|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
zaburzenie krzepnięcia, badanie ginekologiczne
Witam!
Postanowiłam udać się do ginekologa po pomoc w doborze antykoncepcji. Istnieje prawdopodobieństwo, że mam dziedziczne zaburzenie krzepnięcia, które mogłoby stanowić przeciwskazanie stosowania antykocnepcji hormonalnej, jednak nie wiem czy je mam - nigdy się nie badałam. Tu pojawia się problem. Czy powinnam wykonać jakieś badania przed wizytą u ginekologa, czy też takie przeciwskazanie wykryje ginekolog, czy może dopiero on zleci mi ewentualne dodatkowe badania? Proszę o wyrozumiałość, to będzie moja pierwsza wizyta, strasznie się boję, nie wiem jak się do tego zabrać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: zaburzenie krzepnięcia, badanie ginekologiczne
teraz dokładnie doczytałam,
![]() powinnaś powiedzieć o wątpliwościach ginekologowi i on albo powie ci co masz robić albo wypisze ci skierowanie ![]() lekarz też człowiek pomoże w potrzebie ![]()
![]() Edytowane przez Malinki13 Czas edycji: 2010-01-29 o 20:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Koniecznie powiedz o tym lekarzowi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
dziękuję za odpowiedzi, jest jeszcze jedna kwestia która mnie zastanawia.. mianowicie gdybym poszła najpierw do ginekologa, prywatnie, dostała skierowanie na badania i potem wróciła z wynikami ewentualnie po recepte - płacę normalnie jak za poprzednią wizytę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ewentualnie za samo wypisanie. Ale to juz zależy od gina.
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
skoro w tytule watku jest tez o badaniu ginekologicznym to moglybyscie powiedziec mi jaj wy sobie z tym radzicie. bo u mnie jest wszystko w miare cacy ale do czasu kiedy lekarz nie wyjmuje wziernika. nie dalam sobie tego zrobic nigdy. biore leki itd wiec chyba bede musiala sie badac. czy usg to moze zastapic?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
musiałabyś się ze swoim ginem dogadac
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
u mnie zaburzenie ma mama, miała babcia i prababcia, wiec w sumie nie wiem czy jest jakaś szansa że mnie ominelo.. i tak chyba zrobie, pojde najpierw do ginekologa, on mi dokladnie powie jakie badania i gdzie, bo sama nie wiem... teraz został tylko stres przed pierwszą wizytą heh brr. koleżanka wyżej pisała o wzierniku - nie mam pojęcia jak wygląda i może lepiej bym nie wiedziała bo spanikuje i nie pójde ;] |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
ja mialam badania genetyczne w kierunku zakrzepicy; tak dlugo bo najpierw musialam isc do rodzinnego, dostac skierowanie do odpowiedniego lekarza, ktory moze wypisac skierowanie na takie badanie;p a do tego lekarza sa oczywiscie kolejki i czekalam 2 miesiace, a jako ze mi sie nie spieszylo to iść prywatnie było bez sensu : badania i tak bym musiala kiedys zrobic: przy ewentualnej ciazy (moja ginekolog dmucha zawsze na zimne woli zbadac i zlecic milion badan niz pozniej cos przeoczyc, dobry typ lekarza
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
"u mnie zaburzenie ma mama, miała babcia i prababcia, wiec w sumie nie wiem czy jest jakaś szansa że mnie ominelo.. "-
nie ryzykowałabym, mam w rodzinie tak samo, siostra badała się, tabsy brała dostała udaru i zakrzepicy. Nie wiesz po prostu, jak twój organizm zareaguje na hormony, to "wyjdzie" w trakcie brania. Po chorobie siostry wiem już, że nie mogę stosować żadnych hormonów,ani jako antykoncepcji, ani kiedyś jako HTZ. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
niezniszczalna dziękuje za odpowiedz, ja planuję wszystko wykonać prywatnie, mam nadzieję, że będzie szybko..
madana, ale jak to - badała się i nie wykrylo zaburzenia, ze ginekolog przepisał jej hormony? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Badała się, ona z tych uważnych i serio traktujących wszelkie badania, wyniki miała dobre i co z tego? Pewniego dnia przyszedł ogromny ból głowy- udar i zakrzepica, 1,5 roku wracała do zdrowia. Profesor w klinice (neurolog) powiedział, że nigdy nie powinna była brać, właśnie z powodu rodzinnych przeciwwskazań. Brała tabsy kilka lat nim to się stało. Zauważ, że w ulotce zakrzepica jest na pierwszym miejscu wymieniana wśród skutków ubocznych. U nas też chorowała matka i babcia (obie zmarły na udar).
Dlatego są kobiety, które moga brać, świetnie się czują i reagują, a są takie, jak ja, które brać hormonów nie mogą z powodu obciążeń rodzinnych (a widziałam, jka niebezpieczna może być ta mała tableteczka). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:30.