![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Sąsiedzi bardzo blisko - co na okna?
Witam, mam taki problem.
Proszę o opinie - co najlepiej kupić na okna w bloku, który ze wszystkich stron jest otoczony innymi blokami (sąsiedzi dość blisko)? Myślę że szyba będzie musiała być cały czas nieodsłonięta (jak się zaświeci światło wieczorem to wszystko widać, a nawet w dzień nie czuję się komfortowo- sąsiedzi są naprawdę blisko....). Rolety chyba odpadają, bo się je odsłania na dzień, firanki już chyba niemodne? Nie mam pomysłu. Dodam jeszcze że mieszkanie jest dość ciemne i chciałabym aby przystrojenie okna chroniło przed wzrokiem sąsiadów ale nie przed światłem. Proszę, pomóżcie...... Może jakieś przykładowe zdjęcia?
![]() |
#2 |
damn good coffee
|
Dot.: Sąsiedzi bardzo blisko - co na okna?
Firanki niemodne?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Przyznam że też po głowie chodzą mi firanki - natomiast mieszkanie chcę urządzić nowocześnie i nie wiem jak to zgrać? Może jakieś najprostsze firanki?
Podobno są też rolety dzień/noc ale nie wiem czy jak są cały dzień zasłonięte to w pokoju jest jasno?
![]() |
#4 |
damn good coffee
|
Teraz jest tak olbrzymi wybór firanek, że na pewno znajdziesz coś co będzie pasowało do wnętrza (szczególnie w tych lepiej zaopatrzonych salonach, np eurofirany itp). W internecie mnóstwo inspiracji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
DOMator
|
Cytat:
A tak w temacie, to chyba najprościej będzie powiesić proste, gładkie firany z niezbyt grubego woalu. Coś takiego jak tutaj, tylko bardziej prześwitujące: http://4.bp.blogspot.com/-dqQF4U1JJ5...o/s1600/12.JPG http://www.bonprix.pl/obrazki/0/0/0/...907156_328.jpg http://images47.fotosik.pl/612/bf65e3c3aeaee39d.jpg Takie firany będą pasowały do nowoczesnego wnętrza, w przeciwieństwie do różnych falbaniastych udziwnionych upięć, które nie wiem czemu są tak modne i popularne. Wieczorami możesz dodatkowo zasłonić okna zasłonami, albo zasunąć rolety - najlepiej proste, białe, które znikną za firaną i będą udawały, że ich nie ma. Do wyboru masz też rolety rzymskie, ale u ciebie potrzebne byłyby dwuwarstwowe - prześwitujące niczym firanki na dzień i materiałowe zasuwane dodatkowo na noc. Coś takiego: http://www.via-art.pl/images/gallery...rstwowe_3o.jpg http://cdn31.muratordom.smcloud.net/...acje_okien.jpg |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Mieszkanie niestety ma taki widok jaki ma i ja go za bardzo oglądać nie chcę....
Fajne propozycje, dziękuję ![]() Nie wiedziałam, że są dwuwarstwowe rolety rzymskie.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Do sypialni możesz dać rolety, najlepiej w ciemnym kolorze (np. granat, bordowy), przez które nie będzie widać. Na parapet można dać jakieś wysokie rośliny, np. palmy, storczyki.
W salonie możesz dać firanki (np. makaron albo taka lekka, ale dość gęsto powieszona) i zasłony, najlepiej też w ciemnym kolorze. W kuchni np. żaluzje drewniane albo rolety dolne.
Edytowane przez _chocolate Czas edycji: 2013-11-11 o 16:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Tak z roślinami pomysł jest bardzo dobry! Okna są od wschodu i północy, więc będę musiała się zorientować co tam będzie rosło (storczyki?), a zawsze trochę zasłonią.
Nęci mnie też trochę pomysł - biała roleta na noc do zasłaniania + firanka i zasłonki z takiego cienkiego materiału, na stałe powieszone. A czy jak macie rolety w domu, powiedzmy takie w kasecie, to zostawiacie je czasem cały dzień spuszczone?
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Na wschodzie mogą być storczyki, a na północy zamioculas.
U nas też są tak blisko sąsiedzi i większość ma rolety w oknach. Myślę, że Twój pomysł jest fajny.
