Łyczakowski (tutaj można spędzić kilka ładnych godzin), Opera, liczne zabytki, knajpki jak knajpki ale bardzo dobra wiśnióweczka po przeliczeniu za 7 zł. Remonty w centrum i ogólnie niepowtarzalny klimat ![]() `Sposób kombinowany` niezawodny ![]() ![]()
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
z Krakowa jest pociąg bezpośrednio na 100% za ok 130 zł , z Przemyśla bezprośredni autobus za 25 zł
![]()
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A ile trwa podróż do Lwowa, z Krakowa np.?
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
tego nie wiem ale do Przemyśla jedzie się ok 4 lub 5 godzin - zależy którym pociągiem (250 km) a z Przemyśla do Lwowa jest ok 100km (więc pewnie jeszcze ze 2 godzinki) plus stanie na granicy co najmniej godzine (zmiana rozstawu kół) - myślę że co najmniej 7 / 8 godzin pośpiesznymi
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Byłam we Lwowie dwa tygodnie temu, samochód zostawiliśmy w Lublinie, coby nie stać na granicy godzinami. I o ile do Lwowa dojechaliśmy bardzo sprawnie, z postojem na granicy rzędu pół godziny, to powrót był jakąś masakrą. Ze Lwowa wyjechaliśmy o 15 ich czasu, a w Lublinie byliśmy o 22 naszego. Wszystko przez panie przemytniczki, które swoją drogą zafundowały nam niezłe show pt jak w parę minut rozkręcić i skręcić autobus
![]() Sam Lwów rzeczywiście bardzo klimatyczny, tak mniej więcej wyobrażam sobie Polskę 25/30 lat temu, złote zęby królują ![]() ![]() ![]() ![]() Bieda aż piszczy, porównując Lwów z Kijowem ma się wrażenia, ze to dwa różne światy. Nigdzie indziej nie widziałam tak wypasionych bryk jak w Kijowie i nigdzie indziej (no moze poza Afryką, ale i tu można by polemizować) nie widziałam tylu muzealnych eksponatów na ulicach co we Lwowie. Na plus bardzo tanie taksówki, do tego stopnia, że nie opłaca się wynajmowac samochodu, tramwaj za 1 hrywnę (40 groszy). Ludzie raczej przyjaźni, nocą bezpiecznie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Haha!Znalazlam świetne miejsce dla fanów kresowych smaków. Znacie moze restaurację z kuchnią lwowską na Foksalu w Warszawie? Bylam ostatnio i bylo swietnie. Teraz widzę, że do końca września fajna cena za obiad. Niecale 30zl. Co sądzicie o nazwie restauracji? - Kamanda Lwowska - moim zdaniem ekstra.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Oczywiście że znamy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Racja. Bylam ostatnio na sushi i no cóż.. nie bylo mi potem dobrze na żolądku.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Lux Mundi
|
"Lwów - polskie miasto"
![]() Biorąc pod uwagę, że na niektórych budynkach nazwy ulic, kiedyś polskich- są niedokładnie zamalowane- widać wszystko jak na dłoni ;D Opera, Czarna Kamieniczka, Baszta Prochowa, Synagogi, Cerkwie, Kościoły, Wysoki Zamek, Pałac Lubomirskich, Potockich, Cmentarz Orląt Lwowskich, Uniwersytet ;D.... Można by tak wymieniać do rana ![]() Jedzenie obowiązkowo- w "Puzatej Chacie", nocleg- gdzie się da ;D Ja osobiście miałam hm.. wątpliwą przyjemność nocować w Hotelu Lwów ![]() Szumna nazwa, nie za ciepło, wszystko przesiąknięte wilgocią ![]() Dwa dni padał deszcz, więc dodatkowo było atrakcją- jak wysuszyć ciuchy, żeby było ok :P Ludzie bardzo mili, gościnni, uśmiechnięci ![]() Jak się okazało, że z Polski- to już w ogóle szał ciał i uprzęży ![]() Po rosyjsku nie radzę mówić - mają awersję, lepiej po polsku ![]() A jak się mówi po ukraińsku, a wiedzą, że człowiek z Polski, to już w ogóle extra ;D Na uniwersytecie [mieliśmy spotkanie- załatwił Nam Promotor] byli zszokowani i Pani Dziekan pytała się czy czasem nie mamy jakiś korzeni ukraińskich ;D Ogólnie zapamiętałam wyjazd bardzo pozytywnie - planuje wyjazd w tym roku, również na początku maja ![]() Obchodzą wtedy Dni Lwowa, więc dodatkowo jest masa atrakcji ;D Polecam serdecznie Wszystkim, którzy jeszcze nie zdecydowali się na podróż sentymentalną do polskiego miasta na terenie Ukrainy ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Odświeżam wątek
![]() Najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu wybieram się do Lwowa (autobusem). Obowiązkowo w planach mam wybranie się do knajpy "Kryjówka" - mój tata stwierdził, że jest ona typowo nacjonalistyczna, ale najbardziej bawi mnie to, że nalezy podać. przy wejściu hasło (Sława Ukrainie chyba ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Sława Ukrainie !!! byłam w tej knajpie dwa razy, przy wejściu musieliśmy się napić jakiegoś bimbru z metalowego bidonu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
