|
|||||||
| Notka |
|
| Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Dieta dla nastolatki.
Witam.
![]() Mam prawie 15lat. Chcę schudnąć 4kg... w czasie max 1,5 mies. Jaka dieta będzie dla mnie odpowiednia? Chodzi mi o max ilośc kalorii. Co myślicie o 1300-1400 kcal? Dodam też tyle, że w czasie tej dietki będe troche ćwiczyła - czyt - codziennie 5 km marszu, 30-40min na rowerku stacjonarnym, 10-20 min hula hop. W szkole wf codziennie
Edytowane przez Alisse Czas edycji: 2009-08-22 o 01:37 |
|
|
|
|
#2 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Dieta dla nastolatki.
Cytat:
1,5 miesiaca to okolo 6 tygodni. a taka dozwolona norma to 1 kg w tydzien. Ty mozesz pozwolic sobie na niepelne kilo na tydzien, wiec tym bardziej Ci sie uda powodzenia zycze
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Uważam, że liczenie kalorii nie będzie zbyt efektywne. Powinnaś zwracać większą uwagę na skład produktów, które jesz. Chodzi o to abyś dostarczała organizmowi odpowiednią ilość składników mineralnych. Inaczej może się to skończyć niedoborem witamin i aminokwasów, w konsekwencji wypadaniem włosów, problemami z cerą i paznokciami. Radzę zasięgnąć opinii dlekarza lub dietetyka. Życzę powodzenia w osiągnięciu celu. Pozdrawiam.
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
nie lepiej stosować dietę MŻ-WR?
|
|
#5 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Dużo się ruszasz, więc myślę, że spokojnie możesz nawet więcej, tylko koniecznie zwróć uwagę w jakiej postaci te kalorie są dostarczane
Chodzi o to, żebyś tak jak pisze Megan, dostarczyła swojemu organizmowi wszystko co niezbędne, ale nie dostarczała nic co wnosi same kalorie bez żadnych wartości |
|
|
|
|
#7 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Aktualnie codziennie jadam jakieś 4 posiłki. Rano ciemna bułeczka z ziarnami, z białym serkiem kanapkowym lub pomidorkiem, za jakieś 3-3,5h obiad.. tu róznie. później jakiś owoc, np nektarynka i na kolacje przeważnie jadam jogurt (100kcal) z otrębami moze byc?
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie wiem jakie Ty jadasz, ale często są tylko barwione na ciemno i wrzucone parę ziarenek przyjrzyj się jej i ewentualnie zastąp ją np. grahamką, albo zwykłym razowcem. Poza tym - proponuję na tą bułeczkę nie albo serek albo pomidorek tylko jedno i drugie. A najlepiej zastąp ten serek nornalnym twarogiem - możesz go rozgnieść z jogurtem naturalnym (zamiast śmietany) i wkroić koperek, rzodkiewkę itp. A jak nie masz czasu to po prostu serek wiejski albo grani. A jak masz więcej czasu to zamiast kanapki proponuję urozmaicenie - np. owsiankę - z owocami, z orzechami i z czym jeszcze lubisz , albo placuszki owsiane (właśnie dzisiaj testowałam przepis z innego wątku - pycha tutaj jest: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...0&postcount=88Poza tym ten jogurt z kolacji przerzuciłabym na drugie śniadanie, oczywiście naturalny, nie owocowy ![]() A na kolację zamiast jogurtu - kawałek mięska albo ryby z jakimś warzywkiem albo jajecznica, albo jajko w jakiejś innej postaci - np. sałatka z makrelą ![]() I wtedy będą rzeczywiście 4 posiłki, bo ta nektarynka to posiłkiem nie jest, raczej przegryzką
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jestem w technikum zywieniowym jesli chcesz to podaj wzrost i wage oblicze ci ile przy twoich wymiarach powinnas sporzywac kcal dziennie. Chyba nawet jmam tabelke jakas. Jesli chcesz schudnąć to bedziesz musiała spożywać ok 1ookcal mniej.Napisalas co mniej wiecej spożywasz, aktualnie wciagu dnia ,nie wiem jak wyglada obiad ale wydaje mi sie ze jest tu mniej niz 1300-1400kcal ---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- Ale wieczorkiem tym sie zajme bo zaraz pedze na rowerek (tez sie odchudzam |
|
|
|
|
|
#10 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
