Dania...czosnkowe :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2007-07-31, 11:21   #1
layla_lbn
Zakorzenienie
 
Avatar layla_lbn
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Warszawa (czasem Lublin)
Wiadomości: 17 437
GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Dania...czosnkowe :)


Jako wielka fanka przyprawy jaką jest czosnek postanowiłam założyć wątek

Macie jakieś przepisy na typowo czosnkowe dania?
I raczej lekkie (bo przeważnie jak się biorę za coś czosnkowego, to ze względów zapachowych wieczorem)

Ja ze swojej strony mogę polecić osławioną już na forum sałatkę z gyrosa, tylko z czosnkiem

Ja robię wg tego przepisu:
Sałatka:
60 dkg piersi z kurczaka/indyka
1 kapusta pekińska
1 przyprawa do gyrosa
2 cebule czerwone
ogórki konserwowe
puszka kukurydzy konserwowej
ketchup pikantny
majonez

Sos:
duży jogurt naturalny
2 pęczki koperku
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
sól
pieprz

Koperek posiekać, czosnek rozgnieść i wymieszać wszystkie składniki sosu. Wykonanie sałatki: Mięso pokroić w niewielkie kawałki, usmażyć z przyprawą do gyrosa i pozostawić do wystygnięcia. Następnie układać warstwami: pół pokrojonej kapusty pekińskiej, usmażone mięso, cebulę pokrojoną w kostkę, 5 ogórków konserwowych również pokrojonych w kostkę, odsączoną kukurydzę, kukurydzę polać ketchupem , warstwa majonezu i na sam koniec resztę kapusty pekińskiej. Sałatkę podawać z sosem.

Przepis pochodzi z tej strony: http://www.dobrakuchnia.com/index.ph...1144&Itemid=94

Poza tym czosnek granulowany/ bardzo drobno posiekany dodaję do tostów

Dewolaje (jakkolwiek to się pisze) też robię z czosnkiem

Sos czosnkowy:

Składniki
• jogurt naturalny bez cukru,
• pół główki czosnku,
• świeża natka pietruszki,
• 2-3 łyżki majonezu,
• sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ząbki czosnku wyciskamy, kroimy na drobno natkę pietruszki, dodajemy jogurt i majonez, całości mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy na trochę do lodówki. Smacznego

(Przepis pochodzi z tej strony: http://pychotka.pl/pychotka/index.ph...6lnie+zapisana.)

PS, a może któraś z lublinianek ma przepis na te paluszki z czosnkiem podawane u Szewca do sałatek?

A Wy macie jakieś przepisy na "czosnkowe dania"?
__________________
Gdy już posmakowałeś lotu,
zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo,
bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje


layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-31, 18:58   #2
w_isienka
Zadomowienie
 
Avatar w_isienka
 
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 1 069
Dot.: Dania...czosnkowe :)

Jako fanka czosnku przedstawiem przepis na zapiekanke makaronowa ze szpinakiem.

Potrzeba:
ugotowany na pół-twardo makaron (mogą być swiderki, kokardki, kolanka itp.) - około 1/2 paczki.
1 paczka mrożonego szpinaku
1-2-3 ząbki czosnku (jak kto lubi)
1 mała śmietanka (może być 12% lub 18%)
30 dag sera Rokpol (lub Lazur lub innego z niebieską plesnią)
1 łyżeczka masła

Szpinak rozmrozić, rozpuścic w garnku razem z masłem i zmiażdzonym czosnkiem, pogotować aż szpinak zacznie "bulgotać" i dodać śmietanę. Chwilke pogotować.
naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Wsypywać/wlewać warstwami makaron, masę szpinakową, pokruszony ser rekpol tak by na wierzchu "wylądował" ser. Włożyc do gorącego piekanika (180 stopni) na 15-20 min. (aż ser na wierzchu sie rozpuści).
Smaczego!