co do Lwowa - dopiero dziś nad ranem wróciłam do Polski po mega wyczerpującej podróży, ale było warto.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() wspomniana knajpa Kryjówka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lwowska Starówka - piękna ![]() toalety... no niestety, strasznie tęskniłam za normalną ubikacją ![]() ![]() ![]() ach, i ogólnie jak ktoś już wspomniał - alkohol króluje w wielu miejscach, nawet w pizzeri o godzinie 15 można spotkać pana, który chlapnie sobie szklankę wódeczki do jedzenia ![]() ![]() wrażenia jak najbardziej pozytywne, myślę, że wybiorę się na pewno do Lwowa znów, chociażby po to, by bardziej zwiedzić miasto ![]() uff, a teraz pójdę chyba spać... ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Sława Ukrainie!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zakochałam się we Lwowie i za rok tam też się wybieram tylko na dłużej niż 5 dni ![]() ![]() ![]() ![]() Lwów na Euro nie ma się czego wstydzić ![]() Ja akurat jechałam autobusem, bo z Lublina do Lwowa to nie jest tak dalego ![]() ![]() Lwów ![]() btw. a propo jeszcze Kryjówki ![]() ![]() btw2. mieliśmy czesto sytuacje, że jak kelnerzy/sprzedawcy słyszeli jak mówimy po polsku to sami zaczynali do nas mówić po polsku ![]() btw3. Ja przywiozłam sobie kilka ciuchów ze Lwowa ![]()
![]() Edytowane przez Lady in Blue Czas edycji: 2011-07-21 o 13:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja z kolei na granicy miałam dziwną sytuację, bo pewną mamusię, stojącą niedaleko mnie, celnik złapał na pochowaniu papierosów do toreb swoich synów :O także żeby nie robić większych problemów i nie przedłużać kolejki, to tak jakby mnie doliczono te 2 paczki fajek, bo ja ze sobą żadnych nie przewoziłam ;] a troskliwej mamie pan zaczął cierpliwie wyjaśniać, by nie bawiła się w tego typu rzeczy więcej i żeby chociaż dzieci w to nie mieszała... :/ a co do języka polskiego - faktycznie bezproblemowo można się było dogadać ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Może wiecie coś na temat uniwersytetu medycznego we Lwowie?
![]() Jestem bardzo ciekawa jaki mają tam poziom medycyny i stomatologii i czy warto tam się wybierać na studia i w ogóle zawracać tym głowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Lwów jest typowym miastem studenckim. Przyjeżdzają tam na studia z całej Ukrainy i pewnie nie tylko. Słyszałam, że medycyna jest na wysokim poziomie ale osobiście nie znam nikogo kto studiował.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Już zdążyłam dowiedzieć się coś na temat studiowania prywatnie medycyny we Lwowie i raczej nie warto
![]() Może i Lwów jest pieknym miastem ale podobno podejscie do polskich studentów jest beznadziejne. Wszyscy liczą tam na łapówki i jest to dosyć powszechne. Nie do końca wiem ile w tym prawdy, ale wiem, ze egzamin końcowy po medycynie trzeba zdać w PL (jeśli oczywiście chcemy pracować w Polsce a nie na Ukrainie) a podobno polscy studenci z akademii medycznej we Lwowie mają z tym spore problemy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Na Ukraine mówi się, że to dziki wschód gdzie rządzą dolary
![]() Łapówkarstwo jest powszechne tak jak u nas jeszcze kilka lat temu, ciutenke sie u nas zmieniło. Na naszych uczelniach też z tym podejściem do studentów ze wschodu nie jest najlepiej (tak słyszałam) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
byłam we Lwowie w zeszłym roku samochodem i co do łapówek przyznaję pełną rację. Jak widzą polską rejestrację zatrzymują i szukają pretekstu do otrzymania "podarku". Lwów ciekawy, ale coraz mniej polskich śladów. Boczne ulice bardzo zaniedbane. Na mnie ogromne wrażenie zrobił Kijów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Echhh 2 tygodnie temu wróciłam, a już chciałabym tam znów jechać i na dłużej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Ja w Kijowie byłam tylko przejazdem, jechałam na lotnisko ze Lwowa ale też na mnie zrobił ogromne wrażenie kilkupasmową autostradą wjeżdza się do miasta, które jest ogromną metropolią (tyle przez szybke samochodu) Warszawa w porównaniu z Kijowem to prownicjonalna wiocha
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:02.