![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Dania...czosnkowe :)
Jako wielka fanka przyprawy jaką jest czosnek postanowiłam założyć wątek
![]() Macie jakieś przepisy na typowo czosnkowe dania? I raczej lekkie (bo przeważnie jak się biorę za coś czosnkowego, to ze względów zapachowych wieczorem) ![]() Ja ze swojej strony mogę polecić osławioną już na forum sałatkę z gyrosa, tylko z czosnkiem ![]() Ja robię wg tego przepisu: Sałatka: 60 dkg piersi z kurczaka/indyka 1 kapusta pekińska 1 przyprawa do gyrosa 2 cebule czerwone ogórki konserwowe puszka kukurydzy konserwowej ketchup pikantny majonez Sos: duży jogurt naturalny 2 pęczki koperku 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu sól pieprz Koperek posiekać, czosnek rozgnieść i wymieszać wszystkie składniki sosu. Wykonanie sałatki: Mięso pokroić w niewielkie kawałki, usmażyć z przyprawą do gyrosa i pozostawić do wystygnięcia. Następnie układać warstwami: pół pokrojonej kapusty pekińskiej, usmażone mięso, cebulę pokrojoną w kostkę, 5 ogórków konserwowych również pokrojonych w kostkę, odsączoną kukurydzę, kukurydzę polać ketchupem , warstwa majonezu i na sam koniec resztę kapusty pekińskiej. Sałatkę podawać z sosem. Przepis pochodzi z tej strony: http://www.dobrakuchnia.com/index.ph...1144&Itemid=94 Poza tym czosnek granulowany/ bardzo drobno posiekany dodaję do tostów ![]() Dewolaje (jakkolwiek to się pisze) też robię z czosnkiem ![]() Sos czosnkowy: Składniki • jogurt naturalny bez cukru, • pół główki czosnku, • świeża natka pietruszki, • 2-3 łyżki majonezu, • sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ząbki czosnku wyciskamy, kroimy na drobno natkę pietruszki, dodajemy jogurt i majonez, całości mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy na trochę do lodówki. Smacznego (Przepis pochodzi z tej strony: http://pychotka.pl/pychotka/index.ph...6lnie+zapisana.) PS, a może któraś z lublinianek ma przepis na te paluszki z czosnkiem podawane u Szewca do sałatek? ![]() A Wy macie jakieś przepisy na "czosnkowe dania"?
__________________
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 1 069
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
Jako fanka czosnku przedstawiem przepis na zapiekanke makaronowa ze szpinakiem.
Potrzeba: ugotowany na pół-twardo makaron (mogą być swiderki, kokardki, kolanka itp.) - około 1/2 paczki. 1 paczka mrożonego szpinaku 1-2-3 ząbki czosnku (jak kto lubi) 1 mała śmietanka (może być 12% lub 18%) 30 dag sera Rokpol (lub Lazur lub innego z niebieską plesnią) 1 łyżeczka masła Szpinak rozmrozić, rozpuścic w garnku razem z masłem i zmiażdzonym czosnkiem, pogotować aż szpinak zacznie "bulgotać" i dodać śmietanę. Chwilke pogotować. naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Wsypywać/wlewać warstwami makaron, masę szpinakową, pokruszony ser rekpol tak by na wierzchu "wylądował" ser. Włożyc do gorącego piekanika (180 stopni) na 15-20 min. (aż ser na wierzchu sie rozpuści). Smaczego! ![]() Istnieje też zmodyfikowana wersja tej zapiekanki: Zamiast śmietanki daje się ser feta i nie daje się wtedy już sera Rokpol tylko posypuje się startym, żółtym serem na wierzchu zapiekanki. Reszta jest tak samo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
Cytat:
![]() ![]()
__________________
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 1 069
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
Cytat:
![]() Może się przełamię, ale się boję... ![]() A masz może jeszcze jakieś czosnkowe przepisy? ![]()
__________________
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 129
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
Proste i smaczniutkie
Jednego całego francuza (inaczej weka) należy w specyficzny sposób porozkrajać - tak jak na normalne, ok. 1,5 cm kromeczki, ale zostawiając przy dnie kilka milimetrów - tak by wszystkie kromki były ze sobą na dnie połączone. Następnie przygotowujemy masełko czosnkowe: po prostu w miseczce należe zmieszać razem masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę (dziadek do czosnku ![]() Wszystkie połączone kromeczki należy smarować masłem czosnkowym z obu stron. Takie cóś wkładamy do piekarnika i ściskamy czymś tak, by kromeczki przylegały znów do siebie. Kiedy cudo będzie już chrupiące na zewnątrz (w środku mięciutkie i pachnące masełkiem i czosnkiem) należy je wyjąć i zjeść. Dobre ze starszą weką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 1 069
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
Nie mam pojecia co to jest ta "weka", ale ja robie cos podobnego ale jako zapiekanki czosnkowe. Bułkę paryską (lub bagietkę) kroję na kromki i smaruję masłem czosnkowym (masło nalezy zmieszać ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku) - ilośc zależy od tego jak b ardzo lubi sie czuc smak czosnku. Czosnkowe kromeczki posypuje startym zóltym serem i do piekarnika
![]() Smacznego! |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 129
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
no weka, inaczej francuz, to coś jak bagietka, tylko szersze i troszkę różni się smakiem. Nie jest chyba takie lekkie, bardziej... bułkowe.
