|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Zwłoka z wypłatą
Kilka dni temu straciłam pracę i tu pojawia się problem. Po krótce: 20 stycznia tego roku zawarłam umowę o dzieło do 20 lutego. Moja praca polegała na umawianiu spotkań handlowych przez telefon. Nie było określene ile tych telefonów mam wykonać ani w jakim przedziale godzinowym. 5 lutego pracodawca powiedział mi, że mam już nie przychodzić do pracy. Czy może on przed wygaśnięciem umowy o dzieło ot tak mnie zwolnić? Przyczyną nie było przecież ani nie wykonanie powierzonego zadania ani nic podobnego, bo tego umowa nie określała. Drugi problem: w umowie mam jasno określony dzień wypłaty, ten dzień już minął a pieniędzy nadal nie ma. Wiem, że prawo jasno określa, że wtedy pracodawca powinien mi wypłacić odsetki za zwłokę. Wiem też, że gdybym zwróciła się z tym do Państwowej Izby Pracy nałożyliby na niego grzywnę + nawet do 30 tyś jeśli kończyłoby się to w sądzie. Pytanie mam tylko jedno: czy zgłaszać to do PIP ( w sumie kokosów tam nie zarobiłam przez te dni, ale już raz mnie w tej firmie wysłano na ,,przymusowy urlop'' i nie chce dać tak sobą ,,pomiatać''. Czy może wystarczy przekazać do wiadomości pracodawcy, że należą mi się odsetki... nie wiem już co mam robić.. ( przejrzałam wiele stron, włącznie z kodeksem prawa pracy, ale nie ma tam odpowiedzi na moje pytania)
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Zwłoka z wypłatą
Cytat:
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Zwłoka z wypłatą
Dziękuję za odpowiedź. W sumie masz rację najlepiej będzie jak wybiorę się do PIP'u i dowiem się czegoś bliżej na temat tego jak mam postępować.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:15.