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
![]()
Witajcie,
Ja też mam problem z oknami tyle że w kuchni. Mam dwa okna. Jedno węższe, umieszczone między szafkami kuchennymi wiszącymi... i tu myślałam o rolecie rzymskiej właśnie. A drugie duże 150x150 przy którym stoi stół, i ono jest na ulicę. Zastanawiam sie co do tego okna...? bo na ulicę mam również okno od małego pokoju. Tam będzie napewno firanka woalowa. Czy jeśli do tego dużego okna w kuchni powieszę firankę, to będzie się bardzo gryzła z roletą u tego mniejszego na prostopadłej ścianie??? Bardzo proszę o pomoc ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
dzięki, znalazłam zamioculasa w googlach - okazały, myślę że sporo zasłoni
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Ja też bym doradzała firanki z woalu - proste, gładkie, dla ozdoby mogą być ze srebrną lub złotą nitką. Dobrze przepuszczają światło, a z zewnątrz naprawdę dobrze zasłaniają. Ja mam duże okno tarasowe w sypialni na przeciwko łóżka, które wychodzi prosto na drogę - wiem co mówię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
co do rolet dzień-noc > moim zdaniem bardzo fajne rozwiązanie, jest dużo światła i zarazem prywatność
można je dostać już w większości sklepów jakby co |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
W sypialni na pewno dam firanki z woalu - to już postanowione!
+ rolety |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
A bylas w sklepie, gdzie sa takie rolety dzien-noc? Sa w roznych wzorach, kolorach - jest naprawde w czym wybierac. Jesli dobrze wybrac, to dodaja urok pomieszczeniu. I do tego bardzo praktyczne.
ps. dlaczego kwiczysz? ![]() Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-11-26 o 09:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
O matko, zastanawiałam się co to za brzydactwa wszyscy dają na okna, w Bitwie o dom, a to te rolety dzień-noc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
DOMator
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
albo plisy, które będę mieć w łazience na pewno i może w kuchni |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
bo te rolety dzien noc sa super, tylko trzeba umiec odpowiednio dobrac do pomieszczenia. Jesli ktos nie dobierze do aranzacji pokoju to strasznie sie gryzie.
My mamy w kuchni dzien-noc, bo nie chcialam miec tam zadnych firanek i bardzo sobie chwale. I dodaje to jeszcze fajny akcent kuchni. Tylko jak pisze, trzeba umiec odpowiednio dobrac i kupic porzadne a nie tandetę bo wtedy i wyglada gorzej. ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- Dlatego, moim zdaniem te rolety sie nadaja do wiekszych pomieszczen. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-11-27 o 10:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Plisy to chodzi o rolety rzymskie? Rolety rzymskie są ładne, nie ma co ich stawiać w jednym szeregu z tymi dnio-nocowymi koszmarkami
![]() Coś mi się zdaje, że te dzień-noc, to taki odpowiednik metalowych żaluzji w latach 90'. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- to też nie żaluzje Edytowane przez pati0090 Czas edycji: 2013-11-27 o 12:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
rzymskie to takie zwijane/ściągane płótno materiał, bardzo ładne tylko zwykle droższe są (zwykle szyte na wymiar)
no te dzień i noc maja to do siebie, że mogą wpuszczać rożną ilość światła, zależy jak je się tam ustawi, a jednocześnie zapewniają prywatność prawda - trzeba je umieć umiejętnie dobrać aby nie przytłaczały i właśnie chyba lepiej na jakieś małe okienka, a nie do salonu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
Mi się rolety rzymskie średnio podobają - nie dają takiej prywatności.
Ja ostatnio zainwestowałam w nową roletę do kuchni - dzień noc i wydaje mi się, że to fajne rozwiązanie - daje 3 możliwości konfiguracji : albo zasłonięta albo podwinięta albo do połowy prześwitująca. Wpisz sobie w google i obejrzyj sobie filmik na czym to mniej więcej polega. Żaluzji nie polecam - miałam w poprzednim mieszkaniu i to zbieracze kurzu ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Z takich klasycznych żaluzji jedyne jakie mi się podobają to drewniane, ale mam białe okna - więc chyba drewnane nie bardzo....
![]() |
#29 | |
BAN stały
|
Mąż mi jakiś czas temu wspomniał o żaluzjach to zaprotestowałam
![]() Chociaż z drugiej strony ja miałam te tańsze - metalowe które ciągle się wyginają. Słyszałam, że te drewniane znacznie lepiej się czyści. ---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
DOMator
|
Te białe shuttersy są świetne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:23.