(spory brzuszek) i dlatego chciałabym zrzucić parę kg.Tak jak napisałam to jem od niedawna. Od jakiś 2-3 tygodni. Wcześniej wcinałam dużo słodyczy i fast foodów. Obiady jem zazwyczaj obfite, np. ziemniaki, sos koperkowy, filet z dorsza, warzywa na patelni. Lub pierś z kurczaka, ziemniaki, fasolka zielona. nieraz jakaś zupka albo naleśniki.. naprawdę różnie. ale tak na oko moj obiad ma zawsze ok 500-600kcal. Cytat:
![]() Te bułki, które jadam wydaja mi się "prawdziwe" pełnoziarniste. Nie ma kilka ziarenek tylko cała bułeczka jest w ziarnach (sezam, siemie lniane, troche slonecznika i jakies tam inne )
|
||
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Dodaję zdj mojej figurki, bo pewnie myślicie, że wymyślam z tym tłuszczem na brzuchu ;P
Brzuch jest okropny. Nogi wydają mi się całkiem OK. Jak myślicie, mam szansę na płaski brzuszek i ładne wciecie w talii? edit: Data zła, zdjęcia byly robione dzisiaj
Edytowane przez Alisse Czas edycji: 2010-03-28 o 14:35 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
|
wg mnie masz całkiem fajny brzusioo
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
No kurza stopa nie wiem czy ci cos pomoge boje sie ze tylko ci namieszam
![]() PPM-podstawowa przemiana materi-obejmuje wszystkie wydadki energetyczne niezbedne do podtrzymania funkcji zyciowych czlowieka bedacego w calkowitym spoczynku. Upraszczajac oznacza to ile twoj organizm potrzebuje energi gdy np caly dzien sobie lezysz. Twoj organizm w stanie calkowitego spoczynku spala 1144kcal. Ale podkreslam tyle spala organizm gdy jestes w stanie spoczynku. Gdy siedzisz , chodzisz , czytasz , ogladasz tv wtedy wiecej o wiele wiecej. BOZE napewno ci pogmatfalam ![]() ![]() powiedzialas ze od 3 tygo starasz sie zdrowo odzywiac , a udalo ci sie w tym czsie cos schudnac![]() ---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- OJ OJ mam jeszcze tabele. Ktora ukazuje ile organizmowi w twoim wieku i o twojej wadze przy umiarkowanej aktywnosci nalezy dostarczyc kalori. jest to 2350!!!! dOKLADNIE jesli wierzyc tej ksiazce. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ---------- O DZIZYS!!! Jakie nogi !! Super!! I ogólnie ładna figura. Naprawde gdybyś maila jakieś sadło Cwicz podrostu mięśnie brzucha ,dalej zdrowo sie odżywiaj , więcej sportu na pewno trochę schudniesz!! |
|
|
|
|
#15 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wszystko rozumiem. Czyli jakbym przeleżała cały dzień w bezruchu mój organizm potrzebowałby te 1144 kcal, a gdy się ruszam, chodze, biegam to potrzebuje wiecej ![]() Tak, odżywiam się zdrowiej od 3tyg, schudłam 1kg... dodam jeszcze tyle, że w weekendy raczej zdrowo sie nie odżywiałam, bo w weekendy codziennie był grill i wtedy jedzenia sobie nie żałowałam Kiełbaski, kurczak, wieprzowina itp. Byłam także na urodzinach i troche słodkości się najadłam. Gdyby nie to to pewnie schudłabym więcej. Ruchu miałam tak średnio, bo w wakacje raczej nie mam co robić. A propo mojej figury to bardzo dziękuję że mi tak komplementujesz Dziękuję za pomoc ![]() OK, czyli - kalorii nie liczę, jem zdrowo, posiłki co 3 godzinki, dużo ćwicze. Mam nadzieje, że efekty będą
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Po pierwsze uważam że wcale nie masz dużego brzucha i to na pewno
dlatego stosuję dietę ONZ i mam nadzieję że to mi pomoże i Tobie też polecam gdyż jest ona dla wszystkich bez względu na wiek
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moim zdaniem wystarczy robić brzuszki Mam bardzo podobną do twojej budowę Tylko ciut 'masywniejsze' łydki No i 200 brzuszków przy diecie ( m.in. brak mąki) dało całkiem przyzwoity efekt po 3 dniach I zdrowe odżywianie jest najważniejsze A raz w tyg. chyba nie zaszkodzi jakiś wyskok Powodzenia życzę |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie cierpie ich robic, zdecydowanie wole hula hopa |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale mam plan, żeby wsypać jakieś ziarenka do środka, żeby było cięższe, wtedy będzie się ponoć lepiej kręciło... I może dłużej -Spróbuj i daj znać za jakiś tydzień czy są rezultaty Bo chciałabym wiedzieć czy warto się nauczyć Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
Mam tyle lat co Ty i ten sam problem..