Istnieje też zmodyfikowana wersja tej zapiekanki:
Zamiast śmietanki daje się ser feta i nie daje się wtedy już sera Rokpol tylko posypuje się startym, żółtym serem na wierzchu zapiekanki. Reszta jest tak samo
w_isienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-01, 09:46   #3
layla_lbn
Zakorzenienie
 
Avatar layla_lbn
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Warszawa (czasem Lublin)
Wiadomości: 17 437
GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn
Dot.: Dania...czosnkowe :)

Cytat:
Napisane przez w_isienka Pokaż wiadomość
Jako fanka czosnku przedstawiem przepis na zapiekanke makaronowa ze szpinakiem.

Potrzeba:
ugotowany na pół-twardo makaron (mogą być swiderki, kokardki, kolanka itp.) - około 1/2 paczki.
1 paczka mrożonego szpinaku
1-2-3 ząbki czosnku (jak kto lubi)
1 mała śmietanka (może być 12% lub 18%)
30 dag sera Rokpol (lub Lazur lub innego z niebieską plesnią)
1 łyżeczka masła

Szpinak rozmrozić, rozpuścic w garnku razem z masłem i zmiażdzonym czosnkiem, pogotować aż szpinak zacznie "bulgotać" i dodać śmietanę. Chwilke pogotować.
naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Wsypywać/wlewać warstwami makaron, masę szpinakową, pokruszony ser rekpol tak by na wierzchu "wylądował" ser. Włożyc do gorącego piekanika (180 stopni) na 15-20 min. (aż ser na wierzchu sie rozpuści).
Smaczego!


Istnieje też zmodyfikowana wersja tej zapiekanki:
Zamiast śmietanki daje się ser feta i nie daje się wtedy już sera Rokpol tylko posypuje się startym, żółtym serem na wierzchu zapiekanki. Reszta jest tak samo
A nie znasz jeszcze innej wersji, bez szpinaku , bo nie przepadam za szpinakiem
__________________
Gdy już posmakowałeś lotu,
zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo,
bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje


layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-01, 14:04   #4
w_isienka
Zadomowienie
 
Avatar w_isienka
 
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 1 069
Dot.: Dania...czosnkowe :)

Cytat:
A nie znasz jeszcze innej wersji, bez szpinaku , bo nie przepadam za szpinakiem
Ja też nie przepadałam zanim nie zrobiłam tej zapiekanki Zdecydowanie polecam szpinak, bo tak doprawiony nie smakuje jak "standardowy". Przełam sie i spróbuj - naprawde WARTO!
w_isienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-01, 14:07   #5
layla_lbn
Zakorzenienie
 
Avatar layla_lbn
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Warszawa (czasem Lublin)
Wiadomości: 17 437
GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn
Dot.: Dania...czosnkowe :)

Cytat:
Napisane przez w_isienka Pokaż wiadomość
Ja też nie przepadałam zanim nie zrobiłam tej zapiekanki Zdecydowanie polecam szpinak, bo tak doprawiony nie smakuje jak "standardowy". Przełam sie i spróbuj - naprawde WARTO!
Szpinak po raz pierwszy i ostatni jadłam z 15 lat temu .

Może się przełamię, ale się boję...
A masz może jeszcze jakieś czosnkowe przepisy?
__________________
Gdy już posmakowałeś lotu,
zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo,
bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje


layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-01, 15:07   #6
Stramenopile
Raczkowanie
 
Avatar Stramenopile
 
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 129
Dot.: Dania...czosnkowe :)

Proste i smaczniutkie

Jednego całego francuza (inaczej weka) należy w specyficzny sposób porozkrajać - tak jak na normalne, ok. 1,5 cm kromeczki, ale zostawiając przy dnie kilka milimetrów - tak by wszystkie kromki były ze sobą na dnie połączone.
Następnie przygotowujemy masełko czosnkowe: po prostu w miseczce należe zmieszać razem masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę (dziadek do czosnku ).
Wszystkie połączone kromeczki należy smarować masłem czosnkowym z obu stron.
Takie cóś wkładamy do piekarnika i ściskamy czymś tak, by kromeczki przylegały znów do siebie.
Kiedy cudo będzie już chrupiące na zewnątrz (w środku mięciutkie i pachnące masełkiem i czosnkiem) należy je wyjąć i zjeść.
Dobre ze starszą weką.
Stramenopile jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-01, 15:19   #7
w_isienka
Zadomowienie
 