Z bagietki raczej trudno by było takie kromeczki maleńskie kroić, ale jak ktoś by się na to porwał, pewnie wyszło by co najmniej równie pyszne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
Cytat:
![]() ![]()
__________________
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
Sos czosnkowy własnej roboty do pizzy...tez włansej roboty;> wszySTkie pizzerie sie chowaja <przynajmniej jesli o sos chodzi<haha>;> przepisu podawała nie bede bo pewnie i tak kazdy zna...
__________________
http://www.myspace.com/171445476 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 33
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
podaje przepis na salatke krabowa:
paluszki krabowe(najtansze w leclerku-9,99/kg) makaron ryzowy(tao tao, carrefour-ok 3,50) ser kukurydza majonez jogurt naturalny czosnek przyprawy np. tzatzyki z prymatu, albo sos czosnkowy z winiar lub knorra(ok 1 zl) Przygotowanie: -rozmrozone paluszki krabowe kroimy w drobna kosteczke -makaron ryzowy, zalewamy wrzatkiem, odstawiamy na ok 3 minutki,odcedzamy, mozna go pokroic zeby nie byl zbyt dlugi -ser zetrzec na tarce -kukurydze odsaczyc z zalewy -SOS:2-3 lyzki majonezu+jogurtem naturalnym +2 zabki czosnku+przyprawy Łaczymy skladniki, i gotowe ![]() Oczywiscie, proporcje zaleza od tego jaka ilosc salatki bedziecie chcialy miec, tak samo z przyprawami, -/+ czosnku Zycze SMACZNEGO ![]()
__________________
Kochaj każdy dzień! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 129
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 686
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
ja słyszałam własnie w kontekście opowiadania-anegdoty o niezrozumieniu z powodu gwary o bułce paryskiej własnie jako o wece
__________________
. "Dziecko to dar od Pana, to cząstka Nieba na Ziemi". córeczka ![]() Proszę odpisuj u mnie NOWY wątek z wymianą https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post24625256 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 686
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
znalazłam
![]() http://pl.wikipedia.org/wiki/Weka
__________________
. "Dziecko to dar od Pana, to cząstka Nieba na Ziemi". córeczka ![]() Proszę odpisuj u mnie NOWY wątek z wymianą https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post24625256 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
i ja uwielbiam czosnek:
makaron z sosem z tuńczyka czosnku i pietruchy skł ![]() tuńczyk w puszce w oleju, dużo pietruszki, czosnek, sól. Makaron (durum) gotujemy, reszte skądników chwilę dusimy na patelni, mieszamy z makaronem i dodajemy parmezan. śledź ala matias sos robimy pół na pół ze śmietany i majonezu, dodajemy czosnek świeży, mieszamy ze śledzikami. Sama dla siebie robiłam taki prosty makaron: Makaron spagetti gotujemy, mieszamy z oliwą, dużo czosnku świeżego i pietruchy i parmezan. Wszystko to ubustwiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 686
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
a ten śledz to tego sosu to jaki? gotowy kupujesz w oleju? czy taki surowy - solony ? jak taki przyżądzić?
__________________
. "Dziecko to dar od Pana, to cząstka Nieba na Ziemi". córeczka ![]() Proszę odpisuj u mnie NOWY wątek z wymianą https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post24625256 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
Cytat:
![]() Akurat domyśliłam się, że w przepisie nie chodzi Ci o słoik ![]() A chyba kumam, chodzi o bagietkę (francuską) ![]() Cytat:
![]() Bagietka:
__________________
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 686
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
Cytat:
![]()
__________________
. "Dziecko to dar od Pana, to cząstka Nieba na Ziemi". córeczka ![]() Proszę odpisuj u mnie NOWY wątek z wymianą https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post24625256 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
Cytat:
![]() ![]() weka = angielka = bułka paryska = francuz = bułka wrocławska ![]() Nie jest to dokładnie to samo co bagietka.