Zaczynam od jutra i zdrowe odżywianie i więcej ruchu!! A że się tak wtrącę: hula hop daje efekty. Ja kiedyś kręciłam dziennie około 20 minut do tego 8 min abs, a jaki potem był brzusio... ![]()
|
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
witam
![]() ja tez zaczełam i stosuje dietę tzn. nie łączenie...tzn np na obiad mieso i pomidory bez zieminiakow...chleb z maslem... i duzo roznych ;-) tak da sie schudnac + ruch oczywiscie wczesniej cwiczylam ale jakos przestalam ale dzisiaj znowu zaczelam cwiczyc przy muzyce i biegac.. ;-) mam nadzieje że kazdy osiagnie wage taka jaka pragnie miec
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zadomowienie
|
mam radę spróbuj jak ja nie jeść słodyczy i kolacji a na obiad jedną porcje bez dokładek u mnie to i 2 h jazdy na rolkach tygodniowo + jakieś spacerki i trochę biegania dały efekt prawie 4-5 kg w 3 tygodnie
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
jak chcesz miec plaski brzuszek to się lepiej zabierz za cwiczenia i odstaw slodycze i inne paskudy organizmowe i bedzie dobrze
uwazj co jesz czyli jedz zdrowo - ale moim zdaniem nie masz powodow zeby ograniczac kalorie, jedz normalnie i cwicz a zoabczysz ze brzusi sie zrobi plaski i zgrabny a co najwazniejszze wycwiczony
|
|
|
#24 |
|
Przyczajenie
|
Hej! Tak samo jak wy chciałabym zrzucić trochę kg. Mam 150 cm wzrostu i ważę 48. Inni mówią mi, że nie mam nadwagi. Mam jednak wielki brzuch i grube nogi. Proponujecie mi jakieś ćwiczenia?
Codziennie robię około 120 'półbrzuszków'. Staram się dobrze odżywiać. Wiem, że może jestem za mała na odchudzanie (6 klasa). Niech to będzie 'styl życia' ![]() Koleżanki mówią mi, że jestem gruba, że mam grube nogi. Wkurza mnie moje ciało i chcę coś z tym zrobić. Pomożecie? |
|
|
|
|
#25 |
|
♥
|
Kara jestes za młoda na jakąkolwiek diete odchudzajaca. w twoim wieku to przede wszystkich nie jesc słodyczy, fast foodów i tłustych potraw.
Postaw na sport. nie wiem co lubisz, moze rower , biegi ? nie rób tyle brzuszków wystarczy 3x20 powtórzeń półbrzuszków - ogolnie brzuch ćwiczy pod czas innych ćwiczen wiec nie trzeba go jakos szczególnie ćwiczyc a to czy bedzie płaski czy nie zalezy od odzywiania
|
|
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
Hehe tak czytam ten mój wątek i chce mi sie śmiać...
) bo miałam schudnąć 3-4kg, a zamiast tego przybrałam z 1 - 1,5kg masy tłuszczowej ech ta zimowa bezczynnosc
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:43.

- czyt - codziennie 5 km marszu, 30-40min na rowerku stacjonarnym, 10-20 min hula hop. W szkole wf codziennie 

tutaj jest:
(spory brzuszek) i dlatego chciałabym zrzucić parę kg.

Tylko ciut 'masywniejsze' łydki
No i 200 brzuszków przy diecie ( m.in. brak mąki) dało całkiem przyzwoity efekt po 3 dniach