Avatar w_isienka
 
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 1 069
Dot.: Dania...czosnkowe :)

Nie mam pojecia co to jest ta "weka", ale ja robie cos podobnego ale jako zapiekanki czosnkowe. Bułkę paryską (lub bagietkę) kroję na kromki i smaruję masłem czosnkowym (masło nalezy zmieszać ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku) - ilośc zależy od tego jak b ardzo lubi sie czuc smak czosnku. Czosnkowe kromeczki posypuje startym zóltym serem i do piekarnika Można piec tylko do momentu gdy stopi sie ser lub nieco dłużej, aż ser zrobi się chrupiący.
Smacznego!
w_isienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-08-01, 19:37   #8
Stramenopile
Raczkowanie
 
Avatar Stramenopile
 
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 129
Dot.: Dania...czosnkowe :)

no weka, inaczej francuz, to coś jak bagietka, tylko szersze i troszkę różni się smakiem. Nie jest chyba takie lekkie, bardziej... bułkowe.
Z bagietki raczej trudno by było takie kromeczki maleńskie kroić, ale jak ktoś by się na to porwał, pewnie wyszło by co najmniej równie pyszne.
Stramenopile jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-01, 19:41   #9
layla_lbn
Zakorzenienie
 
Avatar layla_lbn
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Warszawa (czasem Lublin)
Wiadomości: 17 437
GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn
Dot.: Dania...czosnkowe :)

Cytat:
Napisane przez Stramenopile Pokaż wiadomość
no weka, inaczej francuz, to coś jak bagietka, tylko szersze i troszkę różni się smakiem. Nie jest chyba takie lekkie, bardziej... bułkowe.
Z bagietki raczej trudno by było takie kromeczki maleńskie kroić, ale jak ktoś by się na to porwał, pewnie wyszło by co najmniej równie pyszne.
A ja myślałam, że chodzi o wek
__________________
Gdy już posmakowałeś lotu,
zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo,
bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje


layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-01, 20:13   #10
ziel__ona
Przyczajenie
 
Avatar ziel__ona
 
Zarejestrowany: 2007-03
Lokalizacja: pabianice
Wiadomości: 11
GG do ziel__ona
Dot.: Dania...czosnkowe :)

Sos czosnkowy własnej roboty do pizzy...tez włansej roboty;> wszySTkie pizzerie sie chowaja <przynajmniej jesli o sos chodzi<haha>;> przepisu podawała nie bede bo pewnie i tak kazdy zna...
ziel__ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-01, 21:04   #11
atka884
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 33
Dot.: Dania...czosnkowe :)

podaje przepis na salatke krabowa:

paluszki krabowe(najtansze w leclerku-9,99/kg)
makaron ryzowy(tao tao, carrefour-ok 3,50)
ser
kukurydza
majonez
jogurt naturalny
czosnek
przyprawy np. tzatzyki z prymatu, albo sos czosnkowy z winiar lub knorra(ok 1 zl)

Przygotowanie:
-rozmrozone paluszki krabowe kroimy w drobna kosteczke
-makaron ryzowy, zalewamy wrzatkiem, odstawiamy na ok 3 minutki,odcedzamy, mozna go pokroic zeby nie byl zbyt dlugi
-ser zetrzec na tarce
-kukurydze odsaczyc z zalewy

-SOS:2-3 lyzki majonezu+jogurtem naturalnym +2 zabki czosnku+przyprawy

Łaczymy skladniki, i gotowe
Oczywiscie, proporcje zaleza od tego jaka ilosc salatki bedziecie chcialy
miec, tak samo z przyprawami, -/+ czosnku

Zycze SMACZNEGO!
__________________
Kochaj każdy dzień!
atka884 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-01, 22:50   #12
Stramenopile
Raczkowanie
 
