|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Jaki zawód najfajniej zaprezentować?
Muszę zrobić prezentację, w której przedstawiłabym jakiś dowolny zawód, fajnie też byłoby, gdyby pokrywał się z moimi zainteresowaniami, tylko problem w tym, że ogólnie nie mam żadnych postanowień w tym kierunku.
Ogólnie to lubię j. polski, j. angielski, matma jest dla mnie prosta.. Geografia – nawet przystępna, nie sprawia mi problemów. Historia – mój ulubiony przedmiot, głównie za sprawą świetnej nauczycielki. W-F - lubię sporty zespołowe, wysiłkowe - niekoniecznie heej, a może dziennikarz sportowy? Mało jest kobiet w tej dziedzinie. Lubię też kierować jakąś grupą osób, nie lubię, gdy ktoś mną manipuluje itd. Często miewam fajne pomysły. Mam też dryg do pisania, jednak pisanie książek czy wierszy nie pociąga mnie tak bardzo jak w dzieciństwie. Z cech tzw. psychicznych, jestem ambitna, ale mam słabą psychikę. Czy ktoś mógłby mi wskazać, jaki zawód jest fajny i łatwy do zaprezentowania i pokrywa się choć trochę z moimi zainteresowaniami? PS. Lubię muzykę, gram na gitarze. Uwielbiam też podróżować, ale po kontynencie, mam straszny lęk przed lataniem samolotem. Ktoś pomoże? edit: Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. ![]() Edytowane przez GreyLovex3 Czas edycji: 2012-04-08 o 21:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Jaki zawód najfajniej zaprezentować?
Jak dla mnie to masz bardzo niesprecyzowane zainteresowania,ale też jesteś dopiero w gimnazjum i wtedy naprawdę mało kto jest już "zafiksowany" na jeden konkretny kierunek rozwoju. Jak przypuszczam to pewnie zwykła, krótka prezentacja, pewnie na godzinę wychowawczą, więc może spróbuj wybrać jakiś efektowny, oryginalny zawód, niekoniecznie zgodny z Twoimi zainteresowaniami, ale po prostu ciekawy? Bo wtedy łatwiej będzie ci zrobić ciekawą prezentację. Może właśnie dziennikarz sportowy, projektant mody, żołnierz, ratownik górski itd.?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
A może prawnik, sędzia, albo archeolog - lubisz podróże, sport i prace zespołową.
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
A tak w ogóle to o co chodzi?
Bo w tytule "Jaki zawód najfajniej zaprezentować?" a w treści postu opis ciebie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
grozi wypollizowaniem
|
może architekt?
![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Tłumacz.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
GreyLovex3, zajęcia z doradcą zawodowym?
Nie musisz się przecież przy wyborze zawodu tylko do prezentacji kierować tym, czym się interesujesz. Myślę, że jeżeli masz niesprecyzowane zainteresowania, to powinnaś wybrać zawód taki, który budzi w Tobie pozytywne skojarzenia. Taki, który wg Ciebie mógłby być ciekawy...Myślę, że mogłabyś wybrać nawet jakiś bardzo oryginalny zawód, żeby właśnie go zaprezentować. Np. detektyw. Jeżeli nadal nie wiesz, co wybrać, to sięgnij po test do samooceny. http://www.12liceum.ehost.pl/index.p...184&Itemid=286 Z takiego testu wyjdzie, jakie masz zainteresowania, czy lubisz się uczyć, czy lubisz pracować z ludźmi, a może nie, czy lubisz się kimś opiekować itd. Gdzieś widziałam taki test dla gimnazjalistów, ale nie mogę znaleźć. Taki test pozwoli Ci bardziej określić to, co lubisz. Tu jest fajny test i od razu daje obszar zawodów: http://zawodowe.info/test-predyspozycji-zawodowych/ Edytowane przez Jik Czas edycji: 2010-02-20 o 10:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:46.