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..." ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
Cytat:
![]() http://pl.wikipedia.org/wiki/Bagietka_(pieczywo) Bułka paryska=bagietka ![]()
__________________
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
Cytat:
![]() Wystarczająco dużo wek w swoim życiu skonsumowałam, żeby nie mylić ich z bagietką ![]() ![]()
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..." ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 8 630
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
No to moja salatka z czosnkiem
![]()
Smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 4 375
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
O ludzie, weka to jest po prostu białe pieczywo przypominające w smaku bułkę
![]() Jak będę miała czas, podam przepis na włoską zupę-krem czosnkową ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
Cytat:
![]() Cytat:
Dobra, ale dość tych "kłotni", lepiej podajmy jakieś nowe przepisy ![]()
__________________
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Ja dolaczam cicho i skromnie do fanek czosnku ![]() jak gotuje (rzadko, a jednak) to w wielu potrawach stosuje prosta zasade im wiecej czosnku tym lepiej. ![]() Jednak nazwa czosnkowe potrawy kojarzy mi sie z zupa-krem czosnkowa, zapiekanka ziemniaczana z czosnkiem czy wrescie pieczone udka z kurczaka nadziewane pelnymi zabkami czosnku (genialnie sie rozpiekaja pod skorka ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 4 375
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
ok, koniec konfliktu wekowo-bagietkowego
![]() A ja zgubiłam przepis na zupę krem czosnkową ![]() Dobra, miałam nie jeśc dziś kolacji, więc spadam z tego wątku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
Znalazlam kilka linkow do przepisow zupy-krem czosnowej
Składniki: 4 pokrojone w kostkę cebule 2 główki pokrojonego drobno czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1 szklanka pokruszonego miąższu bułki 1 liść laurowy kilka gałązek świeżego tymianku kilka gałązek natki pietruszki 1,5 litra rosołu z drobiu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą, dodać pokrojony czosnek i cebulę, dusić przez około 30 minut na wolnym ogniu mieszając, nie rumienić! Dolać rosół drobiowy, dodać liść laurowy i związane nitką gałązki tymianku i pietruszki. Gotować przez około 10 minut na wolnym ogniu, usunąć z wywary zieleninę i liść laurowy. Do wywaru wsypać bułkę i gotować jeszcze przez 10 minut, zmiksować blenderem, przecedzić przez sito. Podawać z groszkiem ptysiowym. zrodlo: http://pychotka.pl/pychotka/content/view/4307/55/ i jeszcze ZUPA-KREM Z PIECZONEGO CZOSNKU I ZIEMNIAKÓW Składniki 2 główki czosnku duża cebula 2 – 3 ziemniaki 570 ml bulionu drobiowego szczypiorek zielona pietruszka Przygotowanie Z obu główek czosnku odkrawamy wierzchy. Kładziemy je na folii aluminiowej, polewamy odrobiną oliwy i folię zawijamy. Czosnek pieczemy 35 – 40 minut w 200 stopniach Celsjusza. Upieczony będzie konsystencją przypominał pastę – po tym poznamy, że jest już gotowy. Rozgrzewamy w rondelku łyżeczkę oliwy i podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy obie główki czosnku, wyciskając go jak pure. Podsmażamy, dopóki cebula się nie zeszkli, a smaki nie wymieszają. Dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Zalewamy bulionem, dorzucamy garść posiekanego szczypiorku, trochę zielonej pietruszki i porządną szczyptę czarnego pieprzu. Wszystko razem mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i powoli gotujemy przez 25 minut. Gdy ziemniaki są już miękkie – zupę miksujemy na krem, przelewamy do wazy, posypujemy natką pietruszki i podajemy. zrodlo: http://kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,799 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: uroczysko
Wiadomości: 5 656
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
Pikantny dip z czerwonej fasoli i pieczonego czosnku