Avatar Stramenopile
 
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 129
Dot.: Dania...czosnkowe :)

Cytat:
Napisane przez layla_lbn Pokaż wiadomość
A ja myślałam, że chodzi o wek
A cóż to???
A naprawdę nie słyszałyście o francuzie/ wece? Już nie wiem... Może to jakieś regionalne?
Stramenopile jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-02, 10:44   #13
lemontea
Wtajemniczenie
 
Avatar lemontea
 
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 686
Dot.: Dania...czosnkowe :)

Cytat:
Napisane przez Stramenopile Pokaż wiadomość
A cóż to???
A naprawdę nie słyszałyście o francuzie/ wece? Już nie wiem... Może to jakieś regionalne?
ja słyszałam własnie w kontekście opowiadania-anegdoty o niezrozumieniu z powodu gwary o bułce paryskiej własnie jako o wece
__________________
.

"Dziecko to dar od Pana, to cząstka Nieba na Ziemi".
córeczka



Proszę odpisuj u mnie
NOWY wątek z wymianą https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post24625256
lemontea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-02, 10:50   #14
lemontea
Wtajemniczenie
 
Avatar lemontea
 
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 686
Dot.: Dania...czosnkowe :)

znalazłam

http://pl.wikipedia.org/wiki/Weka
__________________
.

"Dziecko to dar od Pana, to cząstka Nieba na Ziemi".
córeczka



Proszę odpisuj u mnie
NOWY wątek z wymianą https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post24625256
lemontea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-02, 11:00   #15
gothika
Zakorzenienie
 
Avatar gothika
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 9 553
GG do gothika
Dot.: Dania...czosnkowe :)

i ja uwielbiam czosnek:

makaron z sosem z tuńczyka czosnku i pietruchy
skł
tuńczyk w puszce w oleju, dużo pietruszki, czosnek, sól. Makaron (durum) gotujemy, reszte skądników chwilę dusimy na patelni, mieszamy z makaronem i dodajemy parmezan.


śledź ala matias

sos robimy pół na pół ze śmietany i majonezu, dodajemy czosnek świeży, mieszamy ze śledzikami.


Sama dla siebie robiłam taki prosty makaron:
Makaron spagetti gotujemy, mieszamy z oliwą, dużo czosnku świeżego i pietruchy i parmezan.


Wszystko to ubustwiam
gothika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-02, 11:05   #16
lemontea
Wtajemniczenie
 
Avatar lemontea
 
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 686
Dot.: Dania...czosnkowe :)

Cytat:
Napisane przez gothika Pokaż wiadomość
i

śledź ala matias

sos robimy pół na pół ze śmietany i majonezu, dodajemy czosnek świeży, mieszamy ze śledzikami.

a ten śledz to tego sosu to jaki? gotowy kupujesz w oleju? czy taki surowy - solony ? jak taki przyżądzić?
__________________
.

"Dziecko to dar od Pana, to cząstka Nieba na Ziemi".
córeczka



Proszę odpisuj u mnie
NOWY wątek z wymianą https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post24625256
lemontea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-02, 11:29   #17
layla_lbn
Zakorzenienie
 
Avatar layla_lbn
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Warszawa (czasem Lublin)
Wiadomości: 17 437
GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn
Dot.: Dania...czosnkowe :)

Cytat:
Napisane przez Stramenopile Pokaż wiadomość
A cóż to???
A naprawdę nie słyszałyście o francuzie/ wece? Już nie wiem... Może to jakieś regionalne?
Wek-ot, po prostu słoik do przechowywania przetworów
Akurat domyśliłam się, że w przepisie nie chodzi Ci o słoik

A chyba kumam, chodzi o bagietkę (francuską)
Cytat:
Napisane przez ziel__ona Pokaż wiadomość
Sos czosnkowy własnej roboty do pizzy...tez włansej roboty;> wszySTkie pizzerie sie chowaja <przynajmniej jesli o sos chodzi<haha>;> przepisu podawała nie bede bo pewnie i tak kazdy zna...
Podaj!


