![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Fizjoterapia. Rady i podpowiedzi.
Witam. Chcialbym zapytac juz doswiadczonych gdzie warto isc na fizjoterapie i czy osoba nie bedaca orlem z nauki w ogole moze sobie tym zawracac glowe. Na maturze zdaje biologie ale niestety na poziomie podstawowym.... Chcialbym studiowac we Wroclawiu albo Poznaniu. Kto studiuje moze napisac na co tam klada nacisk, moze jakies rady
![]() ![]() Edytowane przez DepthsEvil Czas edycji: 2010-02-10 o 21:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Fizjoterapia. Rady i podpowiedzi.
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
no powaznie mysle o tym...tylko mnie interesuja studia..nie studium czy cos w tym stylu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Na każdym kierunku trzeba poświecić dużo czasu.
Jeśli nie jestes orłem, ale Cię to interesuje to będzie Ci o wiele łatwiej niż normalnie ![]()
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
na forum "masaż" jest cały wątek poświęcony fizjoterapii. przejrzyj. tam na pewno dowiesz się wielu ciekawych rzeczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
bioloia, biologią, ale pamiętaj że jest tam też chemia i jakiś dział z fizyki (co prawda półsemstru ale jest)
i na wrocławski awf można zdawać rozszerzona biologią, chemie lub fizykę do wyboru (tak było w zeszlym roku, nie wiem czy się nie zmieniło) no i jest test sprawnościowy, dość cięzki
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
a na czym polega ten test sprawnosciowy? z tym mysle ze sobie poradze bo nie mam wiekszych problemow ze sportem.. natomiast gorzej z chemia...to moja pieta achillesowa..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
no to z chemią będzie problem bo ona przewija ci się na biochemii (na początku powtórka zazwyczaj z LO, rozszerzenie) potem na fizjologii etc od chemii na tych studiach nie uciekniesz. sprawnościówka zależy od uczelni. na Krakowskim AWF jest to pływanie, 50m poniżej 1.10 oraz bieg na 800m poniżej 3.30, to wytyczne dla kobiet. na pierwszym roku podstawą jest skrypt do anatomii, biochemia oraz fizjologia jest też antropologia. z mniej ważnych psychologia, pedagogika, informatyka. no i na AWF sporo zajęć ze sportu: gimnastyka, taniec, rytmika, gry zespołowe, zabawy sportowe. ogólnie trudne studia wg mnie
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez DepthsEvil Czas edycji: 2010-02-10 o 23:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
mi sie wydaje ze sporo zalezy czy sie studiuje na awfie czy na uczelni medycznej. sama kompletnie sie nie interesowalam fizjoterapia ale mam taka osobe w rodzinie i mówi, ze studia na uniwersytecie medycznym są więcej warte.
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ni wszędzie jest test sprawnościowy. U mnie nic takiego nie było. ---------- Dopisano o 07:35 ---------- Poprzedni post napisano o 07:33 ---------- ja studiuje na medycznym. i tam nie ma testów sprawnościowych. mam koleżanke na awf na fizjoterapii i mówi, że cięzko nie jest, poza tym podobno tam nie skupiaja się na niektórych przedmiotach aż tak. u nas anatomia ma byc w jednym paluszku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem ile trwa anatomia na medycznym, ale na awf to podobno jest jest jeden rok co jest trochę minusem. zważywszy, że jest to zawód oparty na bardzo dobrej znajomości anatomii. test na awf wrocławski: to skok z miejsca, rzut piłka lekarska, tor przeszkód, bieg wahadłowy. chyba coś jeszcze. ale ogólnie jest ciężki do przejścia. zajrzyj na stronę choćby awf wrocławskiego to zobaczysz jak konkretnie wygląda i jak jest punktowany.
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
szczerze to nie wiem czy jest jeszcze jakaś uczelnia, na którą żeby się dostać na fizjo trzeba zdać biologię podstawową. jeśli już nawet jest do wyboru, że podstawa lub rozszerzenie, to rozszerzenie jest punktowane x1,5 lub nawet 2, tym samym jeśli zdasz podstawę automatycznie masz 50 lub 100 punktów w plecy... (przy założeniu, że na podstawie 1% to 1pkt, tym samym na rozszerzeniu 1% to 1,5 lub 2
2pkt). Studiuję fizjoterapię na UM w Lublinie, II rok. Czasem jest ciężko czasem nie. Nie ukrywam, że I semestr to była tragedia, bo trzeba było przebrnąć przez te wszystkie biochemie, biofizyki i inne socjologie, które w naszym przypadku są zwykłymi zapychaczami dnia, aniżeli czymś bardziej potrzebnym do zawodu. W II semestrze coś się dzieje, no i na II roku już naprawdę duży nacisk jest kładziony na przedmioty kierunkowe. Zawód bardzo przyszłościowy, chociaż w sumie jeszcze zależy co chcesz po nim robić: czy otworzyć coś własnego, czy pracować w jakimś spa, salonie kosmetycznym, szpitalu, uzdrowisku, czy innym ośrodku gdzie nacisk kładzie się bardziej na rehablitację dzieci niepełnosprawnych. Nie ukrywajmy, że ciężko jest się dostać i naprawdę wysoko trzeba zdać maturę. Często jeszcze oprócz matury brany jest pod uwagę egzamin sprawnościowy, który wypadałoby zdać bardzo wysoko, bo można dostać sporo punktów ot tak za skok, bieg czy rzut, czasem jeszcze pływanie. Jeśli już jest dostaniesz to połowa sukcesu za Tobą, później tylko brać się w garść i stukać ten materiał. ![]() Powodzenia ![]() tutaj masz jeszcze wątek o fizjo: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=137976 ![]()
Edytowane przez anoska Czas edycji: 2010-02-11 o 10:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
![]()
to chyba z fizjoterapia moge sie pozegnac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Powiem tak... moja przyjaciolka jest na fizjoterapi na AWF wroclawskim... sprawa wyglada tak... nauka, nauka, nauka... dziewczyna ma 3 lata wyjete z zycia... ale coz, by do czegos dojsc w zyciu trzeba sie poswiecac...
Duzo anatomi, zajec praktycznych no i jesli chcesz isc na fizjo to postaw sobie jedno zasadnicze pytanie: czy naprawde bedziesz w stanie wykonywac ten zawod? Nie zawsze trafia sie pacjent swiezy, pachnacy i mlody... zastanow sie. Bedziesz miala za pacjentow ludzi starszych i nawet dzieci kilku miesieczne a z tego co wiem nie zawsze praca z takimi ludzmi jest przyjemna... zycze powodzenia i wytrwalosci ![]()
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Bo sprawdzilem ze liczy sie tylko biologia rozszerzona we wro...
I wiem ze trzeba sie duzo uczyc..jestem na to przygotowany psychicznie i w ogole.. wiem ze bede pracowal takze z ludzmi brudnymi i w ogole...ale bede pomagal ludziom...i to sie liczy.... miiilenka nie "bedziesz miala" tylko "bedziesz mial" ![]() ![]() Edytowane przez DepthsEvil Czas edycji: 2010-02-11 o 17:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
starsi ludzie jako tako są myci w szpitalach, nigdy nie spotkałam się z tym, żebym miała cuchnącego pacjenta - no chyba, że po ćwiczeniach... w sanatoriach normalnie dbają o swoją higienę sami, także nie generalizujcie aż tak bardzo.
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wcale nie. Może u ciebie, ale u mnie praktyki we wakacje trwają 8 tygodni we ferie dwa i nie mam zadnej sesji poprawkowej;] |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesteś na pierwszym roku, jeszcze nie miałaś praktyk wakacyjnych... DepthsEvil, jeśli nie dostaniesz się na dzienne, zawsze możesz iść na zaoczne (jeśli już rozważasz inną Wyższą Szkołę, która bądź co bądź jest płatna jak zaoczne), po roku możesz przenieść się na dzienne (o ile jest taka możliwość). Na mojej uczelni jest, wystarczyło mieć b.wysoką średnią i szczęście (jeśli zwolni się miejsce na dziennych). ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Nie pisałam że wszędzie są testy:P
Jest sporo nauki, owszem. I nie zgodzę się, że na AWF nie trzeba mieć anatomii w jednym palcu... Szczególny nacisk jest kładziony właśnie na anatomie ale na aspekty związane z pracą fizjoterapeuty. Bardziej należy znać się na kręgosłupie niż na czaszce. Nie zgadzam się, też że 3lata wyjęte z życia ![]() Musisz sobie jednak uświadomić, że studia to nie tylko studia ale wybór drogi życiowej. przemyśl sobie czy nadajesz się na fizjoterapeutę. Czy masz cierpliwość do ludzi, potrafisz ich zmotywować do ćwiczeń mimo bólu i porażek. Czy będziesz w stanie rehabilitować małe dziecko które wyje z bólu. czy nie brzydzą cię starzy, śmierdzący ludzie którzy za przeproszeniem robią pod siebie (proszę się nie oburzać, że nie szanuję etc nakreślam tylko sytuacje) Bądź świadoma, że tacy Cię czekają. Czy masz na tyle silną psychikę aby widzieć ogrom cierpienia a czasem i znieczulicę niektórych lekarzy. Czy wiesz ile zarabiają początkujący fizjoterapeuci, i w sumie ile zarabia się w państwowej służbie zdrowia jako 'niższy personel medyczny'. Takie pytania najpierw sobie zadaj a potem czy zdasz biologię i czy dasz rade z biofizyką.
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I jak dziewczyna wyzej mowie... musisz miec dobra psychike do takiej pracy...
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Arisa ma racje.Ja studiuje w wyższej szkole fizjoterapii na 5 roku.Poziom jest wysoki nie ma różnicy pomiędzy naszą uczelnią a awf.I nie sugeruj się opiniami ze skoro jesteś na prywatnej to zdajesz bo niestety tak niejest.Po pierwszej sesji był duży przesiew.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Chce byc fizjoterapeuta... lubie kontakt z ludzmi...fajnie tez by bylo zostac masazysta...duzo ludzi mi mowilo ze mam talent ale jak to sie ma do rzeczywistosci to nie wiem... z tego wszystkiego co tu czytam to mi sie miesza w glowie.... bede sie pchal jak tylko bede mogl na ta fizjoterapie ale zobaczymy jak to bedzie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:01.