1 szklanka czerwonej fasoli 2 główki czosnku 0,5 czerwonej papryki 1 średnia czerwona cebula 1 średnia biała cebula 5 goździków 1 listek laurowy 0,5 szklanki oliwy świeżo zmielony czarny pieprz sól czerwone tabasco - ok. pół łyżeczki olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego natka pietruszki do dekoracji Białą cebulę obieram i wbijam w nią goździki. Namoczoną przez noc fasolę gotuję do miękkości wraz z cebulą z goździkami i listkiem laurowym. Solę od koniec gotowania. Ugotowaną fasolę odcedzam, wyrzucając listek laurowy i cebulę i odstawiam do wystygnięcia. Całe główki czosnku kroję wszerz na pół. Niewielkie naczynie żaroodporne smaruję olejem i układam w nim czosnek przecięciem do góry. Skrapiam olejem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Będzie gotowy, gdy zmięknie i lekko się zezłoci. Cebulę kroję w piórka, a połówkę papryki w kostkę. Wystudzoną fasolę miksuję na gładką masę z wyciśniętym z łupinek czosnkiem jednocześnie wlewając po trochu oliwę. Fasolową masę mieszam z cebulą i papryką, oraz przyprawiam solą, pieprzem i koniecznie sporą ilością tabasco. Rigatoni mocno czosnkowe z brokułami Ragiatoni to makaton rurki - grube paczka rigatoni - pół kilograma średniej wielkości brokuł 5 ząbków czosnku 5 dag parmezanu 5 łyżek oliwy sól świeżo zmielony, czarny pieprz Danie to bardzo szybkie w przygotowaniu i jeszcze piękniej wyglądające na talerzu. A robi się je tyle czasu, ile się gotuje rigatoni - czyli około 15 minut. A więc najpierw gar z wodą na makaron. Dużo tej wody, osolonej z łyżka oliwy. Kiedy wrze wrzucam makaron i mieszam - ten makaron lubi się sklejać i przywierać do dna. W drugim garnku gotuję na parze podzielonego na średniej wielkości różyczki i wcześniej umytego brokuła. Brokuł na parze gotuje się około 5 minut. W tym czasie obieram czosnek i kroję go na bardzo cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oliwy, kiedy gorąca wrzucam na nią czosnek i energicznie mieszam - czosnek smażę około pół minuty. Kiedy po kuchni rozejdzie się wspaniały jego zapach dodaję do patelni ugotowanego [prawie surowego] brokuła, solę, pieprzę i smażę przez kilka chwil na dużym ogniu. W tym momencie rigatoni powinno być al. Dente. Makaron odcedzam i wrzucam na patelnię. Kilka chwil potrawa dochodzi często mieszana na patelni do całego swojego bogactwa smaku. Teraz makaron układam na talerzach, posypuje odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i świeżo startym parmezanem. Podaję udekorowane natką pietruszki. Ruskie pierogi z serem pleśniowym mocno czosnkowe: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków ¼ kg twarogu półtłustego 2 duże cebule 4 ząbki czosnku (może być więcej zależy jak kto lubi) kawałek sera pleśniowego (około 5 dag) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli czosnkowej 1 łyżeczka soli cebulowej 2 łyżeczki pieprzu (najlepiej białego) Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli około ½ szklanki gorącej wody Mąkę przesiać, dodać około 1 płaskiej łyżeczki soli, wbić jajko, i dokładnie wyrobić dolewając stopniowo gorącą wodę. Po wyrobieniu, odstawić na około 20 min. Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej cebulę i czosnek. Przygotować maszynkę do mielenia mięsa. Twaróg podzielić na małe kawałki i wrzucać do maszynki na przemian z ziemniakami, pokruszonym serem pleśniowym a także dodawać łyżką podsmażoną cebulę i czosnek. Gdy już wszystko będzie zmielone. Dodać po łyżeczce soli czosnkowej, cebulowej i około 2 łyżeczek pieprzu najlepiej białego (może być mniej). Dokładnie wyrobić farsz, tzn. wymieszać i zagnieść. Ciasto cienko rozwałkować na blacie posypanym mąką. Wycinać krążki przy pomocy dużej szklanki. Na środku każdego ułożyć porcję farszu, brzegi ciasta zmoczyć wodą i dokładnie posklejać (można również dociskać przy pomocy widelca). Zagotować około 3 litry wody, osolić. Wrzucać pierogi partiami i gotować około 3min do momentu, aż wypłyną. Po czym delikatnie wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu. Można polać roztopionym masłem, lub masłem i podsmażona cebulką.
__________________
Połam język ![]() Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
Cytat:
![]() Czosnku nie kroję w plasterki, a siekam - dość grubo. I pomijam pietruszkę. Jakoś zaburza mi kompozycję smakową ![]()
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..." ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:36.