Bagietka:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 450px-Morning_baguettes.jpg (74,9 KB, 34 załadowań)
__________________
Gdy już posmakowałeś lotu,
zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo,
bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje


layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-02, 11:38   #18
gothika
Zakorzenienie
 
Avatar gothika
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 9 553
GG do gothika
Dot.: Dania...czosnkowe :)

Cytat:
Napisane przez lemontea Pokaż wiadomość
a ten śledz to tego sosu to jaki? gotowy kupujesz w oleju? czy taki surowy - solony ? jak taki przyżądzić?
kupuje takiego ala matias/solony, może tez być marynowany - napewno nie w oleju. Jak mam matiasa to go moczę by sól wyszła, kroję na części, i wrzucam do sosu - najlepiej jak się przegryzie w lodówce.
gothika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-02, 14:04   #19
lemontea
Wtajemniczenie
 
Avatar lemontea
 
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 686
Dot.: Dania...czosnkowe :)

Cytat:
Napisane przez gothika Pokaż wiadomość
kupuje takiego ala matias/solony, może tez być marynowany - napewno nie w oleju. Jak mam matiasa to go moczę by sól wyszła, kroję na części, i wrzucam do sosu - najlepiej jak się przegryzie w lodówce.
na pewno sprobuję
__________________
.

"Dziecko to dar od Pana, to cząstka Nieba na Ziemi".
córeczka



Proszę odpisuj u mnie
NOWY wątek z wymianą https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post24625256
lemontea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-03, 12:03   #20
una creatura bella
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
Dot.: Dania...czosnkowe :)

Cytat:
Napisane przez Stramenopile Pokaż wiadomość
A cóż to???
A naprawdę nie słyszałyście o francuzie/ wece? Już nie wiem... Może to jakieś regionalne?
Regionalne, regionalne . Typowo krakowskie


weka = angielka = bułka paryska = francuz = bułka wrocławska

Nie jest to dokładnie to samo co bagietka.
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..."
una creatura bella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-03, 12:38   #21
layla_lbn
Zakorzenienie
 
Avatar layla_lbn
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Warszawa (czasem Lublin)
Wiadomości: 17 437
GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn
Dot.: Dania...czosnkowe :)

Cytat:
Napisane przez una creatura bella Pokaż wiadomość
Regionalne, regionalne . Typowo krakowskie


weka = angielka = bułka paryska = francuz = bułka wrocławska

Nie jest to dokładnie to samo co bagietka.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Bagietka_(pieczywo)
Bułka paryska=bagietka
__________________
Gdy już posmakowałeś lotu,
zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo,
bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje


layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-03, 12:51   #22
una creatura bella
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
Dot.: Dania...czosnkowe :)

Cytat:
Napisane przez layla_lbn Pokaż wiadomość
Będę się upierać przy swoim .

Wystarczająco dużo wek w swoim życiu skonsumowałam, żeby nie mylić ich z bagietką .
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..."
una creatura bella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-03, 14:23   #23
AaniaA
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 8 630
Dot.: Dania...czosnkowe :)

No to moja salatka z czosnkiem :
  • liscie salaty (ile kto lubi )
  • pomidory pokrojone w kostke
  • ogorki pokrojone w kostke
  • serek topiony w kostce
  • serek wiejski
  • 4-5 zabkow czosnku wycisnietego, nie pokrojonego
  • oliwa z oliwek
  • ocet winogronowy
  • sol, pieprz, cukier do smaku

Smacznego .
AaniaA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-08-03, 17:11   #24
Olkaaaa_s
Zakorzenienie
 
Avatar Olkaaaa_s
 
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 4 375
Dot.: Dania...czosnkowe :)

O ludzie, weka to jest po prostu białe pieczywo przypominające w smaku bułkę

Jak będę miała czas, podam przepis na włoską zupę-krem czosnkową
Olkaaaa_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-03, 18:12   #25
layla_lbn
Zakorzenienie
 
Avatar layla_lbn
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Warszawa (czasem Lublin)
Wiadomości: 17 437
GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn
Dot.: Dania...czosnkowe :)

Cytat:
Napisane przez una creatura bella Pokaż wiadomość
Będę się upierać przy swoim .

Wystarczająco dużo wek w swoim życiu skonsumowałam, żeby nie mylić ich z bagietką .
Więc Wikipedia kłamie
Cytat:
Napisane przez Olkaaaa_s Pokaż wiadomość
O ludzie, weka to jest po prostu białe pieczywo przypominające w smaku bułkę

Jak będę miała czas, podam przepis na włoską zupę-krem czosnkową
W mym mieście na taką podłużną bułkę w smaku taka jak np. kajzerki mówi się "parówka"

Dobra, ale dość tych "kłotni", lepiej podajmy jakieś nowe przepisy
__________________
Gdy już posmakowałeś lotu,
zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo,
bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje


layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-03, 19:27   #26
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
Dot.: Dania...czosnkowe :)

Cytat:
Napisane przez Stramenopile Pokaż wiadomość
A cóż to???
A naprawdę nie słyszałyście o francuzie/ wece? Już nie wiem... Może to jakieś regionalne?
Cytat:
Napisane przez una creatura bella Pokaż wiadomość
Regionalne, regionalne . Typowo krakowskie


weka = angielka = bułka paryska = francuz = bułka wrocławska

Nie jest to dokładnie to samo co bagietka.
dokladnie weka to taki maly chlebek o smaku bulki. Typowo polskie. Natomiast bagietka jest pieczywem francuskim - bardziej pustawa w srodku, wypiekana zupelnie inna technologia. I zupelnie inaczej smakuje

Ja dolaczam cicho i skromnie do fanek czosnku

jak gotuje (rzadko, a jednak) to w wielu potrawach stosuje prosta zasade im wiecej czosnku tym lepiej.

Jednak nazwa czosnkowe potrawy kojarzy mi sie z zupa-krem czosnkowa, zapiekanka ziemniaczana z czosnkiem czy wrescie pieczone udka z kurczaka nadziewane pelnymi zabkami czosnku (genialnie sie rozpiekaja pod skorka ). Duzo czosnku mozna tez dodac do sosu do spaghetti (sos pomidorowo-czosnkowy).
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-03, 20:07   #27
Olkaaaa_s
Zakorzenienie
 
Avatar Olkaaaa_s
 
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 4 375
Dot.: Dania...czosnkowe :)

ok, koniec konfliktu wekowo-bagietkowego

A ja zgubiłam przepis na zupę krem czosnkową

Dobra, miałam nie jeśc dziś kolacji, więc spadam z tego wątku
Olkaaaa_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-08-03, 23:52   #28
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
Dot.: Dania...czosnkowe :)

Znalazlam kilka linkow do przepisow zupy-krem czosnowej

Składniki:
4 pokrojone w kostkę cebule
2 główki pokrojonego drobno czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1 szklanka pokruszonego miąższu bułki
1 liść laurowy
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka gałązek natki pietruszki
1,5 litra rosołu z drobiu
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą, dodać pokrojony czosnek i cebulę, dusić przez około 30 minut na wolnym ogniu mieszając, nie rumienić! Dolać rosół drobiowy, dodać liść laurowy i związane nitką gałązki tymianku i pietruszki. Gotować przez około 10 minut na wolnym ogniu, usunąć z wywary zieleninę i liść laurowy. Do wywaru wsypać bułkę i gotować jeszcze przez 10 minut, zmiksować blenderem, przecedzić przez sito. Podawać z groszkiem ptysiowym.

zrodlo: http://pychotka.pl/pychotka/content/view/4307/55/

i jeszcze

ZUPA-KREM Z PIECZONEGO CZOSNKU I ZIEMNIAKÓW

Składniki
2 główki czosnku
duża cebula
2 – 3 ziemniaki
570 ml bulionu drobiowego
szczypiorek
zielona pietruszka

Przygotowanie
Z obu główek czosnku odkrawamy wierzchy. Kładziemy je na folii aluminiowej, polewamy odrobiną oliwy i folię zawijamy. Czosnek pieczemy 35 – 40 minut w 200 stopniach Celsjusza. Upieczony będzie konsystencją przypominał pastę – po tym poznamy, że jest już gotowy.
Rozgrzewamy w rondelku łyżeczkę oliwy i podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy obie główki czosnku, wyciskając go jak pure. Podsmażamy, dopóki cebula się nie zeszkli, a smaki nie wymieszają. Dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Zalewamy bulionem, dorzucamy garść posiekanego szczypiorku, trochę zielonej pietruszki i porządną szczyptę czarnego pieprzu. Wszystko razem mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i powoli gotujemy przez 25 minut. Gdy ziemniaki są już miękkie – zupę miksujemy na krem, przelewamy do wazy, posypujemy natką pietruszki i podajemy.
zrodlo: http://kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,799
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-04, 07:56   #29
Sathi
Zakorzenienie
 
Avatar Sathi
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: uroczysko
Wiadomości: 5 656
Dot.: Dania...czosnkowe :)

Pikantny dip z czerwonej fasoli i pieczonego czosnku
1 szklanka czerwonej fasoli
2 główki czosnku
0,5 czerwonej papryki
1 średnia czerwona cebula
1 średnia biała cebula
5 goździków
1 listek laurowy
0,5 szklanki oliwy
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
czerwone tabasco - ok. pół łyżeczki
olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego
natka pietruszki do dekoracji

Białą cebulę obieram i wbijam w nią goździki.
Namoczoną przez noc fasolę gotuję do miękkości wraz z cebulą z goździkami i listkiem laurowym. Solę od koniec gotowania.
Ugotowaną fasolę odcedzam, wyrzucając listek laurowy i cebulę i odstawiam do wystygnięcia.
Całe główki czosnku kroję wszerz na pół.
Niewielkie naczynie żaroodporne smaruję olejem i układam w nim czosnek przecięciem do góry. Skrapiam olejem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Będzie gotowy, gdy zmięknie i lekko się zezłoci.
Cebulę kroję w piórka, a połówkę papryki w kostkę.
Wystudzoną fasolę miksuję na gładką masę z wyciśniętym z łupinek czosnkiem jednocześnie wlewając po trochu oliwę.
Fasolową masę mieszam z cebulą i papryką, oraz przyprawiam solą, pieprzem i koniecznie sporą ilością tabasco.

Rigatoni mocno czosnkowe z brokułami
Ragiatoni to makaton rurki - grube

paczka rigatoni - pół kilograma
średniej wielkości brokuł
5 ząbków czosnku
5 dag parmezanu
5 łyżek oliwy
sól
świeżo zmielony, czarny pieprz

Danie to bardzo szybkie w przygotowaniu i jeszcze piękniej wyglądające na talerzu.
A robi się je tyle czasu, ile się gotuje rigatoni - czyli około 15 minut. A więc najpierw gar z wodą na makaron. Dużo tej wody, osolonej z łyżka oliwy. Kiedy wrze wrzucam makaron i mieszam - ten makaron lubi się sklejać i przywierać do dna.
W drugim garnku gotuję na parze podzielonego na średniej wielkości różyczki i wcześniej umytego brokuła.
Brokuł na parze gotuje się około 5 minut. W tym czasie obieram czosnek i kroję go na bardzo cieniutkie plasterki.
Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oliwy, kiedy gorąca wrzucam na nią czosnek i energicznie mieszam - czosnek smażę około pół minuty. Kiedy po kuchni rozejdzie się wspaniały jego zapach dodaję do patelni ugotowanego [prawie surowego] brokuła, solę, pieprzę i smażę przez kilka chwil na dużym ogniu. W tym momencie rigatoni powinno być al. Dente. Makaron odcedzam i wrzucam na patelnię. Kilka chwil potrawa dochodzi często mieszana na patelni do całego swojego bogactwa smaku.
Teraz makaron układam na talerzach, posypuje odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i świeżo startym parmezanem.
Podaję udekorowane natką pietruszki.

Ruskie pierogi z serem pleśniowym mocno czosnkowe:
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
¼ kg twarogu półtłustego
2 duże cebule
4 ząbki czosnku (może być więcej zależy jak kto lubi)
kawałek sera pleśniowego (około 5 dag)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli czosnkowej
1 łyżeczka soli cebulowej
2 łyżeczki pieprzu (najlepiej białego)

Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
około ½ szklanki gorącej wody

Mąkę przesiać, dodać około 1 płaskiej łyżeczki soli, wbić jajko, i dokładnie wyrobić dolewając stopniowo gorącą wodę. Po wyrobieniu, odstawić na około 20 min.
Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej cebulę i czosnek.
Przygotować maszynkę do mielenia mięsa. Twaróg podzielić na małe kawałki i wrzucać do maszynki na przemian z ziemniakami, pokruszonym serem pleśniowym a także dodawać łyżką podsmażoną cebulę i czosnek. Gdy już wszystko będzie zmielone. Dodać po łyżeczce soli czosnkowej, cebulowej i około 2 łyżeczek pieprzu najlepiej białego (może być mniej). Dokładnie wyrobić farsz, tzn. wymieszać i zagnieść.
Ciasto cienko rozwałkować na blacie posypanym mąką. Wycinać krążki przy pomocy dużej szklanki. Na środku każdego ułożyć porcję farszu, brzegi ciasta zmoczyć wodą i dokładnie posklejać (można również dociskać przy pomocy widelca).
Zagotować około 3 litry wody, osolić. Wrzucać pierogi partiami i gotować około 3min do momentu, aż wypłyną. Po czym delikatnie wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu.
Można polać roztopionym masłem, lub masłem i podsmażona cebulką.
__________________
Połam język
Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.


MIŁEGO DNIA
Sathi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-04, 11:54   #30
una creatura bella
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
Dot.: Dania...czosnkowe :)

Cytat:
Napisane przez Sathi Pokaż wiadomość
.

Rigatoni mocno czosnkowe z brokułami
Ragiatoni to makaton rurki - grube
paczka rigatoni - pół kilograma
średniej wielkości brokuł
5 ząbków czosnku
5 dag parmezanu
5 łyżek oliwy
sól
świeżo zmielony, czarny pieprz

Danie to bardzo szybkie w przygotowaniu i jeszcze piękniej wyglądające na talerzu.
A robi się je tyle czasu, ile się gotuje rigatoni - czyli około 15 minut. A więc najpierw gar z wodą na makaron. Dużo tej wody, osolonej z łyżka oliwy. Kiedy wrze wrzucam makaron i mieszam - ten makaron lubi się sklejać i przywierać do dna.
W drugim garnku gotuję na parze podzielonego na średniej wielkości różyczki i wcześniej umytego brokuła.
Brokuł na parze gotuje się około 5 minut. W tym czasie obieram czosnek i kroję go na bardzo cieniutkie plasterki.
Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oliwy, kiedy gorąca wrzucam na nią czosnek i energicznie mieszam - czosnek smażę około pół minuty. Kiedy po kuchni rozejdzie się wspaniały jego zapach dodaję do patelni ugotowanego [prawie surowego] brokuła, solę, pieprzę i smażę przez kilka chwil na dużym ogniu. W tym momencie rigatoni powinno być al. Dente. Makaron odcedzam i wrzucam na patelnię. Kilka chwil potrawa dochodzi często mieszana na patelni do całego swojego bogactwa smaku.
Teraz makaron układam na talerzach, posypuje odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i świeżo startym parmezanem.
Podaję udekorowane natką pietruszki.
Uwielbiam to danie, tyle że ja używam większej ilości oliwy, czosnku i brokułów, a zamiast rigatoni wybieram spaghetti .
Czosnku nie kroję w plasterki, a siekam - dość grubo. I pomijam pietruszkę. Jakoś zaburza mi kompozycję smakową . Czasem dodaję też uprażony na suchej patelni sezam.
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..."
una creatura bella